Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 березня 2020, 18:21
9605
1

Дивитися в завтрашній день. У кого в УПЛ закінчуються контракти

Віталій Пасічний аналізує заявки команд УПЛ з точки зору угод, що закінчуються

| Оновлено 27 березня 2020, 18:21
9605
1
Дивитися в завтрашній день. У кого в УПЛ закінчуються контракти
ФК Зоря

Відсутність матчів тут і зараз – хороший привід дивитися в майбутнє, зокрема, на те, які угоди гравців і клубів найближчим часом закінчаться. В УПЛ вже давно десять команд з дванадцяти практично не роблять трансфери за гроші, і ключовим фактором посилення стають саме вільні агенти – ті футболісти, угоди яких зі старими клубами підійшли до кінця. Відповідно, зараз вже пора дивитися, які контракти закінчаться влітку.

До речі, історія з такими угодами аж ніяк не тільки про наступні сезони. Левова частка контрактів підписується до 30 червня конкретного року – це символічний «вододіл» між сезонами в лігах, які проводяться за системою «осінь-весна». Якщо в зв'язку з пандемією сезон затягнеться до липня, то багатьом клубам доведеться або укладати суперкороткі угоди з гравцями «на валізах», або догравати сезон неоптимальним складом. Ця загроза серйозніша, ніж здається: не далі, ніж в минулому сезоні Швед покинув «Карпати» ще до закінчення сезону, тому що його термін оренди закінчився – і львів'яни грали стикові матчі без Мар'яна.

Вся інформація по тривалості угод надана порталом Transfermarkt.de, який має інформацію по багатьох гравцях, але все-таки не по усім. Наприклад, якщо говорити про грандів, то в «Шахтарі» невідома інформація по Болбату, А. Бондаренку, Бондарю, Піхальонку й Трубіну, в «Динамо» – по Попову та Кучеруку. Шкода, звичайно, але в будь-який справi зі статистикою головне – вчасно зупинитися. Похибка присутня навіть при розрахунку запуску космічних польотів, а приблизне уявлення наш матеріал, сподіваюся, дасть.

«Карпати»

На валізах*: Володимир Дубінчак (1717 хвилин в сезоні), Єгор Назарина (1456), Олег Кудрик (987), Андро Гiоргадзе (423), Геннадій Пасіч (357), Матар Діє (263), Антон Каніболоцький (90), Володимир Танчик (90), Абукар Мохамед (44), Василь Прийма (34).

* - тут і далі: означає закінчення контракту 30 червня 2020 року.

І відразу гідна заявка на «чемпіонство». «Карпати», звичайно, знали, на що йшли, коли будували чергову команду на орендованих: з усього списку тільки Гіоргадзе, Пасіч, Каніболоцький, Танчик і Прийма не є такими. Скромна кількість хвилин не повинна вводити в оману: перераховані в попередньому реченні гравці прийшли тільки взимку і багато награти просто не могли.

Загалом, «Карпати» планували жити сьогоднішнім днем ​​і вирішувати гранично одномоментні і прості (стати не останніми) завдання, як раптом сьогоднішній день виявився зайнятий коронавірусом. Прямо скажемо, львів'яни і без усiляких китайських болячок виглядали найгіршою командою ліги – а зважаючи на потенційний вилiт в Першу лігу, такий масовий вихід може навіть порадувати керівництво. Розвантаження зарплатної відомості ж…

Вердикт: ми знайшли ще один спосіб визначити, що в «Карпатах» все погано.

«Олімпік»

На валізах: Павло Ксьонз (1498 хвилин в сезоні), Микита Кравченко (367), Максим Дегтярьов (282).

А ось в «Олімпіка» контрактів, що закiнчуються, на диво мало. Останній матч сезону донеччани проводять в Києві з «Карпатами» – і, як бачите, якщо він відбудеться в липні або пізніше, то зіграють його значно ближчим до оптимального складом.

Зрозуміло, що впевненість в завтрашньому дні на дуже багато відсотків здобута за рахунок існування в лізі такої команди, як «Карпати», але так чи інакше – у «Олімпіка» є дуже гідні шанси зустріти наступний сезон, по-перше, у вищій лізі, а по-друге, з досить боєздатною командою.

Вердикт: один з найменш проблемних в цьому плані клубів ліги.

«Ворскла»

На валізах: Ігор Пердута (2067 хвилин в сезоні), Володимир Чеснаков (2025), Луїзао (1566), Ібрахім Кане (1307), Володимир Баєнко (1135), Артем Габелок (1060), Артур (1010), Євген Мартиненко 1010), Володимир Одарюк (0).


ФК Ворскла. Володимир Чеснаков

Перші чотири гравці за зіграним часом у сезоні! «Ворскла», звичайно, в останні два сезони давала гранично мало приводів, щоб гравці прагнули продовжити з нею угоду, але до літа вона може залишитися зовсім вже голою і босою.

Влітку і восени ходили траурні чутки про зняття «Ворскли» зі змагань після закінчення сезону. Напевно, зимові події – запрошення на пост головного тренера Юрія Максимова, підписання Степанюка, Кулача, Опанасенка – в стані ці чутки відігнати, але як претендента на високі місця полтавчан можна перестати сприймати остаточно.

Вердикт: «Ворсклу» влітку покинуть усі, в кого будуть хоч якісь пропозиції.

«Львів»

На валізах: Сергій Борзенко (2160 хвилин в сезоні), Антон Братков (1983), Владислав Приймак (1251), Сергій Люлька (1041).

У «Львові» ситуація трохи краща, тут на валізах сидять «лише» перший і другий по зіграному часу. Напевно, довіра клубу Егіше Мелікяну ґрунтується саме на його готовності працювати, незважаючи на плинність кадрів: тренував же в «Сталі» він практично дітей. Не доводиться сумніватися, що в найближче трансферне вікно двозначна кількість гравців покине «Львів», двозначна поповнить – і сам фактор якогось там закінчення контрактів буде далеко не вирішальним.

Вердикт: «Львів» буде існувати за старою схемою: просівати пісок в пошуках золота, масово купувати бразильців з нижчих ліг в надії знайти талант.

«Маріуполь»

Цю команду аналізувати в даному контексті просто не можна. У червні закінчується контракт відразу у шістнадцяти підопічних Бабича, «Шахтарю» належать тринадцять з них – але всі ми розуміємо, що якщо у азовців після 30 червня будуть хоч якісь цілі в сезоні, то його дані гравці спокійнісінько дограють. Зарплату гравці отримують зовсім не в Маріуполі, а переговори по контрактах ведуть зовсім не з Андрієм Саніним.

«Дніпро-1»

На валізах: Валерій Юрчук (1440), Сергій Кравченко (1366), Володимир Польовий (1245), Владислав Шаповал (1207), Владислав Супряга (1196), Сергій Булеца (1172), Папа Гуйє (1058), Дмитро Коркішко (996) , Андрій Кліщук (810), Олександр Сніжко (488).

Знайомство з УПЛ у «Дніпра-1» відбувається важко. Спочатку з'ясувалося, що талановиті юніори не готові виблискувати на новому рівні так само, як у Першій лізі (два голи і один асист – абсолютно не те, що чекали від Назаренка), а тепер виявляється, що влітку може піти половина команди.

Зрозуміло, що в завтрашньому дні клуб все одно впевнений більше, ніж всі клуби України, за винятком двох-трьох – але роботи у Русола і компанії найближчим часом буде дуже багато. Навіть якщо Гуйє та Кравченко продовжать контракти, розраховувати на них у довгостроковій перспективі не можна. Супряга, дуже м'яко кажучи, не завадить і «Динамо» (буде смішно, якщо після 30 червня Михайличенко буде випускати на останні матчі чемпіонату відразу кілька гравців, які тільки-тільки приїхали в Київ), але ж навіть нинішній рівень результатів – далеко не межа мрій керівництва та вболівальників клубу.

Вердикт. Чергова молода команда не витримала випробування реальністю Прем'єр-ліги: навіть «Колос», який вийшов в еліту одночасно з «Дніпром-1», зміг обійти команду Михайленка в боротьбі за першу шістку. Треба посилюватися гравцями в розквіті сил: не глибокими ветеранами і не необстріляною молоддю. Швидше за все, влітку клуб це вже і зробить – хоча посунути когось із першої п'ятірки чемпіонату, на мій погляд, буде складно.

«Колос»

На валізах: Максим Максименко (1309 хвилин в сезоні), Євген Морозко (1045), Євген Смирний (946), Євген Задоя (894), Олександр Волков (798), Арні Вільхамссон (614), Олег Кожушко (394).


ФК Колос. Аудні Вільхамссон

У команди Руслана Костишина всі шанси закінчити сезон на впевненому шостому місці – приблизно як «Львів» сезоном ранiше. Хороший привід спробувати обходитися без гравців, яких в подальшому в команді не буде – хоча, чесно кажучи, навряд чи серед них так вже й багато людей, якi цікаві більш успішним і/та багатим клубам, ніж «Колос».

Вердикт: навряд чи «Колос» буде регулярно надалі пробиватися до першої шістки, але, поки даний клуб цікавий наявному спонсору, за місце в еліті теж можна не переживати.

«Олександрія»

На валізах: Каспарс Дубра (2325 хвилин в сезоні), Денис Мірошнiченко (2268), Василь Грицук (288), Роман Вантух (256).

Позначка на полях: у «Олександрії» особливо багато гравців, тривалість угод яких з клубом Transfermarkt невідома. Тому команда Володимира Шарана в цьому контексті практично Terra Incognita – але навіть так видно, що вона ризикує влітку отримати дві пробоїни в лінії оборони.

Звичайно, клуб зацікавлений в продовженні контрактів з гравцями, але Мірошниченко навряд чи встиг стати в команді настільки незамінним, щоб його втрата стала критичною. А що стосується Дубри… «Олександрія» не планує повернути Валерія Бондаренка? Спроба перейти на новий рівень в «Шахтарі» зазнала фіаско, «Віторія» – звичайно, цікаво і екзотично, але там захисник теж майже не грає. Логічно намагатися реанімувати кар'єру в клубі, де він відрізками був просто чудовий.

