Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 22 квітня 2020, 21:03
3652
0

Від табору біженців до основи Баварії. Історія Альфонсо Девіса

Sport.ua розповідає про головного таланта «Баварії» - Альфонсо Девіса

| Оновлено 22 квітня 2020, 21:03
3652
0
Від табору біженців до основи Баварії. Історія Альфонсо Девіса
ФК Баварія Мюнхен. Альфонсо Девіс

Коли «Баварія» взимку минулого року купувала у «Ванкувер Вайткепс» 18-річного флангового нападника Альфонсо Девіса, багато хто не надав цьому трансферу особливого значення. По-перше, сумою в 10 мільйонів євро, за сучасними мірками, нікого не здивувати. По-друге, ніхто не вірив, що канадський тінейджер здатний виграти конкуренцію у Кінгслі Комана та Сержа Гнабрі.

Більшість розраховували, що Девіс стане хорошою інвестицією в майбутнє. Але ніхто не й подумати не міг, що це майбутнє настане так швидко. Уже зараз Фонзі, як його ніжно називають в Мюнхені, є залізним гравцем стартового складу, й претендентом на звання головного відкриття сезону в Бундеслізі. Позавчора, незважаючи на карантин, «Баварія» продовжила з ним контракт до літа 2025. Само собою, на поліпшених умовах.

Але, перш ніж досягти таких висот, сім'я Девіса пройшла дуже складний та тернистий шлях.

Табір біженців та імміграція в Канаду

Батьки Альфонсо родом з Ліберії, але сам він ніколи не бував на історичній батьківщині. Всьому виною громадянська війна, яка тривала з 1999 по 2003 рік. Вікторія та Дебеа Девіси були змушені бігти в Гану, де в таборі біженців Будубурам й народився майбутній основний гравець «Баварії».

Мати Фонзі з жахом згадує ті часи в Ліберії. За її словами, одного разу вона була в магазині, куди забігли озброєні люди, схопили кількох людей з черги, й розстріляли у всіх на очах. Кожен день перетворювався в боротьбу за життя, а на вулицях було повно трупів.

Умови в Будубурамі були не особливо кращими, але там хоча б ніхто не стріляв. У підсумку єдиним виходом виявилася еміграція далеко за межі Африки. Девіси стали учасниками програми «Переселення», запущеної ООН. Завдяки їй, десятки мільйонів біженців змогли знайти свої нові будинки в США, Австралії, Великобританії, Швеції, Норвегії чи Канаді.

Так, коли сімейство Девісів опинилось в Північній Америці, Альфонсо було лише п'ять років. Його мама змогла влаштуватися охоронцем в школу, а батько потрапив на птахофабрику. Життя стало налагоджуватися.

Девіс пробував себе в хокеї, але футбол сподобався більше

З будь-якого фізично міцного і витривалого хлопця в Канаді обов'язково спробують зробити хокеїста. Це аксіома. Але Девіс витримав рівно три тренування. Хлопчина не встигав стежити за пересуванням шайби, яка наносила йому болючих ударів. Пізніше Фонзі зізнався, що не розуміє, але дуже поважає хокейних воротарів, які погоджуються добровільно лягати під обстріл цими снарядами.

Благо, в Канаді діє система Free Footie, яка дозволює безкоштовно займатися спортом дітям з бідних та неблагополучних сімей. На вибір, крім хокею, надаються баскетбол, американський футбол, регбі та сокер. Батьки Фонзі прийняли рішення віддати сина на футбол. І це зумовило все їхнє подальше життя.

Потрапляння до «Ванкувер Вайткепс» і дебют в МЛС

З 11 років Фонзі займався в академії «Едмонтона», але вже тоді його перший тренер Марко Босіо бачив, яким талантом володіє хлопчисько. В одному з матчів проти академії «Ванкувера» він попросив директора суперників дочекатися матчу між восьмикласниками. Він дочекався, і був в шоці.

Босіо порівнював Девіса з Ар'єном Роббеном, та ще тоді говорив, що мріє побачити його саме в «Баварії».

Вже через рік Девіс перебрався до «Ванкувера», а далі все розвивалося дуже швидко.

17 серпня 2016 Альфонсо дебютував за головну команду «Вайткепс» в матчі проти «Орландо». На той момент вінгеру виповнилося лише 15 років, 8 місяців та 15 днів! Тим самим канадець став другим наймолодшим гравцем в історії МЛС. Рекорд все ще належить тому самому легендарному Фредді Аду, який почав грати за «ДС Юнайтед» ще в 14 років.

Майже через рік, у віці 16 років, 7 місяців і 2 дні, Девіс вперше зіграв за збірну Канади. Це рекорд за всю історію місцевого футболу! Зараз в його активі вже 17 матчів і 5 голів за збірну, а в країні його називають «футбольним Сідні Кросбі». Багато хто вважає, що наявність такого гравця в складі може допомогти «червоним» пробитися на чемпіонат світу-2022. До цього канадці грали на мундіалі лише одного разу - в 1986 році.

Два роки тому Фонзі представив Канаду на конгресі ФІФА, по ходу якого його країна, спільно з США та Мексикою, отримала право проведення ЧС-2026.

Проривом для тінейджера став сезон 2018 року, коли Девіс відзначився 8 голами та 10 асистами в МЛС. У боротьбу за таланта вступили «Ліверпуль», «МЮ» та «Баварія», але Фонзі вирішив, що в Бундеслізі у нього буде більше можливостей проявити себе. І він не помилився.

Прихід Фліка та зміна амплуа

Ніко Ковач не особливо довіряв Девісу. Якщо не сказати, що не довіряв взагалі. При хорватському тренері за всю другу половину минулого сезону Фонзі зіграв в Бундеслізі лише 74 хвилини. Як правило, він зрідка підміняв в кінцівках матчів Сержа Гнабрі, Франка Рібері та Кінгслі Комана.

Поточний сезон тінейджер й зовсім почав у другій команді клубу, яка виступає в третій лізі. Ходили навіть чутки, що «Баварія» може віддати Девіса в оренду в один з середняків Бундесліги, щоб той набирався досвіду. Але Ковач став трохи більше довіряти Фонзі, та залишив його в основній обоймі. А потім прийшов Хансі Флік.

Новий головний тренер «рекордмайстерів» опинився в дуже важкій ситуації перед домашньою грою з «Боруссією» Д. Основні центрбеки Ніклас Зюле та Люка Ернандес вибули через травми, а Жером Боатенг пропускав гру через дискваліфікацію. Номінальних центрбеків не залишилося в обоймі в принципі.

Флік знайшов оригінальне рішення. Разом з Хаві Мартінесом в центрі оборони вийшов Давид Алаба, який раніше мав незначний досвід гри на цій позиції. Місце австрійця на лівому фланзі оборони зайняв саме Девіс. За Ковача канадець грав на цій позиції тільки в матчах з «Падерборном» та «Уніоном», де роботи на своїй половині поля було мінімум. А тут відразу «Боруссія».

Девіс зіграв настільки успішно, що Люсьєн Фавр замінив Джейдона Санчо вже на 36-й хвилині. Канадець просто з'їв зіркового тінейджера дортмундців. Того вечора канадець зробив 7 відборів та 3 успішних обведення, а його точність передач склала 94%!

З тих пір Девіс більше не залишав основний склад «Баварії» в цьому сезоні Бундесліги. Більш того, по ходу лише двох матчів Флік змінював Фонзі: проти «Герти» (4:0) на 80-й хвилині та з «Хоффенхаймом» (6:0) на 63-й. Лише в двох іграх за нового тренера Девіс, за версією WhoScored, отримував оцінку нижче 7 балів. Середня його оцінка від самого авторитетного видання Німеччині Kicker становить дуже високі 3,11. Кращі в «Баварії» тільки у Левандовскі, Кімміха, Нойєра, Мюллера та Алаби.

У свої 19 років Девіс вже став одним з найкращих лівих захисників світу, хоч і грає на даній позиції кілька місяців. І це тільки початок його багатообіцяючого футбольного шляху.

А ще він зірка TikTok

Окрім футболу, в дитинстві Девіс відвідував театральний гурток. Зараз ці вміння йому дуже допомагають, щоб завойовувати аудиторію в новій модній соціальній мережі TikTok.

Девіс регулярно креативить та створює максимально вірусні ролики. На даний момент на його профіль підписалося 685 тисяч осіб, а число лайків ось-ось досягне 12 мільйонів.
 
Ілля КВІТКІН

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем
Футбол | 28 березня 2024, 14:52 0
Хацкевич розповів, чи були в Яремчука проблеми з режимом та алкоголем

Колишній головний тренер «Динамо» вважає Романа найпрофесійнішим футболістом з тих, кого він бачив

Мудрик розповів, які настанови дав Ребров у перерві матчу з Ісландією
Футбол | 27 березня 2024, 18:14 1
Мудрик розповів, які настанови дав Ребров у перерві матчу з Ісландією

Михайло також зізнався, що вже втомився від камбеків і хоче вигравати більш упевнено

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.