Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 16 сiчня 2020, 20:20
27900
35

Третій Реал, конкурент чемпіон і власник мільярдер. Куди потрапив Лунін

Sport.ua розповідає про «Реал Ов'єдо» - клуб, де найближчі півроку гратиме наш голкіпер

| Оновлено 16 сiчня 2020, 20:20
27900
35
Третій Реал, конкурент чемпіон і власник мільярдер. Куди потрапив Лунін
ФК Ов'єдо. Андрій Лунін

Те, про що говорили з минулого року, відбулося: Андрій Лунін не став проводити в запасі другий сезон поспіль і пішов з «Реала» вже в третю оренду. Це відмінний привід написати про нову команду Андрія, тим більше що за велінням долі він потрапив в справжню пам'ятку іспанського футболу.

Команда-легенда

Астурія – північний, дуже мальовничий регіон Іспанії, який зовсім не розбещений футбольними перемогами. Хіхон і Ов'єдо – два найбільших міста Астурії, представники яких ніколи не ставали чемпіонами і не вигравали Кубок Іспанії. При цьому астурійськi вболівальники не по-іспанськи гарячі й агресивні, підтримують команди незалежно від їх рівня. Не класико, а саме астурійське дербі шанується в Іспанії як найяскравіше та найпристраснiше:

В історичній таблиці Ла Ліги, в якій підсумовано результати команд вищої ліги за весь час існування турніру, «Ов'єдо» займає 18-е місце: вище за «Мальорку», «Вільярреал», «Алавес». З огляду на те, що зараз у вищій лізі Іспанії грає двадцять команд, можна сказати, що «готи» (прізвисько по назві племені, яке проживало на території Астурії в незапам'ятні часи) беруть участь у середньостатистичному сезоні Прімери.

Перший розіграш чемпіонату Іспанії відбувся у 1926-му році, і вже через сім років в ньому дебютував клуб iз Ов'єдо. «Готи» без перерв грали в еліті до кінця сорокових, потім видали серію в шістдесяті, а всього провели в еліті 38 сезонів. За команду пограли Роберт Просінечкі, Абель Шав'єр, Санті Касорла, Віктор Онопко, її тренували Луїс Арагонес, Оскар Табарес, Радомiр Антiч – вболівальникам «Ов'єдо» зі стажем є що згадати.

На жаль, після переїзду клубу в 2000-му на новий стадіон «Карлос Тартьєре» побачити там хороших футболістів стає все складніше – навіть у складі суперників. «Ов'єдо» підкосила іспанська фінансова криза, й будівництво стадіону тільки завадило, а не допомогло зводити дебет з кредитом. Перший же сезон в історії нової арени до сих пір залишається останнім на рівні Прiмери, а вже в 2003-му «готи» були через грандіознi фінансовi проблеми відправлені аж до четвертого дивізіону.

Швидше за все, клуб давно пройшов би процедуру банкрутства, якби не той самий унікальний статус і деякі особливі обставини. У 2012-му році, коли клуб виявився перед необхідністю зібрати 1.9 млн євро або припинити існування, «готи» почали продавати акції клубу за десять євро за штуку – а завдяки ЗМI їх почали розкуповувати без перебільшення по всьому світу. Всім іноземним акціонерам за це дарований безкоштовний вхід на домашні матчі «Ов'єдо», і навіть крім цього клуб регулярно проводить акції з їхньою участю.

Резонанс від флешмобу був настільки великий, що в підсумку в клуб вклався… найбагатший чоловік у світі. Карлос Слім, який в 2010-13 рр.. займав перший рядок у списку Forbes, придбав контрольний пакет акцій клубу. Багато хто в цей момент почав мріяти про повернення в еліту, але з цим абсолютно не склалося. Є версія, що Слім (справжній бог інвестування, який домігся всіх своїх мільярдів саме завдяки вмінню правильно вкладатися) таким чином просто планував вийти на ринок іспанського ТБ.

Велика школа

Невід'ємна складова легендарності «Ов'єдо»: клубна школа. Нехай «готи» й не виграють великих титулів, їх вихованці досягають видатних вершин. Санті Касорла, який і в 35 років залишається в числі найкращих гравців Прімери; Хуан Мата, який зібрав цілу колекцію медалей на рівні хоч клубів, хоч збірних; Мічу, який видав хоч і один, але видатний сезон в Прем'єр-лізі – всі вони починали свій футбольний шлях саме на півночі Іспанії.

Нові часи, звичайно ж, прибрали з команди шав'єрiв й онопко, але тільки посприяли можливостям працювати з молоддю. У зв'язку з цим поява Луніна саме в «Ов'єдо» (а не, скажімо, в «Альмерії», яка також цікавилася українським воротарем) несе в собі додаткову перспективу: виводити перспективних гравців на топ-рівень тут вміють.


ФК Ов'єдо. Санті Касорла

Зустрілися дві самотності

Який сюжет: воротар, чемпіон світу на молодіжному рівні, який програв конкуренцію в «Леганесі» Пічу Куельяру, приїжджає в «Ов'єдо», щоб зіткнутися з… воротарем, чемпіоном світу на молодіжному рівні, який програв конкуренцію в «Леганесі» Пічу Куельяру!

Так вже вийшло, що в основі команди зараз грає людина, яку Лунін змінив на лавці мадридського клубу. Нерео Шампань – досвідчений страж воріт, який ще в 2005-му році виграв в складі молодіжної збірної Аргентини чемпіонат світу U-20. Багато хто з тієї молодіжки дістався не те що до національної команди, а й до статусу легенд: в тій команді грали Мессі, Агуеро, Сабалета, Білья… Шампань ж навіть за команду U-20 так ніколи і не зіграв, просидівши турнір на лавці.

Лунін в Ов'єдо: ближче до ігрової практики, далі від Реалу

До 32 років Нерео грав в рідній Аргентині, головним чином за «Олімпо», але вже третій сезон проводить на іспанських полях. «Леганес» прийняв рішення орендувати воротаря через півроку виступів в Прімері, потім продовжив угоду на рік, але в підсумку Куельяр дав конкуренту зіграти лише шість матчів на рівні вищої ліги. Після закінчення орендної угоди аргентинець повернувся в «Олімпо», але лише для того, щоб тут же піти вільним агентом в «Ов'єдо».

Правда, при всій схожості доль у Шампаня у воротарському светрі «Леганеса» є один яскравий хайлайт: він зіграв в, мабуть, головному матчі в історії клубу. За іспанською традицією Нерео давали грати в Кубку Іспанії, і в сезоні-17/18 він виявився причетним до сенсаційної перемоги команди на «Сантьяго Бернабеу». Чинний переможець Ліги чемпіонів поступився «Леганесу» дорогою в півфінал, хоча з перших хвилин зіграли Бензема, Рамос, Іско, Асенсiо.

У «Ов'єдо» Шампань вже основний, і в 19 матчах Сегунди пропустив 27 м'ячів. Цікаво, що третій воротар команди, Альфонсо Ерреро, також прийшов з «Реала»: вихованець «бланкос» ще в 2016-му підписав контракт iз астурійським клубом. Втім, він навіть до переходу Луніна зіграв всього в трьох матчах поточного чемпіонату, так що, напевно, можна очікувати його відходу вже в зимове трансферне вікно.

Наставник

Ще років п'ять тому ми б говорили про тренера, який ніколи не грав в футбол, з великим подивом і очікуваннями як від чергового Моуріньо. Тепер же ці лептоп-фахівці стали нормою – а гарантією що успіху, що провалу факт відсутності кар'єри футболiста ніколи й не був.

Хаві Росада всього на три роки старший за Шампаня, але його тренерський досвід складає вже майже півтора десятиліття: уродженець Ов'єдо почав тренувати вже в 24 роки. Левова частка його кар'єри пройшла з юніорами: спочатку з зовсім периферійними клубами, потім з молодшими командами «Ов'єдо». У вересні, після ряду незадовільних результатів, керівництво клубу прийняло рішення замінити тренера Серхіо Ежеа саме на Росаду.


ФК Ов'єдо Хаві Росада

Втім, при Росадi набагато кращими справи не стали: з вісімнадцяти матчів під його керівництвом виграні всього п'ять, і перевага над зоною вильоту зараз становить всього одне очко. Зустрічі з прямими конкурентами в особі «Малаги» й «Расінгу» закінчилися внічию, і якщо справа так піде й далі, Росада на новому місці теж не затримається.

Дрібниця, а приємно

За іронією долі ті дві іспанські команди, які в це міжсезоння претендували на Луніна, вже завтра зіграють одну з одною. І Лунін вже потрапив в попередню заявку «Ов'єдо» на матч з «Альмерією»!

Виталій ПАСІЧНИЙ

Оцініть матеріал
(52)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Визначено першу команду Серії А, яка вилетить з еліти наприкінці сезону
Футбол | 27 квітня 2024, 01:36 0
Визначено першу команду Серії А, яка вилетить з еліти наприкінці сезону

«Салернітана» в гостях поступилася «Фрозіноне» у 34-му турі чемпіонату Італії

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 26 квітня 2024, 12:51 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 35
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
VVV
Скільки гавна виливається на Луніна про те що «потрапив у болото», що рано поліз в реал,що кар»єрі уже прямо таки кінець..люди,у вас з головою все в порядку? Молодого хлопця кличе Реал - відмовлятись??? Хлопцю 20 років - в нього ще вся кар»єра попереду..оренди?так це і було зрозуміло всім людям,що розбираються у футболі... хотіли щоб уже став номером 1 в Реалі?ну значить вірите в дива..великий мінус - те що вальядолід хлопця простозгноів на лавці,але зараз новий клуб,аутсайдер сегунди..а це значить що буде дууууже багато практики і роботи - а це якраз те що треба:показати свій рівень,клас,вміння тримати удар..все буде добре-просто підтримайте хлопця
Philip J. Fry
снова смотрел твиттер, на этот раз Реала Овьедо, так вот, выложили фотки из раздевалки, и там крупным планом футболка Лунина, думаю явный намек на его выход в старте. Так что держим кулаки сегодня за Андрея!
Evgene Boykinyuk
Вы сами в двадцать лет смогли бы отказать Реалу?
Stringer Bell
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
azl
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Орест Орищишин
Сьогодні матч Альмерія-Овєдо Бажаю Луніну "сухих" власних воріт Все нам дається важкою працею. Вірю в талант Луніна, успіхів Тобі.
common_sense
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
zac1310
всё идёт своим чередом, могло бі и лучше, но как есть. Лунину нужен хороший шанс, если б он попал раньше, то может уже біл бі наверху, а так история не знает сослагательного наклонения. Он не испанец и не воспитаник Реала, как Касильяс, хотя он возможно и не хуже... ничего, Кан, напримаер, засветился после 25, так он (Кан) до 25 играл... так себе
Так что, в любом случае, у Лунина всё впереди, а не последний шанс, как нудит в своей статье г-н Василенко, не війдет, скорей всего, у него повторить карьеру Касильяса- Шовковского-Дасаева, ну так Ноер-Кан тоже не плохо
Роман Захарчук
Надо было в Реале сидеть, ну играл бы в одном из 3х кубковых матчей Реала , но это был бы реал а не хрень донная
Evgene Boykinyuk
представляете заголовок "лунин в запасе овьедо"
Saar
Овьедо ггггггг вот это карьера!