Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Фігурне катання
| Оновлено 25 лютого 2020, 11:22
2511
0

ПАПАДАКІС і СІЗЕРОН про срібну медаль на ЧЄ-2020: Нам потрібен був цей урок

Вперше за останні 6 сезонів французька пара зайняла не перше місце на європейській першості

| Оновлено 25 лютого 2020, 11:22
2511
0
ПАПАДАКІС і СІЗЕРОН про срібну медаль на ЧЄ-2020: Нам потрібен був цей урок
Фото Марина Настевич

Французький танцювальний дует Габріелла Пападакіс і Гійом Сізерон вважався однозначним фаворитом на Чемпіонаті Європи-2020, який проходив у австрійському Граці. Ці фігуристи вже є володарями великої кількості титулів - вони срібні призери Олімпійських ігор (2018), чотирикратні чемпіони світу (2015, 2016, 2018, 2019), віце-чемпіони світу (2017), п'ятиразові чемпіони Європи (2015-2019), переможці фіналу Гран-прі (2017) і п'ятиразові чемпіони Франції (2015-2019).

Однак в Граці вони несподівано для багатьох посіли друге місце після російської пари Вікторії Синіциної та Микити Кацалапова, програвши за сумою двох програм 0,14 бала. Ми поспілкувалися зі спортсменами і дізналися про їхні емоції після подібної поразки, програми цього сезону, підготовку до Олімпіади-2022 та їхні захоплення поза ковзанкою.

— Розкажіть про вибір музики для ритмічного танцю. Вам взагалі подобаються мюзикли (тема цього сезону)?
Гійом Сізерон: У Франції мюзикли не є важливою частиною культури. Але вони у нас все-таки є, і ми бачили їх чимало, коли ми були молодшими, багато французьких. Ймовірно, це не той стиль, який ми б вибрали самі, тому було досить цікаво знайти те, що було б нам близько і з чим можна повеселитися. Спочатку ми думали, що це круто і весело, і ми хотіли зробити це також стильно. Ми почали грати з цією темою, і в кінці кінців, ми задоволені своїм танцем, це відрізняється від того, що ми робили досі, і це те, з чим люди можуть відчути деякий зв'язок. Це занурює в спогади і чимось нагадує шкільні танці 80-х. Нам дуже весело і навіть трохи дивно, як ми полюбили цю програму.

— Ви трохи змінили ваші костюми для ритмічного танцю після останніх змагань (Фінал Гран-прі у Турині в грудні). Чим це обумовлено?
Габріелла Пападакіс: Нам завжди подобалося міняти свої костюми в середині сезону, а попередні здавалися більше схожими на «тренувальні костюми», а ця версія - фінальна, з кристалами і все таке, більш «шоу-варіант» костюмів.

—  Які у вас залишилися спогади про першу перемогу на чемпіонаті Європи і наскільки ваші почуття змінилися з тих пір?
Габріелла Пападакіс: Звісно, ​​ми пам'ятаємо це. Насправді, то був чималий сюрприз. У тому сезоні ми вперше мали по-справжньому хороші програми, вперше змагалися з провідними парами і ще й були дуже молодими. Цього разу ситуація інша: ми хочемо зберегти титул, яким володіємо вже кілька років. І ми знаємо, що тепер ми є фаворитами, хоча інші пари теж дуже, дуже гарні. Ми дуже раді бути тут і найбільше хочемо відмінно виступити.

— Так, ви і справді були дуже молодими, коли опинилися на вершині. Як це відчувалося тоді - ніби все вийшло відразу або все ж, що пройшло чимало часу, поки ваші зусилля окупилися?
Гійом Сізерон: Мені здається, ми цілком усвідомлювали, що були набагато молодшими за суперників тоді. Це був усього другий наш сезон серед дорослих і ми практично нікого не знали. З багатьма ми змагалися вперше. На той час на нaшем рахунку була всього одна перемога на Кубку Китаю, яка також нас дещо здивувала. Так що ми думали, що на чемпіонаті Європи у нас є шанси увійти до топ-5, саме це було нашою метою, але вже точно не припускали зайняти перше місце.     

Якщо заглянути зараз в майбутнє, то головна наступна віха - це Олімпіада-2022 у Пекіні. Всі пари готуються до Олімпіади особливим чином: деякі вибирають програми, пов'язані з культурою країни-господарки Олімпійських ігор, інші вигадують ще щось. Який у вас особливий підхід до підготовки до цих змагань і чи думали ви вже про це?

Габріелла Пападакіс: Так, ми, звісно ж, думаємо про це, але все ж до Олімпіади ще два роки. За цей час нам належить виступити на багатьох змаганнях. Цей сезон і наступний - вони поки не олімпійські, так що у нас ще є час, щоб удосконалюватися і рости. Що стосується вибору програм, то у нас це завжди відбувається досить інтуїтивно. Так що в потрібний час ми будемо знати, що треба зробити і що спрацює найкращим чином.

— Вам довелося досить довго чекати своїх оцінок після прокату довільного танцю тут, у Граці. Що ви відчували в той момент і що думаєте про свій результат на цьому чемпіонаті?

Габріелла Пападакіс: Ми знаємо, що коли тобі доводиться довго чекати своїх оцінок - це нехороший знак. Ми знали, що конкуренти дуже близько, і ми знали, що у нас не було права на помилки, і ми зробили їх. Але ми були задоволені виступом і тим, як ми впоралися з конкуренцією і стресом. Це наш сьомий чемпіонат Європи, і ми виграли п'ять з них, що дуже значно, ми вже дуже горді і особливо пишаємося тим, як ми виступили цього тижня. Ми не завжди можемо перемогти, і ми приймаємо це. Для нас це урок, який нам, ймовірно, був потрібен. Ми не можемо дочекатися, щоб почати працювати і стати ще кращими до чемпіонату світу.

Гійом Сізерон: Ми відчували, що були помилки під час прокату програми, так що ми ніби вже трохи очікували подібний результат. Звичайно ж, ми ним розчаровані, але ми задоволені своїм виступом. Кожен момент на льоду є унікальним. Ми кожен раз були здивовані, коли перемагали, а цього разу ми здивувалися, що ми не на першому місці.


Фото Богдан Артеменко

— Гійоме, серед фанатів популярний жарт, що коли ти опиняєшся в стресовій ситуації, ти починаєш займатися дизайном костюмів і таким чином розслабляєшся. Так що не дивно, що у вас так багато варіантів костюмів (фігуристи сміються). Будь ласка, розкажи трохи про те, як ти береш участь в процесі підбору і заміни костюмів. У вас все заздалегідь продумано - приміром, так, на цьому змаганні ми виступимо в цих костюмах, а на наступному поміняємо на цей варіант, або це більш спонтанно?
Гійом Сізерон: Ні, так, на жаль, не буває. Зазвичай ми починаємо з першого варіанту костюмів на початку року і дивимося, як він підходить до програми. Іноді ми його змінюємо, іноді лише підганяємо деталі, як, наприклад, з костюмом ритмічного танцю цього сезону ... В минулому році, до речі, ми теж міняли костюми. Іноді це нелегко зробити, оскільки костюм ідеально поєднується з програмою. Але, в той же час, нам хочеться якогось нововведення протягом сезону. Мені здається, глядачам і шанувальникам цікаво бачити зміни в нашому образі, хоча б маленькі деталі тут і там. Нам теж подобається виступати в нових костюмах, в них ми відчуваємо себе трохи по-іншому і більш оновленими, мабуть.

— Так значить, ти насправді займаєшся дизайном костюмів?
Гійом Сізерон: Ми в цілому займаємося цим всі разом. Є така людина - Метью Карон, його компанія називається Feeling. Він є нашим партнером і робить нам костюми, іноді і в останній момент. У цьому сезоні, по-моєму, він зробив костюми за три дні, тому що ми надумали щось нове прямо перед змаганнями і заявили: нам потрібні нові костюми! І командний підхід допоміг реалізувати задумане.

— Крім дизайну нарядів, видно, що ви обидва цікавитеся мистецтвом і ваші інтереси виходять за рамки фігурного катання. Що саме вам подобається найбільше з подібних речей - наприклад, фотографія, дизайн або щось ще?
Гійом Сізерон: Мені подобається пробувати різні заняття, пов'язані з мистецтвом, причому з дитинства. Я із задоволенням займаюся малюванням і живописом, і роблю це з юного віку. Я також захоплююсь образотворчим мистецтвом і перформансом різного виду. Мені подобається бачити речі, які мене надихають.

Габріелла Пападакіс: Те ж саме можу сказати і про себе. Мені завжди подобається відкривати для себе щось нове, тому що кожен раз, коли ти знаходиш нові можливості самовираження, ти можеш це використовувати навіть у фігурному катанні. Наприклад, я йду на театральну виставу, дивлюся і кажу собі: «О, це здорово! Я б могла показати це на льоду». Фігурне катання - наше основне вміння, але круто також долучатися і до інших видів мистецтва.

Марина НАСТЕВИЧ, Меліта ТАГАУРІ з Граца

Оцініть матеріал
(5)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Циганков влітку може перейти в клуб, який цього сезону приголомшив Європу
Футбол | 23 квітня 2024, 00:12 6
Циганков влітку може перейти в клуб, який цього сезону приголомшив Європу

Віктор Циганков може стати гравцем «Баєра»

Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу
Інші види | 22 квітня 2024, 22:10 0
Чемпіон світу з ковзанів Свінгс виграв етап кубка Європи зі спідскейтингу

Бельгієць підтверджує статус одного з найсильніших ролерів світу

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.