Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Професійний бокс
| Оновлено 05 лютого 2020, 20:16
23466
6

Усик уже більше року поза крузервейтом. Що трапилося з важкою категорією?

Лев Кравців розбирається, чи варто дивитися важку вагу

| Оновлено 05 лютого 2020, 20:16
23466
6
Усик уже більше року поза крузервейтом. Що трапилося з важкою категорією?
Boxing Scene. Олександр Усик

Фінал першого сезону Всесвітньої боксерської суперсерії відбувся більше року тому. З того моменту з крузервейту пішли обидва фіналісти: Олександр Усик і Мурат Гассієв. Наскільки багато втратила важка вага після відходу обох лідерів і чи перетворилася вона на нудьгу? Розбираємося.

А чи була важка вага крутою, коли там був Усик?

Часи Всесвітньої боксерської суперсерії і абсолютного чемпіонства Олександра Усика в ній по праву можна вважати одними з найкращих в історії категорії. До цього там дійсно був довгий застій. Крім невеликих спалахів, крузервейт використовували для стартового майданчику, щоб перейти далі - до хевівейту.

Через досить велику різницю між крузерами та напівтяжами, перші часто випадали із загальних веселощів. Напівтяжі трималися ваги в 79 кілограмів, а ті, хто від природи були досить важкими, щоб набрати 91 кг, намагалися перебратися в хевівейт, навіть починаючи в крузервейті. У важкій вазі майже нічого не платили в порівнянні з королівською категорією, тому майже ніхто не дивився в цю категорію.

Так, вибухали такі хлопці, на кшталт Девіда Хея, але це, скоріше, одиничні випадки. У крузервейті довго правив бал Марко Хук - хороший, міцний, напористий, але не найвміліший боксер. Але часи змінюються, і ще рік тому категорія перетворилася на прекрасну.

У Всесвітній серії зібралися круті хлопці: Майк Перес, Марко Хук, Юнієр Дортікос, Кшиштоф Влодарчик, Дмитро Кудряшов, Майріс Брієдіс, Мурат Гассієв та Олександр Усик. Усі пояси стояли на кону, а для повного комплекту не вистачало лише Дениса Лебедєва, але, як показала практика, він би точно не підсилив склад.

Окрім учасників, спокійно входити до складу могли Ілунга Макабу, Майкл Хантер і той же Табісіо Мчуну. Це ті люди, які не зіпсували б нічого, а, можливо, ще додали б фарб. Тобто, як склад турніру, так і сама вага були прекрасними. Кожен поєдинок цікавий і з ймовірним несподіваним фіналом.

А тепер щось змінилося?

Фіналісти вкрай впевнено дісталися до свого вирішального поєдинку. Гассієв розчавив Кшиштофа Влодарчика, нокаутував на останніх хвилинах Юнієра Дортікоса і вийшов на Усика. Олександр же розбив нахабного німця Хука - ТКО10 - і влаштував битву з Брієдісом.

З фіналом тягнули довго - всьому виною травми українця, але вийшов він на диво крутим. Дванадцять напружених раундів, майстер-клас від Олександра Усика і заслужена перемога українця, який став першим абсолютним чемпіоном світу в історії України.

Через деякий час про перехід до хевівейту заявили і Усик, і Гассієв - два найсильніших боксера категорії покинули свою вагу. Здавалося б, що тут ще може бути цікавого? Але ні.

Звичайно, про актуальність моментального другого сезону Всесвітньої боксерської суперсерії можна сперечатися і бути правим в цьому питанні, але у важкій вазі не стало більш нудно. Тут все ще вистачає крутих боксерів.


Boxing Scene. Майріс Брієдіс

Той же Майріс Брієдіс, який влаштував Усику важке випробування - дуже хороший боксер і на додачу фіналіст другого сезону. Те, як він туди потрапив - дико, але цікаво. Його поєдинок проти Кшиштофа Гловацькі варто переглянути всім, хто не бачив, як в ринзі кожну секунду поєдинку відбувається якийсь кошмар. І як на це ніхто не реагує.

Спочатку перемога в півфіналі була присуджена Брієдісу, як і згодом, але ось WBO відібрав у нього пояс через безліч порушень у поєдинку. Тепер у фіналі ми точно не отримаємо абсолютного чемпіона. Та й не отримали б - пояс WBC у турнірі на кону не стояв.

Крім нього, нікуди не пішов величезний кубинський нокаутер Юнієр Дортікос. Він легко може битися в супертяжах, але поки тримається в рамках 91 кілограма. У півфіналі Суперсеріі він довго возився з американцем Ендрю Табіті. У рингу зійшлися два панчера, але весело не було. А потім Дортікос влучив так важко, що Табіті не міг встати ще дуже і дуже довго.

Нікуди не подівся міцний малюк Табісіо Мчуну, який давав непоганий бій Усику, а недавно розбомбив Дениса Лебедєва. Ілунга Макабу - теж на місці. Його важкі удари можуть потрясти кого завгодно.

Не можна не згадати 28-річного Руслана Файфера, все того ж Ендрю Табіті, який точно не сказав свого фінального слова. А також Кшиштофа Гловацькі, який вимагає реваншу з Брієдісом і має б його отримати. І ще досить молоді, яка найближчим часом обов'язково запалить.

Крузервейт живе і без Усика з Гассієвим.

Виходить, вони не були головними боксерами категорії?

Може скластися враження, що раз вага не померла з відходом двох лідерів, вони не були лідерами. Це неправда. Об'єктивно, і за рівнем боксу, і за результатами, Мурат і Олександр - найсильніші боксери категорії на момент їх відходу. Вага не може не втратити, коли обидва таких бійці зникають.

За рівнем боксу і за видовищем крузервейт втратив круті поєдинки. Такі, як реванш Усика і Гассієва, реванш Усика і Брієдіса, бій Усика і Дортікоса, бій Гассієва і Табіті, бій Гассієва і Мчуну. Перераховувати можна нескінченно.


Boxing Scene. Юнієр Дортікос

Просто відхід великих боксерів - це не завжди кінець всього. Навіть частіше за все не кінець. Зараз  - дуже гарниый час для крузервейту і фанатів боксу. Там є за чим і за ким стежити. Фінал Суперсеріі обіцяє бути чудовим. Два дуже хороших боксера з ударом. Один з них - яскраво виражений нокаутер.

Крім них, можна зібрати мінімум п'ять-шість поєдинків, які точно буде варто подивитися. Крузервейт втратив з відходом Усика і Гассієва, але не помер. Це все ще крута категорія, за якою точно буде цікаво стежити в 2020 році.

Фінал Всесвітньої боксерської суперсерії Майріс Брієдіс - Юнієр Дортікос відбудеться 21 березня в Ризі.

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Pavel Lysenko
"...Гассиев раздавил Дмитрия Кудряшова, нокаутировал на последних минутах Юньера Дортикоса и вышел на Усика."
а ничего, что Гассиев с Кудряшовым не встречался в ринге в рамках серии? Или он он его где-то еще давил?
автор, садись оценка "2".
Поручик Ржевский
Гассиев получился самым слабым соперником у Усика после тяжёлых боёв с Гловацки, Хуком и, особенно, Бриедисом.
Где это видано, что за 12 раундов супер-чемпионского боя соперник ни разу не попал по лицу оппонента...
Женя Матийчук
давно писал что автор слабо разбирается в боксе. ну да ладно...
nicolas-morgun
Это называется - лишь бы что то написать, чтобы заполнить колонку на сайте... Неуд