Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 травня 2020, 03:19
3167
1

ЛУЧЕСКУ: «У тому сезоні, коли Шахтар взяв трофей, я міг залишити команду»

Екс-наставник «Шахтаря» розповів, як у сезоні 2008/09 здобувався Кубок УЄФА

| Оновлено 25 травня 2020, 03:19
3167
1
ЛУЧЕСКУ: «У тому сезоні, коли Шахтар взяв трофей, я міг залишити команду»
ФК Шахтар Донецьк. Мірча Луческу

Колишній головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу згадав події сезону 2008/09, в якому донецька команда дійшла до фіналу Кубка УЄФА та завоювала престижний трофей:

«У мене зараз все нормально, немає проблем, залишаюся вдома. Подивимося, що трапиться далі [в зв'язку з пандемією коронавірусу].

Для «Шахтаря» дивом було те, що клуб очолив Рінат Ахметов. Коли я познайомився з ним, він мене підкорив тим, що сказав, що хоче, щоб «Шахтар» виграв єврокубок. Він сказав, що зробить все, що зможе, щоб створити сильну команду, яка зможе змагатися з кращими командами Європи.

Я не відразу приїхав до Донецька після зустрічі з Ахметовим, через те, що «Шахтар» не був відповідною командою, щоб змагатися з європейськими клубами. Але після того, як я поспілкувався з президентом, я зрозумів, що це реально, ми це зможемо зробити. Президент мріяв про це і сильно підтримував клуб, і стало ясно, що це все реально. Тому і я повірив відтоді, що ми зможемо виграти європейський кубок.

Сезон 2008/09 – це був складний рік. Він розпочався з двох невдалих матчів з виїздом до Львова. Я помилився, коли ввів до складу двох нових гравців, і ми втратили 5 очок. Важкий для нас початок. Тиск і необхідність набирати очки якраз і вплинули на те, що ми зібрали мало очок.

Так, це правда, що я хотів піти з клубу. Був прикрий матч з «Барселоною», коли суперник не повернув м'яч та порушив правила чесної гри. Тоді у нас після матчу була серйозна розмова з Гвардіолою щодо фейр-плей. В ході прес-конференції я був уже готовий піти у відставку. Але Даріо Срна передав президенту прохання, щоб я ні в якому разі цього не робив.

Після цього у мене були кілька розмов з гравцями. Це правда, що у нас був хороший матч з «Базелем» (5:0), після чого президент прийшов до команди і сказав, що я залишаюся до кінця сезону. Він показав велику віру в мене, що я зумію заново зібрати команду і що ми доб'ємося чудових результатів. Найголовніше – що ми зрозуміли, що є тільки один лідер, і це тренер команди.

Були проблеми з гравцями, які постарше. Зазвичай, вони у важкий момент починають сумніватися в методах та діях тренера. Втручання президента було важливим і вирішальним, це надихнуло мене і команду. Стало ясно, що він вірить у всіх нас, і що саме в такому складі ми зможемо проявити себе та досягти результатів у Європі.

Команда почала грати дуже добре, ми здобули перемогу над сильними командами, і це додало впевненості. Ми пройшли «Тоттенхем», ЦСКА, «Марсель», «Динамо» Київ. А особливо коли вибили киян, ми стали абсолютно впевненими в нашій перемозі в турнірі. Ми постійно відчували підтримку нашого президента, який відвідував матчі та надихав команду. Його роль була дуже важливою і вирішальною. У мене йшли переговори з «Марселем», але президент уже повідомив пресі, що продовжив мій контракт. Це дало мені особливу впевненість в собі та віру, яку я передав своїм гравцям.

Юрій Сьомін – великий тренер з великим досвідом, з відмінними відносинами в команді з гравцями. Тоді я зустрів найсильнішу команду київського «Динамо». Я впевнений, що нічийний результат 1:1 – це був вирішальний момент, який вплинув на наш настрій. У нас був прекрасний матч вдома, ми забивали та перемогли. Але ми помилилися, коли Бангура забив, і з того моменту ситуація в матчі змінилася. На полі знаходилися дві сильних команди, які викладалися на повну, гра була дуже напруженою.

Переможний гол Ілсіньо? Він просив заміну, але я його залишив в грі. Тренер відчуває, коли потрібна заміна, а коли потрібно прийняти рішення залишити гравця. Ілсіньо видав просто чудову гру. Це потрібний для нас гравець, і він допоміг команді. Наша гра була атакуючою, ми грали широко по всьому полю.

Я був упевнений в потенціалі хлопців, і завдяки цьому ми виграли у «Вердера» у фіналі. Ми добре вивчили суперника та знали всі їхні слабкі місця. Де їх атакувати, і як ми можемо їм забити голи. У Стамбулі ми зустріли дуже сильну команду. Те, що ми виграли Кубок УЄФА – завдяки тому, що президент був упевнений в нашій перемозі. Він сконцентрувався повністю на ній, він був упевнений, що створить команду. І його відносини з командою були дуже важливі, він завжди про гравців дбав, надавав їм впевненість та допомагав зростати».

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Бондарь
Красавчик,вылизал.