Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
| Оновлено 22 листопада 2023, 13:57
17002
5

Де вони зараз? Гравці Динамо, які вигравали Кубок України-2015

Від тієї команди Реброва залишилися тільки Сидорчук та Буяльський

| Оновлено 22 листопада 2023, 13:57
17002
5
Де вони зараз? Гравці Динамо, які вигравали Кубок України-2015
ФК Динамо

Останній раз київські динамівці вигравали Кубок України в 2015 році. Це, звичайно, не так давно, особливо в порівнянні з «Ворсклою», яка свій перший і поки що єдиний кубковий тріумф здобула одинадцять років тому. Але від команди Сергія Реброва, яка четвертого червня 2015 року на НСК «Олімпійський» в серії післяматчевих пенальті здолала «Шахтар» (основний і додатковий час завершилися нульовою нічиєю), в команді нинішнього «Динамо» залишилося лише двоє - Сергій Сидорчук та Віталій Буяльський. Решту доля розкидала по різних кутках...

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ

Динамівський капітан став героєм того фіналу. СаШо відразу кілька разів рятував свою команду ще в «ігровий» час, а в серії післяматчевих пенальті проявив не тільки майстерність і реакцію, але характер і витримку. «Лотерея» складалася спочатку на користь «гірників» - рахунок був 3:1 на їхню користь. Здавалося, що Кубок буде за командою Луческу. Але Шовковський думав інакше. Спочатку динамівський голкіпер парирував удар від Тайсона, потім «змусив» нервувати Ракицького, гарматний удар якого прийняла на себе поперечина, а фінальну крапку поставив, парирувавши удар Гладкого. Той матч став для Олександра Шовковського ювілейним - шестисотим в динамівській футболці. «Динамо» виграло тоді свій одинадцятий Кубок України, і десять з них - з Шовковським. Після закінчення кар'єри в «Динамо» легендарний голкіпер перейшов на тренерську роботу: зараз він один з асистентів Андрія Шевченка в збірній України.

Данило СІЛВА

Бразильський захисник вірою і правдою служив київській команді сім років. Він не був схожий на типового бразильця - не скаржився на погоду і умови, не волинив і не відбував номер. Тому довгий час вважався незамінним правим оборонцем «синьо-білих». У тому фіналі провів 46 хвилин - покинув поле через пошкодження. Кар'єру в «Динамо» завершив в 2017-му. Зараз виступає в клубі МЛС «Лос-Анджелес».

Александар ДРАГОВИЧ

Влітку 2013-го року підписав п'ятирічний контракт з «Динамо», ставши на той момент найдорожчим австрійським футболістом (подейкують, його трансфер коштував динамівцям близько десяти мільйонів євро). У «Динамо» заграв майже відразу, склавши з Хачеріді одну з найсильніших пар центрбеків в історії українського клубного футболу. У тому фіналі реалізував післяматчевий пенальті. Пішов з «Динамо» в 2016-му, за 18 млн євро, в німецький «Байєр», за який виступає до сих пір.

Євген ХАЧЕРІДІ

Автор вирішального пенальті у ворота Пятова - розвів м'яч і голкіпера «Шахтаря» по різних кутах. Один з найкращих захисників в незалежній історії «Динамо», і один з найбільш суперечливих. Якби йому вдалося приборкати свою буйну вдачу і свої нестримні емоції, він би став в один ряд з Володимиром Безсоновим чи Серхіо Рамосом. Але не приборкав. Після десяти років, проведених в «Динамо», в 2018 році пішов на «вільні хліби» - в грецький ПАОК. Але там у нього не склалося. Зараз захищає кольори чемпіона Білорусі - брестського «Динамо».

Домагой ВІДА

Ще один динамівський захисник, який в той час був одним з кращих в УПЛ. Хорват однаково успішно міг зіграти і в центрі захисту, і на флангах. Дуже чіпкий і непоступливий, відмінно грав на «другому поверсі». У фіналі був одним з найактивніших у складі «Динамо». Після того, як травмувався Сілва, Домагой перейшов на правий фланг захисту. У його пасиві - жовта картка на 88 хвилині. «Динамо» покинув взимку 2017-го. Покинув не дуже красиво, в статусі вільного агента підписав угоду з турецьким «Бешикташем», в складі якого грає і досі.

Сергій РИБАЛКА

У той час - один з кращих опорників «Динамо» і країни. До основи київської команди йшов довго, але коли прийшов, здавалося, що всерйоз і назавжди. У фіналі зіграв 115 хвилин, після чого був змушений покинути поле через другу жовту картку, отриману за небезпечний підкат проти Гладкого. Складний характер і травми згубили його кар'єру в «Динамо». У 2017 році пішов з Києва в турецький «Сівасспор»: спочатку на правах оренди, а потім підписав з клубом повноцінний контракт.

Мігел ВЕЛОЗУ

Футболіст рідкісного таланту, але в силу відомих лише йому причин талант цей так і виявився до кінця не реалізованим. Причому не тільки в «Динамо», але і після. У «Динамо» провів чотири роки. Відрізнявся прекрасним ударом і не менш показовим баченням поля; не тільки переривав чужі атаки, але і починав свої. Фінал відіграв від дзвінка до дзвінка. Мігел виконував перший післяматчевий пенальті в серії і, радше за все, не впорався з хвилюванням - пробив повз ворота. З «Динамо» пішов в 2016-му. Зараз грає в чемпіонаті Італії за «Верону».

Сергій СИДОРЧУК

У «Динамо» прийшов із запорізького «Металурга» в 2012 році. У той час в «Динамо» грав в основі зі змінним успіхом, ділячи ігровий час з Денисом Гармашем. У фіналі провів 101 хвилину, після чого був замінений на Юнеса Беланда. В одному з моментів другого тайму міг засмутити воротаря «Шахтаря», але м'яч після сильного удару Сергія метрів з 25-ти розминувся з «дев'яткою» воріт Пятова. Залишається в «Динамо» досі, в статусі основного «хвилеріза» і капітана команди. А ще - її найбільш високооплачуваного футболіста.

Андрій ЯРМОЛЕНКО

Один з найкращих футболістів в українській історії «Динамо», і вже точно найкращий в тому пам'ятному поєдинку. Протягом всієї гри Андрій тримав в напрузі захист «Шахтаря». Після того, як в середині другого тайму був замінений Кравець, Ярмоленко став грати на позиції форварда. Свій удар з одинадцятиметрової позначки реалізував впевнено і дуже холоднокровно.

Його відхід з київського клубу перетворився на справжню епопею. На нього нібито претендували «ПСЖ» і ряд англійських клубів, і Андрій не приховував, що хоче спробувати себе в зарубіжному чемпіонаті, але він несподівано продовжив контракт з «Динамо» до кінця 2020 року. Проте, влітку 2017-го Ярмоленко за 25 мільйонів євро перейшов в дортмундську «Боруссію». Але в складі німецького клубу закріпитися не зміг: влітку наступного року він підписав чотирирічну угоду з англійським «Вест Хемом».

Джермейн ЛЕНС

Ще одна трансферна знахідка «Динамо» - дуже технічний, результативний фланговий півзахисник, з відмінним стартовим ривком. Ленс перейшов в «Динамо» влітку 2013-го, уклавши з київським клубом чотирирічний контракт. Особливих зауважень до якості його гри ніколи не було, але ось особливого бажання захищати кольори київської команди - теж. У кубковому фіналі він зайняв звичне для себе місце лівого вінгера. Відіграв непогано. До речі, той матч для нідерландського півзахисника став останнім у футболці «Динамо». У липні він перейшов в англійський «Сандерленд», з яким уклав чотирирічну угоду. Зараз виступає за турецький «Бешикташ».

Артем КРАВЕЦЬ

Не покидає відчуття, що Кравець не повністю розкрився в «Динамо», не зміг реалізувати весь свій потенціал. За першу команду «біло-синіх» дебютував в 2007 році, але повноцінним гравцем основи так і не став. Мілевський, Бангура і травми - ось причини, через які Артем так і не закріпився в «Динамо». У фіналі відіграв 76 хвилин, після чого був замінений на Олега Гусєва. Після численних оренд осів в чемпіонаті Туреччини, де грає за «Кайсеріспор».

Сергій РЕБРОВ

Фінальний матч з «Шахтарем» відбувся четвертого червня - на наступний день після дня народження динамівського наставника. Трибуни «Олімпійського» зустріли Реброва в тому матчі розтяжками «З днем ​​народження, тренере». І команда зуміла піднести своєму керманичу справжній подарунок у вигляді перемоги в Кубку України. Сергій Станіславович затримається в Києві ще на два сезони, протягом яких виграє чемпіонський титул і Суперкубок.

Влітку 2017 року Ребров покинув пост головного тренера «біло-синіх». Через місяць він очолив «Аль Ахлі» з Саудівської Аравії. Але на чолі команди з Джидди Ребров провів лише один сезон, після чого подав у відставку. З серпня 2018-го - головний тренер «Ференцвароша», з яким став дворазовим чемпіоном Угорщини.

Були в заявці на фінал:

- Олександр Рибка. Вихованець «Динамо» так і не зумів проявити себе в першій команді. Спочатку це було зробити практично неможливо, оскільки в повному порядку був Шовковський, потім Рибка зробив свій вибір на користь «Шахтаря», потім була дворічна дискваліфікація за допінг. У січні 2014-го повернувся в «Динамо», але практично не грав.

- Віторіну Антунеш. Португалець на 46 хвилині замінив травмованого Сілву. Непоганий фланговий захисник, з дуже сильним ударом. Зараз грає в іспанському «Хетафе».

- Денис Гармаш. Ще одна незагоєна динамівська рана. Дуже талановитий, але неорганізований футболіст. У підсумку друге переважило перше. У фіналі залишився на лаві для запасних. Зараз виступає на правах оренди за турецький «Різеспор».

- Олег Гусєв. Справжня легенда «Динамо» і всього українського футболу. У фіналі вийшов в середині другого тайму, замінивши Кравця. Свій післяматчевий удар з пенальті виконав чітко: точно в дев'ятку. У 2018 році завершив ігрову кар'єру. На даний момент працює в структурі «Динамо» тренером.

- Віталій Буяльський. У той час рідкісний гість в основі «Динамо». Матч проти «Шахтаря» провів в резерві. Після того, як команду покинули багато лідерів, вийшов на перші ролі. Зараз без Віталія складно уявити півзахист «Динамо».

- Бетао. У 2015 році бразилець повернувся в «Динамо» після поневіряння по орендах, але вийти на свій колишній рівень так і не зміг: він не провів за першу команду жодного поєдинку. Після фіналу пішов з «Динамо» вільним агентом.

- Юнес Беланда. Замінив Сидорчука. Активно увійшов у гру. Реалізував післяматчевий пенальті. Міг принести більше користі «Динамо», але весь час хотів вирватися в сильніший чемпіонат. Зараз грає в турецькому «Галатасараї».

Читайте також: Де вони зараз? Гравці Ворскли, що вигравали Кубок України-2009

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
viktor112007
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
axylinam
Хороший состав,особенно если сравнивать с нынешним
dd dent
Классный состав был
Вячеслав Самойлов
Примерно половина того состава Динамо к настоящему времени неплохо усилила клубы Турецкой суперлиги.
И мы еще удивляемся, почему другие чемпионаты поднимаются, а наш - "просел"...
freestyle2018
Да, этот состав можно только с ностальгией сейчас вспоминать. И с Антунешом Хетафе вроде, недавно контракт разорвало.