Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 квітня 2020, 14:57
4821
6

Доходи від УЄФА критично важливі для клубів, особливо з України

Ситуація дійсно непроста і вимагає змін...

| Оновлено 03 квітня 2020, 14:57
4821
6
Доходи від УЄФА критично важливі для клубів, особливо з України
ФК Шахтар

Епідемія коронавірусу, що охопила планету, чинить згубний вплив не тільки на здоров'я людей і економічну міць різних країн, а й самим прямим чином загрожує справжнім фінансовим колапсом європейському футбольному господарству. Зупинка розіграшів національних чемпіонатів, а також поєдинків Ліги чемпіонів і Ліги Європи може привести до недоотриманого прибутку для багатьох клубів континенту. Особливо критична ситуація з доходами від УЄФА, які клуби отримують у вигляді бонусів за успішні виступи в європейських кубках. Якщо ці турніри не будуть дограні, то континентальні гранди ризикують недоотримати немалу частину потенційних доходів, а маленькі клуби й зовсім позбутися можливості до вибудовування економічного благополуччя через призму вимог фінансового фейр-плей (ФФП).

Поєдинки плей-оф Ліги чемпіонів і Ліги Європи зазвичай несуть в собі чималу інтригу не тільки завдяки безпосередньо спортивній складовій, але й з цілком собі відчутних фінансових причин. Чим далі пройде той чи інший клуб в турнірі, тим більше призових від УЄФА він отримає згодом. Не варто навіть говорити, що отримання «легального» заробітку дозволяє топ-клубам забезпечувати підписання найсильніших футболістів сучасності, йдучи від можливих проблем з ліцензуванням і перевіркою на дотримання ФФП, на чому не так давно «погорів» англійський «Манчестер Сіті».

У національних чемпіонатах Європи взагалі-то вже склалася певна економічна модель, до якої клуби звикли і на підставі якої вибудовують бюджети. А ось доходи від УЄФА передбачити куди складніше, тому як тут все безпосередньо залежить від того, до якої стадії вдасться дістатися тому чи іншому клубу. Можна стверджувати, що в сучасних реаліях топ-клубам Європи успішні виступи в Лізі чемпіонів (і трохи менше - Лізі Європи) потрібні для збереження фінансово-економічної могутності, а ось клубам статусом нижче те ж саме необхідне для генерування непередбачених доходів.

УЄФА є не просто головним адміністративним футбольним органом Європи, але й безпосереднім вигодонабувачем від проведення Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Цій організації належать телевізійні та рекламні права на турніри, за що вона отримує серйозні доходи. Між клубами-учасниками доходи розподіляються на підставі різних факторів, найбільш важливим з яких є продуктивність, тобто чим далі клуб просувається в турнірі, тим більшу частку «пирога» забирає собі згодом.

Кожен клуб, який бере участь в Лізі чемпіонів, причому починаючи зі стадії кваліфікаційних матчів, отримує свою частку в загальному призовому фонді. За попередніми оцінками на початок поточного розіграшу його призовий фонд становив 1,95 мільярда євро. Ця сума розбивається на чотири критерії: початкові виплати (25% від усієї суми), фіксовані виплати за результати (30%), виплати згідно з рейтингом виступу команд за десять років (30%) і виплати відповідно до частки маркетингового пулу (15%) .

Наприклад, за підсумками сезону-2017/18 доходи від УЄФА склали 2,1 мільярда євро, або 10% в загальній структурі виручки клубів Європи. Важливо підкреслити, що в даному випадку ми ведемо мову саме про всі клуби континенту, незалежно від національних ліг, які вони представляють.

З урахуванням того, що у футбольній Європі існує тенденція до зниження доходів футбольних клубів від реалізації квитків та абонементів на домашні поєдинки, а також вкрай істотний розкид по доходах національних ліг від реалізації телевізійних прав, частка доходів від УЄФА в загальній їх структурі варіюється часом просто вражаюче.

Читайте також: Фінанси & романси: чому повні стадіони вже не так важливі для топ-клубів

Ліги так званої «великої п'ятірки» (Англія, Іспанія, Німеччина, Італія і Франція) забезпечують дуже великі доходи від реалізації телевізійних прав через їхню глобальну присутність та популярність. Однак для невеликих ліг, таких як Україна, Хорватія, Сербія та Чехія, історія набуває абсолютно іншого повороту. Наприклад, в Україні 69% доходів клубів національної ліги в сезоні-2017/18 були отримані від УЄФА, і лише 3% склали виплати від реалізації телевізійних прав.

Хоча ця графіка і свідчить про важливість доходів УЄФА для клубів, однак вони не є стабільними для тієї чи іншої ліги і тісно зав'язані на результатах клубів. Зокрема, кожна перемога на груповій стадії Ліги чемпіонів приносить клубу 2,7 мільйона євро, вихід в плей-оф турніру принесе клубу ще 9,5 мільйонів євро, а кожен наступний раунд має все більш й більш високу фінансову нагороду. В результаті фіналісти Ліги чемпіонів отримують від УЄФА по 15 мільйонів євро, а переможець - ще 4 мільйони додатково.

Виплати, засновані на успішності виступів в єврокубкових турнірах, означають, що доходи від УЄФА для клубів тієї чи іншої ліги можуть різко змінюватись в наступні сезони. Наприклад, в сезоні-2017/18 англійські клуби отримали в сумі на 39 мільйонів євро більше, ніж роком раніше, а ось іспанські, навпаки, недоотримали в порівнянні з аналогічним періодом 44 мільйони євро. Хоча подібні коливання можуть не бути фатальними для представників європейської еліти, проте саме вони здатні суттєво впливати на економічну стабільність клубів з ліг рангом нижче.

В Україні річний приріст доходів від УЄФА, якщо порівнювати між собою сезони-2016/17 та 2017/18, склав абсолютно фантастичні для топ-ліг 78%. Це сталося через те, що провідні клуби УПЛ «Шахтар» і «Динамо» зуміли пройти груповий раунд Ліги чемпіонів та Ліги Європи відповідно, кваліфікувавшись в стадію плей-оф.

Існують коливання по доходах від УЄФА і для топ-клубів континенту. Зокрема, з топ-10 клубів з отриманої суми від УЄФА в сезоні-2017/18, тільки п'ять були в аналогічному рейтингу і за підсумками попереднього сезону. Ці виплати, як ми вже встановили, в серйозній мірі залежать від спортивних досягнень команд, а тому саме джерело клубних доходів у вигляді відрахувань від УЄФА є дуже підступним.

Нестабільність доходів від УЄФА лише підкреслює небезпеку, яку несе подібне джерело поповнення бюджету для клубів, що всерйоз на нього покладаються. Очевидно, що топ-клуби континенту прекрасно це усвідомлюють, а ось у представників «маленьких ліг» вибору, схоже, практично немає. Ситуація, при якій вони будуть і далі покладатися більшою мірою на доходи від УЄФА, згодом приведе в глухий кут, вийти з якого буде завданням не з простих. Саме тому, клуби не з топ-чемпіонатів, до яких належать і представники УПЛ, що беруть участь в єврокубках, зобов'язані максимально зосереджувати свої зусилля на збільшенні доходів від різних комерційних операцій, включаючи трансферну діяльність, щоб залишатися фінансово стійкими у довгостроковій перспективі. При інших розкладах великий ризик з часом нарватися на проблеми, починаючи з ситуації з тим таки ФФП...

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети
Футбол | 25 квітня 2024, 15:59 2
Леандро Троссард: недооцінений джокер Артети

Розповідаємо про одного із найважливіших гравців Арсеналу

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Dfs2262ar
Пусть падают доходы! Немного на землю спустить футболистов нужно! Ходят пинают мяч за такие суммы! Чем они полезнее врачей, сантехников или инженеров на производстве??? Совсем уже чекнились с такими суммами!!!
denis777
имхо свердоходы зрелищ упали на минимум десителетие, все это раздутое по зарплатам хлопцев просто бегующих и копающих время закончилось, если в Италии мрут от того что не хватает АИЛ, то мне кажется приоритеты поменяются
dgurkis
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил