Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

03 липня 2020, 12:00
Формула 1
Гран-прі Австрії 2020. Вільна практика
Гонка завершена
Формула 1
| Оновлено 08 вересня 2020, 12:15
3146
3

Стартує новий сезон Формули-1. Що потрібно знати про незвичайний чемпіонат

У п'ятницю в Австрії стартує новий сезон Формули-1

| Оновлено 08 вересня 2020, 12:15
3146
3
Стартує новий сезон Формули-1. Що потрібно знати про незвичайний чемпіонат
formula1.com

3-5 липня в Австрії стартує сезон-2020 Формули-1. Це буде один з найбільш незвичайних чемпіонатів в історії Ф-1. Що потрібно знати про новий сезон.

В Україні гонку Гран-прі Австрії можна буде в прямому ефірі подивитися на телеканалі Сетанта Спорт (неділя, 16:00).

Календар

Офіційно Формула-1 поки що підтвердила тільки 8 етапів. Сезон стартує з двох гонок в Австрії, потім буде етап в Угорщині і два поспіль гран-прі Великобританії. Далі йдуть Іспанія, Бельгія та Італія. Найближчим часом Ф-1 повинна опублікувати розширений календар, проте через коронавірус організовувати етапи досить складно, особливо це стосується гран-прі поза Європою. Всього серія розраховує провести 13-15 гонок і закінчити дивний сезон у грудні.

Поки підтвердили тільки 8 етапів

Відзначимо, що в регламенті Ф-1 записаний пункт, згідно з яким сезон вважається таким, що відбувся, якщо пройде мінімум 8 етапів. Так що в найгіршому варіанті Формула-1 проведе 8 гонок і назве чемпіона.

А як же вірус? А якщо пілот захворіє?

Формула-1 розробила великий протокол безпеки і сподівається, що він спрацює. Було максимально скорочено кількість працівників, які відправляються з командами на етапи. Всі повинні користуватися масками і санітайзерами, а також триматися подалі один від одного. Загалом, все як всюди. Хіба що було розроблено додаток для смартфона, який допоможе відстежити пересування і контакти людини, якщо діагностують коронавірус.

Sky Sports

Найцікавіше питання - що робити, якщо захворів пілот? У Ф-1 заявили, що такий випадок не призведе до скасування гонки або сезону. У всіх команд є резервні гонщики, і якщо хтось із пілотів захворів, то його замінить резервіст. Інше питання, що за нинішньої щільності календаря і мінімум двох тижнів карантину випадок захворювання серед топ-пілотів виведе його з боротьби за титул.

Так що резервні гонщики будуть вкрай важливими в нинішньому сезоні.

Формат

Незважаючи на обговорення нових форматів (а такий незвичайний сезон міг бути ідеальним для експериментів), команди вирішили залишити все як є. Були варіанти з кваліфікаційними або спринтерськими гонками, гонками зі зворотною стартовою решіткою і ще багато іншого, однак переважно топ-команди це не підтримали.

Але коронавірус внесе зміни в звичні нам елементи шоу: підготовку до старту, подіуми (їх або не буде, або скорочена церемонія), інтерв'ю і все інше, що оточує етап. Журналістам доведеться працювати дистанційно, а фанів на трибунах не буде.

Що там з претендентами на титули?

Під час карантину командам було заборонено працювати над машинами, тому багато в чому всі підходять до старту сезону в тій же формі, яка була в березні. Фаворити - Льюїс Хемілтон і Мерседес. Команда все ж встигла підготувати невеликі оновлення машини і мотора, бажаючи підтвердити статус фаворита на Кубок конструкторів. Втім, експерти відзначають відмінну підготовку Ред Булла. У самій команді не приховують, що у них все добре і навіть заявили, мовляв, з 2013 року не підходили до чемпіонату з такою впевненістю в собі. Ред Булл, як і Мерседес, підготував оновлення під домашні гонки в Австрії. Так що чекаємо битву Хемілтон vs Ферстаппен.

formula1.com

А ось прихильникам Феррарі, схоже, можна знову пропускати сезон. У команді підтвердили, що побудували невдалий болід і будуть його переробляти. На це піде ще два етапи мінімум, а тому раніше Гран-прі Угорщини ніяких оновлень не буде. Шарлю Леклеру, мабуть, не вдасться втрутитися в битву за титул.

Що ще цікавенького?

- можлива поява нових трас. Криза змушує дивитися в бік автодромів в Імолі, Муджелло, Альгарве і Хоккенхаймі. Треба ж чимось заповнювати календар.

- прогрес команди Рейсінг Поінт. Інженери скопіювали болід Мерседеса минулого сезону, чим викликали невдоволення суперників. Однак правилами це не заборонено, а тести навесні показали, що команда здатна боротися з Феррарі. Варто нагадати, що з 2021 року Рейсінг Поінт перетвориться на Астон Мартін і отримає солідні фінансові вливання.

- останній сезон Себастьяна Феттеля? Цілком можливо. Пілот залишає Феррарі в кінці року і інших варіантів поки немає. Навряд чи Себ допомагатиме Леклеру, так що чекаємо від німця «вільної їзди», де він може показати свій клас.

- останній сезон Кімі Райкконена? 40-річний Айсмен поки не оголосив про своє рішення, але не виключено, що це його останній рік в Ф-1. Кімі може встигнути побити рекорд Рубенса Баррікелло за кількістю проведених гонок.

- 7-й титул Льюїса Хемілтона. Чи наздожене британець рекорд Міхаеля Шумахера, що здавався вічним? Залишилось зовсім трохи.

- боротьба Макларена і Рено. У минулому році команди круто боролися за 4-е місце Кубка конструкторів, але тепер у них потужний конкурент - Рейсінг Поінт.

 
Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vetal
Лучше так чем никак!
Husgvarna
Оце так сюрприз, у мене провайдер кабельного вмикнув Сетанта Спорт, вона ж і буде показувати гран-прі Австрії, оце так поворот.
Michael Savchyn
Алґарве правильно