Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 22 березня 2020, 23:19
15819
15

Без українок. П'ять біатлоністок, які стали головним відкриттям сезону

Не дивуйтеся, якщо вже наступного року хтось із них завоює медаль на чемпіонаті світу

| Оновлено 22 березня 2020, 23:19
15819
15
Без українок. П'ять біатлоністок, які стали головним відкриттям сезону
bnr.bg. Мілена Тодорова

В кінці кожного сезону декілька відомих біатлоністів приймають рішення про завершення кар'єри. Особливо прикро, коли ховають гвинтівку в кейс справжні легенди, такі як Мартен Фуркад і Кайса Макаряйнен.

Читайте також: Кайса Макаряйнен: легенда, якій не щастило на Олімпійських іграх

Їм на зміну приходять нові імена. Пропонуємо вашій увазі п'ятірку біатлоністок, які стали головним відкриттям сезону. Не дивуйтеся, якщо вже в наступному році хтось із них завоює медаль на чемпіонаті світу.

Ельвіра Карін ЕБЕРГ, 21 рік, Швеція

Точність стрільби: 78,1%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 6,4 сек
Загальний залік Кубка світу: 24 місце
Найкращий особистий виступ: 8 місце (Нове-Мєсто, спринт)

Молодша сестра Ханни Еберг три роки тому викликала справжній фурор на юніорському чемпіонаті світу, вигравши три золоті медалі, тому надією шведського біатлону її називають давно. Тільки в минулому сезоні, 1 грудня, Ельвіра дебютувала на Кубку світу, але відразу закріпилася в основній збірній.

Ханна і Ельвіра Еберг

Ельвіра допомогла збірній Швеції завоювати бронзу і срібло в естафетах на етапах в Естерсунді і Обергофі. Завдяки хорошій швидкості, пару разів могла претендувати навіть на особисту медаль, але нестабільна стрільба, що для настільки молодого віку цілком нормально, заважала їй досягти приголомшливого успіху.

Ельвіра Еберг виступила на всіх етапах Кубка світу, за винятком Поклюки, яку пропускала через планову підготовку до головного старту сезону. На чемпіонаті світу талановита шведка виступила у всіх особистих дисциплінах, двічі забігла в топ-15. За віком вона могла виступити ще на юніорському чемпіонаті світу, але за весь сезон так і не покидала змагання елітного рівня.

Примітно, що найкращий виступ Ельвіра показала в спринті на сьомому етапі Кубка світу в чеському Нове-Мєсто, який пройшов без глядачів у зв'язку з пандемією коронавірусу. Тиша на вогневому рубежі допомогла спортсменці впоратися з хвилюванням, закрити всі мішені і зайняти 8 місце.

Тільки два рази Еберг-молодша не потрапила до топ-40, в 17 гонках набирала кубкові очки. Все це допомогло їй стати найкращим новачком року в світовому біатлоні за версією IBU і завершити сезон на 24-му рядку підсумкового загального заліку Кубка світу - вище, ніж всі українські біатлоністки. Ви правда ще сподіваєтеся зустріти наших в цьому топі?

Мілена ТОДОРОВА, 22 роки, Болгарія

Точність стрільби: 80,5%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 11,6 сек
Загальний залік Кубка світу: 47 місце
Найкращий особистий виступ: 17 місце (Антхольц, індивідуальна гонка)

Для болгарської біатлоністки це вже третій сезон на Кубку світу, але якщо в двох попередніх їй давали можливість виступити на одному-двох етапах, то цей став першим повноцінним. Тодорова зробила відмінний прогрес в швидкості на лижні і точності стрільби, тому вже на стартовому етапі Кубка світу в Естерсунді вперше забігла в очки, ставши 39-ю в індивідуальній гонці.

На юніорський чемпіонат світу-2020 в швейцарському Ленцерхайде Мілена їхала з відмінним досвідом за спиною, і у всіх трьох дисциплінах, в яких виступила, завоювала медалі. В індивідуальній гонці вона стала віце-чемпіонкою світу, а в спринті і гонці переслідування здобула по бронзі.

