Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 23 вересня 2020, 13:26
8675
8

Шлях Філіппова. Чому його трансфер в Сент-Трюйден - це добре для всіх

Олексій Сливченко впевнений: 27-річний форвард і «Десна» все зробили правильно

| Оновлено 23 вересня 2020, 13:26
8675
8
Шлях Філіппова. Чому його трансфер в Сент-Трюйден - це добре для всіх
ФК Сент-Трюйден. Олександр Філіппов

Новина про те, що найкращий форвард «Десни» останніх років і один з топ-бомбардирів УПЛ минулого сезону Олександр Філіппов може покинути чернігівську команду напередодні її старту в кваліфікації Ліги Європи, безумовно, для більшості шанувальників українського футболу стала повною несподіванкою. Ще більш дивним виглядав пункт кінцевого призначення нападника - бельгійський «Сент-Трюйден», який за всю свою історію може похвалитися хіба що перемогою в Кубку бельгійської ліги в сезоні-1997/98, та парою вилазок до Кубку Інтертото, про існування якого багато хто з числа найбільш молодих наших читачів міг й зовсім не чути...

Але, якщо спробувати розкласти все по поличках і бути максимально об'єктивним, то трансфер Філіппова в «Сент-Трюйден» - це те соломонове рішення, яке в перспективі здатне принести позитивний ефект для кожної зі сторін угоди...

Олександр Філіппов

Якщо говорити відверто, то до минулого сезону про Олександра Філіппова мало хто чув, навіть з числа уболівальників, які намагаються не пропускати нічого найважливішого з життя української Прем'єр-ліги. Шлях нагору для цього нападника видався неймовірно тернистим, і в якийсь момент він навіть замислювався про доцільність продовження кар'єри футболіста, про що розповідав у інтерв'ю.

До «Десни» Філіппов зовсім не виблискував результативністю. На його рахунку було 8 забитих м'ячів в 25 поєдинках за краматорський «Авангард», та 3 голи в 11 іграх за «НПГУ-Макіїввугілля» (нині - «Нікополь»). Але перехід в «Десну» все кардинально змінив. Під керівництвом Олександра Рябоконя Філіппов немов отримав крила для великого польоту. За два сезони в Першій лізі в 52 матчах форвард відзначився 22 забитими м'ячами, неодмінно входячи до когорти найкращих голеадорів команди.

Відразу після виходу «Десни» в Прем'єр-лігу Філіппов трохи загубився - 5 голів в 28 матчах, проте в сезоні-2019/20 розквітнув у всій красі, забивши 16 м'ячів в 30 поєдинках і ставши другим в списку найкращих бомбардирів УПЛ після Жуніора Мораеса з «Шахтаря». Очевидно, що такі успішні виступи і привели до підвищеної уваги до Філіппова з-за кордону.

Звичайно, в 27 років зробити стрибок з «Десни» в якийсь топ-клуб Європи - це історія для казок. Але на перехід в добротну команду на кшталт умовного «Андерлехта», ПАОКа або АЗ Філіппов цілком міг би претендувати, проте опинився в «Сент-Трюйдені». Чи погано це для гравця? Насправді, абсолютно ні.

У «Сент-Трюйдені» Філіппов отримає ідеальну можливість для адаптації до бельгійського футболу, де гра будується куди швидше, ніж в Україні. У стані лідера дивізіону Олександру цілком могли б і не дати кількох шансів проявити себе, а ось в «Сент-Трюйдені» подібна можливість в українця однозначно буде. В рядах нинішніх «канарок» Філіппов буде одним з головних активів команди, а тому відноситься до нього будуть відповідно. Та й сам по собі «Сент-Трюйден» - клуб-трамплін для багатьох гравців, які бажають проявити себе в Бельгії, щоб потім отримати більш привабливий особистий контракт в клубі багатшому та соліднішому.

