Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 24 вересня 2020, 14:22
9975
15

Завойовники кубків. З ким Колосу грати в третьому раунді кваліфікації ЛЄ

Sport.ua представляє хорватську «Рієку», яка є наступною перепоною на шляху ковалівців

| Оновлено 24 вересня 2020, 14:22
9975
15
Завойовники кубків. З ким Колосу грати в третьому раунді кваліфікації ЛЄ
ФК Рієка

Після прекрасного вояжу до Греції, де «Колос» виявився сильнішим і кращим за місцевий «Аріс», підопічним Руслана Костишина все ще дуже рано спочивати на лаврах. Для вирішення завдання по виходу в груповий раунд Ліги Європи належить пройти ще два раунди кваліфікації. І найближчим опонентом представника Ковалівки стане хорватська «Рієка».

Пропонуємо детальніше розібратися, що з себе представляє цей клуб, щоб краще розуміти, з якими викликами доведеться зіткнутися «Колосу».

Візитка

Футбольний клуб «Рієка» був заснований в липні 1946 року, і спочатку носив назву «Кварнер». Нинішнє ім'я команда отримала в 1954-му, а незабаром після цього здобула путівку в елітний дивізіон чемпіонату Югославії. Там «Рієка» провела більшу частину часу до самого розвалу цієї країни, але серйозних успіхів не домагалася.

Куди краще справи у «Рієки» йшли при участі в національному Кубку. У 1978 році «білі» здобули свій перший серйозний трофей, піднявши над головами Кубок Югославії. А вже в наступному сезоні «Рієці» вдалося відстояти звання володаря Кубка. Шанс завоювати третій аналогічний трофей «білі» отримали в 1987 році, але в серії пенальті поступилися «Хайдуку».

Після розвалу Югославії і організації розіграшу чемпіонату незалежної Хорватії, «Рієка» стала куди частіше опинятися нагорі. Зокрема, до нинішнього моменту в активі «білих» 7 «срібних» і 3 «бронзових» комплектів медалей чемпіонату Хорватії. Однак головний у своїй історії трофей «Рієка» здобула за підсумками сезону-2016/17, коли сенсаційно на фініші обійшла на 2 очки загребське «Динамо» і завоювала титул чемпіона країни, який залишається поки єдиним для «білих».

У той же час вдалі участі в розіграшах національного Кубку «Рієка» змогла продовжити і після розвалу Югославії. До теперішнього моменту в активі «білих» шість перемог в Кубку Хорватії, причому ця команда є чинним володарем трофею, який зуміла відстояти, адже виграла його і за підсумками сезону-2018/19. Примітно, що всього «Рієка» 10 разів пробивалася до фіналів Кубка Югославії або Хорватії, і здобула 8 трофеїв при всього лише 2 поразках, що говорить про, як прийнято характеризувати такі колективи, кубковий характер найближчого опонента «Колоса» в Лізі Європи.

Стадіон

Нажаль, але волею жереба «Колос» знову, як і проти «Аріса», змушений буде зіграти матч на виїзді, а не на своїй новій красуні-арені. Свої домашні поєдинки «Рієка» проводить на стадіоні «Руєвіца», офіційна назва якого збігається з назвою клубу - стадіон «ХНК Рієка».

Ця арена була закладена восени 2014 року, а відкрита влітку 2015-го. Стадіон є тимчасовим притулком «Рієки», поки не буде збудована нова повноцінна домашня арена клубу - «Кантріда».

Спочатку «Руєвіца» була розрахована трохи більше, ніж на 6 тисяч глядачів, проте власник «Рієки» Дамір Мишкович проінвестував розширення місткості стадіону до 8 тисяч, щоб «білі» мали можливість приймати на своїй арені суперників в групових раундах Ліги Європи і Ліги чемпіонів.

Відзначимо, що бюджет будівництва «Руєвіци» склав 24 мільйони євро. Вартість будівництва нової «Кантріди» за оцінками дворічної давнини дорівнювала 40 мільйонам євро, однак, швидше за все, ця сума збільшиться, коли справа буде наближатися до прийняття арени в експлуатацію.

Головний тренер

З 23 вересня 2019 року «Рієку» очолює словенець Симон Рожман. Цьому фахівцеві 37 років, і він маловідомий за межами балканського регіону. Як футболіст Рожман грав у рідній Словенії в другосортних командах, на позиції півзахисника. Завершив ігрову кар'єру в 2009 році, коли йому було всього-навсього 26 років.


ФК Рієка. Сімон Рожман

Працювати тренером Рожман почав в словенському «Целє», де спочатку займався питанням набору молодих футболістів в клубну академію. У 2014 році Симон був призначений головним тренером «Целє», з ходу привівши команду до рекордного для неї завоювання «срібла» національного чемпіонату, а також вивів підопічних у фінал Кубка Словенії. Після цього Рожман прийняв запрошення «Домжале», з яким все-таки виграв національний Кубок за підсумками сезону-2016/17, але через невдалий старт чемпіонату-2019/20 був змушений піти у відставку, і незабаром отримав запрошення від «Рієки».

З «Рієкою» Рожман фінішував третім в минулому чемпіонаті Хорватії, а також відстояв звання володаря Кубка країни. Що правда, участь в кваліфікації Ліги Європи з «білими» не стане історичною подією для кар'єри тренера, оскільки дебютувати на цій стадії євротурніру він встиг ще з «Целє» в 2015 році, коли йому ледь-ледь виповнилося 32.

Лідери команди

Зірок першої величини, звичайно ж, в складі «Рієки» немає і бути не може в силу об'єктивних причин. Однак лідер в цій команді в минулому сезоні був цілком очевидний - це центральний нападник Антоніо Чолак. Йому 27 років, народився він в Німеччині і має подвійне (німецько-хорватське) громадянство. Кар'єру футболіста Чолак починав в німецьких клубах, але серйозного успіху не добився, вдало виступаючи в основному в дублюючих командах (зокрема, за резервістів «Нюрнберга» форвард забив 30 голів в 59 матчах). У «Рієку» перейшов влітку минулого року за 850 тисяч євро з «Хоффенхайма», і без особливих перешкод став кращим бомбардиром команди з 20 забитими м'ячами, а також одним з кращих голеадорів першості Хорватії (розділив це звання з Цакташем з «Хайдука» та Марічем з «Осієка»). Недивно, що яскрава і результативна гра в «Рієці» призвела до того, що за рік вартість футболіста за версією Transfermarkt зросла з 2 до 4 мільйонів євро. Втім, проти «Колоса» цей футболіст за «білих» вже не зіграє, адже буквально за пару днів до поєдинку був проданий в грецький ПАОК, і це дуже серйозна кадрова втрата для хорватської команди.


ФК Рієка

На фоні відсутності Чолака, у «білих» варто виділяти 29-річного центрального атакуючого півзахисника Франка Андріяшевича. Свого часу «Рієка» продала його в «Гент» за 4,2 мільйони євро, а восени минулого року домовилася з бельгійцями про дворічну оренду футболіста. У минулому сезоні Андріяшевич став найкращим асистентом своєї команди в чемпіонаті Хорватії з 5 передачами в активі.

Звертає на себе увагу і фігура 30-річного правого захисника Івана Томечака, тому як цей футболіст відомий в Україні виступами за «Дніпро» в сезоні-2015/16. Потім після проблем, що почалися у «дніпрян», хорват відбув до Саудівської Аравії, а до переїзду в «Рієку», що стався в лютому минулого року, трохи пограв в Бельгії за «Мехелен» та «Брюгге».

А ось з воротарською позицією у «Рієки» можуть бути проблеми. На початку вересня «білі» продали в «Верону» 20-річного таланта Айвора Пандура, за якого виручили трохи менше мільйона євро, а тому нині за пост № 1 борються досвідчений і не завжди стабільний 33-річний Андрій Пршкало і 22-річний Іван Невістич , у якого також далеко не найкраща статистика.

Стиль гри

«Рієка» за Рожмана вельми варіативна в плані вибору тактичних схем на гру команда. Найчастіше наставник віддає перевагу грі в два нападники, хоча нерідко обходився й самотнім Чолаком попереду з граючим під ним Андріяшевичем. У зв'язку з досить несподіваним продажем ключового бомбардира передбачити, як «білі» зіграють проти «Колоса» вельми непросто. Це можуть бути і 5-3-2, і 4-2-3-1, і 3-5-2, і навіть (що, втім, дуже малоймовірно - лише 5 матчів в минулому сезоні) 4-4-2.

«Рієка» вміє високо пресингувати, особливо любить робити це в поєдинках проти суперників, яких вважає менш сильними, ніж вона сама. З фаворитами ж «білі» часто закриваються, внаслідок чого ні про який серйозний пресинг з боку цієї команди не варто вести й мови. Тому знову-таки велике питання, як хорвати поставляться до «Колоса», і чи будуть грати проти гостей з України обережно, або ж постараються «закидати шапками» з перших хвилин.

В цілому найближчий суперник «Колоса» - вельми міцна з фізичної точки зору команда. Футболісти «Рієки» прекрасно себе почувають в єдиноборствах, виграючи в середньому більше половини з них (50,2%). Статистика «Колоса» в цьому компоненті трохи менш переконлива - 48% виграних.

Та й в атаці «Рієка» показує себе краще. При середньоматчовому показнику очікуваних голів 1,73xG, у «білих» кількість реально забитих становить 1,62. Пропускає ж «Рієка» в середньому по 1,18 м'ячів за гру. «Колос» знову-таки в подібних порівняннях виявляється далеко не в фаворитах - 1,28 забитих м'ячів при 1,31xG і 1,78 пропущених голів в середньому за матч.

З іншого боку, в «Колоса» напевно буде можливість скористатися слабкостями «Рієки». Ця команда вважає за краще більше грати з м'ячем, ніж ковалівці (52% володіння проти 44% у «Колоса»), але не має видатної точності пасів (лише 82,2%), а ще досить часто припускається втрат (108 в середньому за матч). Якщо футболісти «Колоса» зуміють зіграти максимально злагоджено і прагматично, а також не будуть тринькати свої шанси, то «Рієку» можна змусити помилятися досить часто, і використовувати це на свою користь.

Рієка - Колос. Прогноз і анонс на матч кваліфікаціїї Ліги Європи

Попередні матчі

З урахуванням того, що «Колос» є дебютантом єврокубків, раніше «Рієка» ніяк не могла перетинатися з ковалівцями, проте з нашим повпредом за часів незалежності України та Хорватії все ж зустрічалася. У сезоні-2009/10 «білі» в 3-му раунді кваліфікації Ліги Європи потрапили на «Металіст», і були биті в обох матчах - 2:1 (в Рієці) та 2:0 (в Харкові). Примітно, що перемогу харків'янам на виїзді на 85-й хвилині приніс точний удар Володимира Лисенка, який нині виступає за «Колос». Очевидно, ніхто в Україні не буде проти, якщо 32-річному нападнику вдасться і цього разу стати автором переможного для його команди м'яча в протистоянні з «Рієкою», що продовжить кампанію «Колоса» в цій Лізі Європи.

Оцініть матеріал
(37)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів
Футбол | 25 квітня 2024, 11:44 7
Жуніор Мораес хоче грати у Європі. Він відхилив 5 пропозицій за 15 днів

Екс-форвард «Динамо» та «Шахтаря» не планує залишатися у Бразилії

Жуніор Мораес розповів, чим займатиметься після завершення кар'єри
Футбол | 25 квітня 2024, 12:57 0
Жуніор Мораес розповів, чим займатиметься після завершення кар'єри

Однак поки що форвард прощатися з футболом не має наміру

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Николай Власов
УДАЧИ ВАМ ФК КОЛОС
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Михаил Степанов
Верим в Колос!
russol30
Дуже сильний суперник. Колосу фарту і удачі
russol30
Дуже сильний суперник. Колосу фарту і удачі
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
fifadinamo
Колос чемпион
Yura Юрий
Давайте Колосята, болеем за вас, отступать и терять нечего, покажите им кузькину мать ;)
kum_Poltava_
Буде смішно, якщо Колос вилетить, а Десна пройде далі .
mayakovskiy1
Удачи парни! Сегодня буду топить за вас всей душой
AЛВ
Земляки не підведіть,удачі.!!!
olexyn
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил