Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 22 листопада 2023, 13:51
39585
7

Рік після тріумфу. Де зараз герої, що принесли Україні перемогу на ЧС U-20

Sport.ua розповідає, що сталося в кар'єрі наших гравців і тренера за минулий рік

| Оновлено 22 листопада 2023, 13:51
39585
7
Рік після тріумфу. Де зараз герої, що принесли Україні перемогу на ЧС U-20
ФК Динамо. Денис Попов і Георгій Цитаїшвілі

Рівно рік тому, 15 червня 2019-го, юнацька збірна України у вирішальному матчі виявилася сильнішою за однолітків з Південної Кореї (3:1), завоювавши історичний для нашої країни титул чемпіона світу U-20. Емоції, які переповнювали тоді футболістів, тренерів і рядових уболівальників, неможливо передати словами. Кожен, хто їх пережив, напевно зараз згадає про те почуття гордості, яке пережив після того, як пролунав фінальний свисток у фінальному матчі турніру.

Здавалося, що у цих хлопців попереду неймовірне майбутнє, що незабаром ми побачимо більшість з них в основі команд УПЛ, а, можливо, і якихось європейських клубів. Але, як показало життя, титул чемпіона світу U-20 не замінив необхідності пахати на тренуваннях і доводити своє право на місце в складі для більшості наших героїв. Про те, що трапилося в їхній кар'єрі за минулий рік, і поговоримо...

Андрій ЛУНІН: 6 матчів на ЧС-2019


ФК Ов'єдо

На чемпіонат світу Андрій Лунін їхав у статусі воротаря «Леганеса», який орендував українця в «Реала». У стані команди з передмістя Мадрида Луніну так і не вдалося завоювати місце в основі, у зв'язку з чим після мундіалю українець змінив команду, вирушивши знову-таки на правах оренди в «Вальядолід». Але і в цій команді Андрію не пощастило з тренером - на нього банально не розраховували. Довелося достроково переривати оренду, і взимку перебиратися в «Ов'єдо», який виступає в Сегунді. Там 21-річний воротар нарешті знайшов довіру тренерського штабу, а разом з нею і ігрову практику. Подейкують, що в наступному сезоні «Реал» все ж поверне Луніна, надавши тому місце резервного воротаря першої команди.

Владислав КУЧЕРУК: 1 матч

Кучерук на ЧС-2019 в Польщі зіграв лише один матч - в чвертьфіналі проти Колумбії. Андрія Луніна відкликали в розташування національної збірної, а тому Олександр Петраков довірив місце в «рамці» воротареві молодіжної команди «Динамо». Той не підвів, а «синьо-жовті» виграли з рахунком 1:0. Нажаль, за останній рік в кар'єрі талановитого Кучерука мало що змінилося: він, як і раніше, грає за молодіжну команду «Динамо», а за першу в нинішньому сезоні лише кілька разів був заявлений на офіційні матчі.

Дмитро РІЗНИК: не грав

Дмитро Різник виявився одним з небагатьох, хто в Польщі не провів на полі жодної хвилини. На турнір він їхав в якості представника «Ворскли», яким залишається і донині. Але в кар'єрі Різника зміни в кращу сторону намітилися - він почав отримувати стабільну регулярну практику в першій команді, а тому є надія, що Дмитру буде куди простіше реалізувати свій потенціал.

Валерій БОНДАР: 7 матчів


ФК Шахтар

Ще до чемпіонату світу в Польщі Валерій Бондар встиг дебютувати за першу команду «Шахтаря» в УПЛ, проте успіх «синьо-жовтих» однозначно допоміг захиснику прискорити свою інтеграцію в стані «помаранчево-чорних». Луїш Каштру, що прийшов замість Паулу Фонсеки на пост головного тренера «Шахтаря», демонструє куди більше довіри молодим гравцям, в тому числі і Бондарю. Валерій провів 10 матчів в поточному сезоні УПЛ і, ймовірно, грав би й зараз, якби не підступна травма...

