Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
2046
1

Помилка Кілде, дуель Крафта і Гайгера. Підсумки лижного вік-енду

Sport.ua підбиває підсумки тижня в лижних видах спорту

| Оновлено 10 сiчня 2021, 00:30
2046
1
Помилка Кілде, дуель Крафта і Гайгера. Підсумки лижного вік-енду
Skijumping.pl

Стрибки з трампліну

Старти вік-енду:

П'ятниця, 28 лютого

Лахті (Фінляндія), HS130, особистий турнір

Субота, 29 лютого

Лахті (Фінляндія), HS130, командний турнір

Неділя, 1 березня

Лахті (Фінляндія), HS130, особистий турнір

Етап в Лахті: нічия на користь Крафта

У стрибках з трампліну в ці вихідні відбувся етап в Лахті, де, крім запланованих спочатку одного особистого і одного командного турніру в п'ятницю пройшов ще один особистий старт, який заміняв змагання, які були скасовані ще на початку сезону в Руці.

І етап в Лахті вийшов багато в чому знаменним. По-перше, недільний особистий старт став ювілейним, 1000-м в історії особистим стартом в Кубку світу. Спочатку ювілей планувався на попередній етап в Ришнові, однак скасування другого старту в Віллінгені в середині лютого привело до перенесення тисячного старту на Лахтинські ігри.

Ще одна визначна подія, яка сталася в Лахті - це дебют в Кубку Світу 18-річного Міко Ахонена, сина легендарного Янне Ахонена. Хоча, як показали результати, поки що в цього хлопця, крім гучного прізвища, немає нічого особливого. Він зайняв 59-те і 61-ше місця в п'ятничних тренуваннях і став останнім в кваліфікації.

Що стосується боротьби за Великий кришталевий глобус (ВКГ), то з цієї точки зору етап в Лахті завершився внічию: у п'ятницю Штефан Крафт переміг, а Карл Гайгер став другим, а в неділю все було навпаки. Обидва претенденти на титул набрали по 180 очок. Стан речей в загальному заліку не змінився: Крафт надалі лідирує з перевагою в 118 очок. Нічия в Лахті, безумовно, на користь австрійця: Гайгеру треба відіграватися, а тепер для цього залишилися лише чотири особистих старти в рамках норвезького турне Raw Air. І при всій силі Гайгера, відіграти таке відставання без якоїсь помилки Крафта буде дуже складно.


Skijumping.pl

Австро-німецьке протистояння триває не тільки в площині боротьби за ВКГ, а й за Кубок Націй. Тут німці також в ролі наздоганяючих, однак при цьому за етап в Лахті вони зуміли помітно скоротити своє відставання. У п'ятницю збірна Австрії виступила дуже сильно: чотири людини в топ-10 при перемозі Крафта. Це дозволило команді Андреаса Фельдера ще трохи відірватися від німців в Кубку Націй, однак ненадовго.

Завдяки такому виступу в п'ятницю саме Австрія вважалася головним фаворитом суботнього командного турніру, однак виправдати свій статус «червоно-білі» не смоли, і стали тільки третіми. Німці ж перемогли, навіть незважаючи на дивне кадрове рішення наставника Штефана Хорнгахера, який на командний турнір заявив П’юса Пашке замість Маркуса Айзенбіхлера.

Між Німеччиною і Австрією вклинилася збірна Словенії, яка вік-енд в Лахті також провела дуже сильно. Команда Горазда Бертонцеля в суботу навіть лідирувала перед останньою спробою, однак Анже Ланішек свою дуель Гайгеру програв, не дивлячись на те, що німцеві дісталися дуже непрості вітрові умови.

У недільному особистому турнірі німці і австрійці розібрали всі місця в топ-5, однак в цілому сильніше виступив Бундестім. За суботу та неділю команда Хорнгахера скоротила своє відставання в Кубку Націй майже в два рази: німцям вдалося відіграти 137 очок, і тепер їх відставання становить 142 бали. З огляду на те, що до фінішу Кубка світу, крім чотирьох особистих стартів, залишилося ще два командних, можливості відіграти таке відставання у німців ще є. Однак не варто забувати, що з 6 стартів два (один особистий і один командний) пройдуть на гігантському трампліні в Вікерсунді, а польоти - не німецька територія.

З інших результатів відзначимо невдале повернення в Кубок світу Рьою Кобаясі. Японець тиждень тому пропустив етап в Ришнові, тим самим позбавивши себе шансів захистити титул переможця Кубка світу. Пауза не пішла японцеві на користь: в п'ятницю і суботу він виглядав посередньо. У неділю Рьою раптово вистрілив: другий результат в першій спробі з відставанням в 1,1 бала від лідера. Однак у другому раунді все встало на свої місця: Кобаясі відступив на сьоме місце.

А ось Даніель Андре Танде в п'ятницю повернувся в топ-3. Для норвежця це лише другий подіум з 30 листопада. Після ударного старту сезону у нього лише одне потрапляння на п'єдестал - він зумів виловити місце в топ-3 в вітровій лотереї Інсбрука.

А в неділю до подіуму дістався Міхаель Хайбьок, чого з ним не траплялося вже два роки. Австрієць довів, що «Салпауселка» є його улюбленим трампліном: саме тут він здобув 2 з 5 своїх перемог на Кубку світу.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Гірські лижі

Старти вік-енду:

Субота, 29 лютого

Ла Туіле (Італія), супергігант, жінки

Хінтерштодер (Австрія), супергігант, чоловіки

Неділя, 1 березня

Хінтерштодер (Австрія), комбінація, чоловіки

Ла Туіле (Італія), комбінація, жінки - відмінена

Понеділок, 2 березня

Хінтерштодер (Австрія), гігантський слалом

Кілде дав шанс переслідувачам

В останні кілька тижнів ми постійно говорили про те, що шальки терезів у боротьбі за ВКГ у чоловіків поступово схиляються в бік Александера Омодта Кілде. Етап в Хінтерштодері, який відбувся на цьому тижні, істотно змінив ситуацію в загальному заліку.

У суботу Кілде зійшов з дистанції у своїй коронній дисципліні - супергіганті. Норвежець йшов із прекрасним графіком і боровся за перемогу, проте в одному з поворотів втратив контроль і впав. Алексіс Пінтуро помилкою свого прямого конкурента скористався сповна, ставши четвертим.

Кілда більше помилок собі не дозволяв: третє місце в комбінації і вже п'яте поспіль потрапляння до топ-6 в гіганті. Однак Пінтуро в цих двох стартах оформив переможний дубль і вийшов в лідери загального заліку. Француз тепер випереджає Кілде на скромні 26 балів, і календар кінцівки сезону ідеально збалансований: по два старти в кожній з чотирьох основних дисциплін. Шанси двох головних фаворитів зараз абсолютно рівні.


instagram.com/akilde

А що ж Хенрік Крістофферсен? Він скористатися помилкою Кілде в повній мірі не зумів, і, незважаючи на подіум в гіганті, провів досить слабкий етап в Хінтерштодері: 22-ге місце в супергіганті і 11-те в комбінації. У загальному заліку Крістофферсен програє Пінтуро 107 очок - не можна сказати, що у норвежця не залишилося шансів на ВКГ, але вони істотно нижчі, ніж у двох головних конкурентів.

Відзначимо дуже сильний виступ в Хінтерштодері Мауро Кавіцеля. Швейцарець став другим і в супергіганті, і в комбінації. Філіп Зубчіч зумів довести невипадковість своєї перемоги в гіганті в Юзава Наебі і в Хінтештодері в цій же дисципліні став другим. Саме вихід на топ-рівень Зубчіча зараз можна назвати головним підсумком роботи Івіци Костеліча на посаді головного тренера збірної Хорватії.

