Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 березня 2020, 10:47
2039
0

Фінал сезону в двоборстві, перемога Карлссон. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підводить підсумки лижного вік-енду

| Оновлено 10 березня 2020, 10:47
2039
0
Фінал сезону в двоборстві, перемога Карлссон. Підсумки лижного вік-енду
instagram.com/fridakarlsson

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

Субота, 7 березня

Осло (Норвегія), HS134, командний турнір

Неділя, 8 березня

Осло (Норвегія), HS134, особистий турнір - відмінений

Німеччина перехопила лідерство в Кубку Націй

У стрибках з трампліну легендарні Холменколленські ігри в цьому році вийшли максимально зім'ятими. Спочатку через поширення коронавірусу в Осло було прийняте рішення провести всі змагання Холменколленського лижного фестивалю без глядачів. А в неділю сильний туман і вітер призвели до скасування особистих змагань. Точніше, не до скасування, а до переносу до Ліллехаммеру, де відбудеться другий етап норвезького турне Raw Air.

Перенесення змагань з Осло до Ліллехаммеру може мати важливе значення з точки боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ) - такі зміни в програмі явно на руку Карлу Гайгеру. Лідер збірної Німеччини на холменколленському трампліні виглядав відверто блідо, і в особистому турнірі міг би програти багато очок Штефану Крафту.

Перенесення змагань в Ліллехаммер дає німцеві надію на те, що на олімпійському трампліні 1994 року справи у нього підуть краще. Хоча, звичайно, сам по собі той факт, що в Осло Карл виглядав слабко - тривожний для нього симптом, який говорить про не найкращу форму.


Skijumping.pl

Втім, без позитиву вік-енд в Осло для німців не обійшовся - вони стали другими в командному турнірі, програвши тільки Норвегії. Після двох поспіль перемог у командних турнірах такий результат складно назвати успіхом, однак норвежці на домашньому трампліні були занадто сильні: навіть Йоханн Андре Форфанг і Роберт Йоханссон, яким в нинішньому сезоні катастрофічно не вистачає стабільності, виглядали блискуче.

Друге місце збірної Німеччини можна вважати успіхом на фоні провалу збірної Австрії, яка стала лише шостою з великим відставанням від п'ятого місця, яке зайняли японці. Для австрійців все почалося з невдачі: в першій групі першої спроби перед стрибком Міхаеля Хайбьока вітер раптово змінився з зустрічного на попутний, і Міхаель свій стрибок завалив. Однак в подальшому ні він, ні його партнери по команді виправити становище не зуміли - навіть незважаючи на те, що другий стрибок Крафта був практично ідеальним за якістю.

Друге місце Німеччини і провал Австрії дозволили Бундестіму перехопити лідерство в Кубку Націй і створити собі запас в 58 очок. До кінця Raw Air в австрійців ще є час відігратися, проте поточна форма підопічних Андреаса Фельдера (виносимо за дужки Крафта) викликає великі сумніви стосовно того, що такий камбек можливий.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Субота, 7 березня

Квітф'єлл (Норвегія), швидкісний спуск, чоловіки

Неділя, 8 березня

Квітф'єлл (Норвегія), супергігант, чоловіки - відмінений

Доля подарувала Пінтуро Кубок світу?

З точки зору змагань минулий тиждень в гірськолижному Кубку світу був не дуже багатим на події: жіночий технічний етап в Офтершвангу був скасований через брак снігу, а чоловіки вирушили на швидкісні траси Олімпіади 1994 року в Квітф’єлл. Однак головні новини в минулий тиждень приходили не з трас, а з-за їх меж.

У п'ятницю Міжнародна лижна федерація (FIS) офіційно прийнята рішення скасувати фінал сезону в Кортіні д'Ампеццо через коронавірус. У жінок це значно підвищило шанси Федеріки Бріньоне на титул, а ось у чоловіків це скасування не сильно вплинуло на турнірні розклади - у сильної статі залишалося рівно по одному старту в кожній з чотирьох основних дисциплін.

Тиждень тому Александер Омодт Кілде втратив лідерство в загальному заліку, проте його шанси на титул залишалися приблизно рівними з Алексісом Пінтуро. У суботу в швидкісному спуску перемогу у Кілде в останній момент відібрав Маттіас Майер, проте і друге місце стало дуже хорошим результатом з точки зору загального заліку: Алексіс Пінтуро, який їхав швидкісний спуск вперше за останні 7 років, очок не набрав.


instagram.com/akilde

Кілде виглядав безумовним фаворитом недільного супергіганту, і, здавалося, готовий зробити ще один важливий крок до завоювання Великого кришталевого глобуса (ВКГ). Однак погода в рідній Норвегії підклала Александеру велику свиню, і супергігант був скасований. Це дуже різко змінює розклади в боротьбі за загальний залік і робить вже Пінтуро явним фаворитом напередодні заключного етапу сезону в Краньській Горі.

