Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 29 травня 2020, 14:49
15200
22

Зміна власника в Карпатах: шлях до порятунку чи забуття

У львівському клубі потрібно було щось всерйоз міняти, проте чи стануть нинішні зміни корисними?

| Оновлено 29 травня 2020, 14:49
15200
22
Зміна власника в Карпатах: шлях до порятунку чи забуття
ФК Карпати. Олег Смалійчук та Петро Димінський

Зовсім небагато часу Петру Димінському не вистачило, щоб відсвяткувати двадцятиріччя перебування власником головної футбольної гордості всієї Західної України - футбольного клубу «Карпати». В останні роки бізнесменові було явно не до футболу, а тому цим його активом управляли інші люди, які вели справи так, як у них виходило. Часом одні учасники процесу переходили дорогу іншим, що ніяк не сприяло розвитку «Карпат» в потрібному напрямку. В результаті зараз «зелено-білі» посідають останнє місце в турнірній таблиці УПЛ, і є головним претендентом на те, щоб понизитися в класі в наступному сезоні.

Ще восени 2017 року з'явилася інформація про готовність Димінського продати «Карпати» за символічну 1 гривню. Однак бажаючих придбати футбольний актив тоді не знайшлося, а ось зараз досить несподівано такі з'явилися, завдяки чому новим власником «зелено-білих» став колишній віце-президент клубу і відомий на вітчизняних просторах агент Олег Смалійчук.

Куди цікавіше інше: згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відтепер права на «Карпати» належать двом компаніям - «Менділ Лімітед» і «Крисал Холдінгс Лімітед». Обидві зареєстровані на Віргінських островах.

На яких умовах Смалійчук вступає в права власності, поки невідомо, але в даний момент це питання не є найголовнішим. Куди цікавіше інше: згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відтепер права на «Карпати» належать двом компаніям - «Менділ Лімітед» і «Крисал Холдінгс Лімітед». Обидві зареєстровані на Віргінських островах. Але якщо з кінцевим бенефіціаром першої все більш менш зрозуміло - ним є Олег Смалійчук, то ось навколо другої питань куди більше. Згідно офіційних даних з відкритих джерел, кінцевим бенефіціарієм «Крисал Холдінгс Лімітед» є громадянка Кіпру Катя Парпі. Хто це, і наскільки ця людина насправді реально здійснює управління львівським футбольним клубом - сказати дуже складно, проте в пресі неодноразово пов'язували цю частину акцій «Карпат» з відомим бізнесменом Ігорем Коломойським. Щоправда, сам він подібну інформацію категорично спростовував.

Ще в кінці 2018 року, коли Олег Смалійчук займав посаду віце-президента «Карпат», в одному з інтерв'ю він також зазначав, що половина акцій клубу фактично належить Коломойському, але при цьому підкреслював, що хоче, щоб «зелено-білі» не залежали від Димінського чи від когось ще, а були самостійною одиницею на футбольному ринку. Очевидно, від цієї ідеї новий власник львівського клубу за минулі півтора роки не відступився, проте реалізувати її в повній мірі йому буде практично неможливо, тому як управління юридичною особою в «Карпатах» відведено загальним зборам акціонерів. Вони, як у лютому розповідав виконавчий директор «зелено-білих» Ростислав Ящишин, не відбувалися протягом останніх восьми років через неявку представників того самого «Крисал Холдінгс Лімітед», яке пов'язують з персоною Коломойського.

Втім, поки є сенс дещо абстрагуватися від питань, що лежать в юридичній площині. Для вирішення суто спортивних завдань, первинним з яких є, звичайно ж, збереження прописки в УПЛ, Смалійчуку повинно вистачити повноти влади, тому як раніше всі ключові питання саме зі спортивного вектору приймав Димінський. І ось тут цікаво: якими методами буде діяти новоспечений власник клубу?

