Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 04 листопада 2021, 03:01
15150
1

Йорді Кройф: син легендарного батька, який засвітився в Україні

Син Йохана Кройфа всю кар'єру відчував тягар свого прізвища, але у футболі він знаходиться і понині

| Оновлено 04 листопада 2021, 03:01
15150
1
Йорді Кройф: син легендарного батька, який засвітився в Україні
bbc.co.uk. Йорді Кройф

Мабуть, серед справжніх шанувальників футболу не знайдеться жодного, хто як мінімум не чув би прізвище Кройф. Хтось напевно навіть може похвалитися тим, що бачив його гру вживу або по телевізору, інші скажуть, що багато про нього читали і переглядали історичну хроніку на Youtube. Звичайно, ми говоримо про великого Йохана Кройфа, що грав в 60-80-х роках минулого століття, а потім відпрацював десять років тренером «Аякса» і «Барселони».

Втім, не дивно, якщо серед читачів знайдуться й ті, хто прізвище Кройф асоціює з колишнім півзахисником донецького «Металурга» Йорді Кройфом - сином легенди голландського футболу, чия активна кар'єра припала на недалекі «дев'яності» і «нульові». Власне, про нього сьогодні і поговоримо...

Починав поруч з батьком

Йорді Кройф з'явився на світ 9 лютого 1974 року в Амстердамі. У той час його батько Йохан вже грав в Іспанії за «Барселону», де досить швидко закохав у себе всіх уболівальників «блаугранас» фантастичною грою і неймовірною майстерністю дій. Не дивно, що на тлі колосального успіху і популярності батька життя Йорді з самого початку було пов'язане з футболом.

У семирічному віці Йорді Кройф опинився в легендарній академії «Аякса», першу команду якого в 1986 році очолив його батько. Через два роки Кройф-старший відбув тренувати «Барселону», забравши з собою і сина, який спочатку набирався майстерності і досвіду в молодіжній команді. У 1992 році Йорді отримав підвищення до «Барселони-Б», де в першому ж сезоні йому вдалося стати кращим бомбардиром команди.


Твіттер. Йохан і Йорді Кройф

Шанс заграти в першій команді Кройф-молодший отримав ще через два роки. Спершу його взяли на передсезонний збір «блаугранас», де Йорді відзначився хет-триками в воротах «Гронінгена» і «Де Графсхапа». Офіційний же дебют атакуючого хавбека за першу команду «Барселони» відбувся 4 вересня 1994 року, коли він зіграв проти хіхонського «Спортинга», але його команда поступилася - 1:2.

Ті роки були далеко не найуспішнішими для «Барселони», якою керував Йохан Кройф. Чемпіонат Іспанії-1994/95 каталонці завершили лише на четвертій сходинці, пропустивши вперед не тільки найлютішого опонента в особі «Реала», який став чемпіоном, але ще й «Депортиво» з «Бетісом». Рік по тому «Барселона» зробила лише невеликий крок нагору, фінішувавши третьою слідом за «Атлетико» та «Валенсією». І якщо в першому своєму сезоні за «блаугранас» Йорді Кройф зумів відзначитися 9 забитими м'ячами, то в другому - лише двома.

Мабуть, одним з найбільш пам'ятних матчів в кар'єрі Йорді Кройфа за «Барселону» був поєдинок групового раунду Ліги чемпіонів проти «Манчестер Юнайтед». 2 листопада 1994 року «блаугранас» на своєму полі в пух і прах розбили опонента з рахунком 4:0. На обличчя Алекса Фергюсона було страшно дивитися, так як шотландець судорожно пережовував жуйку і складалося враження, що ось-ось і він банально може нею вдавитися. Йорді Кройф в тому матчі вийшов у стартовому складі і вже на 9-й хвилині допоміг своїй команді відкрити рахунок. Після пасу від Пепа Гвардіоли Йорді Кройф прекрасною передачею знайшов у штрафному Ромаріо, але той, посадивши на «п'яту точку» кіпера англійців Гарі Уолша, бити не став, а відкотив м'яч трохи назад на Гільєрмо Амора. Тому забити не вдалося, але захист «Юнайтед» вже був буквально паралізований, а тому спостерігав за тим, як м'яч знову потрапляє до Йорді, а від того - до Стоїчкова. Власне, фантастичний болгарин і став автором першого м'яча в той вечір...

Травми і невдалий вояж в Манчестер

Можливо, саме в тому матчі Алекс Фергюсон взяв «на олівець» Йорді Кройфа. Принаймні, коли влітку 1996 року з «Барселони» спершу пішов Кройф-старший, то майже відразу за ним поїхав і син. Каталонці відпустили Йорді за 2 мільйони фунтів в «Манчестер Юнайтед».

Контракт з «червоними дияволами» футболіст підписав терміном на чотири сезони. І початок його кар'єри був фантастичним - в перших трьох матчах Йорді відзначився двома забитими м'ячами, що виглядало вельми багатообіцяюче для шанувальників «Юнайтед». На жаль, вже в листопаді голландець отримав травму коліна, вибувши з ладу на тривалий час. Згодом часті травми і проблеми зі здоров'ям фактично вбили кар'єру Йорді Кройфа в стані «червоних дияволів», хоча він і провів три поєдинки в тріумфальній для команди Фергюсона Лізі чемпіонів-1998/99.


Твіттер МЮ. Йорді Кройф

Втім, другу частину сезону-1998/99 Йорді Кройф провів уже в Іспанії, куди «червоні дияволи» заслали голландця за практикою в оренду «Сельті». Забивши 2 голи в 8 матчах за команду з Віго, Йорді влітку повернувся в Манчестер, але лише для того, щоб через рік на правах вільного агента після закінчення терміну контракту знову відправитися в Іспанію.

Воскресіння в «Алавесі»

Перехід в «Алавес» став буквально ковтком свіжого повітря в, здавалося б, згасаючій кар'єрі Йорді Кройфа. Спочатку голландець розглядав можливість залишитися в Англії, де інтерес до нього проявляв «Вест Хем», але врешті-решт вирішив повноцінно повернутися до Прімери, де види на нього мав «Алавес». Здавалося б, футболіст робить очевидний крок назад в кар'єрі, але насправді відбулося абсолютно інакше.

Чемпіонат Іспанії-1999/2000 «Алавес» завершив на шостому місці, отримавши можливість зіграти в Кубку УЄФА. Хто б міг подумати, що в цьому турнірі скромним «знищувачам бобів» в результаті вдасться дістатися до фіналу, прибравши по дорозі зі свого шляху таких суперників, як «Русенборг», «Інтер», «Райо Вальєкано» і «Кайзерслаутерн». Йорді Кройф в тому розіграші Кубка УЄФА провів 10 поєдинків, відзначившись 4 забитими м'ячами, в тому числі і одним - у вирішальному поєдинку. На жаль, казка «Алавеса» була перервана в фіналі «Ліверпулем», хоча іспанці билися до останнього, програвши лише в додатковий час з рахунком 4:5.

Через два роки завзятість «Алавеса» пішла на спад, і команда вилетіла з Прімери за підсумками сезону-2002/03. Йорді Кройф волів перебратися в «Еспаньйол», де провів всього один сезон. Хоча голландець і мав регулярну практику в каталонській команді, але влітку 2004 року побажав змінити обстановку. Види на Йорді мав «Болтон» Сема Еллардайса, але голландець не пройшов медичні тести, у зв'язку з чим вирішив призупинити кар'єру футболіста.

Любителі з Нідерландів і варіант з Україною

З 2004 по 2006 рік Йорді Кройф працював помічником головного тренера в аматорській, а нині вже неіснуючій, команді з околиць Амстердама «Де Волевейккерс». Допомагав він там не кому іншому, а відомому в Україні по роботі з донецьким «Металургом», а потім і алчевською «Сталлю» Тону Каанену.

У 2006 році пропозиція Йорді Кройфу надійшла з України. У своїх рядах голландця з легендарним в футбольному світі прізвищем побажало бачити керівництво донецького «Металурга». У другій за рангом і силі команді Донецька Кройф провів два сезони, виступаючи переважно куди глибше по позиції, ніж раніше. По суті, в «Металурзі» Кройф грав більше опорного або центрального півзахисника, ніж атакуючого хава чи нападника.


ФК Металлург Д. Йорді Кройф

В Україні великих успіхів Йорді Кройф не добився, але запам'ятався своїми вельми екстравагантними примхами. Зокрема, з часом в одному з інтерв'ю екс-гравець донецької команди Олександр Олексієнко розповідав, як голландському футболістові клуб спочатку виділив «Шкоду Фабію» з механічною коробкою передач. Після здивування з боку Кройфа про те, що це взагалі за машина (Йорді в Іспанії звик їздити на автоматичній коробці, та ще й за кермом «Феррарі» або «Ламборгіні»), один з босів донеччан Віталій Гайдук виділив футболісту особистий BMW X-5, який Йорді «вбив» за місяць, відправивши автомобіль відразу на капремонт.

У 2008 році Кройф-молодший залишив Україну, але протягом року так і не зміг підшукати собі новий клуб. Працевлаштувати давнього товариша допоміг Тон Каанен, який влітку 2009-го якраз отримав пост головного тренера мальтійської «Валетти», куди і запросив голландського футболіста. Власне, «Валетта» і стала останнім берегом в круїзній подорожі Йорді Кройфа по світу професійного футболу. Влітку 2010-го, у віці 36 років, Кройф-молодший прийняв рішення завершити кар'єру гравця.

Футбол поза полем

Повісивши бутси на цвях, Йорді Кройф не втік з футболу, а відразу ж прийняв пропозицію стати спортивним директором кіпрського клубу АЕК з Ларнаки. Примітно, що в цей же час пост головного тренера цієї команди отримав, звичайно ж, все той-таки Тон Каанен. Разом два голландця вивели скромний АЕК в груповий раунд Ліги Європи-2011/12, хоча Каанен пішов з клубу в кінці листопада. Як би там не було, але саме АЕК Ларнака став першою командою в історії Кіпру, яка пробилася до групового раунду Ліги Європи.

Влітку 2012 року Ларнаку покинув і Йорді Кройф. Його новим притулком став «Маккабі» з Тель-Авіва, який виплатив компенсацію кіпрському клубу за дострокове припинення дії контракту функціонера. Вже через рік запрошення Кройфа дало свої плоди - «Маккабі» вперше за десять років став чемпіоном Ізраїлю, що згодом команді при голландцеві вдалося досягти ще двічі.

У січні 2017 року Йорді Кройф був призначений виконуючим обов'язки головного тренера «Маккабі» Тель-Авів, а через місяць був затверджений повноправним коучем команди. Під його керівництвом «жовті» провели 57 матчів, так і не розжившись трофеями.

Влітку 2018 року Йорді Кройф очолив китайську команду «Далянь Іфань», виконавши першочергове завдання, яке ставило перед ним керівництво - зберегти прописку в елітному дивізіоні. За підсумками розіграшу китайської Суперліги-2019 «Далянь Іфань» під керівництвом Йорді Кройфа фінішував десятим, знову залишившись в дивізіоні, після чого голландський фахівець прийняв рішення покинути клуб.

Без роботи Йорді Кройф залишався недовго. Уже в середині січня нинішнього року на контакт з ним вийшла еквадорська федерація футболу, узгодивши всі умови трудової угоди. Нині Йорді Кройф ставить перед собою завдання вивести Еквадор на чемпіонат світу з футболу 2022 року. Це буде нелегко, але голландцеві цілком під силу з цим впоратися. У 2016 році він дуже складно переживав смерть свого батька: «Мені було дуже складно усвідомлювати, що батька більше немає. Так тривало до тих пір, поки одного разу я не зрозумів те, що повинен був зрозуміти. Це і дозволило мені знову почати отримувати задоволення від футболу. Що я зрозумів? Що мій батько був серед одного відсотка безсмертних людей, в той час як інші 99% - смертні, до числа яких належу і я. Це зняло з мене напругу, і мені вдалося знову почати жити своїм життям».

Так, Йорді Кройф не зміг повторити феноменального шляху свого батька, але він дійсно має рацію в тому, що Йохан Кройф - особистість, яка увійшла в історію ще за життя, про яку пам'ятатимуть якщо не завжди, то ще довгі й довгі роки по всьому світу. Втім, для Йорді Кройфа важливим досягненням буде, якщо він виведе Еквадор до фінальної частини ЧС-2022 (це може стати лише четвертою в історії участю в турнірі цієї команди). Тоді як мінімум в одному куточку Південної Америки вболівальники будуть точно знати, що в футбольному світі Кройф - це не тільки Йохан, але і Йорді.

Олексій СЛИВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(39)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков
Футбол | 23 квітня 2024, 18:42 18
Букмекери назвали найбільш ймовірний клуб, у який перейде Судаков

На думку аналітиків, варто очікувати переходу Судакова в «Наполі»

Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини
Футбол | 23 квітня 2024, 19:32 12
Анчелотті планує залишити Луніна у запасі на наступний матч. Відомі причини

Очікується, що проти «Реал Сосьєдад» зіграє Кепа Аррісабалага

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pol Chopa
Дяк,дяк! На ЧМ-74 сов.ТВ показало пару игр с *летучим голландцем*,зато печатная спорт пресса была в изобилии,на ЧМ-78 еще чуть шире,хоть и эпоха застоя.