У Словенії Алексісу в двох технічних стартах треба набрати всього на 54 очки більше ніж Кілде - навіть з урахуванням прогресу норвежця в гіганті, завдання це для Пінтуро більш ніж здійсненне. По суті, від Кілде зараз мало що залежить, і для перемоги в загальному заліку йому потрібно чекати провалу Пінтуро в одному з двох стартів, що залишилися. Але тоді шанси на титул можуть з'явитися і у Хенріка Крістофферсена, який програє своєму партнеру по команді 161 очко. Хоча Хенріку для перемоги потрібно робити в Краньській Горі переможний дубль.

Що ж, нинішній сезон був першим за багато років, коли у фахівця швидкісних дисциплін з'явилися реальні шанси на ВКГ. Дисбаланс календаря Кубка світу в бік технічних дисциплін і так є однією з найбільш обговорюваних тем в світі гірських лиж, а тут ще й доля обрізає крила швидкісникам. Хоча за тиждень до кінця сезону інтрига в загальному заліку надалі жива, і це вже добре.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Лижні гонки

Старти тижня:

Середа, 4 березня

Коннеруд (Норвегія), спринт, вільний стиль, чоловіки/жінки

Субота, 7 березня

Осло (Норвегія), 30 км, мас-старт, класика, жінки

Неділя, 8 березня

Осло (Норвегія), 50 км, мас-старт, класика, чоловіки

Большунов у кроці від ВКГ

Цими вихідними у лижників-гонщиків пройшов найпрестижніший старт сезону - марафон у Холменколлені. Хоча багато полеміки навколо нього з'явилося ще по ходу тижня. Йоханнес Клебо звернув увагу на те, що з кожним роком кількість учасників марафону скорочується. Це пояснюється розширеною квотою господарів, збірної Норвегії, і дорожнечею поїздки в Осло. І збірні-середняки не бачать сенсу витрачати так багато грошей на поїздку в Холменколлен і битися там з ще більшою, ніж зазвичай, кількістю конкурентоспроможних норвежців.

Клебо запропонував замінити ненависні для себе марафони на звичайні 15-кілометрові дистанційні гонки, в яких у нього набагато більше шансів. Тільки ось яку з описаних вище проблем допоможе вирішити така зміна? Кількість норвежців на старті стане меншою? Ні. Поїздка в Осло від цього стане дешевшою? Теж ні. У цій пропозиції Клебо не видно нічого, крім власного шкурного інтересу. Не кажучи вже про те, що сама по собі пропозиція прибрати з Кубка світу найпрестижніший старт - вже блюзнірство.

І в неділю чоловічий марафон показав, чому цієї гонки так боїться Клебо - Йоханнес став лише 15-м. Клебо довгий час тримався в пелотоні, однак на останніх 10 км дистанції, коли почалася по-справжньому відкрита боротьба, підтримувати темп лідерів він уже не міг і в підсумку програв переможцю 1 хвилину і 42 секунди.

Ну а виграв марафон Олександр Большунов. Росіянину в черговий раз довелося самому вести боротьбу проти цілої групи норвежців, але він знову цю боротьбу в гросмейстерському стилі виграв. Большунов пішов в атаку разом з Сіменом Хегстадом Крюгером і обіграв його в фінішному спринті. Крюгер також заслуговує гучних оплесків: людина, яка завжди вважалася вузькоспеціалізованим конькистом, просто неймовірно сильно виступила в марафоні класикою.

Втім, головною сенсацією став не він, а Ейрік Свардруп Аугдаль. Для 24-річного норвежця з національної групи це був лише шостий в кар'єрі старт на Кубку світу, і на ньому він зайняв четверте місце! До цього його кращим результатом було 13-те місце в скіатлоні в Ліллехаммері на початку нинішнього сезону.

Четверте місце Аугдаля - це найкраща ілюстрація того, чому збірні-середняки неохоче їздять на норвезькі етапи. Якщо у Норвегії навіть представники резерву здатні показувати такі результати, то на стартах, на яких норвезьких лижників в два рази більше, ніж зазвичай, середнякам точно ловити нічого.

А ось головним розчаруванням стало 16-те місце чинного олімпійського чемпіона в марафоні класикою - Іво Нісканена. Лідер збірної Фінляндії під кінець сезону, схоже, потрапив в глибоку функціональну яму.

Що стосується загального заліку Кубка світу, то Олександр Большунов наблизився до завоювання ВКГ на відстань витягнутої руки. Перевага над Клебо досягла позначки в 495 очок, а до кінця сезону максимально можна набрати 580 очок. При цьому проведення спринт-туру в Канаді і США, а також фіналу сезону в Квебеку, під великим питанням через коронавірус.

Карлссон створила сенсацію в марафоні

Якщо в чоловічому марафоні в Осло перемогу здобув головний фаворит, то у жінок трапилася гучна сенсація. Хоча спочатку нею навіть не пахло. Тереза ​​Йохауг втекла від усіх вже на самому початку дистанції, і в певний момент її перевага перевалила за 50 секунд. Однак Терезу згубила самовпевненість, яка привела до тактичної помилки. На відміну від всіх суперниць, вона не зайшла на зміну лиж, і вирішила всю гонку бігти на одній парі лиж.

У той же час, переслідувачки Йохауг лижі поміняли, і краще за всіх з мастилом вгадала збірна Швеції. Після цього Фріда Карлссон і Ебба Андерссон пішли в парну атаку і почали різко скорочувати відставання від Йохауг. Пізніше Карлссон скинула свою партнерку по команді і на останніх кілометрах дистанції таки добрала самотнього лідера. У фінішному створі шведка виявилася швидшою і здобула сенсаційну перемогу.

Йохауг вже не вперше в нинішньому сезоні демонструє самовпевненість і переоцінку власних сил. Дуже схожий на Осло сценарій ми бачили під час Скі Туру на 34-кілометровому мас-старт в Мерокері. Там Тереза ​​також рано пішла у відрив, а під кінець її почала добирати Інгвільд Остберг. Тоді Йохауг на зубах зуміла втримати кілька секунд переваги і перемогла, але урок з тієї гонки, очевидно, не винесла. За що її Карлссон і покарала в суботу.

Ще одна паралель, яка напрошується - це чоловічий марафон на Олімпіаді-2018, коли Іво Нісканен переміг Олександра Большунова саме через те, що росіянин вчасно не зайшов на зміну лиж.

Лижі у шведок в цей день точно працювали дуже добре, адже навіть Шарлотт Калла, яка провалює нинішній сезон, стала четвертою. Для легендарної шведки це перше потрапляння в топ-5 на Кубку світу з часів Холменколленського марафону річної давності і найкращий результат в Кубку світу з грудня 2018 року - невтішна статистика.

З інших результатів відзначимо шосте місце Катаріни Хенніг і восьме - Анамарії Лампіч. Пікова спринтерська форма словенки залишилася в січні, однак її стабільний, поступовий прогрес в дистанційних перегонах не може не впадати в очі.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Двоборство

Старт вік-енду:

Субота, 7 березня

Осло (Норвегія), HS134/10 км, особистий Гундерсен

Ріібер завершив сезон перемогою

У двоборців старт в Осло став заключним у сезоні - FIS так і не зміг знайти заміну фіналу в Шонаху, який був скасований через відсутність снігу в Шварцвальді.

Стрибкова спроба спочатку дозволяла сподіватися на інтригу: топові стрибки видали сильні лижники-гонщики Ілкка Херола і Фабіан Ріссле (5-те і 8-ме місця відповідно). Здавалося, у них є хороший шанс поборотися за перемогу, однак Ярл Магнус Ріібер вбив всю інтригу. З зниженої лавки домінатор Кубка світу полетів на 135,5 м з прекрасним приземленням і кинув німцеві і фіну більше хвилини на трампліні.


twitter.com/fisnoco

Після цього Ріібер впевнено довів справу до чергової перемоги в гонці, а Ріссле виграв у Хероли боротьбу за друге місце. Акіто Ватабе став четвертим - під кінець сезону легендарний японець нарешті зумів вийти на належний для себе рівень.

Що ж, Ярл Магнус Ріібер провів феноменальний сезон. 14 перемог в 17 особистих стартах - якийсь космічний показник. У минулому сезоні норвежець повторив рекорд Ханну Маннінена за кількістю перемог в одному сезоні (12), а в цьому - перевершив його, при тому, що Маннінен свої 12 перемог в сезоні 2005/2006 здобув в 21 особистому старті. Такого тотального домінування, як у Ріібера в нинішньому сезоні, двоборство ще не бачило.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Олег Дідух
Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.