Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 23 сiчня 2020, 17:08
19380
21

Чому Матвієнка потрібно відпустити в АПЛ

Оглядач Sport.ua – про те, чому Миколі Матвієнку краще покинути «Шахтар»

| Оновлено 23 сiчня 2020, 17:08
19380
21
Чому Матвієнка потрібно відпустити в АПЛ
ФК Шахтар Донецьк. Микола Матвієнко

Диму без вогню не буває. А якщо і буває, то все одно небезпідставно. Це, звичайно ж, ваша справа, чи вірити інформації про те, що лондонський «Арсенал» збирається до початку лютого підписати захисника донецького «Шахтаря» і збірної України Миколу Матвієнка, однак те, що ця розмова виникла не на порожньому місці - однозначно. Причому, що показово, зацікавлених сторін в зв'язку з цим набагато більше, ніж здається на перший погляд.

Щоб не бути голослівним, спробую відразу ж відокремити «мухи від котлет». Отже, прогрес все ще молодого (23 роки) центрального (точніше, універсального) захисника «гірників» видно неозброєним поглядом. Особливо після того, як донецький колектив покинув Ярослав Ракицький. На місце лідера захисту чемпіонів України, який пішов у «Зеніт», був впроваджений Матвієнко, і загін не помітив втрати бійця. Виявилося, що і з першим пасом у Миколи йдуть справи не гірше, і позицію він тримає, і непоступливий в єдиноборствах, відмінно бачить поле, а з точки зору швидкості буде явно краще Ярика. Матвієнко дуже швидко став основним і незамінним центрбеком «Шахтаря». Та й збірної України теж. Саме Микола при тренері Шевченку провів за «синьо-жовтих» найбільше поєдинків. Загалом, хлопець має хорошу пресу і не менш схвальні відгуки фахівців. Тому не дивно, що час від часу персону цього гравця супроводжують різного роду чутки.

До інформації про інтерес «Арсеналу» була тема про можливий інтерес до Матвієнка «МанСіті». Якщо зробити вижимки з цього приводу, то в сухому залишку маємо наступне: нібито Микола входить в розширений шорт-лист «Сіті» на найближче трансферне вікно. Знову-таки, начебто скаути команди Гвардіоли не один раз переглядали цього футболіста як в матчах внутрішнього календаря, так і міжнародного (благо, що «Шахтар» і «МанСіті» грали в одній групі ЛЧ). Та й на домашньому матчі збірної України проти Португалії, за наявною інформацією, теж були присутні представники манкуніанців, які дивилися все за тим же Миколою.

Що стосується позиції самого футболіста, то він в кінці минулого року з цього приводу висловився недвозначно: мовляв, навіть якщо у мене буде в п'ять разів менше зарплата, я б все одно перейшов в «Сіті». Тому що там набагато сильніше чемпіонат і є місце для розвитку.

***

Однак, незважаючи на те, що зимове трансферне вікно вже давно відчинене, «МанСіті» поки що не виявляє активність на цьому фронті. У всякому разі, анонсований раніше інтерес до Матвієнка поки не підкріплений навіть на рівні чергових чуток. При бажанні такий стан речей можна пояснити наступним чином. Так, дійсно, «Сіті» кров з носу потрібен центрбек, і клуб напевно з цим запитом буде виходити на ринок. Але, як говорилося ще минулої осені, Матвієнко був аж ніяк не на першому місці серед пріоритетів «городян», а, з іншого боку, це питання курирував вже колишній тренер команди Артета, якого на «Етіхаді» вже немає. Цілком може бути, що Гвардіолі зараз просто не до цього - йому потрібно вибудувати роботу свого тренерського штабу з урахуванням відходу Артети. А вже потім «Сіті» напевно візьметься і за трансфери.

А ось Артета, який очолив недавно «Арсенал», радще за все, інтересу до Матвієнка не втратив. До речі, ситуація із захисною лінією в лондонському клубі чимось схожа на стан речей в клубі з Манчестера. І там, і там є серйозні претензії до гравців цієї лінії, зокрема, до центрбеків. І там, і там виникли серйозні діри через травми, і там, і там, на місце центральних захисників часто доводиться перекваліфікувати виконавців іншого амплуа. Тобто, «Арсеналу» теж дуже потрібен новий центральний захисник. І на відміну від «Сіті», який напевно може собі дозволити підписати умовного Шкріньяра мільйонів за вісімдесят, «Арсенал» на даному часовому відрізку подібних грошей на гравця цього амплуа виділити навряд чи може. І в зв'язку з цим варіант з Матвієнком бачиться для «канонірів» мало не оптимальним з точки зору співвідношення «ціна-якість».

***

Але, знову-таки, виникає питання: а наскільки реальний цей інтерес «Арсеналу»? Якщо судити по нашій пресі, то таки так. Кажуть, що нібито переговори між клубами вже знаходяться на просунутій стадії, і що представник «Арсеналу» вже зустрічався з гендиром «гірників» Палкіним. І що «Шахтар» не горить бажанням відпускати свого основного гравця, але за хороші гроші готовий це зробити. Точніше, за дуже хороші. Але, з іншого боку, реальних підтверджень у всезнаючій британській спортивній пресі всіх цих рухів начебто немає. Що, в свою чергу, викликає певні сумніви з приводу реальності цих переговорів.

Не можна також виключати, що ця «метушня» навколо Матвієнка робиться штучно. Дуже навіть може бути, що вектор інтересу «Арсеналу» до центрбека «гірників» намальований агентами Миколи. Справа в тому, що у Матвієнка через півтора року закінчується термін угоди з «Шахтарем», і клуб поки що не виявляє активності в бік продовження угоди і, що більш важливо, підвищення окладу. Так що може бути і так, що подібним нехитрим способом оточення гравця намагається прозоро натякнути «Шахтарю», що потрібно щось думати і якось вирішувати. Причому чим швидше, тим краще.

Якщо ситуація йде саме так - йдуть відверті посили про поліпшення умов контракту з донецьким клубом, то, здається, сторона Матвієнка повинна здобути перемогу. Цей гравець дуже потрібен клубу, до того ж, на Євро-2020 він може себе добре проявити і як наслідок підписати попередню угоду з будь-яким іншим клубом, так що краще зараз перебдіти, ніж потім кусати лікті.

***

Але якщо інтерес з Туманного Альбіону дійсно предметний, Матвієнку потрібно чіплятися за цей шанс зубами. Причому в даному випадку практично не важливо, мова йде про «МанСіті» чи «Арсенал», адже в будь-якому випадку, це видатні і привабливі англійські клуби, які не каліфи на годину типу «Шеффілда», і не вічні невдахи типу «Ньюкасла». Більш того, в Лондоні Миколі вдалося б швидше пробитися в основу - все ж рівень нинішнього «Арсеналу» нижче буде, ніж «Сіті». Там би Матвієнко під керівництвом «нового Гвардіоли» став ще більш крутим і різнобічним футболістом, додав би і з точки зору впевненості і харизми. 

Загалом, від переходу в АПЛ Микола б однозначно виграв. Подивіться, як додав його друг Зінченко після переходу в АПЛ. Або як виріс над собою Малиновський, який перебрався за кордон. Та й Яремчук теж. Адже в зв'язку з цим дуже важливо потрапити «туди» в потрібний час. Дуже бажано - в молодому віці. Приклад вищезазначених товаришів цю тенденцію лише підтвердить. Як підтвердить її і приклад Ярмоленка і Коноплянки, які пізно опинилися на Заході. Та й для збірної України такий перехід був би явним кроком вперед, адже Матвієнко помітно б змужнів, зріс з точки зору надійності і лідерських якостей.

Чи виросте Матвієнко, залишившись в «Шахтарі»? Так, звичайно. Якщо він хоче прогресувати, то буде це робити, адже передумови для зростання є. Але в такому разі цей гравець обов'язково рано чи пізно зіткнеться з втратою мотивації, коли переросте стелю УПЛ, як той же Ракицький або Тайсон, коли буде вже просто нецікаво.

Безсумнівно, зараз для «Шахтаря» Матвієнко дуже важливий. Але якщо за цього хлопця дадуть хороші гроші, його потрібно відпускати. Для його блага. І для блага клубу, адже святе місце порожнім не буде. Доведено Ракицьким.

Адже на підході Бондар, та й про Бондаренка не потрібно забувати.

Валерій ВАСИЛЕНКО

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Ace Ventura
Почему Матвиенко нужно отпустить в АПЛ??? Потому что мать вашу АПЛ - это лучший чемпионат мира!!!
Forever_young_13_pidor
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Kevko
Матвиенко перспективен, но не более.
Информация об интересе Арсенала пока запущена одним источником - агентом.
Агенты иногда говорят правду, но гораздо чаще играют в "информационные игры"
tima fialko
"Ракицький настільки переріс рівень украінського футбола,що йому стало грати нецікаво..."Я тащуся від журналіста.І в який же класний чемпіонат він пішов?
totolink
За такие копейки отпускать нельзя!!!
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Fangold
Чому оглядачу sport.ua варто заткнути пельку, і написати статтю про те щоб сильні гравці не покидали чемпіонат України
Евгений Семыкин
Статья делится на 2 половины : Тихий океан вдеы и щепотка хейта и унижения Ярика. Трата времени...
serge_kr
Шахтер не ДК и своих игроков отпускает, а хваленый журнашлюхами с 2+2 Миколенко так и будет сидеть в Динамо и максимум на что может рассчитывать это на Турцию
vitaha33
Ви серйозно? Ман сіті і Арсенал? Смішно. Він не рівень і середняка АПЛ. Я тільки за, щоб він перейшов, але це лавка гарантована, ну не вміє він грати на 2 поверсі, габарити не для АПЛ, в нього немає потрібних якостей для лідерів Англії. Думаю, хочуть купити тупо для перепродажі, бо після Євро цінник взросте в ррзи, якщо збірна вистрілить
brothers_skill_found
Цей гравець максимум перейде в чемпіонат Бельгії (бо вже був досвід з Чигринським), але балачок навколо повно))) ціну треба набити))
з розпродажем бразильців поки заспокоїлися переходять на українців)))
Владимир Ключка
кому он нужен... это токо разговор..кривцов сильне.. а попов тем более...это все пустой розговор
Дід Піхто
Его нужно отпустить, только он в АПЛ никому не нужен. Пиарят посредственного игрока, цену набивают. Его уровень - тульский Арсенал