Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 17 червня 2020, 23:26
2860
4

Шальке - найгірша команда Бундесліги прямо зараз. Але тренер не винен

Sport.ua розбирається в проблемах «Шальке», який провалює другу половину сезону Бундесліги

| Оновлено 17 червня 2020, 23:26
2860
4
Шальке - найгірша команда Бундесліги прямо зараз. Але тренер не винен
Твіттер Шальке

«Привіт, тьма, мій давній друг. Я знову прийшов поговорити з тобою» . (с)

У перерві першого домашнього матчу «Шальке» після карантину проти «Аугсбурга» діджей дуже вдало включив The Sound of Silence у виконанні Simon & Garfunkel . Очевидно, тим самим він хотів підкреслити відсутність уболівальників на трибуні та повну тишу. Однак це більше виглядало як посил всьому клубу. «Шальке» знаходиться в темряві. І світла в кінці тунелю не видно.

Остання перемога «кобальтових» в Бундеслізі датована аж 17 січня, коли в першому матчі після зимової перерви була обіграна «Боруссія» М (2:0). З тих пір «Шальке» не виграє в 13 матчах поспіль із загальним рахунком 5:27. І лише вдалий старт сезону дозволяє гельзенкірхенцям триматися в 10 очках від зони перехідних матчів. В іншому випадку, вони були б одними з головних претендентів на виліт.

У турнірній таблиці другої половини сезону «Шальке» займає принизливе передостаннє місце. Гірше тільки «Падерборн».

У грі команди абсолютно відсутня хоч якась думка та креатив у всіх лініях. Здебільшого «Шальке» збивається на банальні дальні передачі з розрахунком на швидкість Аміна Харита, Беніто Рамана й Раббі Матондо. Ось тільки усі вони слабкі у фізичній боротьбі, тому у захисту суперників не виникає проблем з тим, щоб банально відібрати м'яч за допомогою корпусу.

Захист «Шальке» це взагалі окремий жах. Ніякої злагодженості, постійні помилки при спробах зробити штучний офсайд, та повна відсутність дисципліни. До всього цього додалася ще й постійна чехарда на воротарській позиції. Клубу дуже не сподобалося, що Олександр Нюбель вирішив перейти в «Баварію» на правах вільного агента, та вирішили зробити основним Маркуса Шуберта. Потім виявилося, що екс-голкіпер «Динамо» Дрезден занадто сирий для Бундесліги, і знову стали ставити Нюбеля. Чи варто пояснювати, що після всього, що сталося, Олександр грає абияк?


Твіттер Шальке. Олександр Нюбель

Взяти за приклад той же матч проти «Аугсбурга». «Шахраї» контролювали м'яч 70% часу, але спромоглися лише на 4 удари в отвір, 2 з яких після стандарту. Матч закінчився їхньою поразкою з рахунком 0:3.

Так в чому ж взагалі справа? Як так вийшло, що учасник плей-оф минулого Ліги чемпіонів докотився до подібних результатів? Виділимо основні причини.

Фатальні помилки на трансферному ринку

Якщо ви мене запитаєте, у якого клубу з топ-5 ліг в останні роки був найбільш бездарний менеджмент, без коливань назву саме «Шальке». Треба володіти якимось неймовірним талантом, щоб відпустити безкоштовно Леона Горетцку, Жоеля Матіпа, Макса Майера, Сеада Колашинаца, Олександра Нюбеля, Романа Нойштедтера, Крістіана Фукса та Еріка-Максима Чупо-Мотінга. На цих трансферах клуб сумарно міг заробити близько 200 мільйонів євро.

Це просто верх бездарності та безвідповідальності з боку менеджерів клубу.

Але, незважаючи на провал з продажами, «Шальке» продовжував бити власні трансферні рекорди з придбання нових гравців. Ось так от виглядає топ-6 найдорожчих гравців в історії одного з культових клубів Німеччини:

1. Бріль Емболо - 26,5 мільйона євро. Провалився в «Шальке» і був проданий в «Боруссію» М за 10 мільйонів.

2. Набіль Бенталеб - 19 мільйонів євро. Непогано починав в Гельзенкірхені, але став злісно порушувати дисципліну. Зараз відправлений в оренду в «Ньюкасл».

3. Себастьян Руді - 16 мільйонів євро. Переходив в статусі гравця збірної Німеччини. За весь сезон-2018/19 видав парочку виразних матчів та був відданий в оренду «Хоффенхайму».

4. Озан Кабак - 15 мільйонів євро. Поки що єдиний непоганий трансфер. Турок був одним з найкращих захисників Бундесліги в першому колі, але отримав важку травму, через яку практично не грав у другій частині сезону. В майбутньому може коштувати непоганих грошей, якщо не чекати, коли і він піде вільним агентом.

5. Клас Ян Хунтелар - 14 мільйонів євро. Другий бомбардир за всю історію клубу. Тут питань немає: з його купівлею «Шальке» потрапив в яблучко. Ось тільки було це аж десять років тому ...

6. Євген Коноплянка - 12,5 мільйона євро. Так-так, «Шальке» заплатив більше 12 мільйонів за гравця, який за три сезони забив 6 голів та віддав 7 асистів в 57 матчах Бундесліги. При всій повазі до Жені, рівень чемпіонату Німеччини він не потягнув фізично. Але склалося відчуття, що в Гельзенкірхені просто закрили очі на його проблеми в «Севільї» та заплатили серйозну як для себе суму.


Твіттер Шальке. Євген Коноплянка

Як бачите, грамотно інвестувати гроші в футболістів в «Шальке» банально не вміють. В умовах, коли клуб існує не за рахунок одного багатого дядька, низка подібних проколів веде тільки до одного – фінансової кризи.

«Шальке» ледь не сильніше за всіх постраждав від пандемії.

Якби Бундеслігу не поновили, «Шальке» до кінця червня був би на межі банкрутства. Клуб уже кілька років не окупає сам себе, а участь в єврокубках була єдиним порятунком.

У разі відсутності грошей за права від телетрансляцій, гельзенкірхенці пішли б на дно. Саме тому в клубі вже зайнялися пошуками іноземних інвесторів. У німецьких ЗМІ навіть не виключають варіант з тим, що 49,9% акцій «Шальке» відійдуть одній людині або компанії. Подібно «Герті», в яку вирішив вкластися Ларс Віндхорст .

Саме для цього в «Шальке» з'явився новий спортивний директор Йохен Шнайдер, який раніше працював в системі «РБ Лейпциг». Фанати можуть скільки завгодно хейтити «биків» за відхід від традицій, але німецькі футбольні чиновники побачили кейс: «Як створити клуб з нуля, маючи під рукою хороші інвестиції». Тому всі, хто будуть знаходитись у фінансовій кризі, будуть намагатися шукати гроші, наплювавши на традиції. Правило 50 + 1 застаріло. І за посткарантинних умов не буде вибору, окрім як шукати гроші на стороні.

Звичайно, в «Шальке» всі прекрасно знають про фінансові проблеми. Провідні гравці й гадки не мають, чи залишаться вони в команді на наступний сезон, адже їх спробують вигідніше продати. Очевидно, це відбивається на атмосфері в роздягальні та діях на полі. Нинішній «Шальке» - не команда. Просто набір випадкових футболістів. Когось туди відправили в оренду по непотрібності (Тодібо, Кенні, Міранда), хтось просто опинився на такому рівні випадково (Мерджан, Буджеллаб та інша молодь). Єдиного механізму тут шукати не варто.

А звинуватять у всьому Вагнера

Так, сезон закінчиться, а Давида Вагнера звільнять. Плюнуть на те, що він в принципі зробив неможливе, та в умовах цього хаосу видав відмінну першу половину сезону. Рівно як і плюнуть на те, що в подібних умовах жоден тренер в світі не зможе домагатися гарного результату.


Твіттер Шальке. Давид Вагнер

Те ж саме було з Доменіко Тедеско, який дивом зайняв з командою друге місце, але в наступному сезоні провалився. У футболі так завжди. У всіх бідах звинувачують головного тренера. Але ж риба гниє з голови ... В «Шальке» ця голова вже давно згнила та починає смердіти.

«Привіт, тьма, мій давній друг. Я знову прийшов поговорити з тобою». (с)

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Evgene Boykinyuk
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
kylt_lichnosti
Их проблема у них на футболках написана большими буквами.
Сергей Евланов
У Газпрома кончились деньги: цены и объемы упали, Северный поток-2 деньги только съедает...
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил