Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 20 сiчня 2020, 16:54
23919
3

Нев'янучі Семеренко, прориви українців, королева Екгофф і піжон Фуркад

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події етапу Кубка світу в Рупольдингу

| Оновлено 20 сiчня 2020, 16:54
23919
3
Нев'янучі Семеренко, прориви українців, королева Екгофф і піжон Фуркад
Український біатлон. Валя Семеренко
З 15 по 19 січня в німецькому Рупольдингу проходив п'ятий етап Кубка світу сезону-2019/20. Шість минулих гонок були багатими на події. Вперше більше ніж за шість років відразу два українця потрапили в десятку найсильніших за підсумками чоловічої гонки. Сестри Семеренко встигли спочатку обрушити на себе шквал критики, а потім стати справжніми героїнями гонки переслідування.
 
Норвежки продовжили серію перемог в естафеті, на відміну від своєї чоловічої збірної. Мартен Фуркад закріпився на першому місці в загальному заліку, а Тіріл Екгофф обійшла Доротею Вірер в жіночому тоталі. Детальніше про ці та інші події можна ознайомитися в традиційному огляді.
 
Сенсації етапу
 
Однією з головних сенсацій етапу стало четверте місце Анни Соли в спринтерській гонці. 23-річна білоруска, яка раніше не опинялася вище 30-го місця у фінішному протоколі, стартувала під 76-м номером і, закривши всі мішені при дуже пристойній швидкості на лижні, повернула інтригу в гонку. Сола на останньому колі боролася за медаль, але все-таки на розбитій трасі Анна програла 13 секунд бронзовій призерці Доротеї Вірер.
 
 
 
А ось наші біатлоністки в спринті виступили досить слабко. Жодній українці не вдалося відстрілятися без промахів. Найкращою в команді Валерія Лєснікова стала Юлія Джима, яка з одним промахом в пасиві зайняла 29-е місце, програвши тріумфаторці гонки Тіріл Екгофф більше 100 секунд. Для порівняння, всі шість шведок показали результати в топ-27...
 
У шведській команді варто виділити Джоану Скоттхайм. У спринті вона вперше в кар'єрі забігла в очки, показавши 13-й час. У персьюті 25-річна атлетка зупинилася за крок від п'єдесталу пошани, фінішувавши четвертою. Якби не промах на першій стрільбі, Скоттхайм цілком могла б поборотися за дебютну медаль. Мабуть, саме Джоанна створила головну сенсацію, адже Сола гонку переслідування провалила (38 місце).
 
Гонка етапу
 
Чоловічий спринт став, без сумніву, найкращою гонкою нинішнього сезону для команди Юрая Санітри. Відразу четверо українців закрили всі мішені. Артем Прима і Дмитро Підручний до ідеальної стрільби додали пристойну швидкість, завдяки чому посіли високі місця. Для Прими восьме місце стало другим кращим результатом в кар'єрі. Підручний рекордів не встановив, але і десятому місцю може бути радий. Двох українців в десятці найсильніших не було з грудня 2013 року.
 
 
Артем Прима
 
Незважаючи на ідеальну стрільбу, Сергій Семенов і Антон Дудченко потрапили лише в кінець залікової зони, у них 36 і 37 підсумкові позиції відповідно. Для Семенова це перші очки на Кубку світу в нинішньому сезоні. І тільки для Цимбала чоловічий спринт склався невдало: з двома промахами в пасиві Богдан фінішував на 88-му рядку фінішного протоколу.
 
Стабільність етапу
 
Вже на шостий день після естафети в Оберхофі відбулася аналогічна дисципліна в Рупольдингу. Єдиною заміною в складі збірної України став вихід на перший етап Віти Семеренко. Анастасія Меркушина, яка тиждень тому зловила коло штрафу і тим самим не впоралася з роллю забійниці, призупинила виступи, зараз вона індивідуально готується до чемпіонату світу.
 
Цього разу українки обійшлися без штрафних кіл, довгий час навіть були в числі претенденток на медалі. Однак, на останній стрільбі Олена Підгрушна використала три додаткові патрони, після чого втратила шанси на трійку найсильніших. Капітан фінішувала шостою в другій естафеті поспіль, повторивши результат тижневої давнини. Стабільність, від якої двоякі відчуття...
 
Серія етапу
 
А ось норвезьким уболівальникам стабільність їх жіночої збірної приносить виключно позитивні емоції! Екгофф, Ройселанд і компанія виграли п'яту естафетну гонку поспіль, випередивши на фініші на 10 секунд представниць Франції. Скинути скандинавську команду з першої сходинки п'єдесталу пошани не можуть з березня 2019 року, тоді норвежки в Естерсунді завоювали золоті медалі чемпіонату світу.
 
 
Жіноча збірна Норвегії
 
Наступна естафета відбудеться на головному старті сезону в Антхольці, де збірна Норвегії спробує захистити титул чемпіонок світу. Цілком можливо, що саме там комусь вдасться залишити фавориток за спиною. Як відомо, ніщо не триває вічно. Чоловіча збірна Норвегії дізналася про це не з чуток.
 
Команда етапу
 
Найкращою командою етапу в Рупольдингу стали французи. Емільен Жаклен, Мартен Фуркад, Сімон Дестьйо і Кантен Фійон Майє перервали серію чоловічої збірної Норвегії, яка налічувала шість естафетних перемог поспіль. Але найцікавіше те, як впевнено вони це зробили.
 
