Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 19 сiчня 2020, 05:54
5942
0

Норвезькі гірки: Мартін Едегор знову близький до Реалу

Sport.ua - про зірку, яка до 21 року встигла засяяти, потьмяніти і знову засяяти

| Оновлено 19 сiчня 2020, 05:54
5942
0
Норвезькі гірки: Мартін Едегор знову близький до Реалу
Твіттер Реал Сосьєдад. Мартін Едегор

Вгору

Мартіну Едегору було всього 15 років і 117 днів, коли він вперше вийшов в основі норвезького «Стремсгодсета».

З основою юний півзахисник займався з 14 років, і ось тренер Ронні Дейла нарешті наважився дати йому шанс. Як виявилося, не дарма - в тій грі Мартін зібрав навколо себе чотирьох захисників і відпасував на гол Томасу Соруму. Так почався злет одного з найбільш розпіарених тінейджерів в історії футболу.

У першому ж сезоні за «Стремсгодсет» Едегор забив 5 голів і віддав 5 результативних передач, ставши наймолодшим бомбардиром в історії норвезького чемпіонату. Трохи пізніше він побив всі вікові рекорди і в збірній Норвегії, дебютувавши за неї в неповні 16 років.

Ходили чутки, що за хлопцем стежили скаути не менше 30 клубів, з яких близько десятка виходили на батька Мартіна - теж в минулому футболіста Ханса Еріка Едегора - з конкретними пропозиціями. Після недовгих роздумів сім'я вибрала «Мадрид», який не тільки пообіцяв вундеркінду 80 тисяч євро на тиждень, але і влаштував в академію його батька. Про те, що його кумир - Лео Мессі, Едегору в маркетингових цілях терміново довелося забути.

Флорентіно Перес обожнює бути в центрі уваги, і нерідко витрачає мільйони, виходячи з піднятого в пресі галасу. Так, наприклад, в клуб після 3-4 крутих матчів на ЧС-2014 потрапив Хамес Родрігес, або, з останнього, Тібо Куртуа, без якого легко можна було обійтися, але Перес не встояв після класного виступу бельгійця на мундіалі в Росії.

Едегор чудово вписувався в тренд - в 2015-му він генерував шум на рівні суперзірок. Інша справа, що бажання всемогутнього президента зайвий раз пропіаритися ледь не зламало хлопцеві всю кар'єру.

Вниз

Едегор дебютував за «Реал» 23 травня 2015-го, замінивши Кріштіану Роналду. «Бернабеу» влаштував овацію - здавалося, ось вона, галактична спадкоємність.

На ділі ж той матч так і залишився для норвежця єдиним за «Реал» в Примері. З тих пір він виступав тільки за дубль «Вершкових» - «Кастілью» - в третьому дивізіоні, хоча і тренувався з основою. Ця безглузда ситуація виникла через пункт в контракті норвежця, який передбачав, що займатися він буде з дорослими.

Едегор зубами за нього чіплявся, чи то сподіваючись пробитися в основу, чи то просто заради шансу побути поруч з Роналду, Рамосом, Марсело і іншими топами. У будь-якому випадку, його тактика була провальною - хлопець залишився чужим і в першій команді, і в дублі.

До того ж ще заздрісників розвелося пів-Мадрида. Навіть тодішній капітан «Кастільї» Серхіо Агуса якось проговорився пресі, що не проти отримувати на рівні Едегора.

Мартін міг би відповісти на всі випади на полі, але гра у нього розладналася зовсім. Сумарно він провів в Сегунді-Б 62 матчі, в яких забив 5 голів і віддав 8 гольових передач. Норвежець намагався грати яскраво, ефектно, але його ефективність була близькою до нуля. І ще він розлютив Зінедіна Зідана, який в той час тренував «Кастілью», своїми екскурсіями на тренування основи. «Подивися на себе. І хто грає в команді. Про яку важливу роль в 15 років йде мова?»- при всіх випалив йому француз.

Флорентіно Перес наполягав на включенні Едегора до складу на різні турне і виставкові матчі, але поступово і він здався. У січні 2017-го призабутого і непотрібного вундеркінда відправили в оренду в «Херенвен». Його перебування в Мадриді гарно характеризував у своїй книзі Карло Анчелотті: «Коли Флорентіно купує норвезького футболіста, ви просто повинні прийняти це. Більш того, президент вирішив, що він зіграє три матчі за першу команду для організації громадської думки. Він міг бути кращим гравцем в світі, але мені було все одно, тому що він не був тим футболістом, якого я просив. Цей трансфер був здійснений для піару».

На жаль, це була правда. Мартін був потрібен «Реалу» не на полі, а тільки в газетах, комп'ютерних симуляторах і на прилавках клубних магазинів.

Знову вгору

Не дивно, що хлопець не відразу прийшов до тями після стількох ударів. Всього за два роки він із самого талановитого тінейджера світу перетворився на «нового Фредді Аду».

Мартіна виручила відданість футболу. Перший тренер Едегора Харальд Йоханессен любить розповідати, як той кожен божий день після уроків просив ключі від тренувального центру, щоб пограти - зазвичай в компанії однолітків, а коли у тих не знаходилося часу, то і сам. «Він приходив після школи в два. Тренування починалася близько трьох, але на той момент Мартін завжди вже близько години щось відпрацьовував. Ми знаходилися на полі до 17:30, потім йшли займатися в зал і повертались звідти о пів на восьму. Це було його життя», - згадує тренер.

У критичній ситуації в Нідерландах Едегора такий підхід виручив. У «Херенвені» повноцінно заграти не вдалося - по-перше, завадив перелом плеснової кістки; по-друге, плутанина в команді, через яку Мартін часом сам не знав, на якій позиції почне гру.

Але Едегор працював, не здавався, і вже влітку 2018-го опинився в «Вітессі», де почалося його відродження. Тренер арнемців Леонід Слуцький не просто зробив ставку на новачка, а й допоміг йому забути про тиск, під яким він жив і грав з 15 років. «Мартін прийшов до нас, і я сказав йому: «Ти не зірка. Для мене ти звичайний гравець. Рівний серед інших. Я не чекаю, що ти обіграєш десятьох і покладеш м'яч в дев'ятку. Більш того, я тобі дозволяю помилятися. Всі твої помилки - моя проблема». І так кайдани, які його стримували, були скинуті», - пізніше хвалився росіянин.

Його слова підтверджують цифри - в сезоні-2018/19 Едегор забив за «Вітесс» 11 голів і віддав 12 результативних передач в 39 матчах.

І це далеко не все. У Слуцького норвежець пробивав в середньому 2.4 рази за матч, 3.5 рази пасував під удар; 2.9 рази обігравав опонентів; 2.8 рази відбирав або перехоплював м'яч. Вся статистика - найкраща в кар'єрі Едегора.

Назад в Реал?

Едегору сильно пощастило, що після «Вітесса» він відправився в оренду в Сан-Себастьян - нинішній «Реал Сосьєдад» грає, ймовірно, в найбільш привабливий футбол у всій Примері.

З іншого боку, внесок Мартіна в атакуючу гру басків величезний, і ще незрозуміло, якою б вона була без нього. Хавбек не просто забив 4 голи і віддав 5 гольових в першому колі чемпіонату, але і випереджає самого Мессі за кількістю проникаючих передач (2.6 проти 2.4) і займає третє місце в Прімері за обведеннями (2.8).

Якщо в «Вітесс» Едегор грав правого інвертованого вінгера, і більшу частину голів забивав після зміщень в центр а-ля Роббен, то в «Сосьєдаді» його функції на порядок ширше. У позиційному нападі він розташовується як правий інсайд, але регулярно відходить углиб, щоб починати атаки. Чарівна ліва Мартіна провокує порівняння з Мессі, хоча Едегор зазвичай отримує м'яч глибше і не так явно забуває про оборону.

З іншого боку, порівняння мають певний сенс, адже в поточному сезоні лише Мартін і Ліонель роблять більше трьох точних пасів в чужий штрафний за 90 хвилин в Прімері. У Хоакіна, Касорли і Деніса Суареса цей показник близько двох, у інших ще гірше.

І ще вражає вбивче поєднання ефектності та ефективності. Едегор взяв участь в 34% небезпечних ситуацій і 27% голів «Сосьєдаду», і при цьому відзначився, ймовірно, найгеніальнішим асистом в Прімері в 2019 році.

***

Звичайно, з такою грою Едегору пора назад в «Реал». Там якраз залишився рік-другий до пенсії Луці Модричу; та й правий фланг після демаршу Бейла виглядає порожньо.

Але є інший важливий нюанс - відносини з Зіданом. Коли Мартін тільки прибув до Мадрида, Зізу обійшовся з ним, м'яко кажучи, не делікатно. Минулої зими, коли «Реал» ще тренував Сантьяго Соларі, Едегор зізнався, що «робота з Зіданом погано позначалася на його впевненості в собі». І, як за помахом чарівної палички, через пару тижнів француз знову опинився біля керма Мадрида.

Чи зможуть обидва забути колишнє - велике питання. Але навіть якщо ні, головного Едегор вже домігся - він став впізнаваною і помітною величиною в Прімері. Не в газетах і книгах рекордів, як п'ять років тому, а саме на футбольному полі. Його кар'єра, що почалася як маркетинговий хід Переса, отримала друге дихання. І, так, в свої 16 років він не зламався під критикою і тиском самого Зідана.

З таким резюме якщо не в Мадриді, то в іншому місці, але про Едегора ми ще обов'язково почуємо.

Роман СІНЧУК

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.