Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 11 квітня 2020, 00:39
12378
8

Камілла Евалд - українка, що стала для Майка Тайсона матір'ю

Лев Кравців розповідає про найближчу людину в житті легенди боксу

| Оновлено 11 квітня 2020, 00:39
12378
8
Камілла Евалд - українка, що стала для Майка Тайсона матір'ю
Boxing Scene

Ще до Другої світової війни в Америку емігрувала сім'я з Галичини - Гнат і Анастасія Еващук. Потроху вони стали освоюватися в новій для себе країні і через деякий час навіть змінили довге і незвичне для американців прізвище на більш зрозуміле - Евалд. Дочка Гната та Анастасії - Камілла - наслідувала їхньому прикладу.

***

Камілла жила в місті Кетскілл, яке знаходиться на відстані в 160 км від Нью-Йорка, і володіла там вікторіанським будинком на 14 кімнат. Після закінчення Другої світової вона познайомилася з Касом Д`Амато. Уже на той час він був визнаним тренером з боксу в Нью-Йорку.

Каса поважали за те, що він брав дітей з вулиці, тренував їх і намагався зробити з хлопців не просто гідних людей, а й хороших боксерів. Часто хлопці, добившись певних успіхів, йшли до інших тренерів, а Кас розпочинав все спочатку.

У певний момент розбірки з мафією привели до того, що Д`Амато довелося виїхати з Нью-Йорка. Благо, у Камілли все ще був той самий величезний будинок, куди він і перебрався.

У Кетскіллі Д`Амато не кинув улюблену справу. На даху поліцейської дільниці він відкрив зал боксу, а хлопці часто приходили до нього на тренування прямо з приміщення дільниці, яке знаходилося нижче. Кас продовжив брати хлопців з неблагополучних сімей, тих, у кого були проблеми з законом і для кого бокс міг стати не тільки віддушиною, а й шансом у житті.

Кращих тренер селив прямо в будинку у Евалд, а їхні батьки, якщо такі були, часто не заперечували. Вони не могли дати свої дітям гідне життя і не були проти, якщо про них подбають такі відповідальні люди, як Кас і Камілла.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Камилла Эвалд – приемная мама Майка Тайсона. Ее настоящая фамилия Эващук, родом она из Тернополя 🇺🇦 ⠀ «Вы относитесь к нему так, будто он – машина, а не человек с душой», - отвечала она прессе, которая досаждала и ей, и Майку ⠀ «Мне очень повезло, что она благословила меня своей любовью и заботилась обо мне большую часть моей жизни. Я буду безумно по ней скучать», - говорил Майк, когда Камилла умерла

A post shared by Ukraine Boxing 🥊 (@ukraineboxing) on

 

В один дуже важливий і, мабуть, визначальний день, в зал до Д`Амато потрапив 13-річний хлопчина, який навчався в школі для неповнолітніх злочинців. Він часто опинявся в карцері через бійки, відзначався складним характером і запальністю, яка переходила в лють. Звичайно, це був Майк Тайсон.

***

На першому ж тренуванні Кас поставив хлопця в спаринг, а через три раунди зупинив і сказав: «Якщо будеш мене слухати, я зроблю тебе наймолодшим чемпіоном світу в суперважкій вазі в історії», - обіцянка виявилася пророчою.

Майк отримав свою кімнату на другому поверсі будинку Камілли. Якщо в залі хлопців до сьомого поту ганяв Д`Амато, то вдома дисципліну підтримувала етнічна українка. Вона розподіляла між усіма хлопчиками завдання і певні зобов'язання, які ті повинні були виконувати.

Наприклад, Тайсон повинен був виносити сміття. Ні до таких обов'язків, ні до обов'язків у принципі Майк не був звичним, а Евалд не давала спуску, тому юнак тричі за перший рік тікав з дому.

Звичайно, з часом налагодилося і це, адже Камілла не була тираном, який змушує юнаків працювати у неї в будинку. Вона дбала про кожного, пекла їм торти, вислуховувала кожного про їхні проблеми і постійно вчила чомусь новому. Вона вчила хлопців прати, прибирати, вчила етикету за столом, а з огляду на те, що в основному підопічними Каса були хлопці з вулиці, деяких доводилося ще й вчити читати і писати.

Майку, наприклад, вона допомогла побудувати будинок для голубів, в якому він проводив весь свій вільний час. У 1981 році Тайсону виповнилося п'ятнадцять років і Кас із дружиною вирішили його всиновити. Рідний батько Майка давно пішов з сім'ї, а мати жила в такій важкій ситуації, що була не проти того, щоб за хлопцем пригледіли саме ці люди. Тим більше, сам хлопець давно зріднився і з Каміллою, і з Касом.

Після смерті рідної матері Тайсон запитав у Евалд, чи стане тепер вона мамою для нього і чи можна йому тепер називати її мамою:

«Звичайно, любий», - відповіла Камілла.

Кас не дожив до тріумфу, обіцяного ним Майку, всього рік. Його госпіталізували з рідкісною формою пневмонії, а лікарі були змушені ввести Д`Амато в стан штучної коми для більш успішної боротьби з вірусом. Кас із неї так і не вибрався.

4 листопада 1985 року помер від внутрішнього легеневого фібріозу у віці 77 років.

***

А вже через рік Майк розбере Тревора Бербіка і стане наймолодшим чемпіоном світу в історії хевівейту. Камілла пройде з Майком найрадісніші і найскладніші моменти в житті.

Вона побачить і те саме чемпіонство. І найскладніші випробування: звинувачення у зґвалтуванні, приписування маніакально-депресивного стану і навіть ув'язнення. Що б з Майком не відбувалося, Камілла завжди чекала на нього вдома і готова була прийняти.

«Ви ставитеся до нього так, ніби він - машина, а не людина з душею», - відповідала Евалд пресі, яка докучала і їй, і Майку. ⠀

Камілла побачила ще й дітей боксера, ставши для них такою ж гарною та душевною бабусею, якою матір'ю була для Тайсона. Та сама кімната на другому поверсі в будинку Евалд завжди була відкрита для Майка, який приїжджав і з сім'єю, і сам просто, щоб посидіти на кухні за чашкою чаю і тим самим тортом, який Камілла колись пекла для величезної сім'ї з хлопців, жоден з яких не був рідним по крові.

Після смерті прийомної матері Майк сильно сумував і давав одні з найбільш зворушливих інтерв'ю в житті:

«Мені дуже пощастило, що вона благословила мене своєю любов'ю і дбала про мене більшу частину мого життя. Я буду шалено по ній сумувати».

Оцініть матеріал
(53)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
vizuals
Це ж треба, не знав
Vytas Meskauskas
Украинцы всегда были сердечные и добрые, к сожалению этим воспользовались , и надломили людей . Хорошая статья.
pl2012ua
Тайсон теперь мне роднее, чем гнусик
pl2012ua
до сліз..
генадий павленко
по сути статья очень трогательная , но в ней идет подмена понятий,фейковый кликбейныий заголовок *Камилла Эвалд – украинка, ставшая для Майка Тайсона матерью*, его приемная мать уже была американка ( в первую очередь имеется ввиду национальность по паспорту, если не сказано иное), которая да была дочкой двоих эмигрантов-украинцев.