Через брак часу і складну турнірну ситуацію, в якій опинилися «Карпати», новоспеченому керівнику потрібно або довіритися поточним кадрам, або ж провести швидку «зачистку» в клубі і привести тих, хто користується особисто у Смалійчука більшою довірою.

Насправді, вибір у Смалійчука взагалі-то невеликий. Через брак часу і складну турнірну ситуацію, в якій опинилися «Карпати», новоспеченому керівнику потрібно або довіритися поточним кадрам, або ж провести швидку «зачистку» в клубі і привести тих, хто користується особисто у Смалійчука більшою довірою. Якою дорогою піде бос «зелено-білих» поки незрозуміло, хоча певні висновки вже можна зробити.

Справа в тому, що ще до оголошення інформації про перехід права власності на «Карпати» до Олега Смалійчука, львівський клуб покинули два легіонери з Люксембургу - Марвін Мартінс та Тім Халл. Обох, як подейкували, привів в клуб відомий агент Вадим Шаблій, діяльність якого сам Смалійчук в одному з інтерв'ю розкритикував ледве не в пух і прах. У зв'язку з цим передчасний відхід Мартінса і Халла виглядає як початок великої революції, яка може очікувати на «Карпати» після зміни влади в клубі.

Найбільш актуальним і цікавим питанням прямо зараз є те, хто буде керувати командою до кінця сезону. Справа в тому, що нинішній наставник «Карпат» Роман Санжар, знову таки за неофіційною інформацією, прийшов за «квотою» Шаблія, який нібито навіть погрожував лідерам колективу, а згодом і посприяв розставанню клубу з колишнім коучем Олександром Чижевським. Якщо припустити, що відходи Мартінса і Халла якось пов'язані зі змінами в структурі власників клубу, то не менш логічним є і припущення про можливе швидке звільнення Санжара...

Знайти ж і поставити на чолі команди «рятувальника», який візьметься витягнути «Карпати» з дна турнірної таблиці, та ще й в існуючих умовах - означає розділити відповідальність за можливу невдачу з таким наставником на двох.

Однак Смалійчуку перш за все належить гарненько зважити всі «за» і «проти» такого рішення. Повернути того ж Чижевського, що заслужив повагу у львівських вболівальників, прямо зараз, мабуть, буде не так і просто, адже 49-річний тренер, здається, цілком комфортно себе почуває в амбітному першоліговому «Агробізнесі». Знайти ж і поставити на чолі команди «рятувальника», який візьметься витягнути «Карпати» з дна турнірної таблиці, та ще й в існуючих умовах - означає розділити відповідальність за можливу невдачу з таким наставником на двох. І хоча в численних інтерв'ю Смалійчук дає зрозуміти, що з характером у нього все в порядку, однак починати роботу в клубі з потенційно настільки значущої невдачі навряд чи йому захочеться - куди простіше буде звалити провину на попередників, а вже потім героїчно піднімати клуб з Першої ліги, маючи куди більше часу на реконструкцію команди і клубу в цілому.

Що однозначно обнадіює у всій цій історії, так це прихід в «Карпати» хоча б одного власника, чия фігура нині реально на видноті в українському футболі. Якщо для Димінського «Карпати» були як валіза без ручки, то у випадку зі Смалійчуком існує хоча б надія на зміни в кращу сторону. Принаймні, це людина, що безпосередньо пов'язана з футбольним бізнесом, яка має в цій сфері певний авторитет, і бажання працювати. Так, навряд чи вболівальники «Карпат» забули історію з «вівцями», а також масове підвезення в клуб легіонерів різної якості, проте серед останніх все ж виявилося кілька цілком пристойних для рівня нинішньої УПЛ виконавців - наприклад, ті ж Хорхе Карраскаль, Франсіско Ді Франко або Мартін Онгла.

Якщо для Димінського «Карпати» були як валіза без ручки, то у випадку зі Смалійчуком існує хоча б надія на зміни в кращу сторону.

Необхідність хоч скільки-небудь значущих змін в «Карпатах» не те, що назріла, а й навіть встигла вже солідно перезріти. Тому практично будь-які рокіровки в керівництві і складі власників клубу, включаючи й нинішні, однозначно слід сприймати як спробу виправити ситуацію. Так, можливо, запізнілу, але все ж спробу. А поки в грі надається шанс, значить, ним потрібно зуміти скористатися. Чи вдасться це Смалійчуку - подивимося вже в самий найближчий час. Якщо він зможе зберегти для «Карпат» місце в еліті за спортивним принципом (можливі кабінетні ігрища винесемо за дужки, бо передбачати що-небудь там в наших реаліях просто не представляється за можливе), значить «Карпати» вийдуть на шлях порятунку, якщо ж ні, то висока ймовірність того, що на «зелено-білих» може очікувати в кращому випадку шлях «Чорноморця», а в гіршому - так і зовсім «Дніпра» або «Металіста»...

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 02:59 2
Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі

Карлос несподівано програв Григору Димитрову, Александр Звєрєв вибив Фабіана Марожана

Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 17:11 0
Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі

Далі за всіх з українок пройшла Ангеліна, яка зупинилася на стадії 1/8 фіналу

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
philosoraptor_lg Philosoraptor
Фото надо было подписать "Мой пиzдюк".
Voxa Hvedyk
Ясно,що нічого не ясно.
Як і у нас що в політиці що у спорті.
Одні злодії, і відмиванні грошей,тіньові схеми,кіпрські рахунки...
Одним словом бардак!!!
Kevko
Мутная история. Никаких надежд на возрождение Карпат
axylinam
Смайличук что то не похож на олигарха,возможно подставной собственник,очередная мутная история,которая ничем хорошим не закончится
ser_nat
Больших денег нет, если за Смалийчуком не стоит олигарх. Потому, максимум купил-продал, чем быстрее, тем лучше, процент получил. Боюсь накаркать, как-бы Дыминского еще не вспоминать)
dd dent
Та че там, для галочки небось переоформили, мутные клубы до ужаса у нас конечно
Владимир Копяк
В нашей стране НЕВОЗМОЖНО работать по законам, априори.... Вот и происходят такие "покупки" 50% акций.. Не смешите мои тапочки... Дыминский понял, что по минималке откупиться от суда с последующей посадкой не получится, и Украину он не скоро посмотрит, вот и решил столкнуть команду на своего кореша. Толку однозначно не будет. Карпаты уже рухнули в 1 лигу, это и ежику ясно. Но говорят, что ведутся переговоры о расширении ПЛ сразу до 16 команд со следующего сезона, все упирается в отступные от команд. При таком раскладе Карпаты могут остаться в ПЛ еще на год, а там, как получится....
Александр Бондарь
Теперь на Анале будет новый (старый ) ведущий?Зачем их там столько?А ,ну да.Грузин дальше пойдет,если выберут.А то Витя хотел и рыбку съесть и ........ .Ну рыбку поймал уже,пора вернутся на ахметовский член.
ll_pogulianka_ll
Дешева постанова...,або підготовка до наступного перепродажу...
Alexey Antonenko
Ребятам надоело по несколько раз в сезон менять тренера, решили выйти на новый уровень. Теперь несколько раз в сезон будут менять президента и/или собственника.
Shevchenka2019
Фото чьотке. Одного і іншого Карпати продали. Від Карри досі є відсоток від перепродажі. РІВЕНЬ!!! Робота Смайла.
zakharka
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Shevchenka2019
А сонячного хлопчика бомбить. Класно. Значить у Карпат все налагодиться.
mt1036
Глядя на лица, то порятунок))
banderlog78
мутки мутками але гірше чим є вже не буде. з Смайлом чи без а Карпати на 99% в 1 лізі.....
wicker
Багатоходова партія - цікаво, що матимемо на виході.
waw
краще жахливий кінець,ніж отой жах і цирк,безконечні афери,інтриги... померли,то й померли
REALIST
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил