Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 05 квітня 2020, 21:18
8264
6

З кого взяла приклад Стіна Нільссон? Шість найяскравіших лижниць в біатлоні

Дві з них стали легендами, одну спіймали на допінгу, а ще одна – серед фавориток ОІ-2022

| Оновлено 05 квітня 2020, 21:18
8264
6
З кого взяла приклад Стіна Нільссон? Шість найяскравіших лижниць в біатлоні
Український біатлон. Міріам Гьосснер

З кожним роком число любителів біатлону збільшується, і наступний сезон точно не стане винятком. Як мінімум, безліч фанів шведської лижниці Стіни Нільссон продовжать стежити за першими кроками улюбленої спортсменки в новому для неї виді спорту.

Нільссон всього лише 26, вона цілком може виступити на двох наступних Олімпіадах. На двох попередніх Стіна завоювала п'ять медалей, в тому числі золото в особистому класичному спринті в Пхьончангу-2018. Її перехід в біатлон точно підсилить шведську команду.

До речі, вона далеко не перша шведка, яка перейшла в біатлон після того, як добилася успіху в лижних гонках. Пропонуємо вашій увазі шість найяскравіших екс-лижниць в біатлоні за версією Sport.ua:

Магдалена ФОРСБЕРГ, Швеція

Ця шведка є однією з найкращих біатлоністок в історії, але гвинтівку вона вперше взяла в руки лише в 1993-му, у віці 26 років. У лижних гонках Форсберг подавала великі надії, проте найбільшими успіхами стали дві бронзи на юніорських чемпіонатах світу, а також третє місце дорослої світової першості в естафеті. Непогано, але цього недостатньо для того, щоб вписати своє ім'я в історію, тому довелося змінити вид спорту.

У сезоні 1994/95 Форсберг увійшла до складу збірної Швеції з біатлону, і вже на четвертому етапі Кубка світу здобула першу перемогу, ставши найкращою за підсумками спринту в Рупольдингу. До кінця дебютного сезону Форсберг більше жодного разу не піднімалася на п'єдестал, проте регулярно опинялася в «квітах».

Навряд чи хтось міг припустити, що вже через два роки Магдалена почне безкомпромісно домінувати в біатлоні. У період з 1997 по 2002 рік вона шість разів поспіль виграла загальний залік Кубка світу, що є рекордом. Після того, як Форсберг завершила кар'єру, ніхто і близько не міг зрівнятися з нею. До минулого сезону нікому не вдавалося виграти навіть два Великих кришталевих глобуси поспіль, поки це не зробила Доротея Вірер.

Успішно Форсберг виступала і на чемпіонатах світу, де завоювала 12 медалей, половина з яких золоті. Ось тільки з Олімпійськими іграми не склалося. У 2002 році, в своєму останньому сезоні, шведка привезла з Солт-Лейк-Сіті дві бронзові нагороди за підсумками спринту і індивідуальної гонки. Олімпійське золото Магдалені так і не підкорилося.

Анна Карін УЛОФССОН-ЗІДЕК, Швеція

Анна Карін Улофссон з раннього дитинства займалася лижами. Але в лижних гонках її головним успіхом стали перемоги на етапах Кубка Європи. На чемпіонатах світу та Олімпіадах показати високі результати шведці не вдавалося, тому після Ігор в Солт-Лейк-Сіті Анна перейшла в біатлон.

Відібратися в основну збірну Швеції з біатлону було набагато простіше, ніж в лижну. Можна сказати, що вона зайняла вакантне місце після відходу Магдалени Форсберг. Завоювати Великий кришталевий глобус їй жодного разу не вдалося, на відміну від Форсберг, але є в скарбничці Анни медалі, яким може позаздрити навіть легендарна Магдалена.

У 2006 році на Олімпійських іграх в Турині Улофссон виграла срібну медаль в спринті і золоту в мас-старті. Ті успіхи не були сенсацією, адже на Олімпіаду вона їхала в якості діючої віце-чемпіонки світу. Олімпійське золото в гонці з масовим стартом дозволило Анні увійти в історію як першої в історії чемпіонці в цій дисципліні, адже мас-старти включили в програму Ігор лише в 2006 році. Той олімпійський сезон вона завершила на другій сходинці загального заліку, пропустивши вперед лише німкеню Каті Вільгельм.

Анна Карін Улофссон завершила кар'єру після закінчення сезону 2010/11, у віці майже 38 років. Їй досі належить рекорд найстаршої переможниці особистої гонки в жіночому біатлоні. Шведка виграла індивідуальну гонку на домашньому етапі в Естерсунді у 37 років, 8 місяців і 1 день. В її медальній скарбничці шість медалей чемпіонатів світу і два Малих кришталевих глобуси. Своєю біатлонною кар'єрою Анна, безумовно, може пишатися.

Міріам ГЬОССНЕР (НОЙРОЙТЕР), Німеччина

Швидкісна німкеня перейшла в біатлон в 2009-му, у віці 19 років. Проте, зробила вона це вже в статусі віце-чемпіонки світу з лижних гонок в естафеті. Зі швидкістю у Мірі проблем не було, але впоратися зі стрільбою їй вдавалося дуже рідко. Це і стало каменем спотикання, який не дозволив їй потрапити в біатлонну команду на Олімпійські ігри-2010 у Ванкувері.

Але Гьосснер не впадала у відчай, повернулася в лижні гонки і завоювала срібну медаль Олімпіади в естафеті. Після завершення кар'єри Магдаленою Нойнер, в Мірі бачили нового лідера команди, і сезон 2012/13 вона провела на дуже високому рівні. Німкеня здобула три особисті перемоги, досить багато призових місць, і як підсумок - дев'яте місце в загальному заліку Кубка світу. У тому ж сезоні Гьосснер взяла участь і в чемпіонаті світу з лижних гонок, де зайняла четверте місце в гонці на 10 км вільним стилем, програвши бронзовому призеру лише півсекунди.

Всі чекали від неї подальшого прогресу та олімпійської медалі в біатлоні, але в якості біатлоністки на Олімпійські ігри їй поїхати жодного разу не вдалося. На заваді стала травма спини, отримана після падіння з велосипеда в міжсезоння. Після відновлення повернути колишню форму Мірі так і не вдалося. Вона здобула кілька перемог в гонках Кубка IBU, пару разів піднялася на подіум Кубка світу, в тому числі один особистий. А після провального сезону 2016/17 повідомила, що незабаром стане мамою.

Мірі планувала повернутися в спорт, але довгий час відкладала своє повернення, а у вересні 2019 року зрозуміла, що в житті є більш важливі речі і оголосила про завершення кар'єри.

Еві ЗАХЕНБАХЕР-ШТЕЛЕ, Німеччина

Найчастіше лижниці переходять в біатлон в досить молодому віці, коли вся кар'єра попереду. Німкеня Еві Захенбахер-Штеле стала винятком, адже їй було 32 роки. У лижних гонках вона виграла п'ять медалей Олімпійських ігор: дві золоті та три срібні. Також завоювала шість медалей чемпіонатів світу. Загалом, виграла все, про що могла мріяти. Але вирішила на заході кар'єри підкорити ще й біатлон.

Як не дивно, стріляти вона навчилася відразу. Звичайно, точність 75-77% навряд чи можна вважати хорошим показником, але у тієї ж Гьосснер протягом всієї кар'єри показники були гіршими. У дебютному сезоні 2012/13 Еві виграла жіночу естафету на передолімпійському тижні в Сочі, а в наступному сезоні разом зі своєю командою тріумфувала ще й на етапі Кубка світу в Рупольдингу.

Але запам'яталася Захенбахер в біатлоні не класними виступами, а допінговим скандалом. Після закінчення гонки з масового старту на Олімпійських іграх в Сочі у Еві була взята допінг-проба, яка показала наявність заборонених препаратів. Німкеню відсторонили від спорту на два роки, і після свого 34-річчя вона оголосила про завершення кар'єри.

Кайса МАКАРЯЙНЕН, Фінляндія

Фінська ракета в лижних гонках значних успіхів не досягла, але обійти її історію стороною просто не можна. Кайса перейшла в біатлон лише в 20-річному віці, через 16 років після того, як вперше стала на лижі. Швидкістю на лижні Кайса сповна компенсувала недоліки в точності стрільби, і швидко відібралася в збірну Фінляндії. Але перші серйозні успіхи прийшли далеко не відразу.

Перші вісім років біатлонної кар'єри не віщували великих тріумфів, однак після 28-річчя все кардинально змінилося. Постолімпійський сезон 2010/11 ознаменувався входженням Кайси в еліту світового біатлону. Їй вдалося значно поліпшити стрілецькі якості (85,2% закритих мішеней), стати ще швидшою на лижні, і, як наслідок, виграти перший Великий кришталевий глобус.

За свою кар'єру Макаряйнен виграла 27 гонок Кубка світу, ще 60 разів була в трійці призерів. Завоювала 3 Великих і 5 Малих кришталевих глобусів, а також здобула 5 медалей на чемпіонатах світу. До 37 років фінська ракета виграла все, крім олімпійської медалі. Але відсутність останнього пункту не завадила їй стати легендою. Вона завершила кар'єру після закінчення минулого сезону 2019/20.

Читайте також: Кайса Макаряйнен: легенда, якій не щастило на Олімпійських іграх

Деніз ХЕРРМАНН, Німеччина

А ця 31-річна німкеня все ще виступає, і, швидше за все, її головні успіхи попереду. Почала кар'єру лижниці Деніз Херрманн в 2009 році. Була подругою по команді Еві Захенбахер-Штеле і Міріам Гьосснер, останню навіть встигла застати на біатлонній трасі. Тепер зможе знову позмагатися зі Стіною Нільссон, але вже в іншому виді спорту.

У лижних гонках Херрманн піднімалася на подіум в особистих гонках шість разів. Найбільш успішно виступала в спринтерських дисциплінах, в сезоні 2013/14 посіла підсумкове друге місце в спринтерському заліку Кубка світу. Але особисту медаль Олімпійських ігор так і не завоювала, зате стала бронзовою призеркою Сочі-2014 в естафеті.

По закінченню сезону 2015/16 прийняла рішення перейти з лижних гонок в біатлон. Уже в дебютному сезоні разом зі збірною Німеччини виграла жіночу естафету на передолімпійському тижні в Пхьончангу, але через рік на Олімпіаді залишилася без медалі. Найкращим виступом на Іграх в Південній Кореї стало шосте місце в персьюті.

Останні два сезони Херрманн продовжує прогресувати у всіх компонентах. У минулому сезоні їй вдалося виграти індивідуальну гонку на етапі Кубка світу в Поклюці, причому зробила вона це завдяки ідеальній стрільбі. Крім безлічі успіхів на етапах Кубка світу, має в активі п'ять медалей чемпіонатів світу, в тому числі особисте золото. Вболівальники Деніз впевнені, що на Олімпійських іграх-2022 їй вдасться здійснити фурор.

Денис ШАХОВЕЦЬ

Оцініть матеріал
(45)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Александр Шевченко
Из этой статьи понятно, что переходят в биатлон лыжники из-за того, что не могут конкурировать в лыжах на высоком уровне. Никто из всех выше перечисленных ничего особо в лыжах не показали то. Все эти медали, на юниорском уровне и даже медали в эстафете на ОИ, это все фигня. Вот даже Херманн взяла бронзу в Сочах в эстафете, но это была не ее заслуга, а заслуга подруг по команде. Посмотрите ту этафету и вы все поймете, Германия лидировала на протяжении всей гонки при чем с перевесом и только на последнем этапе обосралась и сделала это Херманн, сначала растеряв все приемущество, а потом на финише проиграл в створе не только борьбу за золото, но и за серебро, хотя ее как раз и поставили на финишный этап, так как она спринтер и вслучае чего, должна была в створе по бороться, в итоге все слила
Altair-1
A Анфіса Рєзцова, чемпіонка і призерка Олімпійських ігор, 3-разова чемпіонка і 2-разова срібна призерка чемпіонатів світу в лижних гонках та 2-разова чемпіонка і призерка Олімпійських ігор і призерка чемпонату світу, 2-разова володарка Кубка світу з біатлону?
Igrok4
Конкуренция усилится, и это хорошо!