Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 03 лютого 2020, 11:44
13258
9

Китаєць, який забив Барселоні: історія У Лея

Sport.ua - про головного футболіста найбільш населеної країни світу

| Оновлено 03 лютого 2020, 11:44
13258
9
Китаєць, який забив Барселоні: історія У Лея
ФК Еспаньол. У Лей

Коли на 88-й хвилині каталонського дербі м'яч після прихованого пасу Матіаса Варгаса потрапив до нього, У Лей точно знав, що буде робити.

Він виконував це десятки разів в рідному чемпіонаті, зривав овації і бив рекорди. Правда, тоді за ним плелися ноунейми, а на цього разу не при справах залишилися Жерар Піке і Клеман Ленгле. Але яка різниця? Хльосткий постріл під дальню штангу - і «Корнелья-Ель Прат» немов вибухнув, а Мессі з Суаресом понуро побрели розігрувати м'яч з центру поля.

«Барса» цього разу так і не змогла перемогти - матч закінчився з рахунком 2:2. Преса скаженіла, адже перед грою «блаугранас» займали в таблиці перше місце, а «Папуги» - останнє. Однак грамотна оборона від Абелардо і блискучий вихід з лавки У Лея сплутали всі карти. Хто б міг подумати?

Коли китаєць рік тому перебирався в «Еспаньол», угоду пов'язували виключно з комерційною вигодою. Згадували «незабутнього» форварда «МЮ» Дуна Фанчжо, який в 2004-08 роках лише раз вийшов на поле «Олд Траффорд», але своє завдання виконав - допоміг «Манкуніанцям» наростити фанатську базу в найбільш населеній країні світу.

Дербі з «Барселоною» поставило ці порівняння під велике питання. Так, У Лей - навіть не постійний гравець основи «Еспаньола». Його передачі часто наївні, дриблінг далекий від найкращих зразків, і ще він малоефективний в єдиноборствах і грає майже виключно на чистих м'ячах. Але попри все різниця між ним і іншими китайцями, яких ми бачили в європейських лігах, все одно космічна.

***

У Китаї проживає 1,4 млрд людей, але навіть в такій гігантській країні талант У Лея помітили ще в школі.

Сюй Генбао, колишній футболіст і один з найвпливовіших людей в китайському футболі, повірив у хлопця, коли тому було років десять, запросивши в свою академію. «Я вклав в цю школу 30 млн юанів, але У допоможе мені відбити все», - заявив він батькові майбутнього бомбардира при першій же зустрічі.

Лей-старший і сам бачив потенціал в сина. Той був буквально схиблений на футболі, і в ті рідкісні години, коли не бив по воротах і не набивав м'яч, дивився Серію А по телевізору. Щоб малий міг відвідувати спортшколу в іншій частині мегаполісу, батько навіть кинув роботу геолога, що передбачала часті відрядження, і влаштувався нічним сторожем на стоянці неподалік.

І все не дарма. У Лей дебютував на професійному рівні вже в 14 років і 287 днів - це рекорд для китайського футболу. Перший гол за «Шанхай СІПГ» хлопець забив в 16 - і це другий найкращий результат для Піднебесної. А вже в 19 років У Лей приміряв футболку національної збірної.

Дивна річ, але футбольна кар'єра не заважала хлопцеві добре вчитися. У старших класах школи він отримував нагороди на письмових конкурсах, визнавався кращим декламатором. Вчителі вухам не вірили, що юнак обрав не вищу освіту, а кар'єру футболіста. Сяк-так пояснювали вибір тільки зарплатою - в Китаї середній оклад місцевого гравця Суперліги досягає 900 тисяч євро на рік. У всьому світі більше платять тільки в топ-лігах Європи.

Але У Лей і тут здивував. В еліті він шукав не легких грошей, а шансів стати краще. У підсумку до 25 років під керівництвом Андре Віллаш-Боаша і поруч з Оскаром і Халком китаєць перетворився на універсальну і дуже стабільну зброю для знищення не найнадійніших місцевих захисників.

У Шанхаї на нього майже що молилися - зроду місцеві гравці настільки добре не грали. У 2013 році У Лей забив 15 голів і віддав 5 результативних передач; в 2014-му - 12+10; в 2015-му - 14+13; в 2016-му - 14+11; в 2017-му - 20+8; в 2018-му - 27+10. Жоден китаєць і близько не стояв ані в кожному окремо взятому сезоні, ані за сумою за 6 років.

Прогрес У Лея разом із завзяттям Халка і Оскара дозволили «Шанхай СІПГ» в 2018-му зробити майже неможливе - перервати семирічну гегемонію «Гуанчжоу Евергранд» і стати чемпіонами. Зоряні бразильці нітрохи не задирали носа перед несподіваним помічником - навпаки, тріо здружилося, і одного разу Халк з Леєм навіть відсиділи по два матчі бана за підтримку дискваліфікованого лігою Оскара.

