Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 17 серпня 2020, 12:21
40216
92

Фінал близький. Чому в Італії вірять в Інтер, і чи здатний Шахтар здивувати

У команди Луїша Каштру є відмінний шанс осоромити багатьох італійських експертів і знавців футболу

| Оновлено 17 серпня 2020, 12:21
40216
92
Фінал близький. Чому в Італії вірять в Інтер, і чи здатний Шахтар здивувати
twitter.com/inter

«У півфіналі немає фаворита» - ця думка одного з лідерів нинішнього «Шахтаря» Тайсона, схоже, не вкладається в головах більшості італійських журналістів, які в численних матеріалах оцінюють шанси «Інтера» на вихід у фінал Ліги Європи, і навіть перемогу в ній.

Дійсно, в 1/2 фіналу турніру «гірникам» доведеться зійтися, мабуть, з найсерйознішим опонентом, який попадався на їхньому шляху в поточному розіграші. Міланський «Інтер» - один із грандів італійського футболу і команда, яка майже завжди перебуває на видноті. Саме тому сьогодні ми не будемо говорити про історію цього клубу, намагатися накопати якісь маловідомі факти з біографії головного тренера команди Антоніо Конте, або ж «пробувати» дивувати читача розсипом зірок, які є в стані «нерадзуррі». Коли мова заходить про команди рівня «Інтера», подібні аспекти буквально лежать на поверхні. Історія «нерадзуррі» прекрасно і детально викладена в численних літописах, доступних навіть в перекладі з італійської. Про Конте, який до «Інтера» встиг попрацювати на топ-рівні з «Ювентусом», «Челсі» і збірною Італії, сказано і переказано вдосталь, а якщо хто призабув прізвища зірок, що грають нині за «нерадзуррі», досить просто освіжити в пам'яті актуальний склад цієї команди, після чого у 99% уболівальників ніяких питань не залишиться.

Тому сьогодні ми поговоримо про два цікавих, на наш погляд, аспекти напередодні гри «Інтера» з «Шахтарем»: 1) думку італійських журналістів і фахівців про фаворита цього поєдинку; 2) тактичні особливості ведення гри «нерадзуррі» та «гірників».

Від «Інтера» чекають тільки фіналу

Практично жодне серйозне видання, і жоден фахівець, що перебуває на видноті, в Італії не розглядає «Шахтар» фаворитом матчу проти «Інтера». На користь «нерадзуррі» грає не тільки незрівнянно більш висока вартість складів команд, а також досвід виступів в куди більш конкурентоспроможному, ніж український, чемпіонаті, але й в цілому поставлена міланській команді тренерським штабом Конте гра.

Зокрема, директор авторитетної La Gazzetta dello Sport Стефано Баріджеллі в своїх судженнях помічає, що нинішній «Інтер» нарешті став міцним і по-справжньому згуртованим колективом з чітко помітним керівництвом з боку Антоніо Конте. Аналізуючи перемогу «нерадзуррі» над «Байєром» у чвертьфіналі Ліги Європи, Баріджеллі прийшов до висновку про повну закономірність результату, підкресливши, що з такою якістю гри «Інтер» повинен розраховувати мінімум на участь у фіналі.

Значно далі в своїх міркуваннях пішов журналіст Фабіо Лікарі. Він пише, що жеребкування Ліги Європи відкриває перед «Інтером» справжнісіньке зелене світло на шляху до фіналу. Ще до чвертьфінальної дуелі «нерадзуррі» з «Байєром» Лікарі писав, що «все тепер залежить тільки від Конте», особливо підкреслюючи наступне: «Вийти у фінал, звичайно, буде непросто, однак «Байєр», а потім і «Шахтар» об'єктивно не виглядають непрохідними суперниками для кращого «Інтера» в сезоні». Думка цього аналітика базується на тому, що міланський гранд добре вміє протистояти атакуючим командам за рахунок здатності впевнено оборонятися, домінувати в зоні першої третини поля, а також швидко виходити в атаки за допомогою закидань м'яча на Ромело Лукаку і Лаутаро Мартінеса. При цьому, говорячи про «Шахтар», Лікарі згадує провальний матч «гірників» у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів проти «Аталанти» (0:3). Цей поєдинок італійський журналіст характеризує наступним чином: «Донецька команда - це не щось з розряду «супер», а досвідчений, компактний і досить підступний опонент. Але «Аталанта» показала, як залишати його без роботи, розгромивши в останньому турі групового раунду Ліги чемпіонів, і задушивши ритмом ведення поєдинку».

