Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 13 квітня 2020, 09:45
2332
0

Ла Масія на Півдні Англії. Як Хазенхюттль змінює Саутгемптон

Sport.ua – про тренера, який вирішив побудувати в «Саутгемптоні» аналог академії «Барселони»

| Оновлено 13 квітня 2020, 09:45
2332
0
Ла Масія на Півдні Англії. Як Хазенхюттль змінює Саутгемптон
Twitter

Останніми роками в Англії пішла мода на тренерів, які раніше працювали в чемпіонаті Німеччини. Так склалося, що багато хто з них влаштували справжню революцію в своїх клубах: Юрген Клопп повернув колишню славу «Ліверпулю», Девід Вагнер створив казку з «Хаддерсфілдом», а Даніель Фарке звіз до «Норвіча» купу ноунеймів з Німеччини, і вивів їх в АПЛ. Але сьогодні мова піде про одного з найсильніших фахівців, які за останні десять років працювали в Бундеслізі - про Ральфа Хазенхюттля.

Вперше колишній австрійський нападник заявив про себе у 2015 році, коли вперше в історії вивів в Бундеслігу скромний «Інгольштадт». В першому ж сезоні в еліті команда фінішувала 11-ою, демонструючи неймовірно дисциплінований футбол. Виходячи з обмежених ресурсів, «чорні» часто ставили класичниій автобус, здобуваючи залікові бали з мінімальною перевагою.

Цього виявилося достатньо, аби ставку на Хазенхюттля зробив амбіційний «РБ Лейпциг». Він прийняв команду влітку 2016 року, і зробив неможливе в дебютному сезоні в історії клубу в Бундеслізі - друге місце. Наступний сезон вийшов для «биків» вже не таким успішним, і клуб прийняв рішення розлучитися з австрійцем. Але справа була не в результатах та поганій грі.

За своєю суттю, Хазенхюттль відрізняється від більшості представників своєї професії. Йому мало просто тренувати. Ця людина хоче керувати процесом, сама підбирати собі гравців, займатися організацією роботи на тренувальних зборах, та нести повну відповідальність за те, що відбувається в першій команді. В «Інгольштадті» у нього була така можливість. Але не в Лейпцигу, де всіма процесами заправляв колишній спортивний директор клубу Ральф Рангнік. Саме їх конфлікт і став причиною розставання.

Щось подібне спостерігалося, наприклад, в дортмундській «Боруссії» , коли Томас Тухель покинув клуб після конфлікту з Хансом-Йоахімом Ватцке .

Як і у випадку з Тухелем, такий розвиток подій виявився Хазенхюттлю тільки на руку. Перший потрапив до «ПСЖ», де перемагає на внутрішній арені, а в Лізі чемпіонів вже добрався до чвертьфіналу. Тоді як Ральф опинився в «Саутгемптоні», де керівництво робить на нього ставку, та надає повну підтримку в усьому.

Спочатку австрієць прийшов як кризовий менеджер, покликаний врятувати «святих» від вильоту до Чемпіоншипу. Коли він прийняв команду, то вона йшла на 19-му місці з дев'ятьма очками після 15 турів. Але в підсумку «Сотон» фінішував 16-м з 39 балами.

Але в поточному сезоні на «Саутгемптон» чекав справжній холодний душ: дві перемоги в стартових 13 матчах й домашні 0:9 від «Лестера». Тільки ледачий після цього не відправляв Хазенхюттля у відставку, але боси клубу продовжили в нього вірити. Тепер же «святі» займають 14-у позицію, відірвавшись від зони вильоту на сім очок. У найкоротші терміни австрійцю вдалося повернути гравцям віру в себе, а 11 січня вони помстилися « Лестеру » на його полі - 2:1.

Все це пояснюється надзвичайною харизмою Хазенхюттля. Це такий собі Клопп на мінімалці , який знаходиться в постійному контакті з трибунами, а футболісти готові вмирати за нього на поле. До того ж вони сповідують схожий стиль гри, за що англійські таблоїди прозвали Хазенхюттля «Alpen Klopp» (альпійський Клопп).

До того ж 52-річний фахівець є дуже гнучким в тактичному плані. Його «Інгольштадт» грав за схемою 4-5-1, яка в матчах з аутсайдерами перетворювалася на 4-3-3. У «РБ Лейпциг» він переважно використовував 4-2-2-2, але іноді переходив до 4-2-3-1. Поточний чемпіонат «Саутгемптон» почав з трьома захисниками, але після провального старту Хазенхюттль вирішив повернутися до добре знайомої йому 4-2-2-2.

Нова схема «святих» має на увазі максимальний пресинг на половині поля противника. Нападники створюють тиск по центру, а два гравці, які розташовуються під ними, зміщуються на фланги. Тож не дивно, що «Саутгемптон» є другою командою АПЛ за кількістю відборів в середньому за матч - 19,1, і абсолютним лідером за кількістю фолів - 12,2. Все це зробило «Сотона» дуже незручним супротивником для всіх без винятку.

Тепер же колишній тренер «РБ Лейпциг» і зовсім взявся за те, щоб зробити в «Саутгемптоні» справжню революцію. Справа в тому, що кумиром Ральфа є легендарний Йохан Кройф , який свого часу запровадив «тотальний футбол» в усіх командах «Аякса» - від зовсім ще дітей до професіоналів. За таким же принципом існує й знаменита «Ла Масія».

Через вимушену перерву у Хазенхюттля з'явилося більше часу, щоб остаточно доопрацювати свою ідею. Проект австрійця носить назву « iBook », а сенс полягає в тому, щоб оцифрувати весь тренувальний процес. Тепер у кожного тренера в академії «Саутгемптона» буде доступ до навчальних та аналітичних відеороликів.

Також в «iBook» буде детально розписаний план занять, якому повинні слідувати абсолютно всі. Тим самим Хазенхюттль хоче спростити випускникам академії процес переходу в головну команду.

Раніше жоден клуб в Англії не використовував подібну модель. «Саутгемптон» буде першим.

Академія «Саутгемптона» й без того справедливо вважається однією з найбільш плідних в Англії. Чого тільки варті Тео Волкотт , Гарет Бейл, Алекс Окслейд-Чемберлен, Адам Лаллана , Люк Шоу та багато інших знаменитих її вихованців. Хто знає, можливо завдяки нововведенням Хазенхюттля на «Сент-Меріс» з'являться нові зірки світового футболу, а сам австрієць стане легендою одного з найбільших клубів Півдня Англії.

 Ілля КВІТКІН

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.