Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 21 квітня 2020, 22:28
3601
3

Знайомтеся, це - Зайон

Продукт сучасної НБА - все, що потрібно знати про майбутню зірку «Пеліканс»

| Оновлено 21 квітня 2020, 22:28
3601
3
Знайомтеся, це - Зайон
nba.com. Зайон Вільямсон

Його дебюту в найсильнішій лізі світу чекали так довго і з таким нетерпінням, що ESPN навіть вирішили поміняти програму спеціально під цю подію. І замість сутички фаворитів сезону - «Х'юстона» і «Денвера», було вирішено показати перший матч Зайона та його «Нью-Орлеана» з «Сан-Антоніо».

Варто сказати, що телеканал виявився абсолютно правим. Дебют Зайона подивилися 2 мільйона 357 тисяч глядачів, тим самим повторивши найбільш рейтингову гру поточного сезону НБА, не рахуючи різдвяних матчів. Ну а зараз подивимося, що собою являв баскетболіст на студентському рівні.

Не був фаворитом драфта, не вмів кидати і... рвав кросівки прямо на майданчику

Так-так, Вільямсон не відразу вважався безальтернативним 1-им номером драфту-2019. До початку сезону NCAA в лідерах «посіву» перебували два інших баскетболісти «Дьюка» - Ар Джей Берретт і Кем Реддіш - гравці задньої лінії, здатні кинути з дистанції, пройти під кільце, пристойно відзахищатися, як для студентів. А що ж наш герой? З перших же матчів NCAA він почав доводити свої претензії на лідерство в драфт-моках, набравши в першій грі сезону, проти «Кентаккі», - 28 очок (Берретт набрав 33 очки). Зате в наступних двох матчах Зайон ставав лідером своєї команди за набраними очками і підбираннями.

Уже до середини чемпіонату студентської ліги стало зрозуміло, в боротьбі за кого буде зливати сезон «Нью-Йорк». Варто відзначити, що після обміну Порзі багато вболівальників клубу і зовсім заговорили про створення нового супертріо: Дюрент-Ірвінг-Вільямсон. Але лотерея розпорядилася інакше. Втім, свого гравця з «Дьюка» «Нікс» все-таки підписали.

У чому секрет Зайона-студента? Уявіть собі китайський бойовик, коли 10 чоловіків навалюються на одного, намагаючись притиснути його кількістю і масою. Мить, і ці ж 10 чоловіків розлітаються в різні боки. Одночасно! А якщо серйозно, додайте до видатної фізичної потужності і швидкості баскетболіста набір якісних пост-мувів, вміння грати спиною і обличчям до кільця, не слабкі дриблінг і бачення майданчика, і найголовніше, його моментальну стрибучість, що дозволяє вистрибувати і добиратися до м'яча швидше, ніж багато центрових-ідолів команд-опонентів. Плюс до всього, Вільямсон реалізовував 33.8% кидків з-за дуги! Так, він не часто кидав дальні, але такий відсоток у студентів - практично снайперська точність!

Показовий момент стався в лютому 2019 року. Зайон обрушив акції «Найк»! У грі з університетом Північної Кароліни баскетболіст на самому початку поєдинку травмувався, порвавши кросівок відомої фірми.

Дограти матч він так і не зміг - через вивих коліна. І ще не встигла закінчитися гра, як акції компанії «Найк» на фондовому ринку США впали на 1%, через що компанія подешевшала відразу на 1,46 мільярдів доларів. Якщо для фанатів бренду, відомого своїм прагненням до досконалості та піввіковою історією, це стало своєрідним шоком, то для компанії «Найк» - суцільним репутаційним кошмаром. Отже, травма. І команді Кшишевскі доводиться закінчувати регулярний сезон без свого лідера. Відчуйте різницю: із Зайоном статистика виграних/програних матчів становила 23/2, після травми - 3/3. Повернувшись до складу, Вільямсон вивів свою команду в Регіональный финал еліт 8, де «Дьюк» поступився «Мічиган Стейт». Як вам баскетболіст, якого за рівнем таланту порівнювали з ЛеБроном і Дюрентом?

«Тренере, я можу виграти цей матч»

Дебют Вільямсона відбувся лише 22 січня. Але наскільки він був очікуваним! Чи зможе гравець бути настільки продуктивним у найсильнішій лізі світу, як він це робив у NCAA? Хіба можна вигравати лише на одній фізиці? Хто він, форвард або андерсайз-центровий? А скільки галасу здійняла новина, що Зайон Вільямсон по ходу міжсезоння-2019 набрав 3,6 кг м'язової маси за один тиждень? - «Він не такий, як усі. Знайти певний ваговий показник у випадку з Зайоном - непросте завдання, тому що йому 19 років. Він продовжує зростати. В даному випадку не буде певної цифри. Ми будемо заміряти і контролювати різні речі, ті, які ми можемо виміряти і які не обмежуються тільки вагою», - заявив віце-президент «Нью-Орлеана» Девід Гріффін.

