Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Різне
| Оновлено 12 травня 2020, 12:43
6734
6

5 фільмів про баскетбол з серйозним сюжетом для перегляду на карантині

Картини, які допомагають знайти мотивацію

| Оновлено 12 травня 2020, 12:43
6734
6
5 фільмів про баскетбол з серйозним сюжетом для перегляду на карантині
PrintScreen. Дензел Вашингтон і Рей Аллен в фільмі «Його гра»

Крім картин комедійної спрямованості, які Sport.ua рекомендував до перегляду раніше, про баскетбол знято безліч фільмів з досить серйозними, місцями драматичними сюжетами. Деякі з них засновані на реальних подіях, деякі - ні, але всі вони піднімають питання людських цінностей, відносин, почуттів.

Іноді основні дії в них розгортаються не на баскетбольних майданчиках, але помаранчевий м'яч і характерні для спорту людські якості йдуть прекрасним антуражем для розповіді сюжету. Отже, вашій увазі пропонується добірка саме таких, серйозних фільмів.

«Тренер Картер»

Рік: 2005
Бюджет: 30 млн. доларів
Зірки кіно: Семюел Л. Джексон, Ченнінг Татум
Зірки баскетболу: -

Тренер Кен Картер погоджується взяти шефство над шкільною командою в Річмонді. Дана школа не є зразково-показовою. Члени баскетбольної команди (та й переважна кількість учнів в цілому) є важкими підлітками, що виросли в бандитському районі і навчання для них не більше ніж настирлива повинність. Розуміє це і сам тренер Картер, який закінчив цю школу в 70-х роках минулого століття.

На початку свого важкого спілкування з гравцями новий коуч дає їм на підпис папери, згідно з якими вони зможуть грати в команді тільки в тому випадку, якщо будуть мінімально встигати з інших предметів. Далі слідує процес створення справжнього колективу, приборкання егоїстичних замашок у школярів і підбір ключиків до кожного гравця. Команда починає вигравати один матч за іншим і йде без поразок, але в розпал сезону тренер дізнається, що гравці безнадійно відстають у навчанні. Картер не виводить команду на гру і їй зараховують технічну поразку, далі йде другий невихід на матч. Тренеру належить витримати шалений пресинг від громадськості, керівництва школи, батьків, та й від самих гравців. Але всім незгодним тренер Картер намагається пояснити, що один успішний баскетбольний сезон не прокладе їм шлях у доросле життя, а ось хороші оцінки (укупі з баскетбольними талантами) можуть привести хлопців до коледжу, після чого шансів не пропасти після важкого дитинства в бандитському районі, буде незрівнянно більше.

Фільм заснований на реальних подіях, які відбулися в 1999 році і прогриміли на всі США. У ньому досить яскраво показано життя юних гравців з не самих благополучних сімей. Картина дає зрозуміти, що шкільні роки це не завжди безтурботний і щасливий період і дуже важливо, щоб в непрості хвилини вибору свого життєвого шляху поруч з тобою був такий наставник як Кен Картер, якому важливі не тільки набрані очки, підбирання, перемоги, а який дійсно хоче допомогти тобі і дати путівку в життя.

«Його гра»

Рік випуску: 1998
Бюджет: 25 млн. доларів
Зірки кіно: Дензел Вашингтон, Міла Йововіч, Розаріо Доусон
Зірки баскетболу: Рей Аллен (роль Ісуса Шатлсуорта), в епізодичних ролях Білл Волтон, Реджі Міллер, Шакіл О´Ніл, Чарльз Барклі, Скотті Піппен и навіть сам Майкл Джордан

Джейк Шатлсуорт засуджений за випадкове вбивство своєї дружини і відбуває свій п'ятнадцятирічний термін. Його син Ісус Шатлсуорт закінчує випускний клас школи і готується до вступу в коледж. Практично будь-який коледж країни готовий прийняти Ісуса, адже він є дуже обдарованим баскетболістом і йому пророкують блискучу кар'єру в майбутньому. Раптово Джейк отримує пропозицію, згідно з якою губернатор штату скостить йому термін, якщо він умовить Ісуса перейти до коледжу, який знаходиться під його опікою. Джейка на тиждень випускають з в'язниці, і він відправляється до сина. Проблема в тому, що після сімейної драми Ісус зовсім не хоче бачити свого батька.

Молодому хлопцеві належить зробити визначальний для свого подальшого життя вибір. Навкруги стільки спокус: гроші, машини, жінки і навіть ті, хто говорить, що піклується про тебе, насправді мають свій меркантильний розрахунок. Тут дуже важливо думати головою, але відчувати і вибирати необхідно ще й серцем. Картина піднімає дуже важливі питання, в тому числі про взаємовідносини батьків і дітей, про здатність пробачати і про те, чи може людина спокутувати свою провину.

Роль сина головного героя блискуче зіграв Рей Аллен, один з найкращих гравців НБА свого часу. Тоді ще молодий майбутній рекордсмен НБА за кількістю триочкових кидків показав, що вміє не тільки грати в баскетбол. У моментах душевних мук Аллен зіграв не гірше за визнаних зірок Голлівуду.