Погоджується з колегою й інший італійський журналіст Себастьяно Вернацца. На його думку, «Шахтар» має гарну команду, але на таких пізніх стадіях турніру в хід йдуть індивідуальні якості футболістів. Як приклад для своїх оцінок, Вернацца приводить гру все тієї ж «Аталанти» в чвертьфіналі Ліги чемпіонів проти «Парі Сен-Жермен». Журналіст підкреслює, що поки команді Гасперіні вистачало сил, вона успішно протистояла французам, але в кінцівці все ж здригнулася, чим негайно скористалися більш досвідчені та умілі футболісти парижан.

За інформацією журналіста Карло Анджоні, на матч проти «Шахтаря» в Дюссельдорф прибуде президент «Інтера» Стівен Чжан. Він збирається подивитися на гру команди вживу, а також прийняти ряд ключових рішень щодо майбутнього «нерадзуррі». Першочергове - що робити з Антоніо Конте, у якого склалися непрості взаємини з менеджментом міланського клубу. Тренер хотів би бачити значно більш амбітні дії з боку «Інтера» на трансферному ринку, що допомогло б команді підсилити склад і бути ще конкурентоздатнішою як в Серії А, так і в єврокубках. Не виключено, що потенційний прохід в фінал Ліги Європи посприяє тому, що керівництво «Інтера» піде на поступки Конте, і розщедриться на топових новобранців. У кулуарах подейкують навіть про Ліонеля Мессі, який нібито нещодавно обзавівся елітною нерухомістю у Мілані.

А ось 74-річний екс-тренер «Мілана» і збірної Італії Аріго Саккі вважає, що «Інтер» при Антоніо Конте домігся суттєвого прогресу в якості гри. Однак для проходу «Шахтаря» і перемоги в Лізі Європи «нерадзуррі», на думку Саккі, все ще буде потрібно попрацювати, адже «можливості для зростання у цієї команди все ще широкі».

«Інтер» і «Шахтар» грають по-різному. Матч обіцяє бути цікавим

Поговоримо трохи і про тактику зі статистикою. Перш за все, повертаючись до думки журналіста Лікарі щодо перемоги «Аталанти» над «Шахтарем», варто підкреслювати, що навряд чи той результат хоч якось може бути застосованим в аспекті майбутньої дуелі «гірників» з «нерадзуррі». Хоча б тому, що тоді донеччан влаштовувала і нічия, а тому вони могли підспудно не кращим чином налаштуватися на гру, та й «Аталанта» грає зовсім в інший футбол, ніж «Інтер».

«Інтер» при Антоніо Конте віддає перевагу схемам з трьома центральними захисниками і двома нападниками. 52% ігрового часу в нинішньому сезоні «нерадзуррі» провели з розстановкою 3-5-2, а в 26% діяли з її модифікацією у вигляді 3-4-1-2. Навряд чи, щоб проти «Шахтаря» в півфіналі Ліги Європи Конте вибрав другий варіант, а тому, швидше за все, міланська команда зіграє за звичною моделлю.

Потрібно сказати, що останнім часом «гірники» не кращим чином грали проти суперників, що використовували схеми з трьома центральними захисниками. На згадку відразу приходять ті ж матчі проти «Аталанти», а також протистояння з «Айнтрахтом» в сезоні-2018/19. Все через те, що у опонентів «Шахтаря» виходило створювати насичені зони в обороні, проривати які вінгерам «гірників» вдавалося з великими труднощами. Навіть зараз багато хто з італійських аналітиків підкреслюють, що «Шахтар» сильний, перш за все, своєю фланговою грою, але компактність і організованість «Інтера» в центральній зоні оборони в сукупності з інтенсивним пресингом в цій зоні здатні призводити до безлічі помилок у «гірників», які італійцям тільки й належить, що використовувати.

Варто звертати увагу на те, що «Інтер» при Конте не прагне володіти м'ячем. Це не є самоціллю для «нерадзуррі», які куди більше акцентовані на проведенні швидких контратак. Наприклад, з «Байєром» міланський клуб володів м'ячем лише 38% ігрового часу, виконавши за цей період 302 передачі (86% - точних) проти 535 пасів у суперника (90% - точних). При цьому, за ударами італійці істотно перевершили німців - 17:8 (за спробами) і 7:2 (за влучаннями в площину).

Беззаперечним таргетменом у «нерадзуррі» є Ромелу Лукаку. Він любить і вміє зміщуватися зі своєї позиції, відходити в глибину, відкриватися під передачі, а потім створювати гостроту біля воріт суперника. Наприклад, по воротах «Байєра» бельгійський гренадер завдав відразу 6 ударів - кращий показник в стані «Інтера».

Що цікаво, всупереч розхожій думці, Лукаку зовсім не такий успішний в єдиноборствах. Наприклад, проти «Байєра» він виграв лише 39% дуелей в атаці, проти «Хетафе» в чвертьфіналі Ліги Європи - 17%, а в останньому турі Серії А проти «Аталанти» - й зовсім лише 12%. Інша справа, що бельгієць неймовірно активний і кількість цих самих єдиноборств в атаці у нього просто зашкалює на тлі багатьох інших гравців його амплуа - скажімо, проти «Байєра» таких дій в активі Ромелу статистики нарахували одразу 33! Для порівняння, кращий в цьому сезоні показник єдиноборств в атаці в одному матчі у Жуніора Мораеса становить 20 (проти «Аталанти» в Лізі чемпіонів на виїзді)...

Контратакам суперника «Шахтарю» взагалі належить приділити особливу увагу. «Нерадзуррі» мають одну з кращих статистик в нинішньому розіграші Ліги Європи за відсотком завершення таких дій ударами. Футболісти «Інтера» 55% своїх контратак конвертували в удари, що на тлі 27% у «Шахтаря» у відповідному компоненті виглядає дуже солідним потенційним козирем в рукаві у італійців.

Ключова статистика виступів «Інтера» в цьому євросезоні говорить про те, що команда Конте вважає за краще діяти швидко і максимально прямо - про це свідчить велика кількість навісів, передач з просуванням м'яча і, звичайно ж, ударів по воротах. Завершення атаки через удар - головна мета в побудові гри «Інтера», з чим «Шахтарю» доведеться навчитися справлятися. Якщо «гірники» часто намагаються виходити на більш зручні ударні позиції, то «нерадзуррі» роблять ставку на кількість, яка рано чи пізно, а все одно перейде в якість, особливо з огляду на рівень і майстерність виконавців, що є в розпорядженні Конте.

Навряд чи «Шахтар» буде мати перевагу над суперником і у фізичній готовності. Команди Конте завжди велику увагу приділяють цьому компоненту, а тому «Інтер» буде готовим і сконцентрованим від першої і до останньої хвилини, не в приклад розваленим в кінцівках поєдинків «Вольфсбургу» та «Базелю». Навпаки, проти «Байєра», навіть виграючи 2:1, «Інтер» частіше йшов в атаки і частіше бив по воротах, ніж суперник (5:1 - статистика ударів у останні 15 хвилин поєдинку).

Однак при всій якісній та вишколеній організації гри, проблеми у «Інтера», звичайно, також є. У Серії А-2019/20 «нерадзуррі» програли всього 4 зустрічі, причому поступилися в обох матчах проти «Ювентуса». Туринський клуб, перш за все, ні в чому не поступився супернику з точки зору надійності ведення оборонної гри, а ось в атаці за рахунок кращої винахідливості і мобільності опинився значно ефективнішим. Важливо і те, що в обох матчах проти «Інтера» в чемпіонаті Італії сезону-2019/20 «Ювентус» продемонстрував значно кращу точність передач, а також вміння мінімізувати зазори між лініями, що ставило в глухий кут міланську команду («нерадзуррі» програли «Старій сеньйорі» вдома з рахунком 1:2, і на виїзді - 0:2).

З урахуванням того, що «Шахтар» в цьому євросезоні продемонстрував в Бергамо проти «Аталанти», в Манчестері проти «Сіті», а також у Вольфсбурзі проти місцевої однойменної команди, до поєдинку з «Інтером» донеччани точно не підходять в статусі безнадійного аутсайдера. Так, італійська команда - фаворит на папері, але в грі «Інтера» чимала частина успіху залежить від того, як веде себе на полі суперник. Якщо «Шахтар» зуміє управляти темпом поєдинку, грамотно вибудує стратегію і зможе продемонструвати якість на завершальних стадіях атак, то італійським журналістам після гри, ймовірно, доведеться дивуватися тому, як по-справжньому вміє грати «Шахтар». Важливо розуміти: «гірникам» не варто ламати свій стиль гри, а потрібно максимально сконцентровано зіграти в оборонній фазі, не допускаючи помилок і не даючи козирів «Інтеру». Якщо це вдасться, то ми ще подивимося, хто все ж таки завоює жадану путівку у фінал...

Оцініть матеріал
(145)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 92
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Олег Тимофеюк
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Ilya
Пусть недооценивают, нам только лучше.
В Лион тоже никто не верил, коэфициент был 1,25 vs 15.
Удачи команде завтра, вся адекватная Украина будет поддерживать.
Morales
Отличный анализ.
Буде цікаво. Ми взмозі перемогти. Каштру розумний тренер і добре, шо Інтер вважає себе фаворітом.
tima fialko
Правильно написано,гірники повинні грати в свою гру.Козир "Шахтаря"- атака.Як би не грав Лукаку-Марлос,Тайсон,Мораес можуть забити більше.Грати на перемогу!
APOCALYPSE APOCALYPSE
Шахтер может победить!
BaZia
Интер сами подтвердили что стиль игры Шахтера им не свойстаеный, пока Лукаку будет ждать свой момент в игре горняки успеют провести в пять, а то и больше опаснейших контратак
Олег Петюк
Вчера угадал Лион. Надо было ставить. Пох, что говорят макаронники, Шахта возьмёт этот турнир. Чуйка. Совпадение, не думаю.))
andre_lui
Спасибо за статистику! Она подтверждает, что главное оружие Интера это быстрые контратаки. Поменьше поперечных передач в центре поля, необязательных потерь мяча. В остальных компонентах игры Шахтер не уступает Интеру. Такой разницы между итальянскими командами и украинскими как в конце 90-х (Динамо не в счет) сейчас нету в принципе. Если говорить об Интере, то это не самый сильный Интер за 15-20 лет. Если говорить о Шахтере, то пожалуй не слабее 2009 года. И Шахтеру вполне по силам выиграть у Интера.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
MiddleGreek
Дякую за хорошу статтю. Маю кілька своїх нотаток на маргіналіях.
Мені дивно читати таку поверхневу оцінку Шахтаря від італійських журналістів. Людей, чия робота, здавалося б, полягає в аналізі, який виходить за рамки показного самолюбовання. Сьогоднішній Шахтар Каштру виглядає найбільш оптимальним за останні 10 років. Можливо, навіть краще ніж чемпіони УЄФА 2009. На противагу інтерівській обороні, Шахтар має найліпший напад з тих команд, що залишися у четвіртаці Ліги Європи. Мораєс, Марлос, Тайсон, Тете, Патрік дуже агресивно грають як через центр так і по флангах. Питання як довго насичений центр Конте зможе протистояти технічним бразильцям залишається питанням аж до самого матчу. Окрім того, обидві команди нагнітають темп до самого кінця матчу. Благо, лавка запасних дозволяє таку розкіш. Однак, тут в силу вступає наступний фактор, який витікає з різних філософій підходів до гри. Конте змушує бігати своїх гравців постійно та безперестану незважаючи на те, чи з м'ячем вони чи ні. Якщо справи дійдуть до овертаймів, чи стане їм сил їх відіграти?
Останній момент про Лукаку і оборонку Шахтаря. Твердження, вона перестала існувати після уходу Луческу вже набили оскому. Тут питань немає. І я не розумію, чому, знаючи яку проблему становить Хочолова, не почали награвати Бондар. Матч з Базелем, який він провів на досить солідному рівні не мав бути дебютним. Більш того, я наразі вважаю благом, що Хочолаві вліпили червону. Мені здається, що він вже не раз довів теорему, що я можу гірше не тільки опція, а закономірність. Антропометрія Кривцова-Матвієкно-Бондаря неспівзмірна з Лукаку. Найкраще повністю закривати можливість передачі м'яча в його ноги. Однак, при правильно зайнятих позиціях, можна цілком безпечно заробляти фоли в атаці.
Найостанніший момент, ледь не випустив з голови. Здається, я не один спостерігаю зміну менталітету. Ігри, котрі виграємо на останніх хвилинах поступово входять у буденність. Навіть ігри, котрі ми програємо по ходу матчу, рятуються в ендшпілі. Ця вибудована впевненість повинна зіграти свою роль.
P.S. Інтер безумовно захмарно вища класом команда. Тим не менш, скромний по сьогоднішнім міркам Ліон повністю закрив мільярдну команду Гвардіоли. Футбол виграв футбол. Якщо Шахтар раптом не вдасться до зміни своєї звичної тактики, є досить пристойний привід сподіватися, що і завтра футбол виграє футбол.
Mishatison
Ризикну дати свій прогноз на матч. 2-1 в користь Шахти.
Real Trent
Интересный розыгрыш еврокубков в 2020. В лиге европы могут сойтись Ман Юнайтед-Интер,а в лиге чемпионов Лейпциг-Лион)))
Trasher311987
Если взять команду то Интер превосходит очень сильно, потому что Годин де Врей это сильные защитники , такого опыта нет ни у одного из Беков Шахтера.
Если взять среднюю линию то примерно одинаково.
Брозович Гальярдини Валеро по именам вроде сильнее но все таки по факту Шахтер с ними одинаков.
Насчёт краев тоже поставлю равенство.
Нападение сильнее это факт у Интера.
Узнаем в понедельник кто лучше реализует моменты.
Андрей Овчаренко
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Иванамофф
Желаю кротам сегодня удачи!
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BaZia
Дожились что я уже в борьбе с дегенератом Real плюсую VolShebniky..
Al Zolo
если победят кроты-прыгнут выше головы-эта ЛЕ посильнее нынешней ЛЧ
andreypoltava234
не..тут шд ловить нечего.....и класс интера выше...и судья явно будет симпатизировать интеру.....если проиграют минимально - это уже будет норм результат..
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил