Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 17 квітня 2020, 11:20
33366
5

6 боксерів, які утримували звання об'єднаного чемпіона світу найдовше

Лев Кравців згадує легенд

| Оновлено 17 квітня 2020, 11:20
33366
5
6 боксерів, які утримували звання об'єднаного чемпіона світу найдовше
Boxing Scene. Володимир Кличко

Завоювання пояса чемпіона світу - спочатку мрія, а пізніше і мета кожного поважаючого себе боксера-професіонала. Відразу після неї йде об'єднання поясів і завоювання статусу абсолютного чемпіона світу.

Але завоювати пояси і статуси - це одне. А захищати їх - зовсім інша справа. Адже, чим довше ти володієш титулом або декількома поясами, тим сильніше тобі всі бажають поразки. Навіть більшість фанатів. Згадуємо шість боксерів, які утримували звання об'єднаного чемпіона світу найдовше в історії.

Карлос Монсон, середня вага

9 захистів поясів за версіями WBA і WBC

Карлос Монсон - один з найзнаменитіших аргентинських спортсменів всіх часів і, судячи з усього, найкращий боксер в історії Аргентини, навіть з огляду на кількох наших класних сучасників. Він володів поясами чемпіона світу з 1970 по 1977 роки, але утримував звання об'єднаного чемпіона лише за двома версіями - WBА і WBC.

Крім цього, Карлос був об'єднаним чемпіоном світу двічі: з 1970 по 1974 і з 1976 по 1977 роки. Всього звання чемпіона світу Монсон захищав чотирнадцять разів, а в 1977 році перестав бути чемпіоном світу лише через те, що завершив професійну кар'єру.

У рейтингу найкращих боксерів усіх часів за версією сайту Boxrec Карлос займає третю сходинку за Флойдом Мейвезером і Менні Пакьяо. Випереджаючи навіть Шугара Рея Робінсона (4 рядок), Мухаммеда Алі (5 рядок) і багатьох інших легендарних боксерів.

Рой Джонс-молодший, напівважка вага

10 захистів поясів за версіями WBA, WBC і IBF

Рой Джонс у напівважкій вазі був чудовим. За великим рахунком, цей період кар'єри - світанок того самого Джонса, який подобався більшості. Навіть незважаючи на те, що Рой дебютував там з дискваліфікації, далі все пішло так, як і повинно було у настільки талановитого спортсмена.

Американець знущався над суперниками, як міг. Бив їх зі всіляких кутів, не давав по собі влучити і, відповідно, збирав пояси. З 1999 по 2002 Рой утримував у своїх руках всі авторитетні на той момент пояси в напівважкій вазі - за версіями WBA, WBC і IBF. Бували часи, коли для того, щоб бути абсолютним чемпіоном світу, вистачало трьох поясів.

У 2003, не дочекавшись хоч когось, хто міг би скласти йому конкуренцію, Джонс перейшов у суперважку вагу і став там чемпіоном. Був побитий Джон Руїс, хоча Рой налаштовувався на поєдинки проти Віталія Кличка, Майка Тайсона чи Леннокса Льюїса.

Мухаммед Алі, суперважка вага

10 захистів поясів WBA и WBC

Рой свого часу наздогнав за кількістю захистів поясу об'єднаного чемпіона самого Мухаммеда Алі. За часів Найвеличнішого, щоб бути абсолютним чемпіоном, потрібно було ще менше поясів - два. Тому Алі ставав абсолютом і утримував пояси протягом певного періоду часу двічі: з 1964 по 1966 роки і з 1974 по 1978 роки.

Перший свій титул Мухаммед завоював у поєдинку проти Сонні Лістона. Менеджер чемпіона приїхав на поєдинок, в якому Алі виграв у Генрі Купера, а після бою сказав: «Я пролетів три тисячі миль, щоб сказати - ми готові». Мухаммед переміг і Лістона.

Потім був вимушений простій через небажання їхати воювати до В'єтнаму, перша поразка в кар'єрі, інші перипетії, які привели до поєдинку проти монструозного Джорджа Формана, який ламав усіх на своєму шляху. Перед поєдинком Алі звернувся до секундантів:

«Що у вас з обличчями? Ви вже повірили в перемогу Формана? Всі твердять «Джордж Форман, Джордж Форман». До біса його! Ви - мої друзі, і фанати повинні побачити, що ви вірите в мою перемогу. Якби я був налаштований так же, як ви, я б не погодився на цей бій».

У восьмому раунді Алі зупинив Формана і став абсолютним чемпіоном світу.

Марвін Хаглер, середня вага

12 захистів поясів за версіями WBA, WBC і IBF

Один із найпотужніших боксерів в історії. Марвін заправляв у середній вазі дуже довго і здавався настільки сильним, що йому самому доводилося викликати на бій претендентів. За всю кар'єру Марвін побував у нокдауні один раз і той його фанати оскаржують до сих пір, вважаючи, що Хаглер оступився.

З 1980 року Хаглер захищав титул об'єднаного чемпіона, а з 1984 по 1987 - абсолютного чемпіона в середній вазі. За всю кар'єру Марвін програв три рази: два до етапу свого світанку - в 1976 Боббі Вотсу і Віллі Монро. І в останньому бою в кар'єрі - в 1987 легендарному Шугару Рею Леонарду розділеним рішенням суддів.

Марвін був втіленням сили і невпинної роботи в ринзі. Здавалося, його просто неможливо зупинити, а цю гору м'язів - зломити. Так і вийшло - лише вкрай технічний Леонард впорався з напором чемпіона, зумівши перемогти, хоч і не одностайно.

Володимир Кличко, суперважка вага

14 захистів поясів за версіями WBA, WBO і IBF

Сперечатися з тим, що Володимир Кличко - історично знакова особистість, нерозумно. Він пройшов непростий шлях, в якому були непотрібні поразки, відсутність віри в нього з боку фанатів і навіть брата. Віталій безпосередньо ставив питання Володимиру, чи не час зупинитися.

Але українець впорався з усім, знайшов спортивну злість і став домінувати. Об'єднав пояси Володимир у 2008 році в поєдинку проти росіянина Султана Ібрагімова в Америці. Той бій складно назвати видовищним або цікавим, але це було перше об'єднання поясів у хевівейті з 1999 року.

Кличко-молодший програє свої титули лише через сім років, поступившись Тайсону Ф'юрі. За великим рахунком, це буде кінцем великої кар'єри Володимира.

Оцініть матеріал
(432)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
jimmymelchenko72
Джо Луис 1937-1949 25 защит титула абсолютного чемпиона мира, рекорд до сих пор не побит!
jimmymelchenko72
Извините, я не прав - Кличко никогда не был абсолютным чемпионом мира.
jimmymelchenko72
Кличко завоевал абсолютного чемпиона в 2011 в бою с Давидом Хейем и провёл всего 8 защит, а проиграл Тайсону Фьюри в 2015.