Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
|
6317
9

Микола НЕСЕНЮК: «Павелку варто згадати досвід Сталіна»

Відомий журналіст виступає проти змін у календарі УПЛ

Микола НЕСЕНЮК: «Павелку варто згадати досвід Сталіна»
Sport.ua. Микола Несенюк

Глава департаменту «Динамо» по роботі із засобами масової інформації Микола Несенюк на прикладі з історії радянського футболу пояснив, чому не варто було вносити зміни в календар УПЛ заради підготовки збірної України до Євро-2020:

«1975 рік був найкращим для нашого футболу. «Динамо» під керівництвом Базилевича і Лобановського виграло перший в історії Кубок Кубків і Суперкубок, а збірна СРСР, складена з тих же гравців і з тими ж тренерами, успішно подолала європейський відбір. Киянин Олег Блохін став найкращим футболістом Європи.

Про це нам регулярно нагадують в ювілейні роки, забуваючи пояснити, що було далі. Що сталося із зірковою чудо-командою, яку у нас тоді проголосили найкращою в світі, і тандемом тренерів, яких ми щиро вважали найкращими у всесвіті?

Історія сумна. У початку 1976 року за ініціативою Базилевича і Лобановського футбольне керівництво СРСР вирішило докорінно реорганізувати чемпіонат, перевівши його на нинішню схему осінь-весна. Перед осіннім стартом реформованого турніру вирішили провести проміжний, так званий весняний, чемпіонат, в якому не виступав основний склад «Динамо», звільнений від національного турніру заради успішного виступу на першості Європи і Кубку європейських чемпіонів.

Надалі в березні «Динамо» вибуло з Кубка чемпіонів в чвертьфіналі, а в травні збірна вилетіла з Кубка Європи на цій же стадії. Щоб хоч трохи врятувати репутацію, головним турніром оголосили Олімпійські ігри, де тоді від провідних країн грали любителі. Але і там команда Базилевича і Лобановського програла в півфіналі збірної Східної Німеччини. Після цього в Москві ще вчора геніальних тренерів попросили зі збірної, а в Києві проти тих же тренерів повстали гравці «Динамо», що коштувало місця Олегу Базилевичу. Реформу календаря теж скасували.

Напевно, вони не знали тоді, що подібне вже було. У 1952 році чемпіонат СРСР взагалі скасували, провівши його на швидку руку за два тижні в Москві. Зробили це заради збірної, яка повинна була виграти футбольний турнір Олімпійських ігор. Збірна, звичайно, програла, а Сталін розігнав базову команду збірної - ЦДКА (Центральний Дім Червоної Армії). Добре, що не розстріляв.

Хотів би, щоб це прочитав Андрій Шевченко, якому ніхто не забезпечував особливих умов в «Мілані». Там український футболіст досяг світового визнання без всяких пільг і поблажок. І тепер, коли Шевченка оголосили геніальним тренером, йому слід згадати досвід Лобановського. А керівнику футбольної асоціації Андрію Павелку - досвід Сталіна. Тому що ніколи, ніде і нікому не допомагали послаблення і виключення з правил.

Після того, як заради успішного виступу збірної на Євро-2020 черговий раз згвалтували календар чемпіонату і Кубка України, можна майже безпомилково припустити, що Україна виступить на європейському фіналі не краще, ніж збірна СРСР в 1952 або 1976 роках. Але тепер це оголосять успіхом і нікого виганяти не стануть. Тому що у нас вже не сталінські часи».

Оцініть матеріал
(19)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ
Футбол | 26 квітня 2024, 06:09 2
ВІДЕО. Чемпіонат U19. Шахтар забив чотири м'ячі ЛНЗ

«Гірники» без проблем розібралися із суперником

Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 18:50 0
Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини

Місце у воротах Луніна може зайняти Куртуа

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алена Остапенко
Ипать о чем он? Там есть хоть кто нибудь кому не 90 лет?
Petrov20
срочно уколись дурачок
Alex86 1
что-то надоедать стал этот старый патифон
Владимир Копяк
Сразу чувствуется, что пишущие комментарии не знают историю. А не мешало бы. Много было интересного и поучительного. Но на ошибках других почти никто не учится. А по большому счету, Несенюк прав на все 100%. Но не каждому это дано понять, увы....
AK_228
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
tima fialko
Сказав правильно,тільки наводити як приклад комуністичного м"ясника,не варто було.
Kovalenkobrevno
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил