Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 15 липня 2020, 15:07
15624
20

Топ-7 молодих гравців, які розкрилися після рестарту УПЛ

Без Ісенка, але з «новими» Ракицьким, Куртуа і переможцем юнацького чемпіонату Африки

| Оновлено 15 липня 2020, 15:07
15624
20
Топ-7 молодих гравців, які розкрилися після рестарту УПЛ
ua.tribuna. Ібрахім Кане

Рестарт сезону в УПЛ явив нам не тільки небачену досі медальну інтригу, але і відкрив футбольній Україні чергову порцію молодих талантів. Деякі з них вже були на підхваті у перших команд, а деякі стартували в режимі «з корабля на бал». Проте, всі наші номінанти своєю яскравою і впевненою грою окреслили свої претензії на місце в основі.

Чи втримають вони взяту висоту в подальшому, сказати складно, адже перехід від юнацького до дорослого футболу складний і загрожує розчаруваннями. Тоді тим більше давайте віддамо їм належне, адже дійсно заслужили. І так, в нашому «переліку» не буде практично «легендарного» школяра з «Ворскли» Павла Ісенка: хлопець зіграв феноменально під час післяматчевої серії пенальті з «Маріуполем», але для того, щоб вважатися талантом, який «розкрився», йому, на наш погляд, потрібно провести на подібному рівні хоча б пару-трійку поєдинків.

7. Олексій Кащук, 20 років («Маріуполь»)

За підсумками голосування за звання найкращого футболіста «Маріуполя» в минулому місяці, з великим відривом переміг півзахисник Олексій Кащук. Після відновлення чемпіонату Олексій відзначився трьома забитими м'ячами (до рестарту в його активі не було жодного) Зокрема, забив гол у важливому поєдинку проти «Дніпра-1». Після того поєдинку наставник приазовської команди Олександр Бабич жартома зазначив, що Кащук роззабивався через те, що змінив зачіску. Але якщо серйозно, то Олексій, за словами тренера, помітно додав за останні місяці. В першу чергу - в позиційній обороні і грі без м'яча. Останнє для Кащука, перекваліфікованого із форвардів в півзахисники, дуже важливо, адже по роботі на атаку до нього і раніше претензій не було, а ось в обороні він відпрацьовувати не поспішав.

Якщо Бабичу вдасться огранувати цей «алмаз», він незабаром може стати справжнім «діамантом». І повернутися в «Шахтар», якому належить контракт гравця - в «Маріуполі» чемпіон світу серед двадцятирічних виступає на правах оренди.

6. Олександр Сирота, 20 років («Динамо»)

Не було б щастя, так нещастя допомогло. Перед недавнім матчем з «Шахтарем» у «Динамо» в силу різних причин вибули з ладу практично всі основні центрбеки, і тренерський штаб вирішив довірити місце в основі 20-річному Олександру Сироті. Його дебют, незважаючи на поразку «біло-синіх», можна вважати вдалим: хлопець не знітився, не наробив дурних помилок, а на 67-й хвилині видав відмінну гольову передачу (зі своєї половини поля) на де Пену, за яку його вже встигли назвати «новим Ракицьким».

Однак для першої команди «Динамо» Сироту навряд чи можна вважати дебютантом. Ще в минулому році він був дозаявлений клубом на матчі Ліги Європи під 34-м номером (досить символічно, адже до Сироти під цим номером виступав Хачеріді), регулярно тренувався з основою. На високому рівні провів Сирота і кубковий фінал проти «Ворскли». А ось в матчі проти «Олександрії» Олексій Михайличенко в стилі «пізнього» Кварцяного вирішив відразу ж замінити Олександра (на 24 хвилині) після того, як він «привіз» у свої ворота пенальті. І ось тепер буде вельми цікаво подивитися, чи знайдеться місце для Сироти в поєдинках, що залишилися в сезоні, чи ні. І, з іншого боку, наскільки сам футболіст зможе безболісно для себе пережити такий ось суворий тренерський урок.

5. Фернандо, 21 рік («Шахтар»)

Бразильський півзахисник приєднався до «Шахтаря» влітку 2018-го, за непогані п'ять з половиною мільйонів євро, які отримав «Палмейрас». У бразильській команді Фернандо грав, як правило, на позиції лівого півзахисника. У цьому ж амплуа використовував гравця в донецькій команді і її тодішній наставник Паулу Фонсека. Дебют Фернандо в складі «гірників» вийшов непоганим: два забиті м'ячі і одна гольова передача. Однак адаптація затягнулася, і футболіста віддали в оренду в португальський «Спортинг». Сам бразилець випромінював оптимізм з приводу переходу: мовляв, все життя хотів зіграти в чемпіонаті Португалії. Але не вдалося навіть дебютувати: то травма безглузда, то вірус якийсь.

У підсумку він повернувся в «Шахтар». Або, все ж, був змушений повернутися. А в «Шахтарі» вже новий тренер: замість відбувшого на «підвищення» в «Рому» Фонсеки в команду прийшов Луїш Каштру. На відміну від свого попередника, Каштру бачить в Фернандо виключно форварда. Португалець награвав Фернандо на позиції нападника в зимове міжсезоння. Але тоді здавалося, що це радше експеримент заради експерименту, не більше того. Але тренер задіяв бразильця на вістрі атаки не тільки в товариських чи контрольних поєдинках. Фернандо вийшов в основі «Шахтаря» в грі проти «Десни» (3:2 на користь «гірників») і справив своєю грою майже фурор. В активі молодого бразильця - один забитий м'яч і співавторство ще одного гола. З тих пір Фернандо стали розглядати в якості основної заміни 33-річному Мораесу. І, радше за все, так воно і буде: хоч натуралізований бразилець все ще залишається основним нападником «гірників», Фернандо має всі передумови для того, щоб перейняти естафету у донецького бомбардира.

4. Анатолій Трубін, 18 років («Шахтар»)

Недарма юного стража воріт «Шахтаря» тамтешні бразильці називають «Куртуа»: Трубін не тільки схожий габаритами на знаменитого бельгійського воротаря «Реала» (майже два метри зросту), але і відрізняється не по роках розвиненими холоднокровністю і майстерністю. Вихованець клубної академії «Шахтаря» в першій команді з'явився ще під час перебування тренером команди Паулу Фонсеки. І свій перший матч за «Шахтар» Трубін провів під керівництвом саме цього наставника (матч проти «Маріуполя»).

У нинішньому сезоні Трубін став головним дублером Пятова у воротах «Шахтаря». В активі Анатолія - ​​п'ять поєдинків в основі, з них два «сухих». Трубін відрізняється не тільки впевненою грою на «другому поверсі», що при його габаритах цілком природно, але і відмінною грою ногами. Поки що він робить свої перші кроки, тому без помилок не виходить. Наприклад, матч проти «Колоса» він відіграв відмінно, а ось в грі проти «Динамо» зробив відразу дві результативні помилки. Але це пройде, якщо з'явиться постійна практика. А вона таки з'явиться, адже Пятову вже 36-ть.      

3. Дмитро Різник, 21 рік («Ворскла»)

Схоже, «Ворскла» знайшла «свого» голкіпера. Після Андрія Пятова, який дуже яскраво дебютував за першу команду ворсклян в 21 рік, в полтавській команді було багато добротних воротарів, але справжніх самородків не було. І ось він з'явився. З приходом в команду Юрія Максимова, пост номер один в «Ворсклі» зайняв Дмитро Різник - уродженець Полтави, вихованець клубної академії (як і Пятов).

Спочатку справи в клубі у чемпіона світу серед двадцятирічних йшли з перемінним успіхом. Але після відновлення сезону Різник став не тільки беззаперечним першим номером команди, а й часто саме його гра приносила «Ворсклі» результат. Як не згадати його феноменальні сейви в грі проти «Дніпра-1», впевнені дії в матчах проти «Львова» і «Маріуполя». У фінальному поєдинку Кубка України проти «Динамо» Різник зробив відразу кілька геройських порятунків воріт, і це саме завдяки впевненим діям свого воротаря полтавці дотерпіли до післяматчевої серії пенальті. Там теж Дмитро зробив один класний сейв, але на його біду суперник дуже класно виконував інші удари. Загалом, «Ворскла» на довгі роки «знайшла» свого «першого номера». Тільки проблема в тому, що на нього вже зараз є серйозний попит. У тому числі від зарубіжних клубів. Чи втримають?

2. Георгій Цитаїшвілі, 19 років («Динамо»)

Те, що цей хлопець надзвичайно талановитий, говорили вже давно. Він народився в Ізраїлі, де виступав його батько, теж професійний футболіст. Талант Гіо помітили ще в Землі Обітованій, пропонували прийняти громадянство і виступати за один з тамтешніх клубів, але батько хотів, щоб Георгій грав в більш сильному клубі і чемпіонаті. Так на горизонті з'явилося київське «Динамо». Хоча спочатку була «Барселона», де Цитаішвілі пропонували залишитися, але він в результаті вибрав клуб зі столиці України. У першій команді «Динамо» Гіо дебютував рано - в 17-річному віці. Уже тоді, в 2018-му, було видно, що з цього вибухового пацана з неординарним дриблінгом буде толк. Після молодіжного чемпіонату світу (U-20), де збірна України з Цитаішвілі в складі стала чемпіоном світу, «акції» українського грузина дуже сильно «злетіли». Однак він і далі залишався для першої команди «Динамо» гравцем ротації. В кращому випадку. Такий стан речей його явно не влаштовував. Про що півзахисник не раз і не два говорив в інтерв'ю ЗМІ. Мовляв, якщо я потрібен, дайте шанс, а якщо ні, то краще відпустіть. І його слова таки подіяли: він достукався до головного тренера «біло-синіх»: Михайличенко після рестарту сезону почав регулярно випускати Георгія в основному складі.

Правда, слід зазначити й ту обставину, що головний конкурент Цитаішвілі за місце в старті - Віктор Циганков - частіше опинявся на лікарняному, ніж в основі. Чи використовував свій шанс Георгій? В принципі, так. У всякому разі, він один з небагатьох в складі нинішнього «Динамо», до кого претензій бути не може. Але чи означає це, що він застовпив за собою місце у стартовій одинадцятці? А ось це навряд чи. По-перше, Циганков в доброму здоров'ї на місці правого вінгера все ж поки виглядає переконливіше, а по-друге, перекваліфікувати Цитаішвілі, знайти йому нову роль нинішній динамівський тренер навряд чи захоче. Та й навряд чи зможе...

1. Ібрахім Кане, 20 років («Ворскла»)

Малієць з'явився в «Ворсклі» ще два роки тому - в кінці літа 2018-го. Хлопця взяли «на всякий випадок», на далеку перспективу. Взяли - і відразу ж відправили додому: вирішувати питання з документами. Вирішував більше двох місяців. Приїхав «розбалансований», із зайвою вагою. Але тодішній наставник «Ворскли» Василь Сачко від хлопця не відмовився. Більш того, став його підпускати до матчів основної команди. Спочатку Кане діяв на позиції лівого захисника. Саме в цій ролі він відзначався в складі юнацької збірної Малі на Кубку африканських націй, який малійці сенсаційно виграли. Захисником в «Ворсклі» Кане був недовго. Його відрядили в півзахист, на рідній лівий фланг. Але спочатку теж було не дуже. Ібрахім відрізнявся відмінною швидкістю і неабияким дриблінгом, але аж надто довго інтегрувався в гру команди.

З приходом на тренерський місток Юрія Максимова ситуація змінилася кардинально. Новий наставник ворсклян знайшов для молодого африканця нову роль: Кане був переведений в атаку. Найчастіше Ібрахім грає тепер на місці атакуючого півзахисника, а то і зовсім другого форварда. Переведення з півзахисту в атаку пішло малійцю явно на користь. Раптом усі побачили, що у хлопця величезний потенціал: він відмінно читає гру, розганяє і завершує атаки, а в швидкості може дати фору будь-кому в УПЛ. Безумовно, цей хлопець - одне з головних відкриттів весняно-літньої частини сезону.

Оцініть матеріал
(88)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
Кане реально хорош
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
dd dent
Креатуры селюка когда будут?
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Андрей Абзонь
Трубин и Цитаишвили явно лишние. Трубин очень слабо играл в тех матчах которых стоял и привез не один гол. А Цитаишвили не стабилен.
Vbolivalnyk-Peter
Тотальна корупція в нашому футболі та "зажраність" президентів клубів спричиняє те, що масса талановитої, перспективної молоді просто так і залишаються вічно перспективними, загниваючи на лавах запасних, чекаючи роками свого шансу (а час минає!!!). І попри це постійно "плачуться", футбол у нас річ збиткова та постійно дотаційна. Та маєте пропозиції на хлопців - продайте, а не маренуйте їх на банці невідомо чого чекаючи. (Приклад Ворскли - пропозиція по Різнику на 500 тис. відхилено, попри те, що на банці сидить молодий Ісенко...???). Багато європейських клубів існують на повній самоокупності виховуючи та продаючи молодих талантів в інші клуби. Часто беруть кількістю (не чекають коли хлопчина розкриється "на повну" щоб зірвати Куш, а продають за менші гроші оскільки "на підході" вже є інші). І в цих країнах попри не найсильніший внутрішній чемпіонат, по всій Європі грає масса дійсно хороших, якісних гравців (Португалія, Хорватія, Нідерланди, Бельгія...). А у нас і першість " в ...опі" і купа молоді загниває на "банці" в клубах...