Успіхи на юніорському рівні додали 22-річній болгарці впевненості в своїх силах, і на дорослому чемпіонаті світу вона зуміла всіх приємно здивувати. Тодорова пробігла всі особисті гонки, і у всіх була в топ-28! В індивідуальній гонці вона і зовсім встановила персонал бест, зайнявши 17 місце.

У зв'язку з тим, що в грудні і січні результати спортсменки були посередніми (тільки одне потрапляння в очкову зону), розраховувати на високе місце в загальному заліку вона не змогла. Але її вже називають новою Катериною Дафовською. Після цього сезону не тільки в Болгарії вірять, що Тодорова одного разу стане олімпійською чемпіонкою.

Каміла ЖУК, 22 роки, Польща

Точність стрільби: 72,6%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 4,4 сек
Загальний залік Кубка світу: 38 місце
Найращий особистий виступ: 9 місце (Обергоф, спринт)

Польська біатлоністка Каміла Жук ще в минулому сезоні всіх здивувала, зайнявши на етапі Кубка світу в Солт-Лейк-Сіті 6 і 8 місця в спринті і переслідуванні відповідно. Але тоді мало хто всерйоз розглядав ті успіхи, адже багато топових біатлоністок пропускали американський етап.

Цікаво, що рік тому Жук стала віце-чемпіонкою світу серед юніорок в спринті, програвши тільки українці Катерині Бех. Але якщо Бех виступає на Кубку IBU, то Жук впевнено закріпилася на елітному рівні.

Два потрапляння в топ-10, ще чотири забігання в топ-20, які були в минулому сезоні - далеко не межа для Каміли. Завдяки потужній швидкості, її називають як польською ракетою, так і Томашем Сікорою в спідниці.

Якби спортсменка ще підтягла стрільбу, то вже боролася б за медалі в кожній гонці. А поки - 38 місце в загальному заліку, що для 22 років дуже непогано, і величезні перспективи.

Аїта ГАСПАРІН, 26 років, Швейцарія

Точність стрільби: 83,8%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 9,9 сек
Загальний залік Кубка світу: 31 місце
Найкращий особистий виступ: 9 місце (Поклюка, індивідуальна гонка)

На відміну від трьох попередніх спортсменок, Аїта Гаспарін була юніоркою досить давно, тому минулий сезон був для неї вже восьмим на Кубку світу. Але якщо раніше швейцарка залишалася в тіні старшої сестри Селіни, срібної призерки Олімпійських ігор-2014 в Сочі, то зараз сама стала найкращою Гаспарін в світовому біатлоні. Нагадаємо, у Аїти, яка, до слова, є дівчиною українського біатлоніста Сергія Семенова, є ще одна сестра, Еліза.

До цього сезону найкращим виступом Аїти було 20 місце в мас-старті на етапі Кубка світу в російському Ханти-Мансійську, але сталося це у відносно далекому 2015 році. Прогрес в швидкості дозволив їй не просто поліпшити персонал бест, а зробити це п'ять разів! Причому в спринті і персьюті на чемпіонаті світу в Антхольці молодша Гаспарін зайняла 10 місце.

Але головні успіхи Гаспарін показала в естафетних гонках. Не тільки вона, а вся збірна Швейцарії викликала фурор на грудневих і січневих етапах Кубка світу, тричі забігши в трійку призерів у жіночій естафеті. До цього сестрам Гаспарін жодного разу не вдавалося разом піднятися на п'єдестал пошани, і ось цей момент настав!

Сестри Гаспарін і Лєна Хеккі. Аїта - третя зліва на фото

Завершила сезон Аїта на 31 місці в загальному заліку Кубка світу. Поки лідером збірної Швейцарії є Лєна Хеккі, яка в минулому сезоні вперше забігла на особистий п'єдестал пошани. Але хто знає, можливо, вже наступного сезону Аїта перехопить пальму першості? У будь-якому випадку, швейцарська команда вже виглядає досить потужно.

Регіна ОЙЯ, 24 роки, Естонія

Точність стрільби: 80,1%
Середнє відставання від лідера на 1 км: 12,1 сек
Загальний залік Кубка світу: 54 місце
Найкращий особистий виступ: 20 місце (Нове-Мєсто, спринт)

Від збірної Естонії практично ніколи не чекають не те що медалей, а навіть більш-менш високих місць. Але в цьому році Регіна Ойя разом з Рене Захкною повторила історичний успіх, завдяки чому прикувала до себе увагу любителів біатлону з усього світу.

В одиночній змішаній естафеті в словенській Поклюці Ойя провела геніальні два етапи, використавши лише один запасний патрон, і на фінішному колі просто не залишила шансів австрійці Лізі Хаузер, фінішувавши другою. Естонці в тій гонці не тільки стали одними з кращих снайперів, але і були цілком швидкі на лижні.

Регіна Ойя (зліва)

На чемпіонаті світу повторити успіх не вдалося через більш сильну конкуренцію, але в цілому Регіна сезон все одно може занести собі в актив. У спринті на етапі Кубка світу в Нове-Мєсто вона зайняла 20 місце, яке стало найкращим особистим результатом у кар'єрі. А завершила сезон Ойя на 54-му рядку загального заліку, що також є для неї рекордом.

Регіні тільки 24 роки, так що є всі підстави припускати, що її головні успіхи попереду. Прогресувати є куди як в плані стрільби, так і в швидкості на лижні. Головне, що фундамент закладений.

***

А хто для вас став головним відкриттям сезону 2019/20? Пишіть в коментарях! А чоловіча добірка вийде зовсім скоро, слідкуйте за оновленнями!

Денис ШАХОВЕЦЬ

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця
Футбол | 26 квітня 2024, 08:01 6
Новий претендент на Луніна. Легендарний клуб хоче підписати українця

«Мілан» вступив у боротьбу з «ПСЖ», «Баварією» та «Манчестер Юнайтед» за Андрія

Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки
Біатлон | 23 квітня 2024, 17:42 3
Зіркова шведська біатлоністка повернеться в лижні гонки

У біатлоні Стіна Нільссон успіхів не досягла

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Vladyslav Lukiantsev
Спасибо автору, что уточнил, что Регина Ойя на фото именно слева, а не справа
tima fialko
А на скількі наші молоді на кілометрі відстають?Чи ця хвороба спадкова?
Василий Будник
Был бы снег через год- открытия будут!
euro2012_za_2012euro
Жук (скорее да), Тодорова и Ойя (под вопросом но пойдет, но пойдет - им по 22 и 24).
Аита Гаспарин (26 лет) 8 сезон в КМ и 31-е место в этом году в тотале. Эстафеты на КМ? Девушка Семенова - это что заслуга?
Вячеслав Самойлов
К сожалению, в этом сезоне мы без "открытий" среди украинок - были С ГАРАНТИЕЙ. Ибо ни Бех, ни Блашко - не потянули. У ребят - тоже пока особенно никто из молодых не выделился настолько, чтобы ХОТЯ БЫ "застолбить" за собой место в составе сборной на Кубок Мира. Потому и бегают "старые кони" (причем - в ОБЕИХ сборных): то "портят борозду", то выходит у них "не испортить" - но НЕ БОЛЕЕ...
Yuriy Cheberyak
Эльвира Карин ЭБЕРГ, 21 год, Швеция
euro2012_za_2012euro
Хотел написать , что Ваше высказывание споно.
Не пропускает.
У Вас что слово споно нельзя писать?
euro2012_za_2012euro
Понятное дело, что младшая Эберг на вершине этого рейтинга, дальше долго никого нет... Виден запас прочности и фундамент подготовки. Медали КМ, ЧМ и ОИ от неё не уйдут.
brothers_skill_found
Скажіть а у чоловік в п‘ятірку попаде той кацап-допінгіст, чи ні ?
euro2012_za_2012euro
спрно
euro2012_za_2012euro
Цитата автора:"...Не удивляйтесь, если уже в следующем году кто-то из них завоюет медаль на чемпионате мира."
Тогда, лучше, Люция Хорватова - бронза ЧМ и 4-е место в эстафете. Уже в этом году! 27-е место в КМ.
Или даже наша Меркушина, 25 лет - бронза в эстафете ЧМ. У нее каждый сезон как открытие. Как говорится : " Хлопай ресницами и взлетай !"