Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 04 травня 2020, 07:36
6890
5

Віз і нині там, або Чому підвищення Санітри нічого не змінить

Денис Шаховець вважає, що необхідно переконати біатлоністок відмовитися від особистих тренерів

| Оновлено 04 травня 2020, 07:36
6890
5
Віз і нині там, або Чому підвищення Санітри нічого не змінить
Український біатлон. Юрай Санітра

Ще під час минулого сезону Кубка світу почали з'являтися розмови про те, що старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра може очолити ще й жіночу команду. І ось, тепер уже офіційно словацький фахівець пішов на підвищення.

Валерій Лєсніков, який був наставником українських біатлоністок до призначення Санітри, залишився працювати в біатлонній збірній, але тепер тренуватиме команду Б. Ці рокіровки на тренерському містку мають як свої плюси, так і мінуси. Але почнемо, мабуть, з хорошого.

Санітра зможе сам вибирати склад на змішані естафети

Безумовно, в змішаних естафетах наша збірна від цього тільки виграє. Якщо раніше Санітра вибирав склад лише на чоловічі етапи мікстів, а компанію їм підбирав тренер жіночої збірної, то тепер у Юрая буде карт-бланш.

Як мінімум, має бути менше дискусій всередині команди про те, хто буде виступати, а хто ні. Як це відіб'ється на результатах - спрогнозувати складно, але ймовірність завоювати медалі в цій дисципліні трохи збільшиться.

Плюсів більше немає

Ну ось правда, хочеться знайти, як мінімум, ще кілька позитивних моментів, але не виходить. Ну, хіба що підвищення зарплати Санітри, але від цього виграє тільки сам словацький фахівець. Однак, якщо експеримент виявиться провальним, то вже через два роки, після Олімпійських ігор-2022, Юрай може і зовсім втратити роботу.

Віз і нині там

Санітра хоч і номінально очолив жіночу збірну України, але під його керівництвом будуть тренуватися тільки п'ять біатлоністок: Валя і Віта Семеренко, Юлія Журавок, Дар'я Блашко і Катерина Бех.

Анастасія Меркушина, як і раніше, буде готуватися до сезону під керівництвом свого батька-тренера. Юлія Джима продовжить працювати зі словенцем Урошем Велепцем. Ще й капітан Олена Підгрушна, проаналізувавши виступи в останні роки, зрозуміла, що показувала найкращі результати в період, коли Велепец очолював жіночу збірну України. Тепер Урош тренуватиме ще й капітана.

Віта Семеренко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина та Олена Підгрушна

Санітра може стати тренером лише на папері

Тобто, практично нічого не змінилося. Всі гучні заяви про те, що в передолімпійському сезоні необхідно створити одну єдину команду, залишилися порожніми словами. І, на жаль, навіть в перспективі на наступний олімпійський цикл складно уявити, що Меркушина піде з під опіки батька, а Джима, якщо не завершить кар'єру, припинить співпрацю з Велепцем.

Сестри Семеренко, як і Юлія Журавок, між командними зборами працюватимуть зі своїм особистим наставником Григорієм Шамраєм. На екс-білоруску Дарину Блашко, ймовірно, матиме вплив Володимир Махлаєв, а Катерина Бех, якщо не закріпиться на Кубку світу, в будь-який момент може повернутися на Кубок IBU і там, в команді Б, знову працювати в групі Іллі Лопухова.

Тобто, теоретично будь-яка біатлоністка з команди Санітри, якщо їй щось не сподобається, в будь-який момент може заявити, що її не влаштовує такий підхід до роботи, і почати займатися індивідуально. Мовляв, Меркушиній, Джимі і Підгрушній можна, а чому іншим не можна? Якщо так станеться, то Санітра буде тренером лише на папері.

Будуть виникати складнощі в тренуваннях під час карантину

А поки Санітра буде тренером на екрані. У зв'язку з карантином, старший тренер залишається на батьківщині і поки не може особисто контролювати підготовчий процес. Коли щось зміниться в кращий бік, поки передбачити неможливо. За словами президента Федерації біатлону України Володимира Бринзака, Санітра навіть хотів піти у відставку, бо через закриття кордонів він поки не може приїжджати і працювати безпосередньо зі спортсменами. Але його переконали залишитися.

Будемо сподіватися, що колись пандемія закінчиться, змагання відновляться, і Санітра зможе працювати як і раніше. Але цілком можливо, що його підопічні в наступному сезоні будуть виступати гірше, ніж Джима і Підгрушна. Що ж робити тоді? Змінювати тренера перед олімпійським сезоном буде вкрай небезпечно. Втім, Велепец в одному з інтерв'ю дав зрозуміти, що готовий розглянути повернення в збірну України...

Урош Велепец і Володимир Бринзак

А що буде з чоловічою збірною?

Ще складно передбачити, як збільшення навантаження на плечі Санітри позначиться на успіхах чоловічої збірної, яка залежить лише від нього. Юрай працює з українськими біатлоністами з 2016 року, на чемпіонаті світу-2019 привів Дмитра Підручного до золотої медалі. Решта його підопічних зірок з неба не хапали, але прогрес у більшості спортсменів, нехай і не величезний, все одно очевидний.

Для Артема Прими минулий сезон став найкращим у кар'єрі. Екс-юніор Антон Дудченко зміг закріпитися на Кубку світу і в перший час показував дуже хороші результати, як для дебютанта. Та й Підручний неодноразово заявляв, що йому комфортно працювати з Санітрою і вони вірять, що зможуть прийти ще й до олімпійської медалі. Ну і, звичайно ж, історичне срібло в чоловічій естафеті на етапі Кубка світу в Нове-Мєсто-2020 послужило черговим доказом того, що Санітра повністю відповідає своїй посаді.

Але є і прогалини в робота старшого тренера. Наприклад, у екс-лідера збірної Сергія Семенова стався вагомий спад в результатах, який затягнувся вже на три сезони. Втім, цілком можливо, що провини Санітри в регресі Семенова немає. Існує думка, що Сергій в літнє міжсезоння часто переобтяжував себе на тренуваннях і підходив до зими в знесиленому стані.

Які у нас перспективи?

Санітра прийняв складний виклик. Мало хто був готовий зважитися очолити збірну в умовах, коли кожна спортсменка тренується з особистим наставником, а за результати команди доводиться відповідати тобі. Росіянин Андрій Прокунін в таких умовах зміг попрацювати тільки рік, після чого зрозумів, що краще повернутися в Південну Корею. Але Санітра добре знає, на що погодився. Будемо сподіватися, що йому вдасться знову приємно здивувати, вже під час роботи з перспективними Блашко і Бех.

А поки в національній федерації не знайдуть способу переконати біатлоністок відмовитися від особистих тренерів і почати по-справжньому працювати однією згуртованою командою, жоден топ-тренер не зможе щось кардинально змінити в кращу сторону.

Риба, як відомо, гниє з голови.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pro100alex88
Да хуже не будет для женской сборной. А вот в смешанной эстафете по идее резы будут выше. Девушки ранимые. Если заставить тренироваться под крылом другого тренера Джима и/или Меркушина могут вообще отказаться выступать, и кто тогда выиграет? Вот и нашли компромисс...
Pro100ecspert
В статті дуже багато '' якщо''. І головний тренер думаю знає як об'єднати команду, попри те що 4 спортсменки тренуються з своїми тренерами. Плюс в Санітри вища кваліфікація ніж в Леснікова який ще не всі біатлонні правила вивчив
Василий Будник
Цыплят по осени считают.
Капитан Врунгель
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил