Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок України
| Оновлено 02 серпня 2023, 16:19
18164
7

Де вони зараз? Гравці Ворскли, що вигравали Кубок України-2009

Тоді «зелено-білі» створили подвиг, про який в Полтаві пам'ятають й досі...

| Оновлено 02 серпня 2023, 16:19
18164
7
Де вони зараз? Гравці Ворскли, що вигравали Кубок України-2009
ФК Ворскла

Напередодні фінального матчу Кубка України-2019/20, в якому зійдуться «Динамо» і «Ворскла», пропонуємо згадати героїв 11-річної давнини, коли полтавці також дісталися до вирішальної стадії турніру і зіграли проти фаворита, яким був «Шахтар».

«Гірники» за 11 днів до цього, 20 травня 2009 року, виграли історичний для себе Кубок УЄФА, здолавши у фіналі «Вердер», а тому в фіналі вітчизняного Кубка в Дніпропетровську, як здалося, виглядали надмірно розслабленими і задоволеними собою. Цим і скористалася «Ворскла», яка виграла з мінімальним рахунком 1:0, і вперше в історії завоювала Кубок України.

Хто ж приніс «Ворсклі» той історичний трофей, і як склалася доля героїв, які відіграли в фіналі, пропонуємо згадати прямо зараз...

Сергій ДОЛГАНСЬКИЙ

Воротарем «Ворскли» в тому історичному для команди фіналі був Сергій Долганський. У 2005 році він повернувся до Полтави (Сергій виступав за «Ворсклу» до цього двічі - в сезонах-2001/02 і 2003/04), де припинив колишні мандри й осів на довгих 8 років.

У фінальному поєдинку Долганський кілька разів врятував свою команду, хоча в цілому оборона «Ворскли» практично не дозволяла «Шахтарю» пробивати у площину. Втім, на 47-й хвилині після хорошого рейду по флангу від Шевчука удар в дотик завдавав Гай, але з ним Долганський впорався.

Влітку 2013 року в 38 років Сергій прийняв рішення попрощатися з професійним футболом. Однак через чотири роки ненадовго відновив ігрову кар'єру, провівши півроку за «Жемчужину». Тоді Долганський вже був на тренерській роботі в стані одеситів. У його сферу відповідальності входила робота з воротарями «Жемчужини». Влітку 2018-го Сергій залишив одеський клуб, а через рік працевлаштувався в «Ворсклі», де в даний момент також працює з воротарями. Зокрема, в півфіналі Кубка проти «Маріуполя» Долганський потрапив у фокус уваги через 16-річного його підопічного Павла Ісенка, який прекрасно проявив себе в серії пенальті.

Григорій ЯРМАШ

У «Ворсклу» Григорій Ярмаш перейшов влітку 2005 року з «Динамо». У Полтаві він не тільки затримався на п'ять з половиною років, а й встиг стати гравцем національної збірної України, в лавах якої дебютував 24 травня 2008 року в спарингу проти Нідерландів.

У Кубку України-2008/09 Ярмаш провів 3 матчі, в тому числі й повний поєдинок у фіналі. Запам'ятався активною грою і гострими фланговими прострілами, які вносили чимало сум'яття в оборонні побудови «гірників».

У січні 2011 року Ярмаш перебрався в «Зорю», де провів наступні шість з половиною років. Після закінчення сезону-2016/17 Ярмаш прийняв рішення завершити кар'єру футболіста, але одразу увійшов до тренерського штабу команди в якості одного з асистентів Юрія Вернидуба. Після зміни головного тренера «Зорі» і приходу в клуб Віктора Скрипника Ярмаш залишився в таборі луганчан, де нині є тренером з фізпідготовки.

Арменд ДАЛЛКУ

В Україну Арменд Даллку перебрався влітку 2005 року з албанського клубу «Ельбасані». У вітчизняному футболі легіонер провів 11 років, і всі їх присвятив виступам за «Ворсклу». У стані полтавчан встановив рекорд за кількістю матчів, проведених за «зелено-білих» - 292.

У тріумфальному для «Ворскли» розіграші Кубка України Даллку провів 4 поєдинки, відзначившись результативною передачею в чвертьфіналі проти донецького «Металурга» (1:0). У фіналі зіграв повний матч, відзначившись ефектною і ефективною підстраховкою на 5-й хвилині, коли у «Шахтаря» пройшов простріл з лівого флангу, а Даллку зіграв на винос.

«Ворсклу» Арменд Даллку покинув влітку 2016 року, після чого три сезони відіграв в Косово за «Приштину». Минулого літа попрощався з кар'єрою футболіста, але не з грою. Нині 37-річний Арменд поєднує роботу з юнацькою командою «Приштини» U-19 з посадою виконуючого обов'язки наставника основного складу.

Володимир ЧЕСНАКОВ

Вихованець полтавського футболу Володимир Чеснаков за першу команду «Ворскли» дебютував у жовтні 2007 року, коли полтавчан тренував Анатолій Момот. З тих пір і до нинішнього моменту Чеснаков залишається вірним «зелено-білим», будучи рідкісним представником категорії футболістів, яких за кордоном прийнято називати, як «one-club men» (ті, хто всю кар'єру провели в одній команді). Не так давно Чеснаков побив рекорд Арменда Даллку за кількістю матчів за «Ворсклу», і тепер будучи новим його власником, покращує це досягнення від матчу до матчу.

У Кубку України-2008/09 Чеснаков провів 5 матчів. У фіналі відіграв всі 90 хвилин, отримавши в компенсований час жовту картку. Нині Володимиру 32 роки, і він має діючий контракт з «Ворсклою» до літа 2021-го. До слова, досвідчений бек залишається єдиним гравцем команди, який брав участь в фіналі Кубка в 2009 році, і до сих пір залишається в рядах футболістів «зелено-білих».

Дебатік ЦУРРІ

У «Ворсклу» Цуррі перейшов в 2005 році, і пробув в команді 5 років. Граючи на позиції захисника, чимало забивав, тому як мав роль штатного пенальтиста команди. Подейкували (як мінімум у 2008 році), що Дебатік Цуррі був найбільш високооплачуваним футболістом «Ворскли».

У переможному для «зелено-білих» розіграші Кубка України Цуррі провів 3 матчі, в тому числі й від свистка до свистка відіграв фінальний поєдинок з «гірниками». Та перемога в Кубку стала в кар'єрі Цуррі єдиним завойованим трофеєм.

Влітку 2010 року «Ворскла» продала Цуррі в турецький «Генчлербірлігі» за 400 тисяч євро. Через три сезони легіонер повернувся в Україну, трохи погравши спершу за «Говерлу», а потім і за «Севастополь». Згодом повернувся в Албанію, а кар'єру футболіста завершив влітку 2018 року в косовській «Приштині». На даний момент 36-річний Цуррі допомагає Арменду Даллку в тренерському штабі «Приштини», виконуючи обов’язки одного з асистентів головного тренера.

Олег КРАСНОПЬОРОВ

В юному віці Олег Краснопьоров провів сезон за дубль «Ворскли», а ось в першу команду полтавців перейшов в 2008 році з «Іллічівця». Через кілька місяців дебютував у національній збірній України, взявши участь в спарингу проти Норвегії (1:0), який відбувся в Дніпропетровську.

У фіналі Кубка-2009 також у Дніпропетровську провів на полі весь матч. Всього ж за «Ворсклу» виступав до початку 2013 року, після чого прийняв пропозицію перейти в «Металіст», де протягом наступних двох сезонів став срібним і бронзовим призером УПЛ.

Влітку 2015 року Краснопьоров завершив кар'єру футболіста. Через кілька років почав працювати тренером. Нині Олегу Краснопьорову 39 років, і він є старшим тренером «Ворскли» U-19.

Філіп ДЕСПОТОВСКІ

В Україну цей представник Північної Македонії перебрався на початку 2008 року, підписавши на правах вільного агента трудову угоду з «ворсклянами». Досить швидко зумів стати одним з основних гравців полтавської команди.

Сезон-2008/09 став для Деспотовскі першим повним в рядах «Ворскли». У тріумфальному розіграші Кубка України Філіп провів 5 матчів, відзначившись 2 результативними передачами - в півфінальній дуелі проти «Металіста» (2:0). У фіналі проти «Шахтаря» провів на полі всі 90 хвилин.

«Ворсклу» покинув влітку 2010 року, перейшовши в азербайджанський «Інтер». Згодом змінив ряд клубів, більшість з яких представляють рідну для Деспотовскі Північну Македонію. Кар'єру футболіста Філіп завершив влітку 2018 року в клубі «Гостивар», а за три роки до цього з «Вардаром» встиг завоювати титул чемпіона Північної Македонії.

Йован МАРКОСКІ

Гравцем «Ворскли» Йован Маркоскі став в 2006 році. У стані «зелено-білих» він затримався на 9 років, ставши одним з улюбленців тамтешніх уболівальників. Всього за «Ворсклу» провів 254 матчі, відзначившись 19 голами і 24 результативними передачами.

У Кубку України-2008/09 Маркоскі провів 5 матчів. У фіналі серб відіграв всі 90 хвилин, ставши співавтором голу. Саме Йован на 49-й хвилині матчу пробив по воротах «Шахтаря», після чого Пятов відбив м'яч, а на добивання першим встиг Василь Сачко. Крім того, на 57-й хвилині за відмашку на Маркоскі червону картку перед собою побачив Фернандіньо, що дещо полегшило «Ворсклі» завдання утримати переможний рахунок.

Влітку 2015 року у Маркоскі закінчився контракт з «Ворсклою», і він покинув клуб на правах вільного агента. Когось може здивувати, але 40-річний Йован, як і раніше, продовжує грати. Нині він виступає в Сербії за «Напредак».

Денис КУЛАКОВ

Вихованець академії «Шахтаря» Денис Кулаков довгий час не міг пробитися в першу команду «гірників», у зв'язку з чим влітку 2007 року поїхав в оренду в «Ворсклу», а через сезон підписав з полтавчанами постійний контракт. Міг зіграти як праворуч в обороні, так і в середній лінії. Саме на позиції хавбека найчастіше і виступав за «зелено-білих».

У фінальному матчі Кубка України-2009 провів на полі 81 хвилину, після чого був замінений на Дениса Главіну. Всього ж в тому розіграші Кубка провів 5 матчів, відзначившись 1 забитим м'ячем в 1/8 фіналу проти «Оболоні» (4:1).

«Ворсклу» Кулаков залишив влітку 2011 року, перебравшись в «Дніпро». Незадовго до цього дебютував у збірній України, зігравши в спарингу проти Польщі (1:1). Після «Дніпра» пограв за «Металіст», а влітку 2015-го відбув до Росії, де в свої 34 роки є одним з ключових гравців «Уралу».

Дмитро ЄСІН

У «Ворсклу» Єсін перебрався на початку 2008-го після п'яти сезонів виступів за «Іллічівець». У Полтаві затримався на чотири з половиною роки, відіграючи важливу роль в півзахисті команди.

Всього за «зелено-білих» Єсін провів 104 матчі, записавши на свій рахунок 9 голів і 6 асистів. У Кубку України-2008/09 Дмитро зіграв три матчі. У фіналі проти «Шахтаря» вийшов в стартовому складі, але на 89-й хвилині був замінений на Романа Локтіонова.

Влітку 2012 року 32-річний на той момент Єсін попрощався з професійним футболом. Після того встиг пограти на аматорському рівні, в тому числі за «Агро-Осипенко», «Агрінол» (Бердянськ), «Бердянськ» та «Яруд» (Маріуполь).

Василь САЧКО

У «Ворсклу» Василь Сачко перейшов в кінці своєї кар'єри. Контракт з полтавчанами досвідчений форвард підписав, коли йому вже було 33 роки. У підсумку цей період кар'єри став, мабуть, найбільш успішним для Сачка. За чотири сезони він зіграв в 99 матчах за «зелено-білих», записавши на свій рахунок 23 голи і 5 результативних передач.

У тріумфальному для «Ворскли» розіграші Кубка України Сачко взяв участь в 4 матчах, відзначившись 4 забитими м'ячами. У тому числі від точного пострілу Василя постраждав і «Шахтар» у фіналі - саме м'яч Сачка на 50-й хвилині став визначальним і «золотим» для команди Миколи Павлова.

Влітку 2012 року Сачко завершив кар'єру футболіста. Відразу після цього Василя собі в помічники покликав Віталій Кварцяний в «Кривбас», але в Кривому Розі екс-форвард надовго не затримався. Через місяць він покинув клуб, а незабаром повернувся в «Ворсклу», де номінально увійшов в штаб Анатолія Момота, хоча по факту виконував функції головного тренера, але без відповідної ліцензії був якийсь час формально на других ролях. Влітку 2014 року став повноцінним наставником «Ворскли», відпрацювавши на посаді майже п'ять років. В кінці березня минулого року покинув полтавський клуб, і нині тимчасово перебуває без роботи.

Були в заявці на фінал:

- Сергій Величко: резервний воротар, який пограв за «Ворсклу» до 2012 року. Після цього фактично завершив кар'єру, хоча в 2015-2016 роках дещо пограв за кримський «Бахчисарай»;

- Денис Главіна: хорватський захисник, грав за «Ворсклу» спершу на правах оренди з «Динамо», а потім і на постійній основі. У фіналі Кубка України-2009 вийшов на 81-й хвилині на заміну замість Дениса Кулакова. Остаточно «Ворсклу» і Україну покинув влітку 2010 року. В кінці січня нинішнього року 34-річний Главіна перейшов в хорватський клуб «Вараждін»;

- Євген Пєсков: захисник, який виступав за «Ворсклу» з 2006 по 2013 роки (з перервами). Всього провів за полтавців 29 матчів. Нині Пєскову 38 років. Останнє, що про нього відомо - влітку 2018 року він виступав за аматорський «Мотор» із Запоріжжя;

- Ахмед Янузі: албанський нападник, який виступав за «Ворсклу» з 2007 по 2015 роки. У фіналі Кубка України-2009 вийшов на 71-й хвилині на заміну замість Сачка. Всього провів за «Ворсклу» 200 матчів, відзначившись 34 голами і 17 асистами. Нині Янузі 31 рік, і він виступає в Косово за «Приштину»;

- Олексій Чичиков: вихованець полтавського футболу, який грав за «Ворсклу» в 2004-2005 і 2008-2013 роках. Всього на рахунку Чичикова 85 матчів за «зелено-білих», 5 голів і 1 результативна передача. Нині Олексію 32 роки, і він є футболістом клубу УПЛ «Дніпро-1»;

- Андрій Бойко: захисник, який перебував на контракті в «Ворсклі» з січня 2009 по січень 2010 років. Провів за полтавчан 7 матчів (1 гол). На початку 2014 року відбув грати в Таїланд, а після повернення відправився догравати в Крим, де навесні 2017 року де-факто і завершив кар'єру;

- Роман Локтіонов: нападник, який грав за «Ворсклу» з 2008 по 2010 роки. Всього провів за полтавців 9 матчів, результативними діями не відзначився. Кар'єру професійного футболіста завершив минулого літа в «Кремені» у віці 32 років.

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коуч Евертона оцінив матч із Ліверпулем та прокоментував травму Миколенка
Футбол | 25 квітня 2024, 03:55 2
Коуч Евертона оцінив матч із Ліверпулем та прокоментував травму Миколенка

Шон Дайч та «Евертон» обіграли підопічних Юргена Клоппа 2:0 в АПЛ

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Limb-Ur
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
BekXan
Ворскла сделала тогда то что больше никто не сделает ,обыграла последнего побидителя кубка уефа)
tima fialko
Історичний був матч.Сенсація,але "Ворскла" тоді була сила-кілька знакових імен.Сьогодні вона слабша,але й "Динамо" зараз, таке собі.Відчуваю,у разі програшу,Суркіси,як завжди,знайдуть крайнього-арбітра
Vit18
Найяскравіша згадка про той склад це Йован Маркоскі