Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 05 жовтня 2020, 16:30
27332
71

Пазл для Шевченка. Як буде виглядати збірна України без гравців Шахтаря

Через коронавірус представники «гірників» не допоможуть команді як мінімум проти Франції

| Оновлено 05 жовтня 2020, 16:30
27332
71
Пазл для Шевченка. Як буде виглядати збірна України без гравців Шахтаря
uaf.ua

Вчорашній день подарував футбольному світові не тільки божевільні погроми «Манчестер Юнайтед» та «Ліверпуля» в англійській Прем'єр-лізі, а також скандал навколо матчу «Ювентуса» і «Наполі» в італійській Серії А, але й звістку про коронавірус у двох футболістів «Шахтаря».

З цієї причини донецький клуб оголосив про відхід на самоізоляцію, а незабаром Українська асоціація футболу підтвердила, що представники «гірників» не прибудуть до розташування національної команди. Поки, правда, мова йде виключно про найближчий товариський матч проти Франції, який заплановано на середу, 7 жовтня. Однак, хто знає, яким буде розвиток подій в ситуації, що склалася...

Тренерський штаб «синьо-жовтих» на чолі з Андрієм Шевченком вже оперативно довикликав у розташування збірної воротаря «Олександрії» Юрія Паньківа, а також хавбека «Динамо» Володимира Шепелєва, але їм навряд чи вдасться заповнити кадрову кризу в команді, викликану відсутністю відразу дев'яти футболістів «Шахтаря».

Як же буде виглядати збірна України без «гірників» вже в найближчому спарингу проти французів? Давайте оцінювати по лініях...

Воротар

36-річний Андрій Пятов, у якого вчора було підтверджено коронавірус, є беззаперечним номером один у воротах збірної України. Провів ветеран і обидва поєдинки нового розіграшу Ліги націй - проти Швейцарії та Іспанії. Однак тепер очевидно, що «синьо-жовтим» доведеться робити ставку на іншого воротаря.

В обоймі Шевченка є Георгій Бущан з «Динамо», Андрій Лунін з «Реала» та Юрій Паньків з «Олександрії». У нинішніх реаліях об'єктивніше за все було б довірити місце у воротах збірної саме Бущану. Він регулярно з'являється на полі в складі «Динамо», на відміну від Луніна, який хоч і перебуває в «Реалі», але проявити себе поки має можливість лише на тренуваннях. Та й в порівнянні з довикликаним Паньківим кіпер «динамівців» має ряд вістів, починаючи від більшого досвіду серйозних матчів, і закінчуючи кращим взаєморозумінням в колегами по команді, адже при відсутності «гірників» в обороні збірної буде чимало повпредів «Динамо». Зрештою, Бущан заслужив зіграти перший матч за збірну України хоча б своєю феноменальною грою в матчі-відповіді кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Гента», коли він здійснив рекордну у своїй кар'єрі кількість сейвів в рамках одного поєдинку - відразу 14.

Захист

Тут повпредів «Шахтаря» з самого початку було троє - Сергій Кривцов, Микола Матвієнко і Сергій Болбат. І якщо останній і так мав статус лише футболіста ротації, то перші двоє проти швейцарців і іспанців становили пару центральних захисників команди, через що Шевченку доведеться кардинально змінювати наповнення цієї лінії.

З урахуванням наявних в розташуванні «синьо-жовтих» футболістів, варіантів у тренерського штабу, насправді, буде не так багато. Справа, вочевидь, зіграє Караваєв, у якого фактично немає альтернативи, адже Болбат в команду не приїде, а Тимчик, що грав в попередніх двох поєдинках і залишив про себе в цілому позитивне враження, нині відновлюється після надриву м'яза, отриманого в матчі другого туру УПЛ проти «Десни». Звичайно, є ще дебютант Юхим Конопля, але його поява проти Франції можлива тільки в екстреному випадку - власне, для певної страховки він і був викликаний в команду.

Зліва варіантів у Шевченка трохи більше - Соболь з «Брюгге», Михайличенко з «Андерлехта» і Миколенко з «Динамо». Останній, швидше за все, як і в клубі, буде задіяний в центрі, а тому розглядаємо виключно перших двох. Незважаючи на те, що зі Швейцарією та Іспанією грав Михайличенко, на матч проти Франції логічніше було б довірити місце на полі Соболю. Едуард добре почав сезон - його «Брюгге» після 8 турів йде в когорті лідерів чемпіонату Бельгії, а сам захисник провів 7 поєдинків.

В останньому турі, зокрема, «Брюгге» розбив в пух і прах «Андерлехт» з Михайличенком у складі (3:0), а Соболь активним чином посприяв цьому. На рахунку Едуарда статистики зафіксували відразу 4 удари по воротах, 5 обведень (60% - вдалі), 31 єдиноборство (68% - виграні), 4 забіги з м'ячем, а також 4 перехоплення та 17 відборів. Показники Михайличенка виявилися куди скромнішими, а тому з французами хотілося б освіжити в пам'яті гру Соболя, тим паче, що за збірну в останній раз він грав аж в листопаді минулого року в спарингу з Естонією (1:0).

У центральній осі оборони варіантів нині чотири: з урахуванням переведеного туди Миколенка, це ще Пластун, Чеберко та Забарний. Найімовірніше, пару складуть саме Миколенко з Пластуном. Перший просто виглядає нині впевненіше за інших, а вибір на користь другого в цьому випадку пояснюється його більшою пристосованістю до гри на позиції правого центрального захисника. Хоча Пластун нині далеко не еталон надійності, що ми мали можливість спостерігати в поєдинках «Динамо» проти «Гента» в кваліфікації Ліги чемпіонів...

Півзахист

Тут випали відразу четверо - Коноплянка, Степаненко, Коваленко та Марлос. Втрати, звичайно, істотні, але не повинні бути фатальними для збірної. В обороні, наприклад, відсутність Кривцова і Матвієнка виглядає куди більш лячно.

У матчах проти Швейцарії та Іспанії на поле з цього квартету «гірників» з'являлися Степаненко, Коноплянка і Марлос, проте ніхто з них, за винятком Тараса, не проявив себе беззаперечним лідером команди. Проти іспанців Степаненко через проблеми зі здоров'ям зіграти не зміг, через що збірній довелося куди важче, але зараз, здається, у Шевченка є рівнозначна заміна для Тараса. Мова про Сергія Сидорчука, який в «Динамо» вийшов ледве не на пік форми.

Зокрема, в першому матчі кваліфікації Ліги чемпіонів проти «Гента» Сидорчук показав, що відповідає в нинішньому «Динамо» за системоутворюючу роль на полі. У бельгійській грі Сергій відзначився 148 техніко-тактичними діями і 124 виконаними передачами, що стало для нього особисто рекордними показниками в кар'єрі як мінімум за останні 5 років статистичних спостережень. При цьому, варто відзначати високу точність передач (94%), якість єдиноборств (80% виграні), і активну роботу на атаку - у Сидорчука було 3 забіги з м'ячем і 3 передачі під удар, хоча в середньому по кожному з цих компонентів цифра не перевищує 1 за матч.

Проблем Шевченку додасть і відсутність в команді Олександра Зінченка. Той нині заліковує пошкодження привідного м'яза, через що найближчі поєдинки точно пропустить. На щастя, в «Динамо» при Луческу набрав форму і вдало проявляє себе Микола Шапаренко, який, ймовірно, і зіграє на позиції Зінченка зліва в півзахисті, в той час як ближче до правої «бровки» буде звично відряджений Руслан Малиновський.

Тепер перейдемо до питання вінгерів. Якщо справа вибір є з Ярмоленка та Циганкова, то ось зліва на фоні відсутності Коноплянки, спостерігається проблема. Звичайно, можна було б розраховувати на появу в цій позиції Яремчука, але з урахуванням неоднозначності ситуації навколо Супряги, швидше за все, Шевченко випустить гравця «Гента» саме в центрі нападу, а ось Циганкова доведеться ставити зліва, залишаючи Ярмоленка на звичному для нього правому фланзі. Що правда, чисто з ігрової точки зору і Віктор, і Андрій нині перебувають не в найкращій формі. Хавбека «Вест Хема», наприклад, буквально зацькували за його гру в Кубку ліги проти «Евертона».

Що правда, є ще можливість переведення наліво або на вістря атаки Олександра Зубкова, довикликаного дещо раніше з «Ференцвароша», але подібний захід також буде вимушеним, оскільки пріоритетною позицією для цього гравця все-таки є правий фланг.

Нападник

Якщо Супряга все-таки в збірну не поїде, то тут варіантів у Шевченка просто немає. Жуніор Мораес прибути до табору «синьо-жовтих» поки не може, а тому грати буде Роман Яремчук. Початок сезону для нього видався не найкращим через неоднозначну ситуацію в «Генті», де часта зміна тренерів привела до повного провалу на старті сезону. Та й чутки про те, що Яремчук ледве не зажадав трансферу в інший клуб, напевно, чисто психологічно не кращим чином позначаються на нашому легіонерові.

Втім, радує інше - перед тим, як приєднатися до збірної, Яремчук чудово провів матч чемпіонату за «Гент» проти «Беєрсхота» (5:1), відзначившись в ньому дублем.