«Любов та баскетбол»

Рік: 2000
Бюджет: 20 млн. доларів
Зірки кіно: Омар Еппс, Санаа Летен
Зірки баскетболу: -

Зазвичай фільми на тему спорту в цілому і баскетболу зокрема піднімають питання подолання особистих труднощів і проблем у головних героїв, побудови справжньої команди серед різношерстих особистостей, вирішення психологічних складнощів, віри в себе та інше. Любовна лінія, якщо і присутня, то йде на другому плані, часто слідуючи шлейфом за героями. Але в даному фільмі на перший план виходить найпрекрасніше з почуттів.

Квінсі та Моніка живуть по сусідству і знають один одного з раннього дитинства. Обидва захоплюються баскетболом і мріють про успіхи на спортивному поприщі. На основі загальних захоплень у них зароджується взаємна симпатія, яка в міру їх дорослішання переростає в любов. Далі їм доводиться боротися за свої почуття, проходячи випробування важкими життєвими ситуаціями, сімейними проблемами, відстанню і багато чим іншим. Але справжня любов подолає будь-які перешкоди.

Невеликий лайфхак для наших читачів чоловічої статі. Якщо ваша дівчина /дружина не дуже розділяє ваше захоплення баскетболом (або ж спортом взагалі) і їй більше до душі класичні романтичні сюжети, спробуйте познайомити її з цією картиною. Цілком можливо, що фільм за допомогою свого сюжету зможе пробудити в неї інтерес до баскетболу.

«Гра за чужими правилами»

Рік: 2006
Бюджет: 30 млн. доларів
Зірки кіно: Джош Лукас, Джон Войт
Зірки баскетболу: -

Ще один фільм, заснований на реальних подіях. Сполучені Штати Америки, Техас, на дворі шістдесяті. Расизм засуджений законодавчо і повним ходом йде боротьба за рівність незалежно від кольору шкіри. Але це тільки на папері, в житті у чорношкірих положення в суспільстві досить непросте і досить часті конфлікти на расовому ґрунті. Такий порядок речей зберігається і в баскетболі, чорношкірі гравці можуть грати в командах, але гравці з білим кольором шкіри котуються вище. Незважаючи на це, молодий головний тренер команди Техаського Західного Коледжу (в 1967 році буде перейменований в Університет Техасу) Дон Хаскінс запросив до виступів за свою команду відразу сім чорношкірих гравців, що на ті часи вважалося чимось неймовірним. Картина розповідає про непросту долю тренера, якому довелося дуже нелегко, захищаючи свій вибір і своїх підопічних. Досить драматизму і в життєвих історіях гравців його команди, адже в той час бути чорношкірим в Техасі було не такою вже простою справою.

Багато хто вважає, що саме вчинки Дона Хаскінса поклали край расовій сегрегації в американському баскетболі і змінили гру назавжди. У 1997 році Дон Хаскінс був включений в Зал Слави НБА, а в 2007 році в нього включили всю команду Техаського Західного Коледжу в повному складі. Здається, це є найкращим доказом важливості тих подій.

«Команда зі штата Індіана»

Рік випуску: 1986
Бюджет: 9 млн. доларів
Зірки кіно: Джин Хекмен, Денніс Хоппер, Барбара Херші
Зірки баскетболу: -

У невелике містечко в штаті Індіана на запрошення директора школи приїжджає колишній військовий Норман Дейл і стає новим головним тренером баскетбольної команди. Він починає прищеплювати команді армійську дисципліну і відповідальний підхід до будь-яких дрібниць. Незвичні методи роботи, конфлікт з адміністрацією школи та місцевими жителями ставить Нормана на межу звільнення. Але він не здається і за допомогою вчительки, небайдужої до команди і до нього особисто, і місцевого п'яниці, який добре розбирається в баскетболі, Норман Дейл поступово вирішує проблеми, прищеплює команді характер переможців і веде їх до найбільшого успіху в спортивній історії маленького міста.

Ось люблять американці знімати спортивні фільми на основі реальних подій і це знову один з них, правда, в дуже вільному трактуванні. Дана картина стала однією з перших в Голлівуді на баскетбольну тематику. Звичайно, за 34 роки було знято багато інших більш яскравих і видовищних фільмів про баскетбол, але подивитися картину, яка стояла біля витоків цієї теми, буде цікаво всім шанувальникам помаранчевого м'яча.

***

Знову скажемо, що на смак і колір товаришів немає. Комусь фільми сподобаються, а хтось поставить їм невисоку оцінку. Але дані фільми є якісними зразками картин про баскетбол і якщо зараз шанувальники цієї гри позбавлені шансу спостерігати хороші матчі, то можливість подивитися гарне кіно на спортивну тематику не забере ніякий коронавірус.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Artem Shentyabin
Шестой игрок. После смерти Коби про этот фильм говорил Леброн.
Oles Khorungiy
Над кольцом не слышали?!
Sadixson
а где "Белые не умеют прыгать"?..
Yura Юрий
Его игра, супер