Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 10 сiчня 2020, 17:17
24998
5

В Оберхофі дебютує українець, який в юніорах бігав успішніше за Підручного

7 цікавих фактів про Богдана Цимбала – велику надію українського біатлону

| Оновлено 10 сiчня 2020, 17:17
24998
5
В Оберхофі дебютує українець, який в юніорах бігав успішніше за Підручного
Instagram. Богдан Цимбал
10 січня в спринті на етапі Кубка світу в німецькому Оберхофі дебютує вчорашній юніор Богдан Цимбал. Пропонуємо ознайомитися з декількома фактами про перспективного 22-річного біатлоніста, якого по праву вважають великою надією українського чоловічого біатлону.
 
1. Міг стати велогонщиком, але обрав біатлон
 
Біатлонна спільнота могла ніколи не дізнатися про Богдана Цимбала, адже в дитинстві перед ним стояв складний вибір. Батько спортсмена займався велоспортом.
 
 
«У мене тато був велосипедистом, і ми з ним дивилися чомусь по телевізору тільки велоспорт і біатлон. А коли я вирішив зайнятися спортом, у мене був вибір: або біатлон, або велоспорт. Я вибрав біатлон, а тепер дуже пишаюся своїм дитячим вибором».
 
2. В юніорах виступав успішніше за Підручного
 
У 2018 році Богдан Цимбал представляв Україну на чемпіонаті Європи серед юніорів, який проходив в словенській Поклюці. У спринті Цимбал закрив усі мішені і завоював бронзову медаль. У гонці переслідування Богдан допустив лише один промах і здобув срібну нагороду. Цікаво, що в тій гонці він обійшов по дистанції віце-чемпіона Європи у спринті Саїда Карімуллу Халілі – хлопця на той момент ще маловідомої російської біатлоністки Катерини Бех, яка через півроку прийняла українське громадянство. Про неї ми ще поговоримо нижче.
 
Цимбал вивіз з Поклюки дві медалі континентальної першості. Далеко не всі біатлоністи чоловічої збірної можуть похвалитися подібними досягненнями на юніорському рівні. Наприклад, чемпіон світу 2019 року в гонці переслідування Дмитро Підручний не забігав навіть до шістки найсильніших на чемпіонатах Європи серед юніорів, але це не завадило йому стати лідером чоловічої збірної і головною надією України на медаль Олімпійських ігор-2022 в китайському Пекіні.
 
 
Але для Цимбала еталоном біатлоніста є інший українець.
 
3. Бере приклад з Семенова
 
Можливо, Сергій Семенов трохи менш талановитий, ніж Підручний, але за рахунок неймовірної працездатності чотири рази піднімався на подіум за підсумками індивідуальних гонок Кубка світу і здобув Малий кришталевий глобус у своїй коронній дисципліні. Цим успіхам може позаздрити навіть Підручний, для якого золото чемпіонату світу є єдиним призовим місцем в гонках елітного рівня. Також Семенов завоював бронзову медаль в спринті на чемпіонаті світу-2016 в Холменколлені, повторивши на той момент історичний успіх Андрія Дериземлі.
 
«Мені дуже подобається, як працює Сергій Семенов. Він викладається на всі 100 відсотків. Він просто фанатик своєї справи. Мені дуже приємно працювати з такою людиною. З таких, як він, беру приклад, і вже зараз намагаюся викладатися по повній на стартах», - зазначив Цимбал в 2018 році.
 
4. Зустрічається з біатлоністкою
 
 
Ця примха знайома багатьом спортсменам головного зимового спорту. Наприклад, легендарний Уле-Ейнар Бьорндален в 2006 році одружився на бельгійці італійського походження Наталі Сантер. Через 6 років шлюб біатлоністів розпався, а в 2016-му норвежець зіграв весілля з білорускою Дарією Домрачевою, яка народила йому дочку Ксенію.
 
 
Цимбал одружитися ще не встиг, але вже на протязі двох років будує відносини з 20-річною чернігівською біатлоністкою Анастасією Сидоренко. Втім, швидше за все, дівчина Богдана завершила кар'єру, вже рік не виступає на всеукраїнських стартах. Анастасія є бронзовою призеркою чемпіонату України в естафеті і має хороші перспективи в модельному бізнесі.
 
 
5. Біатлон допоміг Богдану подолати страхи
 
Для Цимбала біатлон став своєрідним вихователем. Завдяки спорту, він зміг побороти свої дитячі страхи: «Мені було 11 років, коли я прийшов у біатлон. Тоді я не міг переодягнутися в кімнаті, бо соромився. Я соромився розповідати вірші, боявся тварин, темряви і дуже багатьох інших речей. Але біатлон мене виховав, я переборов себе.
 
Біатлон – це школа виживання. Я подолав усі свої страхи, адже якщо вони будуть, то не буде результату. Це як гонка, як на фінішному колі: якщо ти себе не подолаєш, то у тебе нічого не вийде».
 
6. Виступив в юніорській Різдвяній гонці
 
В кінці 2019-го Цимбал взяв участь у першій в історії юніорській Різдвяній гонці завдяки Катерині Бех. Вищезазначена спортсменка в лютому минулого року виграла для України два золота юніорського чемпіонату світу і отримала запрошення виступити в Гельзенкірхені. Шоу-гонка Talent Team Challenge проходила за форматом, який нагадує одиночну змішану естафету, тому Бех потрібно було обрати собі в тандем будь-якого біатлоніста юніорської збірної.
 
Звичайно ж, Катя повезла з собою на «Фельтінс-Арену» найперспективнішого спортсмена – Богдана Цимбала. На жаль, з шести дуетів, які взяли участь, українці посіли останнє місце. Джерела з Німеччини повідомляють, що Бех та Цимбал були дискваліфіковані. У Федерації біатлону України цю інформацію не підтвердили, але і не спростували.
 
 
Як би там не було, це всього лише шоу, тим більше Катя і Богдан не сумують. Вони поставили собі за мету повернутися в Гельзенкірхен у якості дорослих спортсменів і взяти реванш за прикру невдачу.
 
7. Улюблена дисципліна – мас-старт
 
«Ось люблю мас-старт, і все. Люблю контактну боротьбу. Крім усього іншого, тут приваблює мене психологічний аспект роботи спортсменів на рубежах. Особливо перший, другий, коли спортсмени ще майже всі разом, ну і останній, від якого залежить розв'язка гонки. Персьют теж подобається, але тут багато що залежить від результатів спринту. А ось в індивідуальній гонці потрібно стріляти добре, а у мене поки це не дуже виходить», - сказав Цимбал.
 
Отримати можливість дебютувати в мас-старті на Кубку світу Богдан Цимбал може вже найближчої неділі. Для цього йому потрібно потрапити в п'ятірку кращих біатлоністів за підсумками майбутнього спринту серед тих, хто не входить до топ-25 загального заліку. Шансів так круто виступити в дебютній гонці мало, але вони є.
 
У матеріалі використані інтерв'ю Богдана Цимбала для сайту «Український біатлон».
 
Денис ШАХОВЕЦЬ
Оцініть матеріал
(47)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ice_Bodya
після 96 місця сьогодні в спринті, краще би він був велогонщиком
Вячеслав Самойлов
Мда. Судя по сегодняшней гонке - лучше бы Богдан выбрал велогонки, а не биатлон!
mah
Ну шо, придурки-мінусатори, яким прийшов обганяльщик Підручного? 106-м, карли!!
mah
От іменно: може колись і бігав, а зараз він проти Підручного - ніхто і зовуть його нікак. А вже 22 года, у половини людей такого возраста уже діти є, а тут - юніори.