Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 21 червня 2020, 09:38
17015
142

Уже чемпіони. Шахтар обіграв Олександрію і достроково завоював титул

Команда Луїша Каштру в непростому поєдинку оформила чемпіонство

| Оновлено 21 червня 2020, 09:38
17015
142
Уже чемпіони. Шахтар обіграв Олександрію і достроково завоював титул
ФК Шахтар

Уже в рамках двадцять сьомого туру Української Прем'єр-ліги донецьким «Шахтарем» могло бути вирішено питання про третій поспіль захист чемпіонського титулу. Особливий сенс у контексті сезону 2019/20 мав той факт, що колектив Луїша Каштру міг здійснювати вирішальний крок до успіху безпосередньо на полі головного опонента в рамках внутрішніх змагань – НСК «Олімпійський» приймав поєдинок донеччан і «бронзового» призера минулого розіграшу, «Олександрії». Додатковий інтерес до цього заходу викликав також і той момент, що для португальського наставника «гірників» можливий трофей став би першим у його тренерській кар'єрі.

Перед початком зустрічі мало сенс звернути увагу на результати попередніх зустрічей за участю «поліграфів», з якими «Олександрія» відправлялася на черговий вояж до столиці України. Отримати два потужних ляпаси у вигляді поразок від чернігівської «Десни» і київського «Динамо» з загальним рахунком 2:10 – такого від підопічних Шарана, які прагнуть знову увійти до лідируючої трійки, не міг очікувати ніхто. До жалю команди з Кіровоградської області, саме в такий важкий період їм необхідно було постати перед донецьким «Шахтарем» в настільки значимий для суперників день.

Свій шлях до заповітної мети «гірники» почали вже з перших хвилин поєдинку. Луїш Каштру виставив на гру з «Олександрією» найбільш оптимальний склад своєї команди на поточний момент, тому говорити про налагодження зв'язків між футболістами не було приводу. У низці позиційних атак донеччани виснажили пильність опонентів, після чого центр оборони гостей просто розступився перед передачею Тайсона на Мораеса, яка точно б вивела форварда один на один, якби не фол Шендрика. Хоча про сам факт порушення правила гравця оборони «поліграфів» можна посперечатися, дотик з суперником, якщо й мав місце бути, був нетривалим. Однак Пасхал не став дивитися повтор, а Тайсон прошив потужним ударом в лівий кут рукавички голкіпера Білика.

Зі здобутою у спірній ситуації перевагою «Шахтар» став грати більш розкуто і вже до перерви зумів ще двічі відправити м'яча у ворота суперників, але голи Мораеса і Марлоса не були зараховані через оффсайди. У той самий час, у «Олександрії» була лише одна серйозна можливість зрівняти рахунок. Незадовго до перерви Лучкевич зумів втекти з м'ячем в ногах від Пятова, після чого пробивав, як йому здавалося в той момент, по порожніх воротах, але Степаненко встиг постелитися під удар суперника в підкаті. Це була друга ситуація, коли гравці гостей вимагали у арбітра перегляду повтору, але Пасхал не став призначати пенальті у ворота «Шахтаря» за нібито гру рукою з боку опорного півзахисника.

Так і не зумівши відігратися до свистка на перерву, команда Володимира Шарана втратила ще й свого ключового виконавця. Дмитро Гречишкін після одного з епізодів боротьби за м'яч запросив допомогу у бригади медперсоналу клубу, а вже незабаром був змушений достроково завершити гру.

У другому таймі мав місце геній тренерської роботи з обох сторін. Шаран у перерві повністю змінив психологію своєї команди, але «Олександрія» не вийшла на другий тайм розлюченою. Навпаки, ми побачили прагматичний колектив, який точно знав, як можна провести гольову атаку. Перша ж загроза воротам Пятова завершилася точним ударом головою від Євгена Банади після подачі Максима Третьякова від кутового з правого флангу. І не встиг діючий чемпіон оговтатися після шоку, як тут же руці Миколи Матвієнка не пощастило опинитися на шляху м'яча після невдалого відскоку від Пятова, який спробував перехопити простріл Третьякова з лівого флангу. Виконанням пенальті в лівий кут Максим розвів голкіпера «Шахтаря» і м'яч по різних кутах.

Але Каштру до кінця вірив у завоювання першого титулу в своїй тренерській кар'єрі і зробив дві заміни, які повторно перевернули хід зустрічі на користь гравців донеччан. Тете приніс «Шахтарю» успіх двома точними ударами після подач з лівого флангу спочатку від Сіпріано, а потім від Коноплянки, який теж вийшов на заміну за кілька миттєвостей до третього гола своєї команди. Головний тренер «гірників» перебудував свою команду на абсолютну гру в атаці, а коли досяг результату, то повернув баланс додатковими замінами. Класична гросмейстерська дуель, у якій португальський фахівець був на крок попереду опонента.