Бріньоне зробила ще один крок до Кубка світу

У жінок в ці вихідні відбувся етап в італійському Ла Туіль, проте він вийшов зім'ятим. Суботній супергігант вдалося провести, а ось недільна комбінація була скасована через важкі погодні умови.
Що стосується супергіганта, то в ньому свою першу перемогу в кар'єрі на Кубку світу здобула Ніна Ортліб. Втім, назвати такий результат сенсацією не можна: австрійка різко додала в останні кілька тижнів, і вдало виступила на етапі в Кранс Монтані: третє і шосте місця в швидкісному спуску. Те третє місце в Кранс Монтані, до слова, було її першим в кар'єрі подіумом на Кубку світу.

Другою з відставанням всього 0,01 секунди стала Федеріка Бріньоне. Прикра поразка, проте, з іншого боку, це друге місце ще на крок наблизило італійку до перемоги в загальному заліку Кубка світу.

Петра Влхова в черговий раз виступила гідно (четверте місце), однак цього мало для того, щоб витримувати темп Бріньоне. Словачка може лише кусати собі лікті за те, що почала на регулярній основі ходити швидкісні види тільки в другій половині сезону - одному тільки Богу відомо, скільки очок вона там могла набрати в першій половині сезону. Зараз же відставання Влхової від Бріньоне становить цілих 189 очок.


instagram.com/federicabrignone

Скасування технічного етапу в Офтершвангу на наступному тижні, безумовно, стала великим ударом по перспективах Влхової в боротьбі за ВКГ. Однак списувати Петру з рахунків ще рано - у неї в запасі є етап в Оре (слалом, гігант і паралельний слалом) і фінал сезону в Кортіні д'Ампеццо - якщо він, звичайно, не буде скасований через коронавірус.

Що стосується Мікаели Шиффрін, то її перспективи надалі залишаються таємницею за сімома печатками. Хоча на тижні в італійських ЗМІ з'явилися чутки, що американка в цьому сезоні вже не повернеться.

Потенційне скасування фіналу в Кортіні з одного боку збільшує шанси Бріньоне на ВКГ, з іншого - позбавляє можливості поборотися з Корін Сутер за МКГ в супергіганті. На даний момент все в руках італійки: вона програє всього 19 очок, тобто перемога на фіналі в будь-якому випадку принесе їй титул.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Лижні гонки

Старти вік-енду:

Субота, 29 лютого

Лахті (Фінляндія), розділка 10 км, класика, жінки

Лахті (Фінляндія), розділка 15 км, класика, чоловіки

Неділя, 1 березня

Лахті (Фінляндія), естафета, 4х7,5 км, чоловіки

Лахті (Фінляндія), естафета, 4х5 км, жінки

Большунов достроково завоював МКГ в дистанційних гонках

У лижників-гонщиків в ці вихідні в рамках Лахтинських ігор відбулися розділки класикою і естафети. Про марність останніх в сезоні без титульних стартів говорилося вже неодноразово, і повертатися до цієї теми немає сенсу.

Що стосується чоловічої розділки, то перемогу на домашній трасі в завзятій боротьбі з Олександром Большуновим завоював Іво Нісканен. Росіянину друге місце дозволило достроково завоювати Малий кришталевий глобус (МКГ) в дистанційних гонках.

Йоханнес Клебо в розділці став восьмим. Результат не вражаючий, але солідний за мірками дистанційної форми Йоханнеса в нинішньому сезоні. Результат, який доводить, що всі проблеми з рукою вже залишилися в минулому.

Що стосується жінок, то розділка класикою - це, здавалося б, та дисципліна, де найменше чекаєш інтриги. Однак ми цю інтригу побачили: Ебба Андерссон зуміла нав'язати рівну боротьбу Терезі Йохауг, і в підсумку програла їй всього 3,4 секунди.

Топ-3 до радості місцевої публіки замкнула Кріста Пармакоскі. Для лідера збірної Фінляндії це лише другий подіум у нинішньому, провальному сезоні. Ще однією радістю для фінських вболівальників стало десяте місце Йохани Матінтало - колись суперталановитого юніора, який дуже надовго затримався в категорії «молодих і перспективних».

Наталя Непряєва зуміла досить непогано повернутися в Кубок світу після хвороби і пропуску Скі Туру. Росіянка стала шостою, що дозволяє їй продовжувати боротьбу за топ-3 загального заліку.

Цього тижня в Кубку світу відбудуться останні європейські старти сезону: коньковий спринт в Коннеруді (замінює класичний старт в Драммені) і марафони в Осло, які з наступного року будуть проводитися у форматі розділок. Після цього гонщики відправляються в Північну Америку. Там їх чекає Спринт-тур в Квебеку і Міннеаполісі та фінал сезону в Кенморі.

Загальний залік Кубку світу (чоловіки):

Загальний залік Кубку світу (жінки):

Двоборство

Старти вік-енду:

Субота, 29 лютого

Лахті (Фінляндія), HS130/2х7,5 км, командний спрінт

Неділя, 1 березня

Лахті (Фінляндія), HS130/10 км, особистий Гундерсен

Акіто Ватабе врятував провальний сезон

Минулого тижня Ярл Магнус Ріібер достроково забезпечив собі другий поспіль Кубок світу в загальному заліку. Багато хто сподівався, що це призведе до втрати мотивації у норвезького домінатора, і, як наслідок, дасть шанс на перемогу іншим двоборцям.

Ці очікування частково виправдалися. Суперники Ріібера дійсно отримали шанс на перемогу, але пов'язано це було не відсутністю мотивації, а з тим, що стрибкова спроба проходила у важких і нестабільних вітрових умовах. Ріібер в цій вітровій лотереї витягнув нещасливий квиток, і на трампліні показав лише 16-й результат.

Невдачею лідера Кубка світу скористався Акіто Ватабе. Легендарний японець весь нинішній сезон бовтався на рівні середняка, проте в потрібний момент зумів вистрілити, і виграв змагання на трампліні. Після цього японець максимально грамотно тактично провів гонку: спочатку підпустив Йенса Луроса Офтебро і працював з ним в парі, а потім вчасно скинув, коли зрозумів, що група переслідувачів уже близько.

В результаті Ватабе встояв під тиском переслідувачів і здобув перемогу, яка дозволила йому врятувати цей провальний сезон. Японець став лише третім двоборцем, який перемагав у Кубку світу в нинішньому сезоні: 16 перемог на рахунку Ріібера і 2 - у Вінценца Гайгера, який в Лахті замкнув топ-3, програвши боротьбу Йоргену Гробаку, однак випередивши Офтебро.


instagram.com/fisnordiccombined

А Ріібер з 16-го місця в гонці зумів піднятися на десяте. Було видно, що норвежець робив все, що міг, і ні про яку відсутність мотивації мова не йде. Лідер Кубка світу довгий час працював з Ілккою Херолою, проте на останньому колі прудконогий фін скинув Ріібера і в підсумку фінішував восьмим.

До слова, найшвидший час на трасі показав Йоханнес Рідцек - особливо вражаючим було останнє коло у виконанні німця. Сумарно в лижній гонці знаменитий німець піднявся з 21-го місце на 11-те.

Знаменитий Кубок Шварцвальда, який традиційно завершує сезон Кубка світу в двоборстві, був скасований через теплу погоду і брак снігу. Зараз Міжнародна лижна федерація (FIS) розглядає можливість перенесення змагання в іншу локацію і оголосить своє рішення в кінці цього тижня. Однак є висока ймовірність того, що Холменколленські ігри, які відбудуться в кінці цього тижня в Осло, стануть фіналом нинішнього сезону.

Загальний залік Кубку світу:

Кубок Націй:

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу
Інші види | 22 квітня 2024, 22:10 0
Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу

Бельгієць підтверджує статус одного з найсильніших ролерів світу

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Michael Savchyn
дякую за змістовний огляд