Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 31 травня 2020, 22:23
3317
2

Луїш КАШТРУ: «Дозволили Динамо пресинг, але потім відібрали м'яч»

Наставник донецького «Шахтаря» задоволений перемогою над київським клубом (3:1)

| Оновлено 31 травня 2020, 22:23
3317
2
Луїш КАШТРУ: «Дозволили Динамо пресинг, але потім відібрали м'яч»
ФК Шахтар Донецьк. Луїш Каштру

Головний тренер «Шахтаря» Луїш Каштру підбив підсумки перемоги над «Динамо» (3:1) в поєдинку 24-го туру УПЛ на післяматчевій прес-конференції.

– Містере, якщо ваша команда виграє три наступні матчі, то оформить найшвидше чемпіонство. Чи є це додатковою мотивацією для вас? У такому разі інші ігри будуть підготовкою до другої зустрічі з «Вольфсбургом».
– Ми завжди розглядаємо найближчий матч як найголовніший. Ніколи не дивилися на три-чотири наступні. Від самого початку чемпіонату максимально намагаємось віддавати на полі найкраще. Не завжди все вдавалося – у деяких моментах сезону ми були не надто добрими. Проте завжди маємо мету виграти наступний матч. Те, про що ви питаєте, певний рекорд не є метою. Однак, звісно, ми прагнемо здобути титул якомога раніше, адже це мета нашого сезону. Коли зможемо побити рекорд, буде ще краще. Не слід забувати, що в нас шістка найсильніших команд – усі ігри даються дуже непросто. Намагатимемось досягти головної мети й стати чемпіонами.

– Чи готова ваша команда грати по два матчі на тиждень, враховуючи також те, що є п’ять замін?
– Понад усе на цьому етапі сезону нас цікавить те, що після перерви ми провели буквально третій збір. У такій ситуації ми всі трохи інкогніто. Завжди проводили два збори, третій – ніколи. Я беру це до уваги і те, що команда має розкоординацію в певних моментах, що нормально. Матчів не було два з половиною місяці, а протягом цього часу втрачається те, що справді потрібно для гри. Щоб повернутися до своєї динаміки та почуватися комфортно в атаці й обороні, потрібен час. Намагаємось робити це на тренуваннях і підходити до поєдинків у найкращих кондиціях. Матч із «Вольфсбургом» ми зараз навіть не можемо планувати. Ми не знаємо, що вирішить УЄФА, коли буде друга гра з німцями. Можливо, доведеться провести ще одну паузу, й лише тоді ми повернемося до Ліги Європи. Немає жодних даних. Ми почуваємося комфортніше, коли в заявці 20 футболістів і доступно п’ять замін. Багато хто думає про суто фізичну втому, але це не найголовніше. Не можна забувати чотири складові: техніка, тактика, фізика та психологія. Вони взаємопов’язані, всі їх слід відпрацьовувати, і тільки чемпіонат надасть нам підготовку. З кожною грою ми будемо дедалі краще й краще. Футболісти чимало працювали, докладали зусиль та віддавалися. І я розраховую на них, аби ми знов повернулися на високий рівень.

– Чи були в команді футболісти, які боялися зараження, боялися тренуватись через це?
– Ні. І ми, і «Динамо» провели тестування. Дякувати Богові, в жодній команді не було жодного інфікованого. Страху з боку гравців не було. Гадаю, футбол зараз дає гарний приклад усім, хто дивиться, яких санітарно-епідеміологічних правил слід дотримуватися. Ми приїхали на матч геть спокійно. Гравці поруч зі мною, гадаю, підтвердять мої слова. Ніколи не чув про їхній страх і впевнений, що в нашій команді такого не було.

– Ви маєте групу футболістів, що певно додала. Чи слідкували за їхньою фізичною формою до поновлення тренувань? Зв’язувалися в режимі конференції? Марлос додав, та й не лише він один…
– Під час карантину гравці тренувалися вдома, все це моніторив тренерський штаб. Далі ми перейшли до роботи в маленьких групах, потім за секторами, а два з половиною тижні тому команда зібралася. Хлопці справді пожертвували всім, аби почати роботу разом. Це призвело до того, що дехто справді чудово підготовлений. Проте нам ще є куди зростати як індивідуально, так і колективно, й задля цього ми працюємо щодня. Я сказав і гравцям, і публічно: ми будемо готові до першого матчу чемпіонату й будемо свіжими психологічно та фізично. Найбільші проблеми – адаптивність, розуміння, де існують зони, найкраща координація голови й тіла. За цими аспектами ми розуміли, що хлопці спочатку відчуватимуть певні труднощі, але потім усе вирішиться і нам стане просто, як раніше.

– Вітаю з перемогою! Як ви ставитесь до всіх нововведень через карантин? До відсутності рукостискань, уболівальників, до такого формату пресконференцій?
– Щиро дякую за привітання. Для форс-мажорних ситуацій є й форс-мажорні рішення. Не лише наш футбольний світ, а в принципі суспільство, людство зараз мусять знайти новий спосіб соціальних контактів, роботи тощо. Усі ми приймаємо це абсолютно нормально, що дозволяє нам подолати складний етап життя з більшою безпекою. Тож для мене це нормально: так треба. Так краще для нас і наших родин, тому я цілковито згоден із нововведеннями.

– Чи не мали ви бажання вже в першому таймі зробити кілька замін після невдалого початку?
– У нас, тренерів, коли не все йде добре, є два шляхи: або створити нову динаміку, спробувати знайти нові шляхи й пояснити складу, який грає, що слід робити, або виконати заміни. Для мене робити заміни в першому таймі – ненормально. Тільки якщо все буде дуже-дуже погано. Усе йшло не так добре. Ми дозволили «Динамо» постійний пресинг протягом перших 25 хвилин. Далі ми відібрали м’яч, утримували його, однак нічого особливого не створювали, не було гольових моментів. А потім ми почали демонструвати нашу гру, і «Динамо» в певному сенсі опустило руки, адже ми майже весь час тримали м’яч на половині поля суперника та створили кілька досить гострих моментів. У другому таймі з нашого боку був дуже якісний футбол. Це відрізнялося від першої половини, що нам не вдалася. Можливо, інтуїція та інстинкт підказали, які заміни потрібно здійснити, аби поліпшити гру. Дуже важливо було перечекати якийсь час, зробити заміни, поговорити з тими хлопцями, що на полі, аби знову взяти все у свої руки. Однак це правда: коли все йде не надто добре, перша думка в голові – змінити. Проте досвід зрештою свідчить про інше: потрібно трохи охолонути й поміркувати раціональніше, зрозуміти, що робити. І передусім слід підтримати тих, хто на полі, і вже потім робити зміни в зонах, що потребують втручання. Сьогодні хлопці мали нагоду інвертувати складну ситуацію, перетворити її на таку смачну перемогу «Шахтаря». Ця перемога – цілком і повністю заслуга наших гравців!

Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Bogdan Plisyuk
А вот Лесик не знает что такое раскоординация, динамика и замены)
bolelschik
В первом тайме и замены не помогли бы. А втором Динамо подсело, после перерыва нельзя всю игру прессинговать. А Шахтер с прессингом не справляется