На моменті захисту титулу чемпіона України з футболу донецьким «Шахтарем» розіграш національної першості не було завершено. Найближчим матчем для «гірників» стане чергова гра на НСК «Олімпійський», але вже проти луганської «Зорі». А «Олександрії» належить провести гостьову зустріч з аутсайдером «верхньої шістки» команд УПЛ – «Колосом» з Ковалівки.

Українська Прем'єр-ліга. 27-й тур.

«Шахтар» - «Олександрія» - 3:2

Тайсон (13, з пенальті), Тете (60, 78) - Євген Банада (48), Максим Третьяков (51, з пенальті)

Антон Шендрик (12), Павло Пашаєв (59), Дмитро Шастал (64)

«Шахтар»: Андрій П'ятов, Додо, Сергій Кривцов, Микола Матвієнко, Маркіньос Сіпріано (Євген Коноплянка, 77), Тарас Степаненко (Тете, 57), Алан Патрік (Давид Хочолава, 86), Маркос Антоніо, Тайсон, Ромеро Марлос (Віктор Коваленко, 86), Жуніор Мораєс

«Олександрія»: Олег Білик, Денис Мірошниченко (Роман Вантух, 64), Антон Шендрик, Каспарс Дубра, Павло Пашаєв, Дмитро Гречишкін (Олексій Довгий, 22), Євген Банада, Кирило Ковалець (Василь Грицук, 80), Максим Третьяков, Валерій Лучкевич (Максим Задерака, 46), Артем Сітало (Дмитро Шастал, 46)

Арбітр: Ігор Пасхал (Херсон)

НСК «Олімпійський» (Київ)

ШАХТАР - ОЛЕКСАНДРІЯ. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Оцініть матеріал
(44)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований
Футбол | 22 квітня 2024, 17:55 32
ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований

Ідуть палкі суперечки: чи перетнув м'яч лінію воріт на 29-й хвилині

Зеленський відреагував на слова Макрона про перемир'я під час Олімпіади
Олімпійські ігри | 23 квітня 2024, 02:49 6
Зеленський відреагував на слова Макрона про перемир'я під час Олімпіади

Президент Франції все ще сподівається на «олімпійське перемир'я»

Коментарі 142
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Trasher311987
Поздравляю с чемпионством. Все по делу и заслужено.
Lazio
Вітання Шахті!!! Кладемо медалі в Кубок Ліги Європи!!! Удачі!
Микола Унгурян
Очікувано, але перший гол з пенальті дуже сумнівного. Але сумнівів в чемпіонства не було.
Може суркісу варто палкіна чи хоча б його заступника перекупити?😀
genadiy1977
Динамо давно програло чемпіонство і з цим не посперечаєшся.
Динамо виглядає трохи гірше ніж минулі роки .
Шахтар тримає марку і є більш стабільним.
Такі пенальті як на Марлосі в Європі не ставлять 100%.
І в ЛЧ Шахтар в цьому переконається.
Від такого пенальті більше шкоди, ніж користі.
wladimir_skidan
Во как неадекватов плющит
ShakhtarUberAlles
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Lion
А где остальные динамовские тролли?
Футбол в квадрате
Ну матч действительно вышел чемпионским! Шахтер с победой!
Петя Рудик
Вітаю всіх вболівальників Шахти з черговим чемпіонством!!!
mayakovskiy1
Шахта играет в пол ноги и все равно всех выносит. Конкурентов сейчас нет
UKRAINE FAN
В целом говоря шахтер в пол силы выиграл чемпионат. Весь чемпионат играл спустя рука и только в еврокубках играл на полную. Но как видим даже с такой слабенькой игрой шахтер легко стал чемпионом!
ya_3
Всех болельщиков ШАХТЁРА - с победой и чемпионством!
Виват, любимый клуб!
Верим, что мы обязательно отпразднуем новые победы на "Донбасс-Арене"!
kot-7
Поздравления Шахте,конкурентов не видно...
Lion
Лучший клуб Украины с очередным и не последним Чемпионством!!!!
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Д. Быков
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
K_Sarioglo@i.ua
Мої вітання Шахтарю - кращій команді України!
Akkerman65
Стать чемпионом Украины по футболу почётно. Даже без конкуренции, полностью отсутствующей. Поздравляю! Желаю больших достижений в Европе!
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил