Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 23 серпня 2020, 15:12
33921
12

Дорогий та ще дорожчий. 8 футболістів з необґрунтовано високими клаусулами

Говоримо про ситуації, коли клуби віддали перевагу тому, щоб перестрахуватися...

| Оновлено 23 серпня 2020, 15:12
33921
12
Дорогий та ще дорожчий. 8 футболістів з необґрунтовано високими клаусулами
ФК Шахтар. Тете

Трансфер бразильця Неймара з «Барселони» в «Парі Сен-Жермен», який відбувся влітку 2017 року, найсерйознішим чином вплинув на кадрові стратегії величезної кількості клубів по всьому світу. По суті, футбольне співтовариство побачило, що сума в 222 мільйони євро, яка раніше здавалася всім космічною та нереальною, такою аж ніяк не є, якщо мова йде про стійке бажання багатих власників здобути в ряди своєї команди світову зірку.

Саме тому багато клубів, підписуючи контракти з футболістами, почали закладати туди ще більш високі суми відступних (вони ж відомі під назвою «клаусула»), ніж це практикувалося у них раніше. Безумовно, всі ситуації промоніторити фізично неможливо, а тому сьогодні ми зупинимося на восьми випадках, коли прописана в контракті гравця клаусула здається абсолютно незрозумілою та необґрунтованою. Особливо в період, коли футбол, як і багато інших сфер життєдіяльності, постраждав від коронавірусної кризи...

ЛАЗАРО

Вік: 18 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Фламенго»
Клаусула: 80 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 1,8 мільйони євро

Лазаро Вінісіус Маркес, або просто Лазаро, є вихованцем академії бразильського «Фламенго». Грати в футбол в рядах «стерв'ятників» Лазаро почав ще будучи 8-річним хлопчиком, а зараз доріс до рівня одного з найбільш перспективних гравців молодіжної команди. У 2019 році Лазаро, що грає на позиції центрального атакуючого півзахисника, відзначився 24 забитими м'ячами в 29 проведених матчах за «Фламенго» U-17. Настільки успішні виступи призвели до того, що боси бразильського клубу перепідписали контракт з юним талантом на поліпшених умовах, прописавши в ньому також і неймовірно високу, як для тінейджера, клаусулу - 80 мільйонів євро.

Вочевидь, «стерв'ятники» прекрасно розуміли, що робили, оскільки раніше з їхнього клубу в «Реал» перебралися два молодих таланти - Вінісіус Жуніор та Рейньєр, за яких «бланкос» заплатили 45 і 30 мільйонів євро відповідно. Однак поки Лазаро не провів на професійному рівні жодного поєдинку, а тому його клаусула виглядає відвертим глузуванням над існуючими ще якихось кілька років тому порядками і принципами роботи клубів на трансферному ринку.

ЖАН П'ЄР

Вік: 22 роки
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Греміо»
Клаусула: 120 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 9 мільйонів євро

Центральний півзахисник «Греміо» Жан П'єр нині є, мабуть, одним з найбільш цікавих і яскравих проспектів чемпіонату Бразилії. Це футболіст практично без слабких місць, який постійно прогресує, що дозволяє Жан П'єру привертати до себе увагу все більшого і більшого числа клубів. Втім, потрібно розуміти, що якщо до 22 років при сучасних тенденціях роботи європейських топ-клубів на бразильському ринку футболіст все ще не поїхав, то навряд чи про нього варто вести мову, як про того, хто буде переписувати світові трансферні рекорди.

Втім, для «Греміо» Жан П'єр дуже важливий, а тому влітку минулого року клуб підписав з хавбеком новий контракт з клаусулою в 120 мільйонів євро. Цікаво, що не так давно повідомлялося про інтерес до Жана П'єра з боку київського «Динамо», хоча всі ми прекрасно розуміємо, що для «біло-синіх» буде дуже важко запропонувати за цього хавбека і десяту частину тієї нечуваної клаусули, яка міститься в його контракті.

Флорентіну ЛУЇШ

Вік: 20 років
Громадянство: Португалія
Клуб: «Бенфіка»
Клаусула: 120 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 18 мільйонів євро

Цей молодий португалець ангольського походження до ігор за основний склад «Бенфіки» почав залучатися ще в сезоні-2018/19. З тих пір Луїш встиг заробити славу одного з найбільш перспективних молодих хавбеків європейського континенту, у зв'язку з чим за ним стежить цілий ряд відомих клубів. Наприклад, минулої осені всерйоз говорили про інтерес до Луїша з боку «Манчестер Сіті», головний тренер якого Хосеп Гвардіола нібито особисто дав розпорядження скаутам оцінити рівень таланту і здібностей Флорентіну.

Очевидно, що на хвилі чуток, керівники «Бенфіки» вирішили від гріха подалі серйозно завищити клаусулу на Луїша, щоб потім не кусати лікті. Нині вона становить 120 мільйонів євро, хоча реальна вартість контракту хавбека коливається в межах 20 мільйонів... Потрібно розуміти, що в сучасних реаліях за гравця не атакуючого амплуа навряд чи хтось погодиться віддати такі гроші, з урахуванням того, що у Луїша немає серйозного досвіду виступів на рівні Ліги чемпіонів, або в національній збірній Португалії. Все ж Флорентіну - це не Поль Погба...

ТЕТЕ

Вік: 20 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Шахтар»
Клаусула: 150 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 15,5 мільйонів євро

Цей перспективний бразилець так і не встиг провести жодного офіційного матчу за першу команду «Греміо», перш ніж опинився в Європі. Тете грамотно увели скаути «Шахтаря», які запримітили молоду «зірочку», що цілком може стати в рядах «гірників» футболістом калібру Вілліана або Дугласа Кости. На покупку Тете донецький клуб не пошкодував 15 мільйонів євро, що є дуже суттєвою сумою, особливо на тлі кризової ситуації, яка склалася в останні роки у вітчизняному футболі.

Примітно, що керівництво «Шахтаря» відразу ж приголомшило всіх умовами контракту молодого новобранця. Генеральний директор «гірників» Сергій Палкін заявив, що клаусула Тете становить 150 мільйонів євро! Це в півтора рази вище, ніж у одного з лідерів колективу Ісмаїлі, чиї відступні також виглядають фантастичними за мірками УПЛ. Звичайно, «Шахтарю» навряд чи вдасться виручити від продажу Тете 150 мільйонів євро, хоча бразилець і демонструє колосальний талант і темпи прогресу, у зв'язку з чим його клаусулу, скоріше, можна називати спробою перестрахуватися з боку босів «Шахтаря», ніж будь-яким реальним економічним розрахунком.

Оріоль БУСКЕТС

Вік: 21 рік
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Барселона»
Клаусула: 200 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 2,3 мільйони євро

Незважаючи на те, що Оріоль Бускетс дебютував за першу команду «Барселони» ще в сезоні-2017/18, побудувати кар'єру в рядах рідної команди молодому хавбеку поки не вдається. Сезон-2019/20 Оріоль і зовсім провів в Нідерландах, де на правах оренди захищав кольори «Твенте». Грав регулярно, але загалом без якогось лиску, що дозволяло б стверджувати, що за Оріолем Бускетсом майбутнє «Барселони».

Найімовірніше, Оріоль Бускетс так ніколи і не доб'ється тієї слави і рівня гри, які дісталися його зірковому однофамільцю Серхіо, проте в «Барселоні» свого часу вирішили перестрахуватися і прописали космічну клаусулу в контракті хавбека - 200 мільйонів євро. Поки ж Оріоль оцінюється майже в сто разів дешевше і, згідно з останніми чутками, найближчим часом буде відправлений «блаугранас» в чергову оренду.

Мартін БРЕЙТУЕЙТ

Вік: 29 рік
Громадянство: Данія
Клуб: «Барселона»
Клаусула: 300 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 9,5 мільйонів євро

Через кадрові проблеми в лютому нинішнього року «Барселона» здійснила екстрений трансфер, підписавши за 20 мільйонів євро форварда «Леганеса» Мартіна Брейтуейта, про якого напевно в широких вболівальницьких масах раніше мало хто взагалі чув. Проте, настільки неоднозначний трансфер був підкріплений ще й просто космічною сумою відступних, прописаних в контракті Мартіна - 300 мільйонів євро. Зрозуміло, що це всього лише формальність в даній ситуації, але навіщо було чинити вже настільки екстравагантно, і чому тоді не 1 мільярд євро, наприклад?

До слова, Брейтуейт особливо «Барселоні» не допоміг. На його рахунку виявився лише 1 забитий м'яч у 11 матчах, а цього літа «блаугранас», напевно, постараються позбутися данця, поки за нього можна виручити десь стільки ж, як і було витрачено. Подейкують навіть, що переговори по Мартіну з каталонцями веде «Вест Хем».

Вінісіус ЖУНІОР

Вік: 20 років
Громадянство: Бразилія
Клуб: «Реал»
Клаусула: 700 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 45 мільйонів євро

Немає сумнівів, що Вінісіус Жуніор - один з головних «діамантів» нинішнього складу «Реала» з точки зору його подальших перспектив. Перебравшись до Мадрида два роки тому, бразилець поступово адаптується до нової команди і реалій Ла Ліги. Однак поки результат «Реала» жодною мірою безпосередньо не залежить від виступів Вінісіуса Жуніора, а тому говорити про його ключову роль в команді не доводиться.

У той же час клаусула у Вінісіуса по-справжньому феноменальна - 700 мільйонів євро. Сьогодні складно собі уявити, щоб в найближчому майбутньому (як мінімум до кінця кар'єри Жуніора) в світовому футболі стався такий масштабний стрибок у трансферних цінах, що зробило б можливим угоди на такі суми. А значить, ці сім сотень мільйонів - не більше, ніж формальна процедура, яка дозволятиме «Реалу» утримувати свого таланта в клубі до того часу, поки або не завершиться контракт, або клуб не вважатиме за доцільне прийняти якусь трансферну пропозицію.

Браім ДІАС

Вік: 21 рік
Громадянство: Іспанія
Клуб: «Реал»
Клаусула: 750 мільйонів євро
Ціна на Transfermarkt: 13,5 мільйонів євро

Іспанський атакуючий півзахисник, який на юнацькому рівні пройшов академії «Малаги» і «Манчестер Сіті», з січня 2019 року виступає за «Реал». Мадридський клуб викупив його у «городян» за 17 мільйонів євро, підписавши контракт на 6,5 років, а разом з тим і феноменальну клаусулу - 750 мільйонів євро.

Поки Браім Діас, незважаючи на всі його таланти, виявляється нездатним пробитися в першу команду «Реала» через неймовірну конкуренцію. Тому «бланкос» намагаються переконати хавбека поїхати в оренду, щоб потім повернутися і, ймовірно, з новими силами поборотися за право грати у футболці «Реала». А ось чи вийде у Діаса взагалі стати гравцем топ-рівня - питання вельми цікаве. Втім, в Мадриді спочатку спробували перестрахуватися, прописавши в угоді хавбека таку суму відступних, яку теоретично якщо хтось і заплатить, то це призведе до ще одного вибуху цін на трансферному ринку, який буде серйознішим за той, що трапився після угоди по Неймару.

Оцініть матеріал
(172)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика
Футбол | 24 квітня 2024, 19:01 3
У Челсі ухвалено рішення про майбутнє Мудрика

«Пенсіонери» розставили пріоритети щодо українця

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 25 квітня 2024, 10:00 5
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ilya
Да можно хоть миллиард ставить.
Это делается, что бы игрок не ушел задёшево.
Клубы видят в нем перспективу.
Володимир Дуць
Завищені суми клаусул - нічого дивного, вони будуть тільки зростати. У кожному випадку у клубів конкретні інтереси. Хоча Брейтвейт - таке могли утнути тільки ці...
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
oleg fomin
Ну тут из этого списка Винисиус Жуниор, действительно хорош.
Олег Мандрівник
до лярда уже совсем рядом
Вова Чертрогатый
29 год. У меня все.
Сергей Иванамофф
Я не считаю чужие деньги. Тратят свои на то, что им нужно. На здоровье.
yuriy_kent
Диас в Реале за два года сыграл 15 матчей(в основном на последние 3-5 минут выходил) и 750 лимонов?
Брус Вылез
Ничего удивительного. Посмотрите как работает с мячом тот же Жан Пьер. Скоро уедет в ПСЖ какое-нибудь
Trasher311987
Даже если взять всех пингвинов Антрактиды, выйдет дешевле чем кротовской пингвин.
150 млн за то что чувак в пустые в Манчестере не попадает
J0e777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил