Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 06 липня 2021, 22:46
1060
0

Для Пустового сезон шкереберть, Бобров підхопив коронавірус

Як українські баскетболісти за кордоном виступають

| Оновлено 06 липня 2021, 22:46
1060
0
Для Пустового сезон шкереберть, Бобров підхопив коронавірус
БК Барселона. Артем Пустовий

Майже у всьому світі через пандемію коронавіруса баскетбольний сезон поставлений на паузу, а в деяких країнах (включаючи й Україну) вже офіційно оголосили про завершення змагань. Перебувають у вимушеній відпустці і українські баскетболісти, які виступають за кордоном. Так що зараз саме час оцінити, як склався сезон для українських майстрів оранжевого м'яча, що подалися розвивати свою кар'єру в іноземні чемпіонати.

Варто відзначити, що в порівнянні з попереднім сезоном українських баскетболістів за кордоном стало менше. Багато гравців повернулися в рідну Суперлігу (Іссуф Санон, Максим Корнієнко, Денис Лукашов та інші), яка в нинішньому сезоні стала набагато більш фінансово привабливішою, а снайпер Сергій Гладир і зовсім завершив кар'єру. Проте, за кордоном залишилася достатня кількість відомих українських баскетболістів. Тож, почнемо:

Збірники

В'ячеслав БОБРОВ, «Фуенлабрада» (Іспанія)

Після того як за підсумками минулого сезону «Гіпускоа», за яку виступав В'ячеслав, вилетіла з топового іспанського дивізіону, Бобров прийняв рішення перебратися до «Фуенлабради». Новий клуб українського форварда за своїми результатами виявився не набагато кращим за попередній і на даний момент займає передостаннє місце в турнірній таблиці, маючи в своєму активі п'ять перемог в двадцяти двох поєдинках. Але, незважаючи на такі не найкращі результати, у головного тренера «Фуенлабради» Хосе Рамона Куспінери не повинно бути особливих претензій до гри українського легіонера. Бобров хоч і не є лідером клубу за основними статистичними показниками, але твердо входить в основну ротацію команди. У нинішньому сезоні В'ячеслав набирає в середньому за гру 7,4 очок і додає до них 3,2 підбирання і 0,6 передач. Український форвард є дуже важливою фігурою в захисних побудовах «Фуенлабради», на рахунку Боброва 14 блок-шотів в сезоні, не так багато, але цей показник є другим в команді. Нагадаємо, що зараз в житті В'ячеслава дуже серйозне випробування, він заразився коронавірусом і проходить курс лікування від пневмонії, яка була викликана цією інфекцією.

Артем ПУСТОВИЙ, «Барселона» (Іспанія)

Другий сезон поспіль український центровий полірує лавку в складі гранда європейського баскетболу. Ну, ось недолюблює або ж вперто не бачить для нього місця в основному складі головний тренер «Барселони» Светіслав Пешич. Причому не можна сказати, що своїм шансом Артем не користується, наприклад, в поєдинку від першого грудня 2019 проти «Тенеріфе» Пустовий набрав за відведених йому 11 хвилин - 10 очок + 3 підбирання та заробив 18 балів рейтингу ефективності. Здавалося, після такого перфомансу Пустовий був зобов'язаний отримувати свої хвилини на майданчику, але наступного разу українець вийшов на паркет аж 12 січня 2020 року. Всього на рахунку Артема в нинішньому сезоні 5 ігор в чемпіонаті Іспанії (в середньому - 8 хвилин, 5,4 очок + 2,4 підбирання + 0,6 передач, 7,4 набраних бали - рейтинг ефективності) і одна гра в Євролізі, де Артем провів три «сміттєвих» хвилини проти московського «ЦСКА». При цьому клуб наполегливо відкидає пропозиції на обмін або на оренду українського центрового. На жаль, доводиться стверджувати, що два праймових сезони в кар'єрі Пустового пішли коту під хвіст.

Володимир ГЕРУН, «Унікаха» (Іспанія)

Після минулого сезону в складі «Бреогана», який вилетів з вищого іспанського дивізіону, український бігмен пішов на підвищення і перед стартом сезону нинішнього підписав контракт з «Унікахою». Новий клуб Геруна ще недавно був постійним учасником Євроліги, а зараз є твердим середняком Ліги Ендеса і Єврокубка. На більш високому рівні Володимир зовсім не загубився і став одним з ключових гравців у складі свого клубу. У нинішньому сезоні українець провів 23 гри в чемпіонаті Іспанії і 16 ігор в Єврокубку, таким чином, ставши одним з двох гравців, які не пропустили жодного матчу в складі своєї команди. За їх результатами Герун заробив такі статистичні показники: чемпіонат Іспанії (в середньому) - 17,2 хвилини, 7,3 набраних очок + 4.5 підбирання, 10,1 балів рейтингу ефективності, Єврокубок (в середньому за гру) - 16,6 хвилин, 8,1 очок + 3,1 підбирання, 10,6 балів рейтингу ефективності.

Варто відзначити, що авторитетний портал Eurohoops поставив українського бігмена на дуже високе шосте місце в рейтингу новачків Єврокубка (маються на увазі гравці, які до цього жодного разу не брали участь в турнірі) за підсумками двох групових етапів змагань. У нинішньому сезоні «Унікаха» на момент зупинки чемпіонату Іспанії ділить 7-10 місця з цілою групою команд з 12 перемогами в активі і 11 поразками в пасиві. У Єврокубку іспанський клуб пробився до чвертьфіналу турніру, де його суперником після закінчення карантину повинна стати італійська «Венеція».

Олександр ЛИПОВИЙ, («Промітеас», Греція)

Олександр проводить свій третій сезон у складі середняка чемпіонату Греції і зарекомендував себе як тверду бойову одиницю своєї команди. Зі старту сезону український захисник взяв участь у вісімнадцяти поєдинках першості Греції, в яких в середньому набирав 7,7 очок за гру, додаючи до них 3,3 підбирання + 1,6 передач за поєдинок. Схожі показники у нашого гравця і в Єврокубку. На міжнародній арені уродженець Харкова заробляв для своєї команди 8,5 очок + 3 підбирання + 1,6 передач в середньому за гру. У чемпіонаті Греції «Промітеас» йде на четвертому місці з показником перемог і поразок 12-7. У Єврокубку команда успішно подолала два групових етапи і вийшла до чвертьфіналу турніру, де на неї чекає (якщо все-таки чекає?) зустріч з турецьким «Тофашем».

В'ячеслав КРАВЦОВ, («Неофінікс», Японія)

Досвідчений українець перед початком сезону довго визначався з клубом, в якому продовжить кар'єру. Вибір В'ячеслава, зізнатися чесно, здивував. Кравцов вирішив скуштувати баскетбольної екзотики і підписав контракт з одним із аутсайдерів чемпіонату Японії - «Неофініксом». Слава приєднався до команди по ходу сезону і встиг провести в новій команді 12 ігор, за які заробив наступну усереднену статистику - 32,6 хвилин, 13,8 набраних очок + 7,5 підбирань + 1,1 передач, 16 балів середній рейтинг ефективності. Ці цифри і стануть для Кравцова підсумковими, адже кілька днів тому місцевими функціонерами було прийнято рішення достроково завершити чемпіонат Японії. Команда українського центрового стала найгіршою командою японської В1 Ліги, зумівши завоювати тільки п'ять перемог в 41 поєдинку.

Олександр МІШУЛА, («Меркезефенді», Туреччина)

Чи не менше Кравцова здивував з місцем продовження кар'єри і Олександр Мішула. Український захисник вважався одним з найяскравіших гравців Суперліги останніх років і його від'їзд за кордон напрошувався вже давно. Багато хто припускав, що Олександр може продовжити свою кар'єру в міцних середняках топових європейських чемпіонатів, але в підсумку Мішула опинився в складі представника другої турецької ліги - «Меркезефенді». Справедливості заради варто сказати, що другий дивізіон Туреччини за своїм рівнем не поступається багатьом європейським чемпіонатам, та й сам новий клуб українського захисника ставить перед собою дуже серйозні завдання, першорядним з яких є вихід в топовий турецький дивізіон. Тільки ось нинішній сезон поки не можна назвати проривним для «Меркезефенді». Команда українського захисника після 24 турів йде на третьому місці, оформивши 17 перемог і зазнавши семи поразок. Сам Олександр дуже непогано почувається в новому клубі. Він є лідером в «Меркезефенді» з ігрових хвилин (рівно 30 в середньому за гру), а його середня статистика становить 11,9 очок + 3 підбирання + 3,4 передач. Рейтинг ефективності у Мішули становить 14,2 бали і за цим показником він є найкращим у своїй команді.

Решта

Крім наших збірників, на європейських і навіть світових просторах грає досить багато інших відомих українських баскетболістів.

Найбільш українізованим клубом Європи став азербайджанський «Атлетік Баку». У цьому сезоні кольори клубу зі столиці Азербайджану захищають дуже досвідчені українські ветерани Олександр Неруш та Олександр Шостуха, їхніми партнерами по команді є більш молоді українці - Анатолій Челован і Роман Бей. В цілому, чемпіонат Азербайджану став лігою з найбільшою українською діаспорою. Крім вищезгаданої четвірки гравців клубу «Атлетік Баку» в складі «Атома» виступають Олександр Рибалко, Іван Тимощук і Максим Теряник, а в ростері «Генчі» є Юрій Лохманчук і Богдан Байда.

Через експансію українців в азербайджанський баскетбол білоруський «Гродно-93» втратив статус самого українізованого клубу, який він утримував за собою два попередні сезони. Але, в гродненському клубі залишилася значна українська колонія і на сезон нинішній. Кольори команди захищають відразу троє наших земляків - Іван Каляєв, Максим Мірошниченко і Олександр Прокопенко, причому українське тріо є найрезультативнішим у своєму клубі. На рахунку Максима Мірошниченка 13 очок в середньому за гру, Іван Каляєв набирає за матч 12,8 пунктів, а Олександр Прокопенко додає в командну скарбничку в середньому 12,5 очок за гру.

Крім трійці з Гродно, в чемпіонаті Білорусі за мінський «Імпульс БГУІР» також виступає Максим Козловець. Український центровий виконує важливу роль в команді набираючи за матч в середньому 16 очок.

Український баскетбол в Грузії в нинішньому сезоні представляє Станіслав Завадський. 33-річний центровий захищає кольори клубу «Кактус Тбілісі» в який він перебрався по ходу сезону. На рахунку українця в середньому п'ять очок в п'яти матчах. Сам клуб Завадського перед паузою в чемпіонаті розташувався на сьомому місці з одинадцяти учасників.

Другий сезон поспіль дуже успішно виступає на Тайвані Ігор Зайцев. Український бігмен є одним з лідерів своєї команди «Тайвань Бір», яка з величезним відривом лідирує в чемпіонаті (19 перемог в 24 поєдинках). На рахунку українця 16,1 набраних очок в середньому за гру, до яких він додає 8,3 підбирань, середній рейтинг ефективності Ігоря Зайцева становить досить високі 19,3 бали. За всіма трьома перерахованими вище показниками українець є другим у своїй команді.

Дуже хорошу школу в нижчих іспанських лігах отримують перспективні українські гравці. Форвард Андрій Грицак в лізі LEB Gold (другий за силою іспанський дивізіон) виступає за «Уеску». А в третій іспанській лізі LEB Silver виступають Євген Сахнюк за «Сорнотзу», Володимир Орлов («Реал Мурсія») і Антон Дзюба («Азпеітія»). З названої вище четвірки найкраще справи йдуть у Євгена Сахнюка, який за матч набирає 13,2 очок (третій результату в команді) і здійснює 7,1 підбирань (лідер клубу за цим показником).

З чотирьох до двох скоротилося українське представництво в Румунії. Юрій Фрасенюк є гравцем ротації в середняку румунської першості «Пітешті», а Андрій Кальніченко виконує ті ж функції, але вже в складі одного з грандів місцевого баскетболу - «Клужа». Зі своїм клубом Андрій Кальніченко дійшов в нинішньому сезоні до чвертьфіналу Кубка ФІБА.

З'явилося в нинішньому сезоні українське представництво в чемпіонаті Словаччини. Костянтин Анікієнко є резервним центровим в складі клубу «Луценець» (6,6 очок в середньому за гру + 4,4 підбирань), а Олександр Кушніров став твердою бойовою одиницею в складі передостанньої команди чемпіонату «Списска Нова Вес» (5,4 очок + 4 підбирання). Варто відзначити, що чемпіонат Словаччини вже достроково завершений у зв'язку з пандемією коронавірусу.

Продовжив в нинішньому сезоні активні виступи в досить міцному чемпіонаті Польщі Олександр Коваленко. Тридцятишестирічний форвард набирав 4,9 очок за гру в складі «Трефла» з Сопота. До речі, Коваленко не вважається в Польщі легіонером, так як окрім українського має ще й польське громадянство. Чемпіонат Польщі також завершено через усім відомі причини.

Вже офіційно закінчено сезон і для Андрія Агафонова, який захищає кольори угорського «ЗТЕ». У нинішньому сезоні український бігмен набирав 14,8 очок і додавав до них 6,4 підбирання в середньому за гру. На момент зупинки першості «ЗТЕ» йшов на восьмому місці в турнірній таблиці.

А ось кому ще належить пограти в нинішньому сезоні так це натуралізованому українцеві Юджину Джетеру. «Пух» до моменту зупинки китайської першості встиг провести 12 ігор за «Фудзянь». У цих матчах Джетер набирав в середньому 24,7 очок і додавав до них 8,6 передач (відразу варто зробити знижку на рівень і специфіку китайської першості). Тепер, після нормалізації обстановки в Китаї Юджин Джетер знову прилетів до Піднебесної і зараз проходить 14-денний карантин, після чого буде готуватися до рестарту чемпіонату.

Далеко занесло ще одного натуралізованого гравця з українським паспортом (хоча, не дуже, якщо враховувати його місце народження). Стівен Буррт по ходу нинішнього сезону поповнив ряди аргентинської «Хімнасії Комодоро», але, до зупинки місцевого чемпіонату встиг провести за свій клуб тільки шість поєдинків.

І вже дуже невдало склався сезон для Джерома Рендла. Американець з українським паспортом починав сезон в Австралії, звідки пішов на підвищення в іспанську «Фуенлабраду». Однак вже в першому своєму матчі на Піренеях Рендл отримав дуже серйозну травму, яка достроково завершила для нього сезон.

Як бачимо, наші гравці не загубилися на баскетбольних майданчиках Європи та інших країн, і підтвердили високий рівень української баскетбольної школи. Але, сподіваємося, що свої кращі ігри вони покажуть перед рідними вболівальниками.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Евертон – Ліверпуль. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії
Футбол | 24 квітня 2024, 21:01 14
Евертон – Ліверпуль. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії

Sport.ua разом із GGBET анонсує цікавий поєдинок

Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 24 квітня 2024, 15:49 1
Визначилася перша опонентка Світоліної на супертурнірі в Мадриді

На Еліну очікує непростий іспит проти найкращої іспанської тенісистки у рейтингу WTA

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.