Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 лютого 2020, 01:23
12678
20

Андрій ШАХОВ: «Чому кожен матч Динамо буде під контролем VAR?»

Український журналіст ставиться прихильно до системи відеоассістента рефері

| Оновлено 05 лютого 2020, 01:23
12678
20
Андрій ШАХОВ: «Чому кожен матч Динамо буде під контролем VAR?»
Twitter

Український спортивний журналіст Андрій Шахов оприлюднив свою думку про впровадження системи відеоассістента рефері (VAR) в українському футболі:

«Думаю, вже всі знають, що вже з першого туру 2020 року в нашому чемпіонаті починає працювати система ВАР. Багато хто навіть бачив перелік матчів, на яких буде застосована дана система. Про всяк випадок і для зручності повторюю:

19 тур
«Динамо» – «Ворскла»
«Шахтар» – «Десна»

20 тур
«Дніпро-1» – «Динамо»
«Зоря» – «Олімпік»

21 тур
«Динамо» – «Колос»
«Шахтар» – «Дніпро-1»

22 тур
«Олександрія» – «Динамо»
«Дніпро-1» – «Маріуполь»

1/4 фіналу Кубка України
«Динамо» – «Олександрія»
«Десна» – «Ворскла»

Перше, що хочу позначити. Я – прихильник ВАР. Так, мені не подобається, коли після голу ще хвилину, а то і більше, все в неведенні чекають вердикту відео-асистента, коли вишукують міліметрові офсайди або фоли хвилинної давнини при відборі м'яча і зародженні атаки. Однозначно: ВАР потрібно зробити мобільнішим. Над цим потрібно думати, перевіряти, обговорювати, але в цілому навіть зараз очевидно, що ВАР допомагає уникати багатьох безглуздих помилок.

Так що в моєму розумінні ВАР йде на користь футболу. І, наскільки я знаю, всі тренери команд УПЛ, в тому числі Каштру і Михайличенко, проголосували за його впровадження. Але так робиться в Європі. Цікаво, як буде у нас. Адже якщо умовний суддя Ж. або суддя Ш. приймав необ'єктивні рішення на користь однієї команди і витягав за вуха іншу в статусі головного арбітра, що завадить йому робити те ж саме, перебуваючи біля монітора?

Репутація? Але він про неї не сильно замислювався раніше, з чого б йому потурбуватися їй зараз? Або що заважає головному судді переглянути спірний епізод по відео і прийняти рішення на користь потрібної команди? Чи не стане така хороша затія заручником необ'єктивності людей в чорному / жовтому / бузковому / рожевому? ..

Так, я не довіряю нашим суддям, але ж вони самі дали привід так вважати! І все-таки вірю і сподіваюся, що упередженості і помилок від наших суддів стане незрівнянно менше. Хочу вірити.

Але мова трохи про інше. Ніяк не можу зрозуміти, за яким принципом розподілялися ці матчі? Чому кожен матч «Динамо» під контролем ВАР, у «Шахтаря» ВАР буде задіяний тільки в домашніх іграх, а обидві львівські команди взагалі були проігноровані, в тому числі і львівське дербі, яке перетворюється на важливий матч в боротьбі за виживання.

Якщо намагалися дотриматися принципу центральності матчу, якщо на перше місце ставиться боротьба за друге місце, то чому в списку немає гри «Десна» – «Зоря»? Якщо в ФФУ і асоціації суддів виходять з географічного положення міст-господарів, то чому немає домашніх ігор «Олімпіка», що грає в самому центрі Києва? Якщо справа в телевізійних пулах, то чому тоді в 20-му турі два матчі представлені з пулу «Плюсів»? Олівцем в календар тикали, але ж не може бути, щоб олівець магнітом тягнуло до слова «Динамо»!

І взагалі це довіра або, навпаки, недовіра до київського «Динамо», з одного боку і львівських команд з іншого? Така пильна увага – це добре чи погано? Або «Динамо» було найбільш незадоволеною суддівством командою в ці 18 турів 2019 році, раз Києву випадає така честь, і ВАР супроводжує команду навіть в Олександрії? А львів'яни, навпаки, завжди були задоволені суддівством, хоча борються за виживання? Так начебто ні.

Знову ж таки, я не можу і не хочу сказати, що вибір матчів поганий, я просто не вловлюю логіку у виборі ігор. Я намагаюся віднестись до такого розподілу матчів як до даності, але не можу, бо не розумію методів розподілу і дивуюся, чому не можна було публічно пояснити, за яким критерієм або за якими критеріями обиралися матчі, чому одним – все, а іншим – нічого? Просто поясніть, щоб не було ніяких недомовок. З вас не убуде, зате всім стало б зрозуміло.

А так, починає здаватися, що ще одна чудова ідея перетворюється: а) в привід відзвітувати перед УЄФА / ФІФА, що ми, такі хороші, впровадили цей ВАР в наш футбол; б) на знаряддя для маніпуляцій з боку футбольну можновладців. І пояснення, здається, не пішли тільки тому, що ніхто не в змозі це пояснити, якщо, звичайно, не вважати таким щось на кшталт «Ось ми так вирішили!»

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 17:15 0
Фаворити? Стали відомі коефіцієнти на перший матч України на Євро-2024

17 червня підопічні Сергія Реброва проведуть поєдинок проти Румунії у 1-му турі групи Е

Бій Тайсона з блогером можуть скасувати, якщо Майк не пройде дивний тест
Бокс | 29 березня 2024, 05:09 0
Бій Тайсона з блогером можуть скасувати, якщо Майк не пройде дивний тест

Поєдинок заплановано на 20 липня у штаті Техас (США)

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex86 1
О, все писец форуму - опять срач начинается)
Володимир Олійник
яка логіка? в кожному турі з командою спочатку грає Динамо,а в наступному вже Шахтьор,хто складав такий календар і чим мотивував?
Izi_paramon
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Вячеслав Самойлов
Что же касается логики выбора матчей (напомню - всего у нас 6 пар!) - выходит сравнительно несложная задачка "на логику" (видно, у Шахова с этом проблемы - ну так это он просто такой "эксперт").
Во-первых - выбирали из 6 только ДВЕ пары (это есть во всех случаях);
Во-вторых - выбирали игры, где ХОТЯ БЫ ОДИН из клубов - из ВЕРХНЕЙ шестерки, т.е. кандидат на какое-то "еврокубковое" место (сюда же, естественно, относится и Мариуполь - гостевая игра с Днепром).
И, в-третьих - ВАР - "удовольствие" и дорогое достаточно, и не сильно "мобильное", в смысле - его если уже установят на этих стадионах и оттестируют, то ИМЕННО НА НИХ он и будет, например, в след. сезоне. И в СЛЕД. сезоне будет ЭТОТ ВАР использоваться на ДОМАШНИХ еврокубковых играх ЭТИХ клубов, т.е. эти стадионы ведь БУДУТ допущены для участия клубов в соревнованиях? Да (в т.ч., скорее всего, и стадион в Днепре - и не обязательно для САМОГО клуба Днепра!).
В-четвертых - поэтому же (см. п. 3), не важно, в гостях ли, например, в этих играх Динамо, если оно играет НА стадионе нашего будущего европредставителя, значит там ВАР УЖЕ будет работать и может быть использован! (гостевые матчи Д. с Алексой и Днепром).
В-пятых - (в поддержку п. 3) - в этих играх будут оттестированы системы ВАР в 5 городах (и на их стадионах) - где выступают (или планируют выступать) клубы попадающие в ЛЧ и ЛЕ (Киев - 3 раза, Харьков, Днепр - по 2 раза, Александрия, Чернигов, Запорожье - по 1 разу). Т.е. это ЯВНО - под еврокубковые игры след. сезона (скорее всего - это нужно ДЛЯ ОКУПАЕМОСТИ внедряемой системы ВАР - явно недешевой для нашего небогатого чемпионата!).
А теперь ВОПРОС (по поводу отсутствия в выборке львовских команд):
УВАЖАЕМЫЙ Андрей Ш.! ВЫ ГАРАНТИРУЕТЕ, что туда попадут КАРПАТЫ И ЛЬВОВ??? Если нет, то ЗАЧЕМ там у них настраивать ВАР? Признались бы сразу - ВЫ НЕ ЗНАЕТЕ, что это такое, как это организуется и как - функционирует - будет по крайней мере ЧЕСТНО перед Вашими же читателями!
ПС.ПС. Правда, остается вопрос, почему НЕ попали в выборку гостевые игры Шахтера на тех же полях, где уже будет установлено ВАР-оборудование. Возможно (и это будет в-пятых) - потому, что для Шахтера отрыв от остальных настолько велик, что его игры с основными фигурантами (прежде всего - 2-3 места) мало повлияют на расстановку между 2-6 местами. Ну я этот тезис и вынес "за скобки", т.к. он и мне самому видится довольно "натянутым" (хотите, можете вместо него подставить тезис о "шахтерском следе" среди участвовавших в подготовке этой выборки клубных встреч).
J0e777
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
jekаfunny
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
UKRAINE FAN
Эти все ноют!
Вячеслав Самойлов
Ну, как обычно - минуса поставлены, но аргументов ПРОТИВ - НИ одного (я не говору уж КОНСТРУКТИВНЫХ, объективных аргументов).
Тогда - так держать, товарищи! Внимательно слушайте Вашего эксперта Андрея Шахова, как это делают ИС и еще много динамофанов - "И будет Вам счастье!".
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Evgene Boykinyuk
Опять же, я не могу и не хочу сказать, что выбор матчей плохой, я просто не улавливаю логику в выборе игр
---
логика такова что на карпаты всем насрать, впрочем как и на остальные клубы.