Данило БЕСКОРОВАЙНИЙ: 7 матчів

Данило був одним з небагатьох «легіонерів» в тому складі збірної України. Про нього мало хто знав на батьківщині, але прекрасні виступи на чемпіонаті світу змусили говорити про Бескоровайного вельми і вельми часто. Ходили чутки, що Данило може перебратися в «Динамо», але в підсумку він залишився в Словаччині. Якщо на турнір до Польщі Бескоровайний їхав як футболіст «Земпліна», то після нього Данила з оренди повернув ДАК, в який він перейшов ще влітку 2018 року, але стабільну ігрову практику почав отримувати тільки в сезоні-2019/20.

Юхим КОНОПЛЯ: 6 матчів, 4 асисти

Конопля був викликаний в збірну в якості гравця молодіжної команди «Шахтаря». Про нього мало хто чув в Україні, але турнір в Польщі змусив обговорювати талант Юхима практично всіх журналістів і аналітиків. Втім, в стані «гірників» Конопля не залишився. «Шахтар» віддав перевагу тому, щоб відправити перспективного фулбека на рік в оренду в «Десну», де Юхим широко використовується тренерським штабом при ротації складу.

Віктор КОРНІЄНКО: 7 матчів

Ще один футболіст, який на ЧС-2019 поїхав з молодіжної команди «Шахтаря». У Польщі Корнієнко був ключовим лівим фулбеком команди Петракова, а після турніру «Шахтар» відправив Віктора на рік набиратися досвіду в «Маріуполь». У Олександра Бабича Корнієнко більш-менш регулярно отримує ігрову практику, однак найближчі перспективи Віктора в стані «Шахтаря» все-таки виглядають трохи туманно - просто виграти конкуренцію у Ісмаїлі мало кому під силу...

Денис ПОПОВ: 6 матчів, 3 голи


ФК Динамо

Попов став одним з відкриттів не тільки збірної України, але і всього чемпіонату світу-2019 U-20. Він зіграв неймовірно важливу роль в тому, що команда Петракова дісталася до фіналу, де, без сумнівів, зіграв би, якби не вилучення в півфіналі проти Італії... Після повернення в «Динамо», Попов кілька місяців не викликався до ігор за першу команду, але травма Микити Бурди надала шанс показати себе Денису. Ним Попов, здається, скористався сповна, і тепер є одним з важливих футболістів першої команди «біло-синіх».

Олександр САФРОНОВ: 4 матчі

На чемпіонат світу до Польщі Сафронов їхав гравцем «Дніпра-1». У такому ж статусі він починав і поточний сезон, встигнувши провести в УПЛ до зимової паузи 12 матчів, однак потім «дніпряни» затіяли кадрові пертурбації, внаслідок чого молодий Сафронов був відпущений в оренду. Нині Олександр виступає в Естонії за «Левадію», з якою у футболіста тимчасова угода до кінця поточного календарного року.

Ігор СНУРНІЦИН: 1 матч

У юнацьку збірну України Ігор Снурніцин отримував виклики, як футболіст першої команди «Олімпіка». На турнірі в Польщі центрбек провів лише один поєдинок - проти Нігерії (1:1) в рамках третього туру групового етапу. Титул чемпіона світу ніяк поки не допоміг Снурніцину в кар'єрному плані, адже рівень одержуваної ігрової практики в «Олімпіку» у нього не те, щоб виріс, а й навіть дещо знизився.

Олег ВЕРЕМІЄНКО: не грав

Представник «Карпат» Олег Веремієнко став другим (після Різника) й останнім футболістом в заявці юнацької збірної України, який так і не провів на ЧС-2019 жодної хвилини. Однак в його кар'єрі певний прогрес за рік помітний. Якщо рік тому Веремієнко виступав на правах оренди за «Калуш», то після повернення зумів закріпитися в «Карпатах», і вже провів 6 матчів в поточному розіграші УПЛ.

Сергій БУЛЕЦА: 7 матчів, 3 голи, 2 асисти


СК Дніпро-1

На чемпіонат світу до Польщі Сергій Булеца їхав як футболіст молодіжної команди «Динамо». Успішні виступи на мундіалі не привели до того, що хавбека відразу ж підняли до першої команди «біло-синіх», проте Сергій прийняв правильне рішення про відхід в оренду. В результаті нині він є одним з важливих футболістів в «Дніпрі-1», отримуючи регулярну практику в УПЛ. Влітку, за чутками, Булеца повернеться в «Динамо», де йому нададуть шанс закріпитися в першій команді.

Максим ЧЕХ: 7 матчів

Вихованець «Шахтаря» до ЧС-2019 виступав за молодіжну команду «гірників», але після турніру в Польщі був відправлений набиратися досвіду в «Маріуполь». Річна оренда Чеха в стані приазовців незабаром завершиться, а тому його, ймовірно, чекає новий поворот у кар'єрі, але останній рік для Максима пройшов не дарма - він зміг дебютувати на професійному рівні, і нині в «Маріуполі» є наближеним до основи гравцем.

Кирило ДРИШЛЮК: 5 матчів, 1 асист

Рік тому Кирило Дришлюк був футболістом «Олександрії», куди перебрався в 2018-му з «Зірки». Якщо у Кропивницькому хавбек був одним з важливих футболістів першої команди, то ось у Володимира Шарана завоювати місце в основі йому не допоміг навіть титул чемпіона світу серед молоді. Відсутність ігрової практики призвела до того, що на початку березня «Олександрія» продала Дришлюка в латвійський «Спартак».

Олексій КАЩУК: 7 матчів, 1 асист

Вихованець академії «Шахтаря» Олексій Кащук був одним з наймолодших гравців тієї команди, яка виграла титул чемпіона світу в Польщі. Після турніру, Кащук, як і Корнієнко з Чехом, на правах оренди перейшов в «Маріуполь», де нині намагається проявити себе на професійному рівні. Поки виходить непогано, але Олександр Бабич вважає за краще все ж використовувати Кащука в системі ротації, не роблячи на нього ставку, як на футболіста основи.

Олексій ХАХЛЬОВ: 4 матчі

Вихованець академії «Динамо» Олексій Хахльов був викликаний Петраковим в збірну з Іспанії, де на той момент виступав в оренді з «Алавеса» за «Сан-Ігнасіо». У жовтні 2019 року Хахльов покинув Іспанію, а через кілька місяців на правах вільного агента підписав контракт з «Карпатами», де і виступає на поточний момент.

Микола МУСОЛІТІН: 2 матчі

Мусолітін на момент участі в ЧС-2019 був гравцем «Чорноморця», академію якого і завершив. Активно залучався до ігор за першу команду «моряків», як до, так і після турніру в Польщі. Однак минулої зими Мусолітін прийняв рішення покинути команду Першої ліги, і податися в латвійську «Валмієру», де через пандемію коронавірусу поки так і не встиг дебютувати.

Георгій ЦІТАІШВІЛІ: 5 матчів, 1 гол, 1 асист


Твіттер Динамо

Один з героїв фінального матчу на турнірі в Польщі Георгій Цітаішвілі поки лише продовжує спроби завоювати місце в першій команді «Динамо». Перемога на ЧС-2019 не дозволила йому автоматично потрапити в основу «біло-синіх», а виграти конкуренцію у Віктора Циганкова і Олександра Караваєва Цітаішвілі довгий час не вдавалося. Уже після рестарту сезону в УПЛ Георгій почав регулярно отримувати місце в складі, і поки доводить, що наставники «Динамо» не помилилися, зробивши вибір саме на його користь.

Данило СІКАН: 6 матчів, 4 голи

Сікан перейшов у «Шахтар» на початку минулого року, але майже відразу ж на правах оренди відбув у «Маріуполь». Формально в якості гравця приазовського клубу він і був на чемпіонаті світу, тому як договір оренди діяв до кінця сезону. У Польщі Данило вельми яскраво проявив себе, забивши 4 голи в 6 матчах, проте це не допомогло йому «втоптати стежку» до основи свого клубу. Виграти конкуренцію у Жуніора Мораеса - завдання поки неймовірно складне для Сікана, хоча Луїш Каштру вибрав цього гравця для тренувальної роботи з першою командою.

Владислав СУПРЯГА: 7 матчів, 2 голи


СК Дніпро-1

У минулому сезоні Владиславу Супрязі так і не вдалося проявити себе в «Динамо», але на турнірі в Польщі він довів, що має достатній потенціал, щоб стати сильним форвардом. Після перемоги на мундіалі «Динамо» погодилося відправити Супрягу на рік в оренду в «Дніпро-1», де Владислав поступово знайшов свою гру. Апогеєм (як мінімум на поточний момент) виступів Супряги на умовах позики в «Дніпрі-1» є хет-трик нападника у ворота «Динамо», який дозволив «дніпрянам» здобути в кінці лютого сенсаційну перемогу над столичними гостями з рахунком 3:1.

Денис УСТИМЕНКО: 3 матчі

До Польщі Денис Устименко їхав як резервіст. Він провів лише 92 хвилини в 3 матчах, що ніяк не допомогло йому в клубній кар'єрі. На даний момент Устименко є футболістом молодіжного складу «Олександрії» без виразних перспектив заграти в першій команді цього клубу.

Олександр ПЕТРАКОВ

Головний тренер тієї синьо-жовтої команди Олександр Петраков після тріумфу в Польщі отримав звання «Заслужений працівник фізичної культури і спорту України». На даний момент він очолює збірну України U-17, з якою в кінці березня мав зіграти в еліт-раунді кваліфікації до чемпіонату Європи-2020, але основний турнір, як і відбір до нього, був скасований УЄФА через пандемію коронавірусу.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(144)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років
Футбол | 26 квітня 2024, 13:15 1
Кроки Ароки – широкі. Що треба знати про відкриття Прімейри останніх років

Олексій Рижков – про португальський клуб, який останнім часом пристойно прогресує

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 10
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ukraine Donetsk
Никакого Сикана Шахтер не воспитывал. Это игрок из школы Карпат.
fifadinamo
То что за молодежку забивали воспитанники Динамовской школы приятно, вдвойне приятно, что они теперь на первых ролях в клубах премьер лиги. Шахтер в кои то веки воспитал забивалу Сикана, но как обычно "закатывает" его на дальних подступах, может лучше отдали бы в Днепр или Зарю, что бы он как Супряга имел возможность вкинуть пару-тройку голов Шахте или Динамо, почувствовать себя полноценным игроком, может прорвет и будет еще одна звезда украинского футбола, ...а в Шахте точно "закатают". А там глядишь и сборная получит солидное подкрепление чемпионов мира, а мож им еще раз в кайф будет так сказать "тряхнуть стариной"
Alex86 1
Слабенько очень как для победителей, жаль. В Европу никого не отдали, игроками железными основы пока никто не стал, перспективы действительно есть, но у меньше чем половины из состава. Молодежь развивать надобно, тем более тут уже не скажешь что она не перспективная была у нас.
Александр Сидорчук
Конопля, Попов, Булеца, Супряга хорошо,Бескоровайный, Лунин -неплохо!!!
Kevko
Нужно признать: реальный талант из этой команды только один - Лунин.
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
fedd1979
Та нікому вони в дупель не потрібні, на жаль. Як я й прогнозував - за рік жодного нормального трансферу. Креативу у наших футболістів фактично нема, інтелекту футбольного