Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 15 лютого 2020, 00:57
9702
1

Вибач, Марсело: Ферлан Менді потрібен Реалу в кожному матчі

Sport.ua - про француза, який несподівано для багатьох став важливим виконавцем на Сантьяго Бернабеу

| Оновлено 15 лютого 2020, 00:57
9702
1
Вибач, Марсело: Ферлан Менді потрібен Реалу в кожному матчі
ФК Реал. Ферлан Менді

Виліт «Вершкових» від «Реал Сосьєдада» в чвертьфіналі Кубка короля дав багато приводів для роздумів.

Тут вам і черговий провальний вихід Едера Мілітао, і регрес Хамеса Родрігеса, і доросле рішення не святкувати гол від 21-річного Мартіна Едегора, і від'їзд Гарета Бейла зі стадіону задовго до фінального свистка - судячи з усього, валлієць знову не встигав на тренування по гольфу.

Але найбільше вразили чотири пропущені голи «Реала» - ну зовсім дика річ для останніх місяців.

Зінедін Зідан після повернення на пост тренера домігся феноменальних успіхів саме в захисті. У поточному сезоні його «Реал» грає за заповітами «Атлетіко» - в 23 турах Прімери команда пропустила всього 14 голів. Між іншим, це новий клубний рекорд.

Але варто було Ферлану Менді залишитися в запасі, як ні легендарний Серхіо Рамос, ні розпіарений Феде Вальверде не врятували ситуацію.

***

Цікаво, що коли Ферлан тільки прибув до Мадрида, то відразу оголосив себе «спадкоємцем Марсело». Той факт, що бразильцеві всього 31, він один з найкращих лівих беків за всю історію «Реала» і не має наміру поступатися комусь місцем, його анітрохи не бентежив.

В принципі, це головне, що потрібно знати про Менді - він неймовірно впевнений в собі. Ця якість, разом з незмінним оптимізмом і пристрастю до футболу, багато раз виручала француза по життю, в якому спочатку було надто мало світлих новин.

Народившись в 45 км від Парижа, Ферлан майже не знав батька. Той допізна пропадав на роботі, а коли хлопцеві було 11, раптово помер - підвело серце. Матері довелося самій виховувати сімох дітей, з яких майбутній захисник «Реала» був наймолодшим. І, звичайно, вона теж потрапляла додому не раніше семи.

Віддушиною для Ферлана був футбол. Він ганяв м'яча на кам'янистому пляжі неподалік від дому, плюс з дев'яти років відвідував академію «ПСЖ», де спочатку грав центрфорварда і лише з роками перейшов на лівий фланг. Ця еволюція пізніше допоможе Менді робити різницю в нападі «Ліону».

Але задовго до того, як це станеться, Ферлан ледь не став інвалідом. У 14 років у нього діагностували запалення тазостегнового суглоба. Все через сильний удар і занесену пізніше інфекцію. Менді чув, як лікарі між собою обговорюють необхідність ампутації ноги. Він бачив перелякані очі друзів і заплакану матір, яка допомагала йому пересуватися в інвалідному візку. І так цілих півроку.

Потім операція - і ще шість місяців на відновлення. Вчитися ходити довелося з нуля. Лікар прямо заявив, що про футбол потрібно забути і шукати інший шлях у житті. Але Ферлан відмахувався від поганих новин, немов це був поганий сон. Друг дитинства фулбека Абдулай Дембеле пізніше зізнавався, що «абсолютна впевненість Ферлана в одужанні вражала всіх більше, ніж його діагноз».

***

Менді не опустив руки навіть коли повернувся в академію «ПСЖ» і побачив, що сильно відстає за всіма параметрами, і в клубі не дадуть йому контракт. На той момент з його групи в основу вже стукали Адрієн Рабьо, Кінгслі Коман і навіть Пренель Кімпембе, в якого Ферлан раніше вигравав конкуренцію на лівому фланзі захисту. Натомість Менді в клубі показали на двері.

Біль, до речі, остаточно пройшов тільки через два роки, але Ферлан ані дня себе не жалів. Заради ігрового часу в 17 років він з «ПСЖ» пішов в «Монтуа» з третього дивізіону, де спочатку зажив слави зазнайки через непохитну віру в свої таланти, але пізніше влився в колектив і заграв так яскраво, що вже через рік опинився в «Гаврі» .

Так, це лише другий дивізіон, але «Гавр» - клуб особливий навіть за французькими мірками. У різні роки тут виховали Дімітрі Пайєта, Стіва Манданда, Поля Погба, а за рік до трансферу Ферлана саме з «Стад Осеан» поїхали підкорювати світ Ріяд Марез і Бенжамен Менді.


ФК Гавр. Ферлан Менді

До слова, ця спадкоємність Менді на лівому фланзі оборони «Гавра» ще тоді привернула увагу французької преси. І вже тоді L'Equipe відзначав, що хлопців об'єднує хіба що широка усмішка. На полі Бенжамен був ефективнішим в плані гольових передач, але схильним до перепадів настрою і не завжди дотошним в захисті. Ферлан же навпаки - віддавав мало асистів, зате виконував оборонну роботу зі стабільністю робота.

У підсумку саме дисципліна та характер стрімко потягнули його на вершину. Після першого ж повного сезону в «Гаврі» Менді потрапив в символічну збірну Ліги 2, потім з помпою перейшов в «Ліон», а ще через рік знову опинився у символічній збірній, але на цей раз Ліги 1.

***

Минулого літа могло здатися, що «Реал» найбільше працював над трансферами Едена Азара і Луки Йовіча, але по факту саме Менді виявився найбільш влучним попаданням селекціонерів.

Втрата Кріштіану Роналду, демарш Гарета Бейла та зайві кілограми Азара боляче вдарили по атакуючій міці «Вершкових». Щоб перемагати в нових умовах, команді потрібно було досягти досконалості в захисті.


ФК Реал. Ферлан Менді

Марсело, звичайно, великий гравець, але для такого футболу не годився. Більш того, його висока позиція і часті провали з'їдали останні сили Серхіо Рамоса, який вимушено виконував подвійний обсяг роботи, страхуючи бразильця на фланзі. Серхіо Регілон - один з найяскравіших вихованців «Реала» останніх років - проблему не вирішував, оскільки теж заточений на атаку. А ось Ферлан Менді швидко і по-тихому все розрулив.

У поточному чемпіонаті «Реал» пропустив 14 голів в 23 турах. При цьому в тих 14 іграх, коли француз виходив в старті, команда пропустила лише чотири рази. Для контексту, з Марсело 7 пропущених в 7 матчах.

Ферлан не робить чогось надзвичайного - в середньому по сезону у нього 1.6 відбору, 1.2 перехоплення, 1.1 виносу. У Марсело цифри майже ідентичні. Ключовий фактор - сама позиція Менді, який при володінні м'ячем розташовується на порядок глибше за Карвахаля і швидше за всіх біжить назад після втрат, допомагаючи «Реалу» зберігати компактність в ключові моменти матчів.

Наприклад, з «Барсою» Менді наглухо закрив і змусив піти в центр самого Мессі, а проти «Атлетіко» не тільки з'їв Анхеля Корреа, а й виконав дебютний асист в Прімері. Після цього навіть заговорили, мовляв, Ферлан потроху набуває сміливості в Мадриді.

Дурість, як нам здається. На ділі, Менді завжди готовий ломитися вперед, обігрувати і вирізати кроси. У минулому сезоні в «Ліоні» він фінтив частіше, ніж Марсело в «Реалі» - 1.8 проти 1.3 обведень за матч. Інша справа, що на відміну від бразильця, Ферлан може грати по-різному. І прямо зараз Зідану потрібно, щоб Менді діяв гранично строго і пильно.

Зрештою, у відкритому футболі нинішньому «Реалу» ніколи не перемогти «Ман Сіті» та інших грандів в ЛЧ. Це в Мадриді розуміють всі, від Флорентіно Переса до водія клубного автобуса. А ось з найвищим рівнем дисципліни, жорсткості і напору все реально. Ферлан Менді, а ще Федеріко Вальверде і Каземіро - ті хлопці, які повинні забезпечити «Вершковим» успіх у футболі, який раніше роками приносив результат іншому мадридському клубу.


Твіттер Реала

А далі - хто знає? Менді талановитий і відчайдушно працьовитий. Його інстаграм - це нескінченна низка фото з тренувань і матчів. Ніяких загулів або дурних жартів - ще в «Гаврі» відзначали, що після хвороби для Ферлана кожен день на полі як свято. І йому всього лише 24.

Так, зі «спадкоємцем Марсело» Менді десь погарячкував - все-таки на своєму піку бразилець володів унікальним міксом якостей, яких ніяким старанням не компенсуєш. Але ось повторити долю Еріка Абідаля в «Барсі» Ферлану, здається, цілком під силу.

І це, треба сказати, зовсім непогано, враховуючи з якого лайна йому довелося вибиратися всього лише десять років тому.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика
Футбол | 24 квітня 2024, 14:37 6
Італійський топ-клуб може влітку підписати Довбика

Форвард «Жирони» може продовжити кар'єру в «Наполі»

Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?
Футбол | 24 квітня 2024, 12:20 18
Схоже, Касільяс недооцінює Луніна. Забув, як над ним насміхався Кан?

Колумністу Sport.ua Олексію Сливченку не сподобалося одне з останніх висловлювань легенди «Реала»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Stringer Bell
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил