Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 14 липня 2020, 15:38
2711
11

БАРАНКА: «Стимулювання третьою стороною - порушення правил УАФ і ФІФА»

Олега Смалійчука можуть покарати

| Оновлено 14 липня 2020, 15:38
2711
11
БАРАНКА: «Стимулювання третьою стороною - порушення правил УАФ і ФІФА»
xSport. Франческо Баранка

Після скандальної історії про стимулювання власником «Карпат» Олегом Смалійчуком суперників «Руху» глава Комітету УАФ з етики та чесної гри Франческо Баранка виступив із заявою, в якій повідомив, що такі дії є забороненими:

«Нещодавно деякі професіональні клуби були здивовані існуванням у Дисциплінарних правилах УАФ положень про заборону стимулювання учасників матчу третіми командами та заявили про існування вибіркового правосуддя.

У зв’язку із цим комітет з етики та чесної гри повідомляє, що у 2019 році вніс пропозиції до Виконавчого комітету УАФ щодо приведення ст. 20 Дисциплінарних правил УАФ «Маніпулювання результатами матчу» у відповідність до аналогічної статті Дисциплінарного регламенту УЄФА. Після прийняття відповідного рішення виконкому та оновлення цих та інших положень ст. 20 Дисциплінарних правил УАФ комітет розпочав активний моніторинг порушень із переліку даної статті.

Комітет визнає необізнаність більшості клубів щодо існування даного правила, що не звільняє від відповідальності, та закликає ознайомитися з новою редакцією ст. 20 Дисциплінарних правил УАФ:

«Стаття 20. Вплив на результат матчу.

Вливом на результат матчу є, зокрема, але не виключно, випадки, коли особа:

— діє у спосіб, за якого відсутні ознаки ведення чесної спортивної боротьби;

— діє у не передбачений Кодексом етики та чесної гри спосіб, що може вплинути на результат матчу чи змагання з метою отримання переваги для себе чи третьої сторони;

— безпосередньо або опосередковано бере участь у розміщенні ставок або в інших подібних заходах;

— використовує або надає іншим інформацію, що не є загальнодоступною, та отримується нею завдяки її положенню у сфері футболу, якщо це може вплинути на результат матчу;

— негайно та добровільно не повідомляє УАФ про будь-яку пропозицію або іншу діяльність, що протирічать цій статті або Кодексу етики та чесної гри.

До будь-якої особи, яка своїми діями впливає на результати матчу, застосовуються санкції, передбачені ст. 6 Правил».

Комітет наполягає, що фінансове або будь-яке інше стимулювання третьою командою учасників матчу з метою досягнення нею сприятливого турнірного положення є порушенням Кодексу етики та чесної гри УАФ, Дисциплінарних правил УАФ, аналогічних дисциплінарних положень УЄФА та ФІФА. Комітет також наголошує, що неповідомлення про достовірно відомі факти такого впливу прирівнюється до самого порушення. У випадку виявлення такі факти стануть предметом розслідування комітету з етики та чесної гри з подальшою передачею матеріалів до Контрольно-дисциплінарного комітету УАФ».

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос
Бокс | 10 травня 2024, 08:47 1
Де дивитись онлайн бій Василь Ломаченко – Джордж Камбосос

12 травня в австралійському Перті пройде поєдинок за титули IBF та IBO

Мічел оцінив нічийний матч Жирони, в якому українці відзначилися асистами
Футбол | 11 травня 2024, 01:30 0
Мічел оцінив нічийний матч Жирони, в якому українці відзначилися асистами

10 травня «червоно-білі» втратили перемогу в поєдинку 35-го туру Ла Ліги проти «Алавеса» (2:2)

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Shevchenka2019
01.05.2016
Ігор Суркіс: «Чи стимулював я «Чорноморець»? Так. Я не приховую цього. Я стимулюю всі команди, які грають проти «Шахтаря», починаючи з першого туру. Це ж робить «Шахтар». Давайте не будемо робити вигляд, що цього ніхто не знає».
26.05.2020
Каталін Лікіою, екс-гравець «Ворскли»: «В Україні завжди рубаються тільки два клуби – «Шахтар» і «Динамо». Вони стимулюють клуби, які грають один проти одного. Нам прямо говорили: якщо відберете очки у «Динамо», то «Шахтар» кожному дасть по 10 тисяч доларів. Коли граємо проти «Шахтаря», то вже «Динамо» пропонує такі ж гроші».
23.05.2019
Антон Крамар, екс-захисник «Севастополя» та «Буковини»: «У сезоні 2011/12 запорізький «Металург» бився із «Севастополем» за путівку в Прем’єр-лігу. Тоді я грав за «моряків», але знаходився в оренді у «Буковині» – в останньому турі команда з Чернівців грала якраз із «Севастополем», «морякам» дійсно була необхідна тільки перемога, щоб вийти в УПЛ».
«Тоді Коломойський пообіцяв «Буковині» мільйон доларів за перемогу та півмільйона за нічию – ми зіграли 1:1, я не грав в тому поєдинку, так як за умовами контракту не міг вийти на поле проти «Севастополя», тим не менш, гроші отримав. Ті хлопці, які вийшли в основі, заробили близько 18 тисяч доларів, я трохи менше».
24.07.2009
Максим Боровков, екс-капітан «Десни»: «У футболі дуже поширена практика стимулювання третьої сторони. Так от, перед грою із «Оболонню» до нас звернулися представники ужгородського «Закарпаття» і запропонували нам 32 000 гривень, у разі перемоги «Десни» над «Оболонню». Ми, як відомо, «Оболонь» перемогли і заслужено розраховували на преміальні від «Закарпаття». Ужгородці своє слово стримали і обіцяні гроші «Десні» віддали, але не футболістам, а президенту Поворознюку, щоб він передав їх команді».
ЖОВТЕНЬ 2013
Костянтин Пивоваров, віце-президент «Металіста»: «Наших соперников финансово стимулируют против нас».
«Несмотря на то, что соперник был очень мотивирован и бросил все силы и волю в игру, у нашей команды получилось нейтрализовать все попытки оппонентов что то создать, а самим удачно реализовать моменты. А вообще, очевидно, что всех наших соперников хорошо стимулируют выкладываться против нас по полной. И финансово стимулируют и морально».
БЕРЕЗЕНЬ 2015
Роман Санжар, екс-головний тренер «Олімпіка»: «Шахтар» стимулював на матч з «Динамо», «Динамо» – на матч «Шахтарем»
«Фінансове стимулювання? Так. Було і з боку «Динамо», коли ми грали з «Шахтарем», і з боку «Шахтаря», коли грали з «Динамо». Тобто, була мотивація з двох сторін. Але обидва матчі ми програли».
КВІТЕНЬ 2015
Кроме этого, игроки «Металлиста» заработали хорошие «премии»: за ничью в матче против «Шахтера» – по 12 тысяч долларов на человека от «Динамо», за ничью в матче против «Днепра» – по 7 тысяч долларов каждому от «Шахтера».
КВІТЕНЬ 2015
Палкин не видит ничего плохого в стимулировании других клубов
«Если углубляться в природу этого вопроса, я не считаю, что это настолько плохие вещи. Любой человек на улице может подойти к вам и дать 100 долларов, если вы подтянитесь больше какого-то мужика. Хочешь – подтягивайся, не хочешь – не подтягивайся».
Главное, чтобы в украинском футболе не было сдач игр. Когда платят за сдачу игры, с этим надо бороться. А если какой-то клуб промотивировал другой, здесь вопрос только один – чтобы все были чисты с точки зрения закона.
БЕРЕЗЕНЬ 2016
Сергій Рафаїлов: «За нічию з «Динамо» в першому колі «Зоря» отримала 100 тисяч доларів? Я не знаю такого. Можу сказати лише одне, те, що знаю – «Динамо» намагалося простимулювати «Зорю» на матч з «Шахтарем». А загалом я не брав ні в кого гроші. І не задавайте мені більше подібних питань», – зазначив Рафаїлов.
ЖОВТЕНЬ 2018
Вадим Гельзін: «Футболісти знають про кожну копійку допомоги від «Динамо» або «Шахтаря».
«Гроші від стимулювання не доходили до команди? Це суто неправильно і негарно перед хлопцями. Футболісти знають про кожну копійку в допомогу або від «Шахтаря», або від «Динамо». Все це озвучується.
Суми? За нічию трохи менше, за перемогу трохи більше. За перемогу 300 тисяч доларів, за нічию – 200? Ні, це занадто багато. Ділить гроші капітан. Гравці збираються і ділять. Це їхня премія, я в це практично не вникаю», – цитує Гельзіна «Динамоманія» з посиланням на «ВацкоLive».
ТРАВЕНЬ 2019
«Колос» будет стимулировать соперников «Волыни» и «Металлиста 1925».
Клуб Первой лиги «Колос» из Ковалевки ведет борьбу за повышение в классе. Как сообщил журналист Сергей Болотников, перед последним туром в Первой лиге руководство «Колоса» решило простимулировать соперников «Металлиста 1925» и «Волыни», которые являются их конкурентами в борьбе за повышение в классе.
ЛИПЕНЬ 2001
На пресс-конференции во «Дворце Украина» почетный президент «Динамо» и президент ФФУ Григорий Суркис обнародовал много интересной информации, некоторую можно даже назвать сенсационной. В частности г-н Суркис считает, что нет смысла запрещать финансовое стимулирование команд «третьей стороной», так как это дает позитивный эффект применительно к чемпионату Украины. Он также поведал, что в свое время киевляне стимулировали словенский «Марибор», который отобрал 2 очка у немецкого «Байера».
ТРАВЕНЬ 2007
В конце прошлого года президент киевского «Динамо» Игорь Суркис признался российским СМИ, что и «Шахтер», и «Динамо» неоднократно стимулировали третью сторону. И во время нашего вчерашнего разговора Игорь Михайлович был искренне удивлен отказом «Шахтера» признать наличие подобной практики в украинском футболе: «Раньше «Шахтер» совершенно этого не скрывал. Я ведь не отрицаю того, что «Динамо» стимулировало соперников «Шахтера».
– Никаких нормативных актов, запрещающих стимулирование так называемой третьей стороны, не существует, – прокомментировал исполнительный директор ПФЛ Анатолий Попов. – И, думаю, в мировой практике не существует подобных запретов. Более того, в такой ситуации выигрывают зрители, – продолжил Попов. – Ведь по сути идет стимулирование зрелищной игры. Но не думаю, что подобная практика получит распространение. Ведь понадобятся слишком большие затраты. Возникают только юридические вопросы – согласно законодательству, любая финансовая операция должна облагаться налогом...
Sunrise
"Комитет настаивает, что финансовое или любое другое стимулирование третьей командой участников матча с целью достижения им благоприятного турнирного положения..."
У меня возникает вопрос: как стимуляция против Руха благоприятно влияет на турнирное положение Карпат?
Интересно чисто с формальной точки зрения, т.к. звучит непоследовательно в отношении именно ситуации Смалийчук-Рух.
Vbolivalnyk-Peter
Ну судячи з вищенаведених витягів з правил - жодне не забороняє стимулювати перемогу третьою стороною (хіба що :"использует или предоставляет другим информацию, которая не является общедоступной и может повлиять на результат матча"... Але тоді Смалійчук точно діяв згідно правил - відкрито завчасно повідомив, що оплатить усі перемоги над Рухом)...
Якщо Баранка заявляє, що стимулювання таки суперечить правилам - нехай Дискваліфіковують з УПЛ як мінімум Динамо та Шахтар, адже це два "злосних рецедивіста".... Цього ніхто не зробить - тоді нехай не пиз-ть....
Axmetov10
Мне помниться,раньше ДК и ШД даже не скрывали,что стимулируют команды,которые играют против их конкурентов.Правда,это было тогда,когда они сражались друг с другом,а не сейчас,когда слово конкурент просто вышло из обихода ШД
potemkin78
смотря за что платить: если за то чтобы они вышли и умирали на поле, то я двумя руками за а если за то чтоб они сами себе голы забивали то зачем этот цирк нужен, вот несколько лет назад в России был случай когда в русском хоккее одну из команд простимулировали чтоб они убила свой рейтинг забитых-пропущенных, чтоб в плейофф выйти не на Енисей а на другую команду, так там такой цирк был что мама не горюй, команды защищали чужие ворота а забивали в свои
8number
По 8 тыщ $ всякие Карпаты И Металлисты получали за победу над Днепром, по 12к$ за Динамо.
Ставка с 2008 по 2014 года.
Такие дела.
8number
Не знаю, что это за Баранка. Но дельные вещи говорит.
Ukraine
Зараз ДК задумається))))
Як потрібно прибирати суперників за 2 місце....