Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 27 лютого 2021, 04:13
7214
5

Вольфсбург - зручний суперник для Шахтаря. Але потрібно боятися стандартів

Оглядач Sport.ua - про суперника «Шахтаря» в 1/8 фіналу Ліги Європи

| Оновлено 27 лютого 2021, 04:13
7214
5
Вольфсбург - зручний суперник для Шахтаря. Але потрібно боятися стандартів
Твіттер Вольфсбурга

Останнім часом «Шахтар» регулярно перетинається з німецькими клубами в єврокубках. Аж надто все ще свіжі в пам'яті минулорічні баталії проти «Хоффенхайма» та «Айнтрахта». Тепер «гірникам» знову доведеться грати з представником Бундесліги, але матчі із «Вольфсбургом» будуть кардинально відрізнятися від попередніх.

Виділимо основні факти, які потрібно знати про нинішніх «вовків».

Олівер Гласнер - відкриття сезону в Німеччині серед тренерів

Призначення австрійського фахівця на місце Бруно Лаббадії багато хто сприймав дуже скептично. Він раніше ніколи не працював на топ-рівні, а його методи не дуже властиві найкращим клубам Бундесліги.

До «вовків» Гласнер працював з тим самим скромним «ЛАСКом», який буде при порожніх трибунах битися проти «МЮ». Разом з клубом з Лінца він пройшов шлях від другої за силою ліги Австрії до потрапляння в кваліфікацію ЛЧ з другого місця в чемпіонаті. Таких успіхів «ЛАСК» в своїй історії не досягав ніколи.


Твіттер ФК Вольфсбург. Олівер Гласнер

Але з перших же матчів 45-річний фахівець підтвердив правильність рішення керівництва «вовків». Деякий час «Вольфсбург» навіть йшов в топ-4, але зараз веде боротьбу за місце в Лізі Європи на наступний сезон. Саме таке завдання й ставилося перед командою на цей сезон.

Гласнер не став руйнувати те, що будував Лаббадія, додавши команді дисциплінованості. Особливо це стосується дій в обороні - менше за «Вольфсбург» пропускають лише «Баварія» та «РБ Лейпциг».

У Німеччині вже називають Гласнера одним з головних відкриттів сезону. Все ж не можна забувати, що зараз це не той «Вольфсбург», який здатний віддати рекордні на той момент в історії Бундесліги гроші за Юліана Дракслера. Ця не та команда, в складі якої є генії калібру Кевіна Де Брюйне чи Едіна Джеко. Австрієць дійсно вичавлює з «автозаводців» максимум.

«Вольфсбург» не гратиме першим номером. І це великий плюс для «Шахтаря»

На відміну від «Айнтрахта» та «Хоффенхайма», нинішній «Вольфсбург» максимально далекий від понять видовищності. «Вовки» будуть всіма силами сушити гру, щоб приспати противника й вистрілити контратакою. Так вони робили проти «РБ Лейпциг» (0:0) в останньому матчі, і так вони тримали ворота на замку до 89-ї хвилини в гостьовій грі з «Баварією» (0:2).

«Шахтар» потрапить в абсолютно звичне для себе середовище, в якому він проводить 99% часу в УПЛ. «Гірники» сильні в позиційній атаці, тож їм під силу розтягувати насичену оборону «вовків».

У порівнянні з першим колом, «Вольфсбург» змінив схему

Поточний сезон Гласнер починав зі схемою 3-4-3, коли фланги віддані під відкуп двом латералям. Але ряд невдач у Бундеслізі змусив австрійця перейти на 4-2-3-1, а один з останніх матчів проти «Уніона» команда зовсім зіграла в класичні 4-4-2.

Це допомогло «Вольфсбургу» вийти з крутого піке, коли команда з 19 жовтня до 8 лютого виграла лише три матчі Бундесліги з 14. Перебудувавшись, «вовки» зуміли рознести «Майнц» (4:0), обіграти на виїзді «Хоффенхайм» (3:2) та стримати на своєму полі «РБ Лейпциг».