Та й Зайону вже давно кортіло повернутися на майданчик. «Ви всі могли бачити те, як я медитую коло майданчику», - прокоментував баскетболіст свої курйозні випадки засинання на лавці запасних. Отже, перша гра, перша поразка, від команди Грегга Поповича, і про Зайона знову говорять всі ЗМІ: «Зайон сказав: «Тренере, я можу виграти цей матч». Я відповів: «Знаю, але мені треба тебе прибрати. Він сказав про це з тієї точки зору, що хоче виграти для своєї команди», - заявив після матчу головний тренер «Нью-Орлеана» Елвін Джентрі.

А як же здоров'я баскетболіста? Адже маючи таку незвичайну антропометрію, існує ризик рано закінчити кар'єру гравця. «З ним все нормально, абсолютно. Він тренувався в четвер, був з усіма. Немає ніякого болю. Зайон сказав, що відчуває себе добре», - розповів журналістам Джентрі.

«Пристрасть до баскетболу проявляється в його грі. Це здорово для ліги»

У «Пелс» був відрізок з 13-и поразок поспіль. Далі слабкий календар дозволив виправити ситуацію в турнірній таблиці. І ось, вже з Вільямсоном в складі, команда показала результат 11/9 за перемогами/поразками. При тому, що за цей відрізок були обіграні «Бостон» (перший дабл-дабл в кар'єрі), «Індіана» і «Маямі». «Йому потрібно робити те, що він вміє. Не думаємо, що він повинен нас врятувати. Ми хочемо, щоб він привніс свою енергію, підбирання, вибухову гру. Очевидно, що він - загроза в атаці. Не знаю нікого, хто міг би проти нього захищатися під кільцем», - розповів Дрю Холідей. Цікавий факт. Знаєте, який відсоток дальніх влучань у баскетболіста в сезоні? - 46.2% і 66.7% за останні 10 ігор. «Бачу, що ти тренувався» - поділився своєю думкою лідер «Пеліканс» Холідей.

Так за рахунок чого Вільямсон набирає 23.6 очок і 6.8 підбирань за гру? Ось що про це сказав Майкл Джордан: «У Зайона ще багато роботи, але я думаю, що його пристрасть до баскетболу проявляється в його грі. Це здорово для ліги».

А ось і думка самого баскетболіста: «Я не схожий ні на кого в лізі. У мене просто незвичайна статура. Деякі вважають це моїм недоліком, але, по-моєму, це дар природи. Гравці не звикли захищатися проти такого великого суперника, і я здатний додати витонченості в свою гру. До того ж, я розігруючий і можу створювати моменти для своїх партнерів, а можу і сам завершити атаку, коли це необхідно».

Швидкість, мислення, вміння відкритися і отримати м'яч, природна міць роблять його універсальною зброєю в нападі для «Пелс». А їхня взаємодія з Лонзо може стати відкриттям для всієї ліги.

Новий ЛеБрон або новий Деррік Роуз?

І все ж, для нашого героя проблеми зі здоров'ям цілком ще можуть заявити про себе. Ще свіжий у пам'яті приклад Ді-Роуза - наймолодшого МВП сезону, чиє тіло розвалилося ще до його тридцятиріччя. У Зайона такий же швидкий, атлетичний стиль гри, зав'язаний на проходах під кільце і прагненні поставити зверху. Але так само можна поговорити і про Джоела Ембіда, який лікувався два роки, а потім за допомогою сучасної медицини став найкращим центровим НБА.


nba.com. Леброн Джеймс і Зайон Вільямсон

«Ми вирішили обмежити його ігровий час, і це правильно. Ми збираємося дотримуватися плану. Я розумію, що всі дуже раді бачити його в справі. Кожен день мене називають найдурнішим тренером у світі, чому це він прибирає хлопця в останні 5-6 хвилин матчу? Але я переживу це, знаючи, що ми чинимо правильно», - сказав Джентрі.

Мабуть, тренерський та медичний штаби «Пеліканс» знають, що робити з таким неограненим алмазом. А приклад ЛеБрона Джеймса, який в 35 є найкращим баскетболістом сучасності, є показовим у тому плані, що сучасна фармація цілком здатна продовжувати спортивну кар'єру баскетболістів.

Так чи здатний Зайон Вільямсон, другий за набраними очками з фарби в лізі, стати гравцем покоління? Ймовірно, їхня дуель з Дончичем визначатиме обличчя НБА. Ймовірно, у баскетболіста вистачає інтелекту, щоб розвивати свою різнобічність, як це робить ЛеБрон. І той факт, що клуб усвідомлює, гравця якого калібру вони придбали, вселяє оптимізм у майбутнє Зайона. Втім, баскетболіст тільки починає свій шлях у найсильнішій лізі світу. І тим цікавіше буде спостерігати, у кого цей потік неосяжної енергії виросте.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Zinch87
Парни, ну вы же журналисты, предоставляйте достовернуюинформацию! Дюк с Зайоном никогда не выходил в финал Мартовского безумия! Более того, они даже до финала четырех не дошли! Они вылетели в раунде Elite 8! И не от Мичигана, а от Мичиган Стэйт! (Это две разные команды, если что) Поправьте статью, а то баскетбольная ветка так останется непопулярной!
D.Lanskoy
Хооуулиии Маунт Заааайон!!!