Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 03 квітня 2020, 20:55
1488
0

Знаєте найбільш неправдиві чутки в світі? Пет Райлі йде на пенсію!

В’ячеслав Шевченко – про легендарного тренера, який випередив час

| Оновлено 03 квітня 2020, 20:55
1488
0
Знаєте найбільш неправдиві чутки в світі? Пет Райлі йде на пенсію!
Hot Hot Hoops

Член баскетбольної Зали слави, один з найталановитіших тренерів НБА за всю її історію, триразовий володар звання «Тренер року», володар 9 перснів чемпіона НБА продовжує винаходити баскетбол майбутнього.

Пару днів тому ЛеБрон Джеймс під час брифінгу з фанатами відповідав на питання: що він відчував перед 6-ю грою фіналу конференції в 2012-му році з «Бостоном»? «Якщо ми програємо, Пет Райлі розжене нас усіх відразу. І я цього не хотів. Це міг бути найбільш невдалий проект («Велике Тріо») за всю історію баскетболу». Джеймс був упевнений, що в разі провалу в дуелі з «Селтікс», коли після впевненого старту 2-0 «Хіт» поступилися в трьох наступних поєдинках і були за крок від вильоту, Райлі обміняє його або Вейда з Бошем в інші команди. «Мало того, що «Маямі» може провалитися, так ще і мою спадщину буде поставлено під найсильніший удар, якщо я не продемонструю найкращого себе», - продовжив баскетболіст: «Я повинен був привести нашу команду до перемоги».

Для Пета Райлі це було одне з рядових випробувань у його баскетбольної кар'єрі. В підсумку, ЛеБрон впорався і приніс клубу два чемпіонські титули поспіль. А Райлі почав епоху суперкоманд, перехід на смол-бол і затвердження Джеймса в ролі найкращого баскетболіста покоління. Але відмотаємо час трохи назад.

З чого все починалося

Майбутній член Зали слави баскетболу народився в Римі (Rome), штат Нью-Йорк, у спортивній сім'ї. Перед початком професійної кар'єри встиг пограти у вищій школі «Лінтона» і в NCAA за «Кентаккі». У 1966-му був визнаний баскетболістом року в конференції SEC. А університет закріпив за ним номер 42.

На драфті 1967 року його обрали «Сан-Дієго Рокетс» під високим 7-м піком. У 1970-му Пет Райлі перебрався в «ЛА Лейкерс», де став чемпіоном НБА, а завершив кар'єру в «Фініксі». За кар'єру гравця атакуючий захисник набирав 7.4 очка; 1.6 підбирання; 1.7 результативних передач в середньому за матч.

Потім була нетривала кар'єра на баскетбольному телебаченні. І ось, в 1979 році Пет Райлі займає пост асистента головного тренера «Лейкерс». Той сезон (79/80) закінчився для команди з міста Ангелів колосальним успіхом: перший посів на заході, впевнений виграш в конференції з загальним рахунком 8-1 і підсумкова перемога над «Філадельфією» у Фіналі НБА 4-2. Це був перший рік Меджика Джонсона в лізі. А Пет Райлі відразу виграв чемпіонат, заробивши свій перший перстень. Але вже через рік стався досить кумедний випадок, в сезоні 81/82. Так зароджувалася епоха «Шоутайм».

Вест дав зрозуміти, що він буде допомагати тільки Райлі, і що Райлі буде головним тренером

Через шість ігор в сезоні 81-82 Меджик Джонсон зажадав обміну, тому що він був незадоволений тренерським підходом Вестхеда. Незабаром після цього власник «Лейкерс», Джеррі Басс, звільнив Вестхеда. На наступній прес-конференції з Джеррі Вестом Басс назвав Веста головним тренером. Вест, проте, відмовився, і Басс ніяково спробував назвати Веста «наступальним капітаном», а потім назвав Веста і Райлі тренерами. Під час прес-конференції Вест дав зрозуміти, що він буде допомагати тільки Райлі, і що Райлі буде головним тренером. Після цього Пет був тимчасовим головним тренером, поки його статус не став постійним. Райлі відкрив епоху «Шоутайм» в «Лейкерс» разом із зірковим дуетом Меджик-Карім. Головний тренер став знаменитістю та іконою стилю, в своїх костюмах від Армані і з зачісаним назад волоссям, які доповнювали голлівудський імідж команди.

Пет знайшов спосіб, як використовувати найкращі якості своїх підопічних, прозваний «Шоутайм»: швидкий напад, коли Карім підбирав, пускав у відрив Меджика, а той, перетинаючи всю площадку, асистував на партнера у вигідному положенні для завершення атаки лей-апом або данком. Так само, часто Джонсон підбирав під своїм кільцем і сам, доставляв м'яч на половину суперника і асистував партнеру по команді, не дивлячись. Коли швидкий відрив не вдавався, за справу брався Карім зі своїм «Скайхуком».

Цей швидкий стиль гри був прищеплений команді саме Петом. І саме цей стиль дозволив Райлі взяти свій третій перстень, і перший в якості головного тренера. І знову - в перший рік роботи на новій посаді! У фіналі був обіграний улюблений опонент нашого героя - «Філадельфія».

Гарне випробування для тренера-новачка: заручився підтримкою Веста, винайшов свою систему нападу, успішно боровся з неймовірним «Бостоном» Ларрі Берда. «Прийшов, побачив, переміг». Це нововведення від «римлянина» принесло до скарбнички «Лос-Анджелес Лейкерс» ще три титули чемпіонів.

У 1987 році Райлі тренував команду «Лейкерс», яка вважається однією з кращих команд всіх часів у НБА. У ЛАЛ грали: Меджик Джонсон, Джеймс Ворті та Карім Абдул-Джаббар. Вони фінішували 65-17 в регулярному сезоні. А в плей-оф обійшли «Селтікс» в шести іграх. Райлі був названий тренером року вперше в 89-90 роках, але пішов з поста головного тренера «Лейкерс» після того, як вони програли «Фінікс Санз» в плей-оф. На момент свого відходу, Райлі був першим тренером в НБА з рівнем слави, якого не було з часів Реда Ауербаха.

Я зібрав один костюм, одну сорочку і одну краватку для поїздки в Даллас

Біля керма «Нью-Йорка» тренер провів чотири сезони, за які виводив команду в фінал конференції і фінал НБА. А в 1993 році був визнаний «Тренером року». У 1995 році Пет Райлі очолив «Маямі». Зі скандалом. З компенсацією в розмірі 1 млн доларів. І зробивши ворогами обидві команди.

Пропоную переміститися у часі в сезон 04/05. Саме тоді Пет Райлі, президент клубу, обміняв центрового Шакіла О'Ніла. Цей трансфер став найбільш значущим за всю історію «Маямі». А вже в наступному сезоні - повернувся на тренерський місток і продемонстрував результат 52-30 в регулярці. У фіналі конференції був обіграний «Детройт», а в фіналі НБА - «Даллас» з Дірком Новіцкі та компанією. Після шостої гри Пет Райлі сказав, що він зібрав один костюм, одну сорочку і одну краватку для поїздки в Даллас. А більше і не треба було, другий поспіль гри в Далласі не знадобилося. Рахунок фінальної серії: 4-2.

І настала Олімпіада 2008-го року. За словами ЛеБрона Джеймса, саме тоді пішли розмови про створення «Великого Тріо» на Південному узбережжі.

Бек-ту-бек титули в «Маямі»

«Не один, не два, не три ...», всі ми пам'ятаємо ці слова новоспеченого форварда «Хіт» на його першій прес-конференції після об'єднання з Бошем і Вейдом. Тоді, в 2010-му році це здавалося неможливим: три зірки, які підходять до свого піку кар'єри, об'єднуються в одній команді. Та ще й піджимаються в частині зарплати! «Шоутайм», обмін О'Ніла, і ось тепер, створення «Великого Тріо». Здавалося, що Пет Райлі (тоді - президент «Маямі») знову зробив неможливе. Тоді, коли в це ніхто не вірив. І його винахід знову змінив НБА. Епоха суперкоманд стартувала!

Правда, перший млинець вийшов гливким. «Даллас» взяв реванш у фіналі 2011-го року. І потім, фінал конференції з «Бостоном». Команда горіла 2-3, і поїздка в «ТД Гарден» могла призвести Райлі до його першого провалу. Але ЛеБрон виграв ту серію і той чемпіонат.

Цікавий факт: після об'єднання зірки «Маямі» насилу ділили м'яч. І якщо претензії Кріса Боша на роль першої скрипки в команді були примарними, то Вейд і Джеймс ніяк не могли поділити сфери впливу (що і призвело до поразки від команди Новіцкі та Кідда). Плюс до всього, значимість малодосвідченого тренера Споельстри була поставлена ​​під сумнів. Ну куди ж знову без авторитету Пета Райлі? Він зрозумів, що Джеймс здатний приносити титули і знав, як це зробити (обмін Беттіе і перехід на смол-бол).

Отже, президент вплинув на свого багаторічного лідера, і «Флеш» поступився кермом влади «Королю». Постійна підтримка тренера налагодила дисципліну всередині колективу (теж одна з причин провалу в перший спільний сезон). А перемоги над «Бостоном» і «Оклахомою» затвердили «Маямі» на Олімпі НБА. Що вони підтвердили вже в наступному році, показавши результат у регулярному сезоні 66-16, вигравши другий титул чемпіонів НБА поспіль і увійшовши в історію, як одна з кращих команд ліги. Ви помітили, вже друга одна з найсильніших команд ліги в кар'єрі Пета Райлі!

 «Це було дуже погане літо»

Після поразки від «Сан-Антоніо» ЛеБрон Джеймс вирішив повернутися в «Клівленд», продовжуючи творити свою спадщину. А потім через медичні причини закінчив кар'єру Кріс Бош. І вже в 2016-му році Вейд вирішив перейти в команду свого рідного міста. Так «Біг Тріо» повністю розвалилося. Пет Райлі утримував Двейна, пропонуючи йому всі можливі гроші до стелі зарплат клубу. Але «Чикаго» могли запропонувати більше, і сам баскетболіст схилявся до переходу.

«Це було дуже погане літо», - так коментував Пет Райлі відхід з команди свого друга. Але він знайшов у собі сили рухатися далі. «Маямі» став дуже незручним опонентом для багатьох команд ліги. Але Пету хотілося більшого. І він ризикував і йшов далі, ризикував і йшов далі. Як і завжди.

Але мені здається, що вже ніхто не здивувався тому, як із забитої середніми баскетболістами платіжної відомості «Хіт» знову вважаються контендером.

Чи знаєте ви найнеправдивіші чутки в світі? Пет Райлі йде на пенсію!

Один з кращих тренерів НБА, Ерік Споельстра, баскетболісти Батлер, Драгіч, Іггі - є в цьому сезоні. Так, контракт Горана закінчується, але так само закінчуються ще близько 45 мільйонів доларів контрактів. Що звільняє місце під другу зірку в команді. Додайте до обойми молодих хлопців на дитячих контрактах: Нанн, Хірро, Адебайо, Робінсон, і ми можемо отримати вже готового контендера. При тому, неважливо, чи зробить це Пет Райлі  за допомогою підписання вільного агента або за допомогою обміну, цього, чи наступного міжсезоння, - головне, що на це можна розраховувати. Батлер в це повірив. Адетокумбо теж може повірити Райлі? Думаю, для «римлянина» немає нічого неможливого. І він це довів своєю кар'єрою. І, мабуть, досягнення успіху з цим «Маямі» - найскладніше випробування для нашого героя. Що ж, у Пета Райлі є хороший стимул вийти переможцем і цього разу! І ви, напевно, знаєте найнеправдивіші чутки в світі. Пет Райлі йде на пенсію!

НБА
Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Слот замінить Клоппа. Феєнорд і Ліверпуль підписали договір про компенсацію
Футбол | 26 квітня 2024, 23:21 10
Слот замінить Клоппа. Феєнорд і Ліверпуль підписали договір про компенсацію

Про це повідомив відомий інсайдер Фабріціо Романо

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.