Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат України
| Оновлено 27 вересня 2020, 08:58
3461
1

Олександра МЕРКУШИНА: «З нетерпінням чекаю дебюту на міжнародних змаганнях»

Юна українська біатлоністка – про літній чемпіонат України

| Оновлено 27 вересня 2020, 08:58
3461
1
Олександра МЕРКУШИНА: «З нетерпінням чекаю дебюту на міжнародних змаганнях»
Sport.ua. Олександра Меркушина

15-річну Олександру Меркушину багато хто називає найперспективнішою біатлоністкою України. І компліменти ці небезпідставні, адже ще у віці 14 років вона стала дворазовою чемпіонкою України серед дорослих, залишивши за спиною багатьох відомих і титулованих спортсменок.

Біатлон у дівчини закладений в ДНК, адже її мама Ірина Меркушина в 2002 році стала віце-чемпіонкою світу в естафеті, а 25-річна сестра Анастасія вже тричі завойовувала медалі на головних стартах сезону.

Можливо, вже на Олімпійських іграх 2026 року Меркушини замінять сестер Семеренко і разом пробіжать естафету, а поки Олександра виступає на літньому чемпіонаті України і мріє про дебют на міжнародній арені.

- Це вже другий літній чемпіонат України для мене. Гонка сподобалась, але траса дуже важка для мене. Для моєї спини важко з гвинтівкою бігти. Досить незвично. Велика дистанція, важко біжиться. Але все треба практикувати, легко ніколи не буде.

- З дорослими цікавіше змагатися, ніж з своїми ровесницями?
- З ровесницями ти борешся за перше місце, переживаєш, щоб не втрачати позиції. А тут ти борешся за найкращий результат. Якнайкраще пробігти, якнайкраще відстрілятися. Де краще? Напевно, на дорослих, тому що тут більше ростеш, розвиваєшся. Мені подобається більше змагатися з нашими найкращими українськими біатлоністками.

- На минулому зимовому чемпіонаті України ти склала норматив майстра спорту. Але трішки не пощастило з Юнацькими Олімпійськими іграми: на минулих виступали трішки старші біатлоністи, на наступних будуть трішки молодші. 2005 рік народження «в прольоті»...
- Так, є таке. Ні туди, ні сюди. Але будемо сподіватися, що взимку допустять до світових. Я вже з нетерпінням чекаю свого дебюту. В Україні вже набігалась вдосталь.

- Але ж Юніорський Кубок IBU цього року скасували...
- Так, але буде юніорський чемпіонат світу. Може якось відберуся. Загалом, чекаю дебюту. Можливо, вже в цьому році вийде, а може на наступний перенесемо, щоб не спішити. Життя покаже, тут не вгадаєш.

- Вже плануєш на якийсь рік в основну збірну пробиватися?
- Ви знаєте, поки важко боротися з лідерами, тому що, по-перше, досить велика різниця у віці. Вони досить сильні, в них багато досвіду і сил. А мої ровесниці, навіть трішки старші, позитивно налаштовані. Думаєш, треба пробувати хоча б в юніорську збірну. А як там буде з дорослою збірною... Треба просто бігати і показувати результати, а вже тренери будуть вирішувати, брати мене чи ні.

- А як проходить комунікація з тренерами? Ти ж під керівництвом батька займаєшся?
- Так, тренуюся з батьком, з іншими тренерами ми особливо не контактуємо. Хіба інколи тренуємося з чоловічою командою Б, стріляємо. Вони стріляють дуже швидко, намагаюся за ними встигати. І скажу, що завдяки ним, мабуть, цього літа я підтягнула стрільбу. Витягнула на трішки кращий рівень. Будемо надіятись, що взимку це буде мені допомагати.

Відзначимо, що в спринтерській гонці на літньому чемпіонаті України-2020 Меркушина-молодша з одним промахом посіла 7 місце з 32 спортсменок. Вона є наймолодшою учасницею змагань.

Денис ШАХОВЕЦЬ із Чернігова

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Як схожа на дорослу сестру.Давай дівчина,працюй так і далі.Добра зміна росте