Зрештою, Філіппов усвідомив головне - в збірну України з «Десни» йому шлях замовлений. Наставник «синьо-жовтих» Андрій Шевченко в одному з коментарів прямо позначив свою позицію з цього питання: «Чого не вистачає Філіппову, щоб отримати шанс у збірній? Йому треба грати в єврокубках, в топ-3 клубів України, грати постійно на хорошому рівні».

Бути серед топ-3 клубів України і грати в єврокубках - завдання неймовірно амбітне для «Десни», а тому залишалося обирати варіант з «постійною грою на хорошому рівні». Чемпіонат Бельгії - відмінний майданчик, щоб проявити себе. В середньому ця ліга знаходиться на більш високому рівні, ніж сучасна УПЛ, де крім матчів з двома грандами і парою-трійкою таких же міцних опонентів, як сама «Десна», Філіппову навряд чи в найближчі роки світив якийсь прогрес і можливість довести Шевченку свою необхідність для збірної.

«Десна»

Для настільки нерозпещеного трансферними баталіями клубу, яким нині є «Десна», можливість продати свого футболіста за хорошу суму в Європу - шанс, за який необхідно було вчепитися. За нашою інформацією, за Філіппова чернігівці отримали близько 1,5 мільйонів євро - суму, яка вмить стала рекордною для «Десни».

Так, у колектива Рябоконя на носі дійсно відповідальний вояж до Німеччини на матч третьої кваліфікації Ліги Європи проти «Вольфсбурга», але давайте будемо відверті: що з Філіпповим, що без нього українська команда ніяк не є фаворитом майбутньої дуелі. Більш того, чисто «на папері» німці повинні проходити в наступний раунд, якщо тільки не станеться сенсації. А це означає, що залишати футболіста заради одного єврокубкового матчу, а потім, можливо, втратити шанс заробити кругленьку суму, було б украй нерозсудливо з боку керівництва «Десни».

Звичайно, хтось, як наприклад, Олег Венглинський вже встиг засудити «Десну», зазначивши, що чернігівці продали свого лідера в «заштатну команду», але таким людям, можливо, видніше, ніж нам з боку. Зрештою, той таки Венглинський грав в гранді грецького і навіть, ймовірно, європейського футболу АЕКу, а тому розуміє питання краще і глибше, але головний тренер «Десни» Олександр Рябоконь спокійно і доброзичливо сприйняв бажання Філіппова змінити обстановку. У Чернігові заявили, що люблять свого тепер вже екс-бомбардира, а також бажають йому здійснити мрію і пробитися до лав збірної України. Красиве та гідне прощання.


ФК Десна

Крім того, в «Десні» прекрасно розуміють, що Філіппов став так званою «першою ластівкою», від успіхів у Європі якої залежить трансферна привабливість чернігівського клубу для інших повпредів цього регіону. Значить, потенційно в недалекому майбутньому будь-який хороший футболіст «Десни» може за пристойні гроші відправитися в західноєвропейський чемпіонат. У подібному векторі немає нічого поганого, особливо для клубу, яка не вибудовує стратегію успіху за рахунок колосальних фінансових вливань власника.

Єдине, що може засмучувати уболівальників «Десни» - це поточна відсутність видимої заміни для Філіппова. Будківський, Хльобас та Дегтярьов поки не виглядають готовими тягнути на собі всю атаку чернігівців, але хто знає, кому з них і як вдасться себе проявити в кінцевому підсумку. А шкодувати, можливо, «Десні» та всім шанувальникам УПЛ варто тільки про те, що чернігівці не встигли на тлі відходу Філіппова випередити «Маріуполь» і домовитися з «Шахтарем» про оренду Сікана. Зараз здається, що в Чернігові у Данила було б більше можливостей для зростання і розвитку, ніж на берегах Азову...

«Сент-Трюйден»

Для «Сент-Трюйдена», який в недограному через коронавірус сезоні-2019/20 номінально фінішував 12-м в бельгійській Лізі Жюпіле, покупка Філіппова також не є рядовою подією. Витрачені на українця гроші ставлять його в когорту одних із найбільш дорогих придбань клубу за всю історію. Дорожче «канаркам» обходилися тільки Джонні Лукас (2,5 мільйони євро) та Мохамед Буя Турай (1,8 мільйонів євро). Останньому, який грав на позиції центрального нападника, проявити себе в «Сент-Трюйдені» так і не вдалося, у зв'язку з чим африканця влітку нинішнього року відпустили в «Хебей Чайна Форчун» за 1,5 мільйони євро.

Забивний нападник - та опція, закрити потребу в якій було конче необхідно для «Сент-Трюйдена». У минулому сезоні «канарки» забили лише 33 м'ячі в 29 поєдинках, опинившись серед гірших колективів чемпіонату Бельгії в цьому компоненті. Найкращим бомбардиром «Сент-Трюйдена» в сезоні-2019/20 став Йохан Болі (брат екс-форварда «Зорі» Янніка Болі), який ще до січня забив 10 м'ячів в 17 матчах, а потім за 3 мільйони євро був проданий катарському «Аль-Райяну».

Основним конкурентом Філіппова стане, вочевидь, 24-річний японець Юма Судзукі, який в 6 матчах нинішнього сезону відзначився вже 2 забитими м'ячами. Однак при наявності цікавої пропозиції по цьому легіонеру «канарки» навряд чи будуть довго комизитися, через що рівноцінна заміна в особі Філіппова клубу дуже потрібна.

Крім того, в «Сент-Трюйдені» напевно захоплені прикладом Романа Яремчука, якого «Генту» вдалося розгледіти в «Олександрії» і, скориставшись моментом, вчасно забрати з «Динамо». І хоча Філіппов старший за свого співвітчизника, але його нинішній вік є оптимальним для футболіста. Якщо за рік Олександру вдасться себе проявити так, як в «Десні» в сезоні-2019/20, то немає сумнівів, що вже наступного літа українець вирушить на підвищення, якщо вже не зі спортивної точки зору, так з фінансової це точно.

Але навіть, якщо припустити, що у Філіппова кар'єра в «Сент-Трюйдені» на заладиться, цей клуб навряд чи залишиться в серйозному програші від трансферу Олександра. Справа в тому, що в Бельгії прекрасно розуміють і усвідомлюють тенденцію, що склалася в УПЛ, коли багато хто з легіонерів з часом повертається в рідні пенати, причому нерідко ще й за цілком собі «живі» гроші (недавній приклад Довбика, як і деяких інших «повертайців» цілком підходить під цю тезу).

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Аль-Наср взяв три очки. Мане не забив пенальті, а потім оформив дубль
Футбол | 19 квітня 2024, 22:49 0
Аль-Наср взяв три очки. Мане не забив пенальті, а потім оформив дубль

Увечері 19 квітня відбулися матчі 28-го туру чемпіонату Саудівської Аравії

Ексчемпіон світу розповів, що сталося під час спарингу з Ф'юрі
Бокс | 19 квітня 2024, 15:36 0
Ексчемпіон світу розповів, що сталося під час спарингу з Ф'юрі

Джей Опетайя заперечує, що відправив Тайсона на настил рингу

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
y-grec
Одне не ясно: чому перехід не можна було узгодити у п'ятницю? На це питання ніхто не дає відповіді
Транферне вікно ніби буде ще відкрите
Mac_Gyver
Более того, чисто «на бумаге» немцы должны проходить в следующий раунд
___________________________________________________________________
Раз уж такая песня пошла, то может "Десне" в Вольфсбург и ехать не стоит? Деньжат сэкономят.
Maks7777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Vytas Meskauskas
Бред, чемпионат Украины теряет так сильных игроков и с этим уровень. За хорошие деньги продали ????? Такой цены за лучшего нападающего чемпионата Киргизии не отпустят и это сборник. В следующем году Десна могла в Европе эти деньги заработать а так игрок в левой команде.
vados1991
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил