Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 13 лютого 2020, 16:32
57408
7

ЧС-2020 з біатлону. Гонки ще не почалися, але скандалів вже вистачає

Денис Шаховець анонсує головний старт сезону – чемпіонат світу в Антхольці

| Оновлено 13 лютого 2020, 16:32
57408
7
ЧС-2020 з біатлону. Гонки ще не почалися, але скандалів вже вистачає
Olympic.kz

13 лютого в італійському Антхольці стартує чемпіонат світу-2020. Весь рік найкращі біатлоністи планети працювали над тим, щоб вийти на пік форми до головного старту сезону. Однак, претендентів на медалі набагато більше, ніж комплектів нагород, тому нас чекає непоступлива боротьба.

Збірна України прибула до Антерсельви найсильнішим складом, в надії виправитися за відверто слабкі виступи на перших двох триместрах Кубка світу.

Без Блашко, але з Журавок

Склад жіночої збірної України: Олена Підгрушна, Юлія Джима, Валя Семеренко, Віта Семеренко, Анастасія Меркушина, Юлія Журавок.

Після етапу в Поклюці тренерський штаб жіночої збірної України прийняв рішення не брати Дар'ю Блашко на чемпіонат світу. На січневих етапах екс-білоруска виявилася неготовою боротися на рівні Кубка світу і, швидше за все, в кінці лютого виступить на чемпіонаті Європи в естонському Отепя.

А ось Юлія Журавок, яка в Поклюці пробігла першу і поки єдину гонку на Кубку світу (68 місце в індивідуальній гонці), заявлена ​​на світову першість в якості запасної. Поки невідомо, чи поставлять її хоча б на одну дисципліну, тому щоб не втрачати час і кондиції, Юлія виступить в суперспринті на сьомому етапі Кубка IBU в сусідньому Мартеллі.

Всі інші українки отримають змагальну практику. Вже відомо, що Анастасія Меркушина та Юлія Джима (разом з Підручним та Примою) побіжать змішану естафету, одна з них також виступить в одиночному суперміксті. Очікується, що ще один шанс отримає Меркушина, але по ходу чемпіонату світу щось може змінитися.

Для потрапляння в мас-старт нашим біатлоністкам доведеться увійти в число 15 кращих за підсумками спринту, персьюту і індивідуальної гонки. Тобто, або вибороти медаль, або зайняти високі місця у всіх трьох дисциплінах. Шанси на медаль є хіба що в індивідуальній гонці, причому всі, крім Журавок, при ідеальній стрільбі можуть розраховувати на успіх.

Читайте також: ЧС-2020 з біатлону. Україна має медальні шанси в п'яти гонках

Особливо цікаво, хто потрапить до складу на жіночу естафету. Можливо, дадуть відпочити Меркушиній, яка, схоже, проведе більше гонок, ніж інші. Вибрати є з кого, а це вже непогано. У разі форс-мажору одну біатлоністку буде ким замінити.

Відсутність Тищенка, повернення Ткаленка

Склад чоловічої збірної України: Дмитро Підручний, Артем Прима, Антон Дудченко, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко, Богдан Цимбал.

Старший тренер чоловічої команди Юрай Санітра нарешті усвідомив, що Руслан Ткаленко більше заслуговує місця в основі, ніж Артем Тищенко. Останній їздив зі збірною на всі шість етапів Кубка світу, однак не набрав жодного очка в загальний залік.

На Тищенка наставник розраховував перш за все в одиночній змішаній естафеті та на першому етапі чоловічої естафети. Однак, після чергового провалу в Рупольдингу, де Артем з ідеальною стрільбою програв більше 40 секунд на етапі, Санітра в ньому остаточно розчарувався.

В одиночній змішаній естафеті компанію Меркушиній (або Джимі) складе Дмитро Підручний. У Поклюці капітан в цій дисципліні виступив ідеально, тому на супермікст Україна покладає особливі надії. Якщо цього разу наша команда обійдеться без штрафних кіл, то, з великою часткою ймовірності, буде боротися за медаль.

З Кубка IBU викликали Руслана Ткаленка, однак він в Антхольці буде запасним. Але, на відміну від Журавок, з Антерсельви він їхати не буде. Також в якості запасного на дебютний для себе чемпіонат світу поїхав Богдан Цимбал. Можливо, вже цього разу йому довірять пробігти одну гонку.

Також дебютною ця світова першість буде для Антона Дудченка. 23-річний біатлоніст завдяки стабільним потраплянням в очки заслужено застовпив за собою місце в основній команді. Дудченко прогресує з кожною гонкою. Особливо надійно працює на вогневих рубежах, та й у швидкості не поступається Семенову і Ткаленку.

Для Семенова цей головний старт сезону цілком може стати останнім в кар'єрі. Дворазовий призер чемпіонатів світу ніяк не може набрати необхідні кондиції і, якщо не відбудеться поліпшення, може завершити кар'єру. Результати Сергія в останні роки не влаштовують ні самого біатлоніста, ні тренерський штаб.

Крім чемпіона світу Підручного, на високі місця в особистих гонках також може розраховувати Артем Прима. На медаль, звичайно, йому сподіватися складно, але в топ-15 потрапити Артему цілком під силу. До речі, завдяки торішньому тріумфу Підручного, в майбутньому чоловічому спринті Україну представлять одразу п'ять спортсменів. Так що один з дуету Цимбала і Ткаленка точно не покине Антхольц «туристом».

Читайте також: ЧС-2020 увійде в історію. У спринті вперше виступлять 5 українців

Решта світу

У деяких топових збірних конкуренція за путівку в Антхольц просто зашкалювала. Так, чотириразовий чемпіон світу Сімон Шемпп не потрапив до складу збірної Німеччини, як і «залізна» естафетниця Франциска Хільдебранд.

IBU в своєму прев'ю очікує в жіночих гонках запеклої боротьби за медалі між норвежкою Тіріл Екгофф і італійкою Доротеєю Вірер, а в чоловічих - зарубу француза Мартена Фуркада і норвежця Йоханнеса Бьо. Можуть вистрілити і багато інших біатлоністів, але деякі з них зіткнулися з труднощами.

У збірної Швеції виникли проблеми в процесі розміщення в Антхольці. Готель, в якому команда зупинялася в минулому році, відмовився приймати шведів, бо, на думку адміністрації, вони шкодять їхній репутації. Шведи знайшли інший готель і вже розмістилися в ньому.

У норвежки Марте Ройселанд все серйозніше. За день до змішаної естафети у біатлоністки сталася поломка гвинтівки. Поки невідомо, чи встигнуть її полагодити, але бойовий дух Марте помітно постраждав - після того, як час роботи на вогневому рубежі збільшився вдвічі, вона не стримувала сліз від розчарування.

Гонки ще не почалися, але скандалів вже вистачає

Зовсім погані справи у збірної Казахстану. Команда, яка і без того не претендувала на медалі при найоптимістичніших розкладах, виключила зі свого складу відразу чотирьох біатлоністів.

Антон Пантов, Тимур Куц, Владислав Вітенко та Роман Єрьомін під час зборів в Австрії непогано погуляли. Біатлоністи вживали спиртні напої і «набралися до положення риз».

У Федерації біатлону Казахстану такий проступок оцінили з максимальною суворістю. 28-річний Пантов може завершувати кар'єру, бо його усунули від всіх змагань на чотири роки. Троє інших можуть забути про гонки на найближчий рік.

Не обійшлося без скандалу і в збірній Італії. Ліза Віттоцці цілий рік тримала образу на Доротею Вірер за те, що та на чемпіонаті світу-2019 відмовилася від участі в естафеті через проблеми зі здоров'ям, але потім дивним чином виграла гонку з масовим стартом.

За словами Віттоцці, цей вчинок вибив її з колії, і в результаті вона не лише програла боротьбу за Великий кришталевий глобус, а й провалила стартовий відрізок нинішнього сезону. Дивно тільки, що розповіла про це Ліза перед чемпіонатом світу...

До речі, Віттоцці і Доротея Вірер разом виступлять в класичній змішаній естафеті, яка відкриє програму Антхольцу-2020.

Розклад чемпіонату світу-2020

13.02.2020 - 15:45 - Змішана естафета
14.02.2020 - 15:45 - Спринт, жінки
15.02.2020 - 15:45 - Спринт, чоловіки
16.02.2020 - 14:00 - Гонка переслідування, жінки
16.02.2020 - 16:15 - Гонка переслідування, чоловіки
18.02.2020 - 15:15 - Індивідуальна гонка, жінки
19.02.2020 - 15:15 - Індивідуальна гонка, чоловіки
20.02.2020 - 16:15 - Одиночна змішана естафета
22.02.2020 - 12:45 - Естафета, жінки
22.02.2020 - 15:45 - Естафета, чоловіки
23.02.2020 - 13:45 - Мас-старт, жінки
23.02.2020 - 16:20 - Мас-старт, чоловіки

Найкращі біатлоністи планети розіграють медалі в семи дисциплінах. Після гонок переслідування в програмі буде один вихідний, під час якого ми підведемо підсумки першої частини чемпіонату світу.

Завершиться світова першість гонками з масовим стартом, які відбудуться 23 лютого. Будемо сподіватися, що українці туди кваліфікуються і після естафет все-таки затримаються в Антхольці ще на день.

Біатлонний сезон-2019/20: розклад, анонси, трансляції, результати

Опитування

Голосів 288
Скільки медалей завоює збірна України на чемпіонаті світу 2020 з біатлону?

Нуль

130 голосів 45.14 %

Одну

91 голос 31.6 %

Дві

35 голосів 12.15 %

Три та більше

32 голоса 11.11 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(96)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Названо причину смерті ексфутболіста збірної України Богдана Шершуна
Футбол | 28 березня 2024, 14:38 6
Названо причину смерті ексфутболіста збірної України Богдана Шершуна

Укус кліща спровокував рак мозку

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
никовіліст
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
PUTINHUILO
"После гонок преследования в программе будет один-единственный выходной"
А 21-го?
Василий Будник
Надежда умрет последней.
Michael Savchyn
у нас є своя надія, Надія Бєлкіна
Вячеслав Самойлов
Витоцци обиделась на Вирер, что та после болезни выиграла масстарт? Напрасно!
По опыту (по-моему позапрошлого сезона, когда еще выступали и Шемп и Дальмайер за Германию) - они ОБА - показывали на чемпионате мира самые свои высокие результаты - ПОСЛЕ болезни. Так что тут все достаточно закономерно.
Как выступают хронически больные астмой норвежцы - вообще все давно знают. Так что в эпоху развитОй спортфармакологии - иной раз поболеть спортсменам - только пойдет на пользу... Нет, конечно это если только МЕДИКИ К ВАШЕЙ БОЛЕЗНИ "ГОТОВЫ"!
temamx2727
Почему Меркушина, которая самая медленная , бежит больше всех гонок?