Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 березня 2020, 11:51
45931
6

Прощання Фуркада і Макаряйнен, евакуація Санітри і ляп Лєснікова

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події заключного етапу Кубка світу

| Оновлено 16 березня 2020, 11:51
45931
6
Прощання Фуркада і Макаряйнен, евакуація Санітри і ляп Лєснікова

У неділю, 15 березня, повинен був завершитися восьмий етап Кубка світу в Контіолахті, але в зв'язку з пандемією коронавірусу, змагання в Фінляндії підійшли до кінця на день раніше, а разом з ними достроково поставлено крапку у всьому біатлонному сезоні 2019/20. Контіолахті подарував нам запеклу боротьбу за глобуси, переживання до фінішної межі, а також сумне прощання двох легенд. Про ці та інші найцікавіші події минулого тижня можна ознайомитися в традиційному огляді.

Скасування етапу

Напередодні стартової гонки IBU прийняв рішення скасувати дев'ятий етап Кубка світу, який повинен був пройти з 22 по 25 березня в норвезькому Холменколлені. Таким чином, етап в Контіолахті став заключним і визначив переможців загальних заліків Кубка світу, місця федерацій в рейтингах Кубка націй та багато іншого.

Нулі етапу

Чоловічий спринт, який відкривав програму етапу в Контіолахті, став єдиною гонкою, в якій всі призери обійшлися без штрафних кіл. Перемогу здобув норвежець Йоханнес Бьо, а французи Мартен Фуркад і Емільєн Жаклен посіли друге і третє місця. На трьох вони закрили 30 з 30 мішеней.

Капітан збірної України Дмитро Підручний поступився лідерам світового біатлону як на лижні, так і в роботі на вогневих рубежах. З одним промахом в пасиві він розташувався на 19-му рядку фінішного протоколу. Ще один українець Артем Прима обійшовся без промахів, але швидкість підвела - 22 місце.

Результати чоловічого спринту

Дубль етапу

У жіночому спринті переможним дублем вистрілили німецькі біатлоністки. Деніз Херрманн і Франциска Пройс пробігли по 150 метрів штрафу, але показали відмінну швидкість на лижні і завоювали золоту і срібну нагороди. Крім того, Херрманн виграла перший в кар'єрі Малий кришталевий глобус.

Деніз Херрманн

А замкнула трійку призерок норвежка Тіріл Екгофф, яка де-факто (з вирахуванням двох найгірших гонок) скоротила відставання від лідера загального заліку Доротеї Вірер до восьми очок. Італійка провалила спринт, зайнявши 19 місце. Найкращою українкою стала Валя Семеренко - 14 місце з одним промахом в пасиві.

Результати жіночого спринту

Кінець етапу

Після спринтерських гонок одна за одною почали надходити погані новини для вболівальників. Після консультацій з фінською владою, Міжнародний союз біатлоністів прийняв рішення відмовитися від проведення класичної і одиночної змішаних естафет, які повинні були відбутися 15 березня.

У зв'язку з цим, вже в п'ятницю стало відомо, що жіноча і чоловіча збірна України зберегли квоти в п'ять біатлоністів на наступний сезон. Причому жіноча команда посіла шосте місце і програла лише 108 балів росіянкам, які завдяки п'ятій підсумковій позиції забрали останню максимальну квоту в шість спортсменок.

І як тут не згадати прикру помилку Олени Підгрушної в змішаній естафеті на шостому етапі Кубка світу в Поклюці. Тоді 33-річна українка на вогневому рубежі спочатку стала на чужий килимок, а потім переступила на потрібний, не надівши гвинтівку. Тим самим Підгрушна порушила правила техніки безпеки. Нашу збірну дискваліфікували, через що жіноча і чоловіча команди недорахувалися по 110 очок до загальних заліків Кубка націй.

Прощання етапу

Практично відразу пішов ще один удар по серцях любителів біатлону. У п'ятницю ввечері Мартен Фуркад оголосив про завершення кар'єри після закінчення гонки переслідування. Але особливої уваги вартий момент, який Фуркад вибрав для цього.

Рівно 10 років тому, 14 березня 2010 року, Мартен виграв першу гонку Кубка світу в кар'єрі. Сталося це в персьюті на етапі в Контіолахті. І якось так збіглося, що в цей же день в 2020 році знову проходить етап в Контіолахті, знову персьют, та ще й остання гонка в сезоні. Кращого моменту могло і не бути.

А напередодні жіночої гонки переслідування, про своє рішення зачохлити гвинтівку повідомила 37-річна фінська ракета Кайса Макаряйнен. Вона теж вибрала непоганий момент, адже далеко не кожен сезон рідний для неї Контіолахті проводить етапи Кубка світу. Шкода тільки, що уболівальникам заборонили відвідати гонки через те, що ситуація з коронавірусом в Фінляндії різко погіршилася.

Кайса Макаряйнен

Евакуація етапу

Збірні Австрії і Словаччини не стали чекати персьютів, і вже після спринтів поспішно покинули Контіолахті. Таке рішення ухвалила влада країн. Торкнулося воно і старшого тренера чоловічої збірної України Юрая Санітру, який є громадянином Словаччини.

Санітра в екстреному порядку відправився на батьківщину разом зі своїми співвітчизниками, тому Підручному, Примі та Ткаленку належало пробігти гонку без підтримки наставника. Цілком можливо, що на Юрая вдома очікує карантин, як на збірну Білорусі. Білоруські біатлоністи найближчі 14 днів точно пробудуть в ізоляції.