«Десна»

На валізах: Денис Фаворов (2149 хвилини в сезоні), Андрій Гітченко (2070), Євген Паст (1980), Олександр Філіппов (1744), Юхим Конопля (819), Орест Кузик (755), Ігор Литовка (270)

На мій погляд, саме в чернігівського клубу ситуацiя з контрактами, що закiнчуються, найбільш критична. Фаворов, Гітченко та Паст займають в команді три перших місця за зіграним часом у сезоні, за Філіппова все говорить його результативність – і навіть втрата Литовки може виявитися критичною, якщо «Десну» покинуть саме двоє воротарів.

Звичайно, перспектива участі в єврокубках здатна зацікавити сама по собі. Але багато гравців команди можуть, в свою чергу зацікавити грандів – той же Денис Фаворов проводить сезон явно краще за гравців, які виходять на правому фланзі оборони в «Динамо».

Вердикт: якщо «Дніпро-1» кого-то в найближчому майбутньому і посуне із зони єврокубків, то саме чернігівців.

«Динамо»

На валізах: Йосип Пиварич (7 хвилин у сезоні).


ФК Динамо. Йосип Піваріч

Це абсолютно непомітно на полі, але моментально кидається в очі при вивченні тривалості контрактів. «Динамо» неймовірно виділяється на тлі інших претендентів на друге місце: з усіма лідерами, важливими гравцями і честолюбними дублерами команди угоди підписані на довгі роки. У Бєсєдіна контракт до 2024-го, у Миколенка, Циганкова і ще дюжини гравців – до 2023-го, у Вербiча та Бурди – до 2022-го, у Кендзьори – до 2021-го. І тільки у резервіста зі срібною медаллю ЧС контракт вже закінчується.

Вердикт: проблем із занадто короткими контрактами в «Динамо» немає, є проблема із занадто тривалими.

«Зоря»

На валізах: Олександр Тимчик (2325 хвилин), Богдан Лєднєв (1922), Віталій Вернидуб (1870), Дмитро Хомченовський (1412), Микита Каменюка (314).

Як же прикро буде луганчанам, якщо через коронавірус вони програють місце в Лізі чемпіонів! Два найважливіших гравці орендовані у прямого конкурента, і щодо можливості продовжити угоду можна, напевно, навіть не турбувати Ігоря Суркіса. З Вернидубом і Хомченовським домовитися про продовження контракту набагато простіше, Каменюці, досить імовірно, вже пора організовувати прощальний матч, але дві пробоїни в складі очевидні.

Вердикт: те, що Віктор Скрипник публічно підтримав зупинку чемпіонату, робить йому честь. Може, звичайно, що в «Зорі» просто сподіваються на дострокове його завершення і фіксацію результатів після 23-го туру як остаточних, але будь-яка затримка сезону категорично не на користь луганчан. «Зоря» грає на «Олімпійському» в 31-му турі, і на цей матч Лєднєв і Тимчик можуть вийти вже проти неї...

«Шахтар»

На валізах: Віктор Коваленко (1251 хвилина).


ФК Шахтар. Віктор Коваленко

Дозволю собі доповнити, що в Андрія Пятова угоду з клубом до 31 грудня. Втім, немає ніяких сумнівів, що з капітаном «Шахтар» попрощається не посеред сезону і, навіть якщо придбає сильного конкурента (кого?) влітку, продовжить з ним угоду хоча б до кінця сезону-20/21.

Відповідно, питання тільки по Коваленку, але і по ньому питань толком немає. Команду сильніше за «Шахтар» Віктор не знайде – абсолютно точно зараз і, швидше за все, ніколи. На деяких відрізках останніх п'яти років здавалося, що співпраця гравця і клубу не потрібна клубу, але при Каштру гравець почав грати важливу роль.

Вердикт: навряд чи такий віковій команді, як нинішні «гірники», варто з власної волі прощатися з молодим півзахисником рівня збірної.

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Сестра Ракіцького: «Ярослав залишає Шахтар не за своїм бажанням»
Футбол | 30 червня 2024, 18:48 20
Сестра Ракіцького: «Ярослав залишає Шахтар не за своїм бажанням»

Дар'я прокоментувала відхід свого брата з донецького клубу

Ямайка – Венесуела – 0:3. Гол від динамівця. Відеоогляд
Футбол | 01 липня 2024, 10:20 0
Ямайка – Венесуела – 0:3. Гол від динамівця. Відеоогляд

Дивіться відеоогляд поєдинку 3-го туру групи В Копа Америка 2024

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BekXan
По Ворскле абсолютная чушь и дичь.Если Ворскла находит 1 миллион баксов на u20 и 2,5 ляма бакосв для города и приводит в порядок стадион то с финансовой стороны у Ворсклы всё стабилизировалось более чем.Кулач уже уходил и что вышло?И на примере его и других врятли многие уйдут.Максимов создаёт команду и ему нужны игроки.И куда уходить если многие возрастные?Ворскла предложит контракты но не всем.И про какие высокие места идти речь если чемпионат фактически уже сделан, а сборов ещё не было?Это какая то пьяная ересь ,а не аналитика.