Тепер без м'яча один центрхав, найчастіше Яннік Герхардт, сідає глибше до центрбеків, а в атакуючій фазі діє ближче до центрального кола. Те ж саме стосується і флангів атаки. Коли «вовки» отримують м'яч, флангові форварди зміщуються ближче до центру, звільняючи простір для забігів фулбеків.

Воут Вегхорст - головна небезпека для «Шахтаря»


ФК Вольфсбург. Воут Вегхорст

У «Шахтарі» банально немає центральних захисників, які могли б похвалитися надійністю на другому поверсі. Але ж їм буде протистояти 197-сантиметрова машина, яка наколотила цьому сезоні 15 голів в усіх турнірах.

Вся позиційна гра «вовків» в атаці заточена під те, щоб видати точну верхову передачу або простріл на свого центрфорварда. Цього нідерландця практично неможливо переграти у верховій боротьбі, а довгі ноги дозволяють йому дотягуватися навіть до найскладніших передач.

Закривши Вегхорста, команда Луїша Каштру позбавить «Вольфсбург» його головної та єдиної ударної сили. Але зробити це буде вкрай важко.

Від команди, що виходила в чвертьфінал ЛЧ, залишився один футболіст

Максиміліан Арнольд - не найсильніший футболіст у «Вольфсбурзі». Але саме є його можна назвати ментальним лідером та капітаном. Про таких гравців, як правило кажуть, що вони носять ДНК клубу.

25-річний німець - вихованець «автозаводців». Арнольд застав ті часи «Вольфсбурга», коли він під орудою Дітера Хекінга посідав друге місце в Бундеслізі, а в ЛЧ добирався до 1/4 фіналу, де ледь не вибив «Реал» (2:0 та 0:3).

Правда, в заявці тоді були й центрбек Робін Кнох з воротарем Куном Кастельсом, але обидва були резервістами, тоді як Арнольд грав в основному складі.

За своїм стилем Арнольд чимось нагадує Алана Патріка. Цей центрхав слабкий у відборі та перехопленнях, але володіє відмінним коротким пасом та дальнім ударом. Звичайно, Максиміліан далеко не ідеальний, але його значимість для команди в роздягальні просто величезна.

«Шахтарю» потрібно побоюватися стандартів

Будь-який штрафний або кутовий у виконанні «Вольфсбурга» несе в собі гольову загрозу. З 34 голів в цьому сезоні Бундесліги «вовки» 11 забили після стандартів і пенальті. Тобто практично третину усіх м'ячів команди . «Гірникам» потрібно дуже ретельно відпрацювати варіанти оборони в подібних ситуаціях.

Але в цілому «Шахтарю» під силу впоратися з нинішнім «Вольфсбургом», який, до всього іншого не може розраховувати на двох правих захисників - Вілліама та Кевіна Мбабу . В останньому матчі цю позицію закривав номінальний правий форвард Ренато Штеффен. Ісмаїлі і Тайсон зобов'язані скористатися цією ситуацією.

На жаль, але все це актуально тільки на той випадок, якщо команди взагалі вийдуть на поле. Вчорашня шокуюча новина про Даніеле Ругані ставить під ризик зриву весь європейський сезон.

Ілля КВІТКІН

Поєдинок 1/8 фіналу Ліги Європи «Вольфсбург» - «Шахтар» відбудеться в четвер, 12 березня, у Вольфсбурзі. Початок матчу о 22:00 за київським часом.

Sport.ua проведе текстову онлайн-трансляцію матчу «Вольфсбург» - «Шахтар».

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
serge_kr
Без Степаненко будет тяжело
 © УАФ– М а ф і я!
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Oleg Bondar
Отто Глиснер?🤔 а я считал что это Меллер. Бывший игрок Боруссии. Но похож очень!
JulikoB
Ну если удобный соперник, то кроты могут уже праздновать выход в следующий раунд?