Підсумок

Як бачимо, кадрове становище, в яке потрапила нині збірна України, якщо і не патове, то вкрай близьке до цього. Навіть довиклик Паньківа та Шепелєва жодним чином істотно не здатний заповнити дефіцит гравців, викликаний відсутністю представників «Шахтаря». І якщо більшість «гірників» (за винятком Пятова і Степаненка) після ще одного тестування все ж зможуть приєднатися до «синьо-жовтих» перед матчами Ліги націй проти Німеччини та Іспанії, то вирішувати завдання Шевченку та його команді буде куди простіше. Інакше... Інакше однозначно доведеться довикликати ще когось, щоб не опинитися на межі повного дефіциту кадрів, адже ігровий графік у збірної нині неймовірно інтенсивний та напружений...

Оцініть матеріал
(108)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Проводити чи ні? Що робити з матчем за Суперкубок України
Футбол | 02 травня 2024, 14:36 21
Проводити чи ні? Що робити з матчем за Суперкубок України

З 2022 року трофей не розігрувався, але чи варто до нього повертатися зараз?

Марсель – Аталанта. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Ліги Європи
Футбол | 02 травня 2024, 20:51 0
Марсель – Аталанта. Прогноз і анонс на матч 1/2 фіналу Ліги Європи

Поєдинок відбудеться 2 травня о 22:00 за Києвом

Коментарі 71
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Alex323
Зміна поколінь в Шахтарі назріла.
Через це назріла вона і в збірній
Evil
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vbolivalnyk-Peter
Як на пене втрати Буяльського та Зінченка виглядають більш глобальніше ніж усіх гравців Шахтаря разом узятих...
vitaha33
Лунін
Караваєв, Пластун, Миколенко, Соболь
Ярмола, маліновський, Сидорчук, Шапаренко, Яремчук
Супряга.
Якщо Супряги не буде, то Яремчук на вістрі, а зліва Циганков, Зубков або Михайличенко
y-grec
Хай довикличе Картушова з Десни на лівий фланг
В нього просто надзвичайна швидкість
Я думаю він був би куди кориснішим за Коноплянку
serge_kr
Без основных защитников Шахты будет сложно
Vbolivalnyk-Peter
Ну автор статті запалює: "Тут випали відразу четверо - Коноплянка, Степаненко, Коваленко та Марлос. Втрати, звичайно, істотні...." Це Коноплянка та Коваленко - істотны втрати, чи Степаненко, який "привозить" мало не в кожному матчі, чи може пенсіонер Марлос, який реально може грати хвилин 15-20, а далі просто не стягує?
UZminaj
ХАХА красота вони думають что ми дурні і нічого не розуміємо. Коронавірус у них да да я подивлюся як за команду іграти требу буде чи знайдуть хоть у 1 цей вірус
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
UZminaj
До матчу ні в кого не було і сразу після матчу знайшли Вірус ЧУДЕСА
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
volf2020
Треба навчитись грати
fifadinamo
Пусть кротики отдохнут, а то у них афигенно сверхсложный календарь был...., отбивались как могли. Появилась возможность попробовать новых игроков в сборной и надеюсь, раз и навсегда, забыть о Марлосе и Мораесе. Степана, Кривцова и Пятова будет не хватать однозначно, но товарняк на то и товарняк чтоб узреть что то новое, а там будем посмотреть. На звезды с неба никто и не расчитывает, все таки Франция, Германия, Испания, НО МЫ С НИМИ ИГРАЕМ это уже уровень
Панэ Сливченко судя из вашей статьи Шахтер прям тащит сборную, в которой все остальные "без формы", если вы игры не смотрели то простительно, но в реалии все как бы наоборот. А упоминание Мораеса с Марлосом не то что неуместно, звучит даже глупо на фоне сравнения с Ярмоленко или Яремчуком. Не потому что они из Шахтера, а потому что в "сборной они из шлака". Хотелось бы услышать хоть об одной звездной игре за сборную хоть кого то из них, увы для Украины это не потеря, а скорее огромный плюс и возможность заиграть парочку своих ребят.
И хочется напомнить, что мы играем не во второй лиге чемпионата Украины, а в элите Лиги наций и это уже достижение для сборной, и радость для болельщиков увидеть лучшие команды Европы
janu0320
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Trasher311987
Лунин Миколенко Забарный Соболь Конопля, Сидорчук Шапаренко Харатин, Ярмола Циганков, Яремчук.
Отличный состав
Олександр Фурманов
У Шевченко великолепная отмазка. Его за поражения от Испании,Германии и Франции итак никто бы не плющил, а теперь, когда лучшая половина сборной (игроки "Шахтёра") не участвуют в играх, то тем более. Хоть с "Шахтёром", хоть без "Шахтёра" сборную размажут и голов 12-15 насуют. Не наше это. Ну куда со свиным рылом в калашный ряд?