До того ж, У Лей восени 2018-го, в неповні 27 років, побив рекорд Хана Пена і з 89 голами став кращим бомбардиром в історії китайської Суперліги.

За великим рахунком, тоді і стало зрозуміло, що в Піднебесній хлопець не затримається. Удома він виграв все, що міг, а залишатися заради грошей - явно не його підхід. Заради шансу спробувати себе в «Еспаньолі» У Лей легко пішов на зниження зарплати вдвічі - з 2 до 1 млн євро на рік. Різко скоротився в Примері і його ігровий час, не кажучи вже про статус.

Але китаєць не сумує - він цього чекав. На першій же прес-конференції після прильоту до Барселони він дуже чітко пояснив свою мотивацію: «Я хочу показати Європі, що в Китаї є класні футболісти. Я розумію сумніви з приводу мого переходу. Не так багато китайських футболістів показували свій рівень в Європі. І це займе час, потрібно докласти певних зусиль, щоб себе показати».

***

І він показує! Нехай фрагментарно, але іншого і не чекали - все-таки, різниця в рівні між китайським і іспанським чемпіонатами аж надто велика.

Тим не менш, у другій половині минулого сезону У забив 3 голи і зробив 3 асисти, які допомогли команді несподівано потрапити в єврокубки. У поточній Примері все складніше, адже «Еспаньол» в першому колі був відверто найгіршою командою чемпіонату. Але три матчі для клубу Лей таки витягнув - з «Барсою», «Хетафе» і московським ЦСКА в Лізі Європи. Не так і погано для вінгера, якого віце-президент «Еспаньола» Карлос Понт при покупці називав «гравцем, який допоможе клубу за межами поля».

До слова, функціонер не помилився - після трансферу У Лея «Папуги» дійсно стали мегапопулярними в Китаї. Презентацію колишнього лідера «Шанхая» на «Корнельї-Ель Прат» подивилося 350 млн чоловік, а першу гру У в Прімері - 40. Президент Ла Ліги Хав'єр Тебас недавно зізнався, що по телепереглядах матчів навіть «Реалу» і «Барсі» до «Еспаньола» далеко. А це все гроші, і чималі.

З іншого боку, в контексті У Лея фінансове питання хочеться розглядати в останню чергу. Набагато важливіше, на наш погляд, феномен хлопця, який виріс в одній з найменш футбольних країн світу, але до 28 років вийшов на рівень, що дозволяє конкурувати за місце в іспанській еліті.

Зрозуміло, що ніякого продовження банкету не буде. Футбол в Китаї як був на дворовому рівні, так і залишається. Тамтешні чиновники загралися з різного роду лімітами, які за підсумком поставили місцевих нездар в привілейоване становище. В Суперлізі повно тих, хто заробляє мільйони, хоча невпевнено б'є по м'ячу, що летить. В країні низькоякісного мотлоху і футбол такий же.

І навіть при цьому У Лей в 28 років примудрився забити гол у ворота «Барселони». А ви кажете, див не існує ...

Роман СІНЧУК

 
Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі
Теніс | 10 травня 2024, 19:05 11
Світоліна з бубликом розгромила екс-5-ту ракетку на великому турнірі в Римі

Еліна у двох сетах розібралася з Сарою Еррані в 1/32 фіналу змагань WTA 1000

Гравці ще одного клубу УПЛ отримали бронювання від мобілізації. Ліга також
Футбол | 10 травня 2024, 20:43 12
Гравці ще одного клубу УПЛ отримали бронювання від мобілізації. Ліга також

УПЛ та «Зоря» визнані критично важливими для економіки України

Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alfa Logistic
Словами про низькоякісний ширпотреб, автор принизив себе, а не Китай, бо його виробляють для тих хто не може купити якісні товари, тому, мабуть, і не знає, що якісні товари китайці також можуть робити.
Александр Федько
" В стране низкокачественного ширпотреба и футбол такой же. "
Этот якобы "журналист" знает что Китай производит разное качество для определенных стран? Для нас делает ширпотреб, потому что если бы для нас делали топовые вещи, у нас бы просто не было возможности их купить, по этому и ширпотреб по дешевке. А для Европы и Штатов совсем другие вещи шьют и делают !
Lawyer
"Футбол в Китаї як був на дворовому рівні, так і залишається.
В Суперлізі повно тих, хто заробляє мільйони, хоча невпевнено б'є по м'ячу, що летить.
В країні низькоякісного мотлоху і футбол такий же."
--------------------------------------------------------------------------
Роман Сінчук,
у вас у Рівному крутіше, ніж у Китаї? Чи футбол у вас не дворовий? Якщо в китайській Суперлізі платять мільйони тим, хто невпевнено б'є по м'ячу, то чому Роман Сінчук ще не в китайській Суперлізі?
tima fialko
Шана такому батьку!Він зробив сина двічі!
Виктор Иванов
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
tima fialko
Треба і в Україну китайця.Там хоч взнають про наше існування
Evgene Boykinyuk
хусюмусю