Цитата етапу

Наставник жіночої збірної України Валерій Лєсніков, який після закінчення сезону цілком може позбутися своєї посади, показав, що його рано відправляти у відставку, адже він ще не встиг вивчити правила. Спеціаліст ще не так давно працював в лижних гонках і поки до кінця не розібрався в тонкощах нового для себе виду спорту, тому не дивно, що він переплутав правила переслідування і мас-старту.

«Також завтра буде відомо, чи замінить хтось в персьюті тих біатлоністів, що вже покинули Контіолахті. Адже там значне відставання від лідерів і невідомо, якою буде ситуація з трасою», - сказав Лєсніков після закінчення спринту в інтерв'ю «Суспільному».

Як відомо, в гонці переслідування не можуть стартувати біатлоністи, які посіли місця нижче 60-го у спринті. Ніяк. Навіть якщо хтось зніметься з гонки. Втім, нічого страшного в цьому ляпі немає. З ким не буває? Тим більше, журналісти, які включили цю цитату в інтерв'ю, не помітили жодного підвоху.

Перемога етапу

У прощальній гонці Мартен Фуркад мав шанси завоювати Великий кришталевий глобус. Француз відправився на дистанцію в жовтій майці лідера, але, як не дивно, перемога в гонці йому нічого не гарантувала.

Ще перед гонкою можна було сміливо відняти дві гонки, які принесли найменшу кількість очок для біатлоністів. І в такій ситуації фаворитом в боротьбі за перемогу в загальному заліку Кубка світу був Йоханнес Бьо, який пропустив німецькі етапи і випереджав Мартена на 19 очок.

У таких реаліях Фуркаду потрібно було перемагати і сподіватися, що Бьо-молодший фінішує нижче четвертого місця. Від себе Мартен зробив все можливе, здобувши перемогу. Але Йоханнес став четвертим і вдруге поспіль виграв ВКГ.

 

 

Результати чоловічого спринту

Мартен Фуркад красиво завершив кар'єру і назавжди увійде в історію біатлону. Він завоював на Олімпіадах 5 золотих і 2 срібних медалі, став 13-кратним чемпіоном світу, а також 7 разів виграв загальний залік Кубка світу, що є рекордом. Але виграти 8-й Великий кришталевий глобус Мартену все-таки не вдалося.

Крапка етапу

А боротьбу за жіночий загальний залік Кубка світу затьмарила собою Кайса Макаряйнен. Незважаючи на 18-й стартовий номер і чотири промахи, досвідчена фінка на фінішному колі боролася за медаль. У якийсь момент вона наблизилася до швейцарки Селіни Гаспарін і італійки Лізи Віттоцці, але все-таки не дістала їх і фінішувала на прикрому четвертому місці.

Але Кайсі не звикати. В її активі величезна кількість перемог на етапах Кубка світу, шість медалей чемпіонатів світу, але в той же час жодної нагороди Олімпійських ігор. Незважаючи на це, для багатьох вона все одно легенда, якій просто не пощастило на головних стартах. Після фінішу Кайса не стримувала сліз.

 

 

Сенсаційно виграла останню гонку сезону француженка Жюлья Сімон, для якої це перша перемога в кар'єрі. Могла виграти не тільки останню гонку, але і загальний залік Кубка світу норвежка Тіріл Екгофф, але на останній стрільбі припустилася трьох промахів і просто «подарувала» Великий кришталевий глобус італійці Доротеї Вірер.

Результати жіночого персьюту

Перед гонкою Доротея Вірер де-факто випереджала Екгофф на 8 очок, але на користь Тіріл була краща стартова позиція (3-тя у Екгофф і 18-а у Вірер). В результаті норвежка перетнула фінішну лінію лише на півсекунди швидше за італійку, і в підсумковому тоталі у Вірер на 7 балів більше.

Що далі?

На цьому сезон 2019/20 закінчено. Тепер залишається сподіватися, що пандемія коронавірусу відступить, і вже після восьми місяців «літньої сплячки» ми зможемо знову насолоджуватися біатлоном. Але, на жаль, без Кайси і Мартена. А може, Фуркад ще передумає?

Оцініть матеріал
(190)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 05 травня 2024, 07:00 24
Шахтар – Чорноморець. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Два попередні матчі суперників цієї весни завершилися з однаковим рахунком 4:1 на користь гірників

Історичний сезон Жирони. Команда Циганкова і Довбика вийшла в ЛЧ
Футбол | 04 травня 2024, 21:36 18
Історичний сезон Жирони. Команда Циганкова і Довбика вийшла в ЛЧ

Циганков і Довбик були важливими гравцями суперуспішного сезону

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
И у мужчин и женщин все решил один точный выстрел:
Если бы Йося промахнулся на последней стойке, то выше 6-го места не поднялся бы.
Если бы Тирил промахнулась бы, на один раз меньше, на последней стойке, то была бы 5-й, а
Вирер могла бы обойти только Пройсс и быть 10-й.
Тогда бы тотал имел бы вид 1. Экхофф=796 /// 2. Вирер 794.
Но, история не имеет сослагательного наклонения.
Сезон немного смазан короновирусом .
Но он удался
Василий Будник
А тут снежок, морозчик- хоть в Раубичах бегай!
tyler tyler
Меня заминусовали в предыдущей теме/новости о Фуркаде.
Давайте и здесь минусовать.
Но.
друзья.
Биатлон это что - вид спорта, о котором мы мечтаем?
Я так не думаю