Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 03 сiчня 2020, 14:43
7550
4

Людина, яка створила НБА такою, якою ми її любимо

В'ячеслав Шевченко - про Девіда Стерна, найуспішнішого комісіонера НБА

| Оновлено 03 сiчня 2020, 14:43
7550
4
Людина, яка створила НБА такою, якою ми її любимо

Вчора на 78-му році пішов із життя багаторічний комісіонер НБА Девід Стерн. Якщо ви думаєте, що ця стаття буде про віру, так, ви праві. Про віру в свою мрію. В свою справу. Про віру, коли все складається проти тебе. І, в результаті, про приголомшливому успіху і любові мільйонів жителів планети Земля!

***

Майбутній комісіонер НБА народився на Манхеттені, Нью-Йорк, 22.09.1942 року (зверніть вашу увагу на дату народження, про неї ми поговоримо трохи пізніше). З дитинства був уболівальником «Нікс». Батько Стерна тримав крамницю в Нью-Йорку, що спеціалізувалася на продажі кошерної їжі. Сам же хлопчик виріс у Тінеку, Нью-Джерсі, де і закінчив середню школу. У 1963 році закінчив університет з відзнакою, а в 1966 році - Колумбійську школу права. Що дало можливість надалі бути прийнятим до колегії адвокатів і працювати в юридичній конторі «Проскауера-Роуза», що представляла інтереси НБА (посада - зовнішній консультант). Робота познайомила Стерна із структурою ліги, а саме з «справою Оскара Робертсона», в якій Девід був провідним адвокатом. Він допоміг керівництву НБА домовитися про врегулювання суперечок з лідером профспілки баскетболістів (гравці отримали можливість ставати вільними агентами по закінченні контракту з клубом), що, у свою чергу, посприяло злиттю АБА і НБА.

В 1978 році Девід Стерн пішов з юридичної контори для того, щоб розпочати свій шлях у НБА (посада - головний консультант). Це був не найкращий час для ліги. Падіння інтересу з боку глядачів, низькі телевізійні рейтинги, слабкий маркетинг. Гравці були пов'язані зі злочинністю і наркотиками. При тому, що баскетбол не був на вершині американського спорту, як зараз. Швидше, навпаки, здавалося, що він скочується в трясовину, з якої вже не вибратися. Від Девіда була потрібна надзвичайна сила характеру: вчинити такий поворот у власнїй долі - піти з насидженого, комфортного місця, щоб почати рятувати тонучий корабель. І своїх коханих «Нікс» у тому числі. НБА не вистачало знакових протистоянь минулого. Лізі бракувало нових супергероїв! Почалися реформи: було введено триочкову дугу. У 1980-у році Ларрі О'Брайєн, комісіонер ліги, підвищує Стерна до посади виконавчого віце-президента, де він займається правовими питаннями і відповідає за розвиток бізнесу (маркетинг, телебачення і зв'язки з громадськістю) в лізі. Головні досягнення керівництва НБА в цей час - введення наркотестування гравців (від 40% до 75% з них вживали кокаїн) і створення стелі зарплат для баскетболістів з фіксованим розподілом прибутку між клубами і гравцями.

***

Виділимо деякі знакові епохи в НБА:

1) період становлення, протистояння Білла Рассела та Вілта Чемберлена, що ознаменувало собою еру домінування великих хлопців;

2) конкуренція НБА і АБА, їхнє злиття в одну лігу, заявка на звання всеамериканської гри;

3) падіння інтересу по відношенню до баскетболу з боку громадськості - слабка відвідуваність і низькі телевізійні рейтинги;

4) зростання і пік популярності завдяки Берду і Меджику;

5) ера Джордана – «Золота епоха баскетболу»;

6) ера Кобі;

7) династія «Сперс» і Грегга Поповича;

8) ера ЛеБрона.

Як думаєте, під час якої епохи Стерн став комісіонером НБА? Правильно, прихід нового управлінця ліги в 1984-му став початком зростання популярності баскетболу в Америці. Варто відмітити, що в тому ж році командами були задрафтовані: Майкл Джордан, Хаким Оладж’ювон, Чарльз Барклі і Джон Стоктон.

Девід Стерн скористався своїми зв'язками, а також раніше отриманим досвідом, розвиваючи маркетингову структуру НБА, і почав будувати інтерес до ліги наново. Базувався він на протистоянні «Бостона» і «Лос-Анджелес Лейкерс», а саме - Ларрі Берда і Меджика Джонсона - суперників ще по NCAA (у фіналі турніру 1979-го року «Індіана» Ларрі програла «Мічігану» Меджика, а та гра зібрала найчисленнішу аудиторію в історії студентського баскетболу). Як бачимо, Девід вже з перших років у провідній ролі показав свою здатність знаходити і розкручувати нові сенсації. Так і сталося: перший фінал при Стерні - перша суперсерія «Бостон» - «Лейкерс». І вперта боротьба до останньої гри (остаточний рахунок 4-3 на користь команди Берда).

Ви лише подивіться на емоції уболівальників «Селтікс». Вже тоді було зрозуміло, що НБА - на правильному шляху свого розвитку.

Ларрі Берд, згадуючи ту епоху, написав у своєму твіттері наступні рядки: «Ніякими словами неможливо описати його важку роботу і величезний вплив на привабливість і далекоглядність ліги. Коли ви думаєте про все, що він дав тисячам гравців і фанатів, створив безліч робочих місць для людей, які працюють у клубах НБА і на стадіонах. Саме Девід підняв НБА до небачених висот, яких ніхто і не сподівався досягти, і його сильно бракуватиме усім нам».

Лідер «Лейкерс», Меджик Джонсон, написав такий твіт про події того часу і вплив комісіонера на баскетбол: «Девід Стерн творив історію. У 1991-му році, коли я повідомив весь світ про те, що хворий на ВІЛ, люди боялися вітатися зі мною за руку. Після того, як Девід Стерн допустив мене до All-Star Game в Орландо в 1992-му році, а потім і до Олімпійських ігор, ми були здатні змінити цей світ».

Вивіска «Бостон» - «Лейкерс» примушувала баскетбольних уболівальників з усієї Америки стежити за лігою аж до 1987-го року. Потім травми та інші проблеми зі здоров'ям лідерів обох колективів відкрили світові нову еру - еру Джордана, що названа «Золотою епохою баскетболу». І мова не лише про збільшення зарплат баскетболістам. Тут вам і «Дрім-тім» США, і «Космічний джем», і щедрі контракти з «Найк», і відкриття європейського ринку баскетболу, і бренд «Ейр Джордан». Девід Стерн вивів НБА на всеамериканський рівень, поставивши в один ряд з хокеєм, бейсболом і американським футболом. А потім стався і вихід на світовий ринок (наприклад, 1989-й рік - візит до Піднебесної і відкриття китайського ринку).

***

І знову у бочці меду була ложка дьогтю. НБА 90-х була тісно пов'язана з хіп-хопом, гангста-репом, наркотиками, зброєю, вуличною культурою неблагополучних районів у цілому. І усе це показують по національних телеканалах! Баскетбол сприяє культурній деградації суспільства? Та ще й Майкл вирішив у бейсбол податися. Ситуація для комісіонера - гірше не придумаєш. Для того, щоб уявити собі масштаби проблем тих часів, просто уявіть собі Аллена Айверсона. Що вирішує зробити Девід Стерн? Введення дрес-коду для гравців, посилена боротьба з наркоманією, що дозволило поліпшити картинку (імідж НБА) для сприйняття телеглядачами. «Айверсон боявся заходити до мене в кабінет», - говорив Стерн.

А ось що говорить Майкл Джордан, баскетболіст, що став символом «Золотої епохи» і баскетболу в цілому: «Без Девіда Стерна НБА не була б такою, якою вона є сьогодні. Він керував лігою за часів змін і вивів її на міжнародний рівень, створюючи можливості там, де ніхто не вірив, що це реально. Його бачення ситуації і лідерські якості були головними складовими вже мого успіху. Девід глибоко любив баскетбол і був максималістом по відношенню до подій, що оточували його, і людей. І я захоплювався цими його якостями. Без нього я б ніколи не досяг того рівня, на якому знаходжуся зараз».

Показник успішності підприємства - його прибуток і зарплата співробітників. І цей показник завжди тільки ріс в НБА. Чого тільки варті стомільйонні контракти Шакіла О'Ніла і Кевіна Гарнетта. Так, Девіду Стерну вдалося поставити організацію на стабільні рейки прогресу, де вже не треба було боротися з правопорушниками за типом Гілберта Арінаса, що тримав пістолет у своїй шафці, або непоправного Айверсона. Ліга сама виштовхувала таких людей (Арінас), або вони адаптувалися під її вимоги (Айверсон, Блетч, МакГі). А баскетболісти навчилися відноситися, передусім, професійно до своєї роботи.

Шакіл висловився коротко: «Найкращий комісіонер з усіх».

А ось і слова представника «Сан-Антоніо», Девіда Робінсона: «Він зробив видатні речі для баскетболу. Містере Стерн, віддаю Вам честь! І дякую за Ваші погляди, сміливість і пристрасть. Найбільше дякую Вам за нашу дружбу».

Підготувавши Лігу до великих грошей, Стерн передав кермо влади своїй правій руці - Адаму Сільверу. Якою є  НБА зараз? Мегаприбутковий бізнес, матчі в Мексиці, Європі, Латинській Америці і Африці, щільна співпраця з китайським ринком і, природно, багатомільярдний контракт від американського телебачення. Баскетбольні клуби входять до числа найдорожчих брендів у світі, а гравці заробляють більше за європейських футбольних зірок. І найголовніше, молоді хлопці з усієї планети намагаються наслідувати своїм кумирам - зразковому Стефу Каррі, непохитному ЛеБрону Джеймсу, авторитетному Греггу Поповичу, елегантному Луці Дончічу.

Я обіцяв повернуться до цифр народження Девіда Стерна - число народження 22 - число будівельника. І така людина будує справу, бізнес, структуру, яка здатна далі функціонувати автономно і не вимагає серйозного втручання свого керівника. За рахунок контактності, енергії, ділової хватки, налагодженим зв'язкам така людина здатна створити щось велике і тільки велике. І Девід Стерн це створив.

Можливо, епохи НБА варто розбити на три частини: «до Стерна», «під час Стерна» і «після Стерна». Адже він і є епохою в НБА. Він це заслужив. Він це зробив.

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024
Футбол | 28 березня 2024, 14:11 6
The Guardian: Україна може вийти до чвертьфіналу Євро-2024

Лідерами «жовто-синіх» британці вважають Мудрика та Судакова

Прометей звитягою завершив регулярний сезон ЛЕБЛ. Хто суперник у 1/4 фіналу
Баскетбол | 27 березня 2024, 20:35 1
Прометей звитягою завершив регулярний сезон ЛЕБЛ. Хто суперник у 1/4 фіналу

Вигравши у клубу Талтех, Прометей готуватиметься до серії з командою Огре

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
RoNIkyo
Гарна стаття.
Колеги, одне прохання: в українській мові не використовується слово "самий", використовується префікс "най". Найкращий, найліпший, найдовший.
D.Lanskoy
Хорошая статья, наверное, перевод с английского?
Кстати, как любитель баскетбола не согласен с таким делением на эры. Во-первых, "эра Коби" и "династия Спёрс" - это одно и то же время, сразу после побед Чикаго, 2000е годы. И, наконец, нынешняя эра - это не эра леБрона, хотя он самый крутой баскетболист современности, это эра сверхдальних бросков Карри и компании. Если посмотреть последний финал, Уорриорз против Рэпторз, то каждый второй игрок умеет бросать сверхдальние - и бросает их, что меняет парадигму игры в защите и нападении. Мое мнение.