Жаклен і Фуркад (останній особливо) вже до екватора гонки оформили для своїх партнерів гандикап у понад хвилину, Дестьйо і Фійону Майє залишалося тільки втримати перевагу, з чим вони благополучно впоралися. Норвежці, які стали другими, фінішували на 70 секунд пізніше. І це при тому, що Кантен не поспішаючи з прапором перетинав межу! Такої впевненої перемоги не було давно!
 
 
Також варто відзначити досить несподівану бронзу австрійців, які в цьому сезоні вище дев'ятого рядка в підсумковому протоколі не опинялися. Знову приємно здивували білоруси, навіть з колом штрафу вони змогли посісти шосте місце. Українці цього разу на додаткові метри не заходили, але фінішували лише восьмими.
 
Падіння етапу
 
У Рупольдингу погодні умови були дещо кращі, ніж в Обергофі, і в зв'язку з цим кількість падінь біатлоністів скоротилася в рази. Проте, на першому етапі естафети американець Лейф Нордгрен потрапив в об'єктиви телекамер не завдяки високому результату, а через те, що не зміг втриматися на ногах на одному з віражів. На щастя, обійшлося без поломки інвентарю, після цього біатлоніст навіть чисто відстрілявся на стійці.
 
 
Королева етапу
 
Тіріл Екгофф в Рупольдингу просто не було рівних. Після впевненої перемоги в спринті, від неї всі чекали черговий вікторії в наступній гонці, і 29-річна норвежка не підвела! У персьюті Екгофф лідирувала з першого і до останнього метру дистанції, не дозволивши суперницям наблизитися до себе ближче, ніж на відстань штрафного кола.
 
 
Якщо додати до особистих перемог ще й тріумф в естафеті, то Екгофф вдруге в сезоні оформила золотий хет-трик. Раніше вона виграла всі гонки у французькому Ансі. Але головне, що Тіріл випередила італійку Доротею Вірер в загальному заліку Кубка світу і навіть має комфортний гандикап у 42 очки!
 
Екгофф стала фавориткою в боротьбі за Великий кришталевий глобус. Якщо ж забігати не так далеко, то до чемпіонату світу зберегти у себе жовтий біб лідера норвежка точно має всі шанси.
 
Прорив етапу
 
Для сестер Семеренко минулий персьют став найкращою гонкою в сезоні. Віта закрила всі 20 мішеней і після старту з 34 позиції піднялася на восьму. За чистим часом переслідування вона показала найкращий результат у гонці!
 
Валя Семеренко не змогла закрити одну мішень, але саме їй вдалося обійти найбільшу кількість суперниць. Стартувавши під 59-м номером, Валя зуміла не просто пробитися в залікову зону, а фінішувати 18-ю. Просто неймовірний прорив в 41 позицію! Наші сестрички зробили собі чудовий подарунок на 34-й день народження.
 
 
Валя Семеренко
 
Етап в Поклюці сестри Семеренко пропускають. До 30 січня вони залишаються в Рупольдингу, де будуть індивідуально готуватися до чемпіонату світу. Замість них в Словенії виступлять Юлія Журавок та Надія Бєлкіна, які отримали виклик в основну команду з Кубка IBU.
 
Провал етапу
 
Зовсім невдало склалися гонки переслідування для Юлії Джими і Дмитра Підручного. Вони пробігли персьют як під копірку: спочатку настріляли по сім кіл штрафу, а після четвертого рубежу вирішили, що фінішувати немає сенсу і зійшли з дистанції. Причому Підручний стартував десятим і мав непогані шанси показати ще один гідний результат...
 
Піжон етапу
 
Француз Мартен Фуркад скористався відсутністю Йоханнеса Бьо на німецьких етапах сповна. До двох перемог в Обергофі, Фуркад додав ще два золота з Рупольдингу. У гонці переслідування Мартен закрив всі 20 мішеней і дозволив собі не тільки зробити коронний жест після заключної стрільби, але й вітати уболівальників на фінішному колі.
 
 
Як і Екгофф, Фуркад зробив золотий хет-трик і закріпився на першому рядку загального заліку Кубка світу. У Поклюці до гонок повернеться Йоханнес Бьо, але чи вдасться норвежцю відіграти до кінця сезону 133 очки відставання? Відповідь на це питання ми дізнаємося, швидше за все, тільки в березні.
 
А наступний етап стартує вже 23 січня чоловічою індивідуальною гонкою. Безсумнівно, все найцікавіше попереду!
Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Альтернативы в эстафете сестрам, Джиме и Пидгрушной нет на ЧМ2020 и ЧМ2021, да и на ОИ2020.
А как Брынзак пел в 2018 про смену поколений....
На предстоящий ЧМ надо взять Блашко и обязательно поставить ее в Сингл-стафету и в резерв на эстафету
А Меркушина пусть в личных гонках выступает.
Основание: Блашко выигрывает ходом 2с на 1км у Меркушиной.
Стрельба: Блашко общ 91.9 ( в эстафете 90.9).
Меркушина общ 78. ( в эстафете 75.9).
Хотя семья Меркушниых и нас по ходу блатные и дефицитные
euro2012_za_2012euro
Едет Бе в Поклюку или нет - все равно : Фуркад уже не выпустит из рук БХГ !
Фуркад будет бороться с дистанциями в своем ритме.
Василий Будник
В чем прорыв? Ни медалей, ни цветов. Нам бы хоть Фиалкову какую. Блашко съедят, не дадут ей раскрыться. Молодежь как бы допустят на гонку-другую, подведут так, чтобы облажалась. Как нарочно. Места в первой команде зарезервированы посмертно- как в ЦК КПСС.