Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 25 вересня 2020, 19:08
18133
3

Мінус 16 влітку, або Як Реал довів, що він найбільш грамотний клуб Європи

Поки всі втрачають гроші, мадридці продають і відчувають себе спокійно

| Оновлено 25 вересня 2020, 19:08
18133
3
Мінус 16 влітку, або Як Реал довів, що він найбільш грамотний клуб Європи
Твіттер Реала

Це трансферне літо видалося дивним для «Реала», де головною подією став відхід одного з найяскравіших «галактико» останніх років. Президент Флорентіно Перес, посилаючись на втрати від пандемії, почав розпродавати гравців направо і наліво, і серед головних таких ось операцій - відправлення Гарета Бейла в «Тоттенхем». Крім нього, Мадрид покинуло ще 15 осіб. Але чи не шкодить фінансовий план планам головного тренера?

В останні місяці стан «вершкових» покинув лівий захисник Серхіо Регілон, за якого «Тоттенхем» міг заплатити аж до 32 млн фунтів. Іспанець приєднався до інших ізгоїв «королівського клубу» - Хамеса Родрігеса, Оскара Родрігеса, Хаві Санчеса, Хорхе де Фрутоса, Дані Гомеса, Мігеля Баеса і Альберто Соро. Завдяки цим угодам вдалося заробити понад 100 млн євро.

 «Реал» запевняє фанатів, що все, що робиться, робиться на благо клубу, його фінансової стабільності і майбутнього, і що на силу складу це ніяк не вплине. Але якщо ми копнемо глибше, то з'ясується, що не такі вже це і прибуткові угоди, як може здатися на перший погляд. Так, колишній клуб Родрігеса, «Банфілд», підтвердив, що Хамес зовсім не коштував «Евертону» 25 млн. Євро-іриски придбали колумбійця безкоштовно. The Athletic також упевнений, що «вершкові» будуть і далі платити більше половини значної зарплати Бейла.


Твіттер Тоттенхема. Серхіо Регілон і Гарет Бейл

В рамках цього літа «Реал» також багатьох віддав в оренду. Дані Себальос, Такефуса Кубо, Хесус Вальєхо, Браїм Діас, Фран Гарсія і Рейньєр виявилися не потрібні Зідану, і за рахунок цього вдалося зберегти близько 50 млн євро, які б пішли на зарплату. Знову ж таки, добре для фінансів, погано для глибини складу.

Все ще складно сказати, яке майбутнє чекає на Борху Майораля, Маріано Діаса, Луку Йовіча і Лукаса Васкеса, але навіть якщо всі вони підуть, навряд чи «Реал» кого-то купить натомість.

«Великих покупок не очікується, - підтвердив Перес у липні. - Ситуація складна. Нам складно просити своїх гравців погодитися на зниження зарплати, а потім підписувати гучні імена».

В Іспанії, та й решті світу, головні втрати понесли гранди, чия левова частка доходу припадає на стадіони. До пандемії «Реалу» передбачали дохід в 822,1 млн євро і 41,4 млн. прибутку до оподаткування. Зараз ця сума впала до 650 млн євро через відсутність глядачів на стадіонах та інші супутні втрати типу відшкодування вартості за квитки - на це з казни піде 11 млн євро. Втім, завдяки механізму надзвичайного фінансування вдасться «відбити» 320,000 євро непоширеного прибутку.

Одне точно: фінансово «Реал» був готовий до кризи більше, ніж більшість інших європейських клубів. Так вважає Марк Менчу, директор спортивної організації 2Playbook.

«Реал» завжди керував фінансами грамотніше за «Барселону», - сказав Менчу виданню The Athletic. - Мадридці розраховували на прибуток у 40 млн євро, тобто, у них була певна подушка безпеки на випадок кризи. «Барса» б відчувала труднощі навіть без коронавірусної пандемії. «Реал» зміг звести рахунки - у нього навіть «надлишок» знайшовся. «Боруссія», «Ліон», «Ювентус» і «Манчестер Юнайтед» сурмлять про втрати, а мадридці дуже навіть легко відбулися, з огляду на ризики».


Твіттер Евертона. Хамес Родрігес

Але як їм це вдалося?

Почнемо з того, що урізання зарплат на 10 відсотків зберегло клубу близько 40 млн євро. Нова угода з Adidas, укладена в минулому році, теж допомогла - дохід відразу зріс на 60 млн євро.

Масовий відхід футболістів цього літа - не дивна поведінка для «вершкових», які й раніше спокійно відпускали своїх зірок. У минулому році виручка від продажів склала 135 млн євро - в цю суму входить трансфер Матео Ковачича в «Челсі» (45 млн євро) і продаж Маркоса Льоренте «Атлетіко» (30 млн євро). У попередні роки мадридці позбулися Месута Озіла, Анхеля Ді Марії, Пепе і Альваро Морати (двічі) і стабільно заробляли на своїх угодах. Винятком можна назвати 2019 рік, коли на Едена Азара, Луку Йовіча, Едера Мілітао, Ферлана Менді, Родріго Гоеса і Рейньєра пішло 350 млн євро.

«Ось уже кілька років «Реал» грамотно розпродає своїх гравців, - вважає Менчу. - Більшу частину часу їм вдалося продавати непотрібних для себе гравців (не рахуючи Кріштіану Роналду) за хороші суми. Вони розуміли, що незабаром доведеться розбиратися зі стадіоном, і хотіли заздалегідь заробити».

Клубне керівництво і дійсно давно вже мріє модернізацією «Сантьяго Бернабеу» - мабуть, з того самого моменту, коли Перес пообіцяв додати «прозорий дах» ще в 2004 році. Але процес затягнувся, і тільки в кінці 2018 року було погоджено кредит на 575 млн євро. Це стало формальним початком процесу модернізації, причому виплачувати назад цю суму відразу не обов'язково - можна почекати до завершення проекту. Ну а після, за ідеєю, одні розкішні VIP-зони самі все оплатять. Мадридцям не потрібно погашати позики протягом трьох років - тільки відсотки.

Коли Перес готувався до другого терміну на посаді президента, він якраз обіцяв витрачатися грамотно. Зовсім не схоже на нього самого в період з 2000 по 2006 роки, коли величезні суми йшли на підписання найяскравіших зірок планети. Розрахунок на непоширений прибуток - не новий. У сезоні 2018-19 балансовий прибуток склав 53,5 млн євро, а «залишок по касі» - 156 млн євро.

Нещодавно в мережу витекла інформація, що «Реал» нібито відмовився від бонусів за перемогу в Ла Лізі і Суперкубку - а це по одному мільйону на кожного. Це тільки підтверджує, що з грошима у столичних повний порядок.

 «Ось уже 20 років «Реал» є дуже організованим. У ньому працюють люди, які прекрасно розбираються в бізнесі, - продовжує Менчу. - Ну і не можна забувати Флорентіно, який просто одержимий кожною цифрою у фінансовому звіті. У Мадриді справи завжди вели з розумом і завжди відкладали на чорний день».

Без нових придбань єдиними «новими обличчями» стануть ті, кого вже стали підзабувати за час оренд.


Твіттер Реала. Мартін Едегор

Мабуть, найцікавішим поверненням стане Мартін Едегор, який прекрасно провів попередній сезон у «Сосьєдаді». А ось інші навряд чи стануть основними - їх ми, швидше за все, побачимо в кубкових протистояннях. Після багатого на події сезону в «Ов'єдо» другим номером стане українець Андрій Лунін, а ось Альваро Одріосола в «Баварії» з'являвся рідко, хоч і достатньо, щоб отримати свою медаль Ліги Чемпіонів.

Зараз в клубі покладають великі надії на молоді таланти, яким час уже заявити про себе на повний голос. Багато чого чекають від Вінісіуса Жуніора, Родріго і Федеріко Вальверде. Йовіч, Менді і Мілітао теж повинні щось показати.

Що ж стосується «недоторканних» на кшталт Луки Модріча, Серхіо Рамоса, Каріма Бензема і Тоні Крооса, то всі вони постаріли ще на рік. Але багато в чому саме француз приніс перемогу в лізі, в той час, як Рамос забив шість м'ячів в останніх 10 зустрічах.

Але що ж трансфери?

Все вказує на те, що головною метою для «королівського клубу» залишається Кіліан Мбаппе. Наступного літа у нього залишиться всього рік контракту, що обов'язково позначиться на ціні. З огляду на, що між Пересом і президентом «ПСЖ» Нассером Аль-Хелаїфі встановилися дружні відносини, трансфер може пройти без проблем.

Керівництво дуже сподівається, що угода відбудеться, і Мбаппе стане таким собі промінчиком світла в новому світі 2021 року, що залишив хвороби і порожні стадіони позаду. Але поки на щось розраховувати не можна - і це стосується як епідеміологічної ситуації, так і фінансової. Поки що Перес і його радники вміло впоралися з кризою, особливо якщо порівнювати «Реал» з «Барселоною». Але навряд чи «вершковим» вдасться зберегти колишній рівень гри. Без Бейла і Хамеса життя є, але їх все-таки треба якось замінювати.

«Реал» не зміг попрацювати на трансферному ринку, але гучних підписань не було б і в нормальній ситуації. Зарплати урізані, зірки продані, звіти складені. Це перехідний рік. А ось що буде наступного літа... сказати складно».

Переклад і адаптація Денис КОШЕЛЕВ

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку
Футбол | 26 квітня 2024, 21:16 18
Договірний матч в українському футболі? В УАФ розпочали офіційну перевірку

26 квітня Металіст обіграв Кремінь 2:1 у 6-му турі Першої ліги у Групі вильоту

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Что вы там все курите?
У любой компании, включая футбольные клубы, есть политика сдерживания расходов, её нет только у "Реала". В покупку игроков были инвестированы 250 миллионов евро, чтобы потом ничего не выиграть и объяснить это тем, что сделанные всего за один год такие расходы должны были якобы быть потрачены за три года. Клуб взял два кредита по 75 миллионов евро у банков Santander и Caja Madrid, и сейчас общий ДОЛГ составляет 700 миллионов евро. Как его будут платить? Продолжат распродавать активы клуба, как это было с базой Сьюдад Депортива?
261078
О какой грамотности идёт речь? 100 млн за 16 человек -на одного только Хамеса за все эти годы в 2 раза больше потратили. Бэйла вспоминать ? Ну подсократили немного расходы,вряд ли это большой повод для такого безудержного восхищения.
euro2012_za_2012euro
У Барселоны долг 888 млн. евро.
Да любой футбольный клуб , тем более именитый в долгах.
"Мы все о отобьем на футболках" не работает!