Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 16 лютого 2020, 19:30
17391
11

Чоловіча збірна України непомітно увірвалася в еліту біатлону

Денис Шаховець – про п'яте проміжне місце команди Юрая Санітри в Кубку націй

| Оновлено 16 лютого 2020, 19:30
17391
11
Чоловіча збірна України непомітно увірвалася в еліту біатлону
Український біатлон. Артем Прима і Артем Тищенко
Якби перед початком сезону хтось спрогнозував чоловічій збірній України підсумкове місце в топ-5 Кубка націй, з нього б в кращому випадку просто посміялися. Жіноча збірна – можливо, але точно не чоловіча, там аби в десятці найсильніших утриматися, як минулого року (сезон 2018/19 чоловіча команда завершила на 10 місці). Але до екватора сезону ситуація кардинально змінилася.
 
Парадоксально, але незважаючи на заяви більшості експертів про те, що в чоловічому біатлоні значно вище конкуренція, Дмитро Підручний та компанія в цьому сезоні виступають краще, ніж жіноча збірна України. Принаймні, якщо судити по Кубку націй.
 
Що таке Кубок націй?
 
Кубок націй – це рейтинг національних федерацій, згідно з яким визначається кількість спортсменів, яку країна може заявляти на спринтерські і індивідуальні гонки етапів Кубка світу в наступному сезоні. А через те, що участь в персьюті і мас-старті безпосередньо залежить від вищевказаних дисциплін, то важливість великої квоти складно переоцінити.
 
Заробити очки в цей рейтинг можна в естафетах (включаючи обидва міксти), індивідуальних гонках і спринтах. В особистих гонках (крім персьютів і мас-стартів, вони на Кубок націй не впливають взагалі) враховуються три кращі результати від кожної країни. Ті збірні, які завершать сезон в першій п'ятірці, в наступному сезоні зможуть виставляти на спринти і індивідуалки по шість спортсменів. Місця з шостого по десяте надають квоту в п'ять біатлоністів.
 
 
Більш детально з розподілом квот можна ознайомитися нижче:
 
1-5 місце - 6 біатлоністів
6-10 місце - 5
11-17 місце - 4
18-23 місце - 3
24-25 місце - 2
>25 місце - 1
 
До чого це все?
 
Після індивідуальної гонки в рамках шостого етапу Кубка світу в Поклюці чоловіча збірна України піднялася на п'яте місце в Кубку націй, випередивши Австрію всього лише на один бал. Відставання від четвертого місця складає 703 очки, так що піднятися вище практично неможливо, та й в цьому немає особливого сенсу, адже квота від цього не збільшиться. Команді Юрая Санітри необхідно утриматися на п'ятому місці, на яке відразу кілька претендентів.
 
Рейтинг чоловічого Кубка націй станом на 24 січня:
 
Місце Країна Очки
1  Норвегія 4949
2  Франція 4838
3  Німеччина 4359
4  Росія 4217
5  Україна 3514
6  Австрія 3513
7  Чехія 3451
8  Италія 3386
9  Швеція 3370
10  Білорусь 3354
11  Словенія 3252

Повний актуальный рейтинг доступний тут

Крім України, хороші шанси на максимальну квоту мають Австрія, і Чехія, також нам можуть нав'язати боротьбу Італія і Швеція, які в даний момент позаду на трохи більше ста балів. Ще в минулому сезоні всі вони були на голову вище за українців, але тепер йдуть з нами приблизно на одному рівні. Як так вийшло? Давайте розбиратися.

Причини такого високого місця України:

1. Регрес прямих конкурентів

Останнім часом в чоловічому біатлоні два яскравих лідера - Франція і Норвегія. Протягом сезону триматися з ними на одному рівні просто неможливо. Практично кожен француз або норвежець при вдалому збігу обставин може претендувати на п'єдестал пошани. Яскравий тому приклад - остання індивідуальна гонка в Естерсунді, коли перші чотири місця посіли виключно французи, ще один представник Франції тоді фінішував сьомим.

Також є збірні Німеччини та Росії, які в Кубку націй зараз не можуть нав'язати боротьбу лідерам, але в топ-4 відчувають себе більш ніж впевнено. П'яте місце в минулому сезоні посіли австрійці, яких тягнули Сімон Едер і Юліан Еберхард. Обидва в минулому році фінішували в топ-9 загального заліку Кубка світу, але вже в цьому сезоні претендують лише на кінець першої двадцятки. Набагато гірше справи йдуть у ще одного екс-лідера команди Домініка Ландертінгера, який останнім часом насилу бореться за очки.

Нинішня збірна Австрії досить вікова, лідерам вже або трохи за тридцять, або під сорок. Назріває зміна поколінь, що не може не позначитися на результатах. Схожі ситуації у Італії, Чехії і Швеції, які дають шанс молодим спортсменам. Але й наш наставник починає робити ставку на молодь.

2. Прогрес Антона Дудченка

За підсумками минулого сезону старший тренер чоловічої збірної України Юрай Санітра прийняв рішення відправити в команду Б Сергія Семенова в зв'язку з сильним регресом в результатах. Проявити себе серед еліти змогли вчорашні юніори, і краще за всіх це вдалося Антону Дудченку. Починаючи з другого етапу Кубка світу він почав доводити, що вже зараз є третім номером збірної. Дудченко має в своєму активі шість потраплянь в залікову зону, три з них в спринтах. Безумовно, Антон став головним відкриттям України в цьому сезоні.

3. Стабільність в естафетах

Ні для кого не секрет, що найбільше очок в Кубок націй приносять естафетні гонки. І нехай українці боротися за п'єдестал пошани поки не можуть, практично всі естафети, за винятком класичного міксту в Естерсунді, пройшли без відвертих провалів. Протягом сезону несподівано «вистрілювали» Канада, Білорусь, Словенія, відбираючи тим самим очки не тільки в України, а й у наших прямих конкурентів.

Ті ж австрійці в двох класичних естафетах фінішували на 12 місці, але в Рупольдінгу все-таки зуміли завоювати бронзу. Як підсумок - в естафетах вони набрали зовсім не набагато більше очок, ніж підопічні Санітри, а в особистих гонках трохи менше. Зараз українці та австрійці йдуть «нога в ногу» в Кубку націй, і нехай зовсім крихітний, але гандикап все-таки у наших є.

Так що, українці реально увірвалися в еліту?

Якщо судити по Кубку націй, то так. IBU надає максимальну квоту п'ятірці найкращих, і ми її замикаємо. Наскільки довго наші біатлоністи зможуть втриматися в топ-5 – невідомо. Однак, у зв'язку з тим, що Дмитро Підручний та Артем Прима побіжать змішані естафети в Поклюці, цілком можливо, що перед чемпіонатом світу ми зможемо трохи відірватися від австрійців. Причому спочатку Підручного і Приму ставити не міксти не планували, але, напевно, через боротьбу за квоту тренерський штаб вирішив внести корективи у свої плани.

Важливість такого високого, нехай і проміжного місця не можна недооцінювати. В першу чергу, присутній психологічний момент. Наші біатлоністи бачать, що п'яте місце – цілком реальна мета, за яку можна і потрібно чіплятися. Так високо Україна в чоловічому Кубку націй посеред сезону не була дуже давно. А за підсумками сезону – взагалі ніколи. Настав час переписати історію.

Ким будемо заповнювати максимальну квоту?

Після того, як у команди Юрая Санітри з'явилися реальні шанси поборотися за максимальну квоту, деякі вболівальники почали задаватися питанням: «А навіщо вона нам потрібна, ким ми її будемо заповнювати?». З тим, що конкуренція в збірній України залишає бажати кращого, звичайно ж, погодитися можна. Але це не означає, що квота нам не потрібна.

Наприклад, Антон Дудченко ще в минулому сезоні виступав виключно на етапах Кубка IBU, і зірок з неба там не хапав. Але вже зараз без нього стає важко уявити збірну України. Чемпіон світу Дмитро Підручний вперше забіг в топ-40 тільки в сьомий гонці на Кубку світу, майже через рік після дебюту.

Так що квота нам однозначно потрібна. Той же Богдан Цимбал продовжить прогресувати і зможе отримати постійну змагальну практику серед еліти. Можна буде частіше давати шанс закріпитися в основі і іншим українським біатлоністам.

Як відомо, святе місце порожнім не буває.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(56)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хавбек Ісландії назвав українського футболіста, який його найбільше вразив
Футбол | 27 березня 2024, 13:24 0
Хавбек Ісландії назвав українського футболіста, який його найбільше вразив

Йон Дагур Торстейнссон відзначив гру Андрія Луніна

Ребров зізнався, чи буде Лунін основним воротарем у збірній на Євро-2024
Футбол | 27 березня 2024, 12:35 4
Ребров зізнався, чи буде Лунін основним воротарем у збірній на Євро-2024

Тренер збірної України висловився про воротарське питання

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Микола Унгурян
тимчасово вийшли на 5 місце, а радощів якби випередили хоча б росіян)))))
Навряд чи втримають місце в топ-5, але на що варто звернути увагу що без спеців-москалів можуть вдало виступати, і коли один тренерський штаб, а не як жіноча збірна де кумовство і російські "слівкі" (тих що злили як непотріб у себе в РФ)
Василий Ковальский
Настолько не заметно, что 99 % болельщиков даже не заметили этого)
Morales
Уже что то. Молодцы.
Mr.Value
Да какая элита, лол. Словения, которая находится на 11 месте отстаёт всего лишь на 262 очка. Если уж говорить об элите, то есть : Норвегия, Франция и все остальные)
steelmaker
Визуально слабая команда сейчас у нас. Мнение обывателя, не специалиста, но все таки оно именно такое...
Василий Будник
Надежда- стимул болельщика. Хочется верить в наших ребят!
dimaprogs
Места с 5 по 12 отрыв минимальный(все может изменить одна мужская эстафета и мы например с 5 места можем упасть на 10 или ниже). Вот до четвертого места не дотянуть никак. Так что это не элита, а так, временно опередили австрийцев на одно очко)))
Андрій Ришелюк
Автор, выбирайте правильные слова. Незаметно можно «подкрасться», «просочиться» и т. п. Ворваться незаметно - это что-то вроде «тихо взорвать». То есть что